V podstate suhlasim ale inflacia pre stat nie je ziadny argument kedze stat nema nic nasporene a teda o ziadnu hodnotu jeho peniaze nepridu. Funguje ako prietokovy ohrievac a cim vacsia inflacia tym viac penazi nielen odtecie, ale aj pritecie. Ba praveze, kedze stat je jednym z prvych kto nove peniaze doatava, inflacia mu skor pomaha
UVO mohlo ten problem signalizovat ovela skor, nie az na konci celej sutaze; maju tam ocividne bordel alebo to bola nadpraca noveho sefa. Pozri si definiciu “time value of money”; pri ocakavanej vyssej inflacii v buducnosti (pozri komoditne trhy, ktorych stav predbieha inflaciu zhruba o 6 mesiacov) sa ti oplati robit dlhy teraz, lebo neskor budes platit defakto menej na splatkach, zatial co dialnica ti bude uz prinasat ekonomicky uzitok, bez ohladu na Fisherov efekt. Podobne ako vsetky staty, co sa vyrazne zadlzili na infrastrukturu v case nizkej inflacie a 0% az negativnych vynosov ako Polsko maju teraz uz hotove dialnice a nizke splatky dlhu. UHP to na SK uplne brzdil a sme, kde sme. Lacnejsi povrchovy variant je len iluzia. Cele tieto roky natahovania su len ukazkou destrukcie verejnych penazi a institucionalneho brzdenia vystavby.
4 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
Ak si dobre pametam tak pozemky pre povrchovy variant boli uz davno vykupene, takze minimalne to je ciastocne vyriesene.
Preco sa nestavia aspon tunel Havran ako samostatny usek, ten tunel musia postavit tak ci tak aj pre Korbelku a aj v pripade povrchoveho variantu?
tá súťaž bola rozfrázovaná a problém bol, že v jednej časti podmienka bola a v tej ďalšej už nie, nie je pravda, že to mohli riešiť skôr, nemohli, je to klamstvo, ktoré začal MD aj Hranol a zvyšok bandy šíriť aby nevyzerali za babrákov a zlízol si to riadieľ UVO, ktorý skončil pomaly za vlastizradcu za to že robil svoju prácu, nehovoriac, že to bola súťaž namieru doprastavu a primiešal sa im tam zahraničný pofidérny hráč (neviem prečo mám deja vu s Višňovým)
Ekonómiu ma učiť nemusíš, ja všetkému tomuto rozumiem, len som reagoval na výrok, že “cena bude vyššia kvôli inflácii”, čo je úplný blud.
To pozadie sutaze nepoznam; je uplne mozne, ze si to NDS pod stolom “trosku” pomenila, aby im to vyslo lepsie pre Doprastav (aj ked je to teraz uz madarska firma), a potom sa hrala na blbych a zvalovala to na UVO. Na druhej strane, ide aj o to, ci to nebol prilis velky formalizmus zo strany UVO a ci ta mala zmena a udajne prihratie kseftu Doprastavu et al. naozaj podstatne menila podmienky sutaze/stavby, a teda kumulovana cena za neskorsie postavenie (inflacia + nekompletna dialnica o 2+ viac rokov) je proporcionalna tomu poruseniu, co naslo UVO; cize alternativa z novej sutaze bude lepsia/lacnejsia. Je uplne mozne, ze Raz s tym isiel na UVO s plnym vedomim, ze je tam porusenie, a stavil na to, ze kvoli tomu to rusit nebudu, lebo pozitivne ekonomicke efekty, ale narazil tam na “matfyz”-level formalistu, ktory mu to zatrhol.
Za to pochybenie sa ruší VO každému. Nič nové pod slnkom sa nestalo. Skôr je na zamyslenie, že NDS takto pochybila…
Druhá vec je, že nie vždy UVO pred súdmi uspeje. Skôr je to tak, že iní Obstarávatelia nemajú zdroje sa naťahovať s UVO a ich rozhodnutia zväčša akceptujú a sú radi, že to nemá pre nich ešte horšie následky (napr. korekcie pri eurofondových projektoch). NDS je zjavne moc bohatá…
Ráž nikam s ničím nešiel.
Prvý raz námietky riešil odbor pre strategické investície, ktorý riadi Smerákmi dosadený človek a šéf ÚVO nad tým nemá kontrolu.
Po neúspechu sa namietajúci obrátil na predsedu ÚVO a ten rozhodnutie toho odboru zvrátil. NDS ešte sa pokúsila aspoň pozastaviť účinnosť návrhom na vydanie odkladného účinku súdom, ten to však zamietol (čiže zjavne NDS nepresvedčila súd, že jej hrozí rozhodnutím šéfa UVO závažná ujma alebo značná finančná/hospodárska škoda) a tým pádom im neostávalo nič iné, len to zrušiť. Sa mi páčilo, ako to prezