Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

PK, úprimne, myslíš si, že toto Tvoje trasovanie by malo šancu prejsť cez EIA?

To nie je pár km velkej casti aut by sa neoplatilo akceptovat obchadzky plynuce z takejto Strednej cesty. ….. Cesko ma 2 paralelne z-v dialnice, madarsko tiez. Prilis velka hustota SK siete nie je kvoli 2 tahom z-V ale vystrelkom typu R5 az R8 a dvom s-J tahom popri sebe stredom cez ludoprazne oblasti. Otazka je co mala byt priorita a tu sa nezhodneme, juh bol vyrazne lacnejsi a okrem sorosky nie je potenciálny velky eko- ci technicky problém. Krivan je drahy ale snad uz vsetci uznaju ze to nie je ziadny ruzomberok kde sa furt nieco zosuva. Na severe ich je kopa, na zaciatku branisko, potom povazska, visnove, RK. A naklady za-KE daleko prevysuju zv-ke. Ze ci 1.5, 1,7 alebo 2 nasobne je jedno. A cas su peniaze. Kriticky bod je este stale RK viac ako visnove. Zevraj prvy polrok 2026 lol lol Keby na juhu bolo hoci 50 km poloprofilu na gemeri dialnica by plnila svoj prvotny ucel. Ako je mozne ze 60 percentny juh konkuruje 85%nemu severu?

Pa3ck

Prečo sa asi diaľnice volajú nadradená infraštruktúra?
Ak sme tam mohli raz postaviť cestu, tak môžme aj diaľnicu.

V 1990 by problem s EIA nebol.

No “expert PS” sa divi. Ale ked najvacsou prioritou Slovenska je D3 a druha rura tunela pri Cadci, asi nie je comu…

v tom PS im uz riadne zaxxxx.. co je pravda..
vybijeme vsetko do CHOMA kraja a potom sa cudujeme ze vlastne nikde sa nic nestava…
To co vravime uz davno, do vystavby maju ist useky najmenej v dlzke 20km a podla krajov, aby aspon 2kraje z toho nieco mali..
Teraz uz len cakam kedy sa v ZA kraji ozvu ze uz hori ta R3…

2 lajkov

Ten článok je úplný bullshit. Žiadne odborné fakty, len politické kecy. Miesto toho, aby narvrhol čo treba robiť, tak len neodborne kritizuje. A mimochodom pre TEN-T core nie je diaľnica default. Ak nie sú intenzity nemusí to byť diaľnica. Tá štúdia realizovateľnosti musela byť urobená - je to základ všetkého. Mimochodom samé UHP žiadalo na tento ťah ŠtR a celkom oprávnene. Tam vyšlo, že variant G nie že je najlacnejší, ale má najvyššie BCR a lepšie obslúži aj obce severne od Trebišova a Michaloviec.

6 lajky

Hejslovacky blavastan - vsetko na vychod od ZA nezajimave…:
Slovensko zaspalo. V rozvoji spolupráce s Ukrajinou je najmenej aktívne v regióne, vraví veľvyslankyňa EÚ - euractiv.sk

2 lajkov

Hejslovacko za pětset. V Ziline mozeme…

1 lajk

K tej zastávke to môže byť aj tak, že tí, ktorí nie sú pohodlní a došli by na zastávku, tak ich odrádzajú komplikované nákupy lístkov cez nefungujúce apky železníc a riskovanie pokút.

Ja málokedy cestujem vlakom, ale malým obciam a zastávkam v poli sa vyhýbam, lebo nato aby som cestoval, musím mať kvalitný telefón nie tlačítkový, dostatočne rýchly signál a prístup k sieti, prepojenie telefónu z platobnou kartou resp. bankou a k tomu šťastie aby aplikácia železníc fungovala bezchybne. Čerstvý príklad nefungovania apky som mal pred týždňom z Brusna do BB, kedy ani cez trištvrte hodiny som nevedel kúpiť lístok a pri kupovaní lístka v BB o 2 hodiny neskôr som zistil, že v tom čase im nefungovala dobre apka a tak som sa zbytočne trápil a znervózňoval, pričom som tento čas mohol účelnejšie využiť. Takže je to na zamyslenie pre kompetentných z vedenia železníc. A navyše na pokladni si pýtajú vyššiu čiastku za lístok ako cez nefungujúcu apku.

Ak je možnosť autobusu, tak to uprednostňujem. No najvýhodnejšie je cestovať autom.

1 lajk

Ak nastúpiš na zástavke kde nie je pokladňa tak pokutu nedostaneš a lístok ti predá sprievodca.

Zvyšok… Koľkokrát sa ti stalo, že nešla appka? A kto v dnešnej dobe má tlačidlový telefón? Kto nemá kartu v telefóne? Kto nerobí online nákupy? Na železniciach je čo kritizovať, ale to, že sa hýbu aspoň po kúskoch k tomuto storočiu to rozhodne nie je.

S poslednou vetou plne súhlasím.

1 lajk

Bohužiaľ, takýchto nezmyselných zastávok je veľa, čo sa stavali/rekonštruovali z Eurofondov a vlaky tam nestoja, aj na Považí ich je niekoľko. Zbytočne vynaložené zdroje. V normálnom svete sa postaví trať a v prípade potreby zástavka, tuto to robíme naopak, niekedy zbytočným zástavkám bez dopytu prispôsobujeme aj trate aj grafikony.

3 lajkov

Prekvapujúce, že tá zastávka niekoho z fóra prekvapuje.
O tejto zastávke sa vie predsa dlhodobo. ŽSR tu očakávajú rozvoj územia. Plán postaviť zastávku prešiel aj cez JASPERS. Len teda pod podmienkou, že sa urobia iba stavebné práce, aby v budúcnosti neboli obmedzenia na trati.
Tak trochu nerozumiem, prečo tam sú už aj lavičky atď., keďže naozaj tam nateraz nikto neplánuje zastavovať vlaky. Zato inde ľudia nemajú ani lavičky a nastupujú zo štrkoblata.
Pohyb tam bude nulový, neviem kto im to bude strážiť, takže zlodeji sa potešia.

S appkou má ZSSK problémy pravidelne.
Ale po prvom incidente, kedy ľuďom dávali pokuty/predávali s prirážkou, sa spamätali. Nejde appka, je to problém ZSSK.

EDIT:
Ukážkou vyhadzovania peňazí je Svrčinovec. Veľký zárez, dlhé nástupišťa, nejaká budova s prístreškom, veľká rampa pre imobilných. Názov Svrčinovec Haupbahnhof tomu fakt prilieha.
A nič tam zastavovať nebude! To je ukážkový príklad, keď pravá ruka nevie čo robí ľavá.
MD SR nemá záujem objednávať osobáky do ČR na Ostravu, lebo vraj slabý prepravný prúd.
Žilinský samosprávny kraj by záujem mal, ale za peniaze MD SR…

3 lajkov

No tak podľa spolucestujúcich vraj pokuty berú dosť prísne. Apku som chcel behom posledného roka 3 krát použiť a akurát nešla. Tlačítkový telefón používa každý dôchodca nad určitý vek a nevie ani sms-ky používať, čo nie je môj prípad. A čo myslíš kartu v telefóne? Platobnú kartu alebo najnovšie reklamované platobné prstene? Uprednostňujem hotovosť a priamy kontakt a podľa tvojho nicku usudzujem, že si 30tnik, takže problémy s novou technikou nemáš a nerozmýšľaš nad tým, že ak sa ti vybije mobil, alebo ti ho ukradnú a súrne budeš potrebovať niečo, tak sa spoliehaj na techniku. Veď, keď nie je len pol hodiny elektrika, aky poprask je u všetkej mladšej generácie a nuda.

A čo sa týka železníc chcú modernizovať na úkor ľudí a väčšej nezamestnanosti. Najprv má technika byť preverená a potom ďalšie kroky, tak ako v stavebníctve keď sa stavia tunel, tak skôr než sa otvorí, sprevádzkuje, tak musia prebehnúť rôzne skúšky, ale to už vieš, keďže navštevuješ túto stránku.

Brusno je medzi Banskou Bystricou a Breznom. Tam je zavedený tzv. samoobsluzny výpravný systém. Takže z toho vyplýva, že cestujúci je povinný do vlaku nastúpiť s už zakúpeným lístkom. Ak pri kontrole sa ukáže že lístok nemá, tak dostane pokutu niekoľko desiatok eur v závislosti od toho či ju uhradí na mieste alebo nie. V tomto určite ľudia neklamali.
Na druhú stranu, ak aplikácia ZSSK nefunguje, lebo ma nejaký technický problém, tak lístok si nemôžem zaobstarať ani pri najlepšej vôli a pochopiteľne nie je čo pokutovať, lebo problém je na strane ZSSK.
Jedine by to nemuseli akceptovať, ak by som nastupoval na stanici, kde predajné miesto je. Tam mi nič nebráni lístok si kúpiť a ZSSK by nemala vtedy ani pýtať poplatok.
Inak ak cestujúci v prípade problému aktívne vyhľadá sprievodcu/kontrolóra, tak zväčša sa problém vyrieši k spokojnosti oboch strán v štýle vlk sýty aj ovca celá…

Bezplatní nemusia s mobilom nič riešiť. Stačí im preukaz, ktorým preukážu nárok na jazdu bezplatne.

Neviem prečo by sme mali robiť zo železnice skanzen mixnutý sociálnymi podnikom. Účel železnice nie je zamestnávať duše navyše. A ak teda chceme, aby železnice zamestnávali nepotrebných ľudí, tak chcelo by to povedať, kto to zaplatí.

Naša železnica zavádza všetko až po vyskúšaní niekým iným v zahraničí. Či už je to infraštruktúra, vozidlá, predaj lístkov atď.
Všetko dávno vyšliapané chodníčky.
Jedine také špecifikum je, že ZSSK zrazu urobila povinným nákup lístkov cez internet. Netreba to brať doslovne, ale mimo veľkých staníc kde je samoobsluzny výpravný systém naozaj iná alternatíva nie je.
Urobilo sa to preto, lebo ZSSK je pod veľkým finančným tlakom, takže všemožne skrtaju fixné náklady. Nič nové to nie je, prevádzka predajných miest kade tade je čierna diera. Len akosi kompetentní odignorovali, že Odporúčanie UHP bolo nainštalovať na staniciach automaty, aby ľudia neboli odkázaní iba na smartfóny, internet a aplikáciu/predaj cez stránku ZSSK.

2 lajkov

Z prvou časťou Jarino musím len súhlasiť.

K ďalšiemu odseku, ak môj 88ročný otec nemá preukaz a výnimočne cestuje so mnou vo vlaku, ešte sa to dá riešiť, ale osamote už nie.

Nech nie sú železnice sociálnym podnikom, aj s tým sa dá súhlasiť, ale potom režijky by mali mať len ľudia v teréne, ktorí zabezpečujú priamy chod a údržbu a nie po kanceláriach vrátane riaditeľstiev.

To že niečo funguje v zahraničí, lebo sú to už vyšliapané chodníčky? Je to len fungujúci nápad v praxi, ale na pomery tej, ktorej krajiny v zahraničí. To neznamená, že bude bezchybne fungovať aj na Slovensku, ak sa bude šetriť na technickom riešení, robíš na MD takže infraštruktúru poznáš. Sú to aj technologické postupy na cestách, ale aj predaj lístkov, čiže apky v tom prípade by mali byť odskúšane s technickým vybavením čo najzaťaženejšej možnosti.

To, že nie sú na staniciach automaty, čo by mali byť a aj UHP odporúčalo ako si napísal, tak je to z dôvodu šetrenia železníc a dopredu predikovania vandalizmu na automatoch a ich následne ďalšie náklady na opravu. Tie automaty aspoň na zastávkach v obciach by mali byť niekde v blízkostí obecných úradov alebo bankomatov, pripadne pri poštách, hoci cezpoľný sa o tomto mieste nemusí včas dozvedieť a vlak mu odíde, hoci by informácia bola na zastávke vlaku.

A navyše to krásne mediálne prezentovanie možnosti kúpy lístka na pobočkách Slovenskej pošty je bezpredmetné, lebo na menších obciach sú pošty s úradnými hodinami, kde sú otvorené od 08.00 hod. do 14.00 hod. a v stredu o hodinu dlhšie a inde ani to nie. Soboty nedele úplne zatvorené. Škoda, že sa nedá kúpiť dopredu lístok ako na mestskú dopravu pri lokalkách a tak mať v zásobe lístok hoci aj o týždeň sa rozhodnem cestovať, len neviem presne ešte čas.

Zatialco na Slovensku mame megaexpresy Tatran, stojace medzi Kosicami a Bratislavou 15x, poliaci zavadzaju ECcko z Przemyslu a Rzeszowa rovno do Mnichova…

Tiez bizaria, ze Slovensko to totalne obchadza este aj cestou do BP, co by malo byt cez PO/KE ovela rychlejsie a kratsie.

3 lajkov

K čomu by im to bolo, aby to posielali cez Prešov a Košice…
O čas nejde, je to nočák.

No urcite ide aj o cas. A aj o obsluhu smerov, ktore aktualne nemaju obsluzene vobec.

[quote=“yoggy, post:680, topic:221”]
Takato siet presne pokryva potreby NA podla tokov dopravy, co som tu dal o 10 prispevkov vyssie…[/quote] predpoklad ze nakladiaky by boli ochotne prest cez hranicu 50 km dalej mas podlozeny niecim relevantnym ?? ako si vysvetlime fakt ze napriek blizkosti plnoprofilovej D2 chodi dost kamionov na I51 (?) podla mna preto lebo nikto nepojde 50km naviac ked nemusi. hore si dal 2 mapky z mytneho systemu, zo siah velka vacsina NA na sever, z komarna nieco na NR, nieco na SA/GA/R1 a nieco na DS. severovychodne takmer nic. to dost popiera potencial prechodu sturovo a este viac potencial R3 na LV lebo to co by prekrocilo hranicu by skor pokracovalo krizom na NZ.

[quote=“yoggy, post:680, topic:221”]
1-2-3 obchvaty ale neznamena, ze uz tam nebudu nejake obmedzenia na ceste, stale tam budes mat vela obci, ktorymi bude ta cesta prechadzat… Cize tu priemernu rychlost 70-80 na NA dosiahnes asi tazko. Na dialniach je priemerka niekde okolo 85… Ked si to pozeras cez google mapy, tak je to priemerka pre auta… NA nikdy nepojde rovnako rychlo ako auta…[/quote] to som ani nikde netvrdil. sam si napisal “pre tranzit je najlepsie ked ide konstantnych 90km/h nie 60-70” cez tie mapy sa daju identifikovat tie obmedzenia. na I64 ziadne hory zato drastickych 30 km prietahov z coho asi 15km su dediny pod NR, lenze tam ide len cast NA (ako ukazuje aj mapka), a smerom na SZ ostanu po dokonceni SA len 2 (!) dediny medzi R1 a NZ. uz jeden obchvat je aka pomoc… KN-NZ 15km prietahov z coho asi 9km by vyriesili tieto 2 obchvaty. ostalo by 6 km (hurbanovo a 2-3dediny), hurbanovo je ale prejazdne bez semaforov/kruhakov (a keby aj tam bol obchvat tak nie je o com). na nejake pretrasovacky neverim ale v tomto pripade je druhotriedka cez kolarovo tak blizko ze odtial by tranzit mohol zmiznut.

na I66 aj I51 je zhodne asi 15 km prietahov, holic+senica 4-4,5km a KA+sahy 7km ak pocitame priemyselne zony, cize skoro polovicu z toho na I66 vyriesia 2 obchvaty a pri I51 asi tretinu. a bavime sa o mestach kde je koliznych situacii nasobne viac ako v dedine a uspory casu su velmi vyrazne. ked nejaka 15 km 4pruhova dialnica usetri 10 minut tak skaceme od radosti. ked 10km obycajny 1+1 obchvat usetri 5 minut tak to je v pomere este lepsie.a najma na I66 by ani NA urcite nesli 60, ved preco by aj ?

toto kludne presun inde, je to uz velmi OT, k R4 napisem zvlast.

po I/51 jazdia lebo im to dovolime…

Keby sme im dovolili jazdit aj po vsetkych cestach, tak ver tomu, ze si vyberu tu najkratsiu, ale fakt to chceme?

Cize fakt nevidim dovod stavat paralelnu cestu…

Zatial co taka alternativa na trase R3 ci R4 nie je…

Vobec nejde o to, ze ci su tam nejake obce alebo nie. Problem je v tom, ze ta cesta je klukata a neprehladna, teda NA ti nikdy nepojde naplno, mozno len nejaky samovrah, ktory sa na tretej zakrute vyvrati… Teraz sa bavim hlavne o I/66.

Myslim, ze som k tejto teme uz napisal dost a nechcem v nej pokracovat. :slightly_smiling_face: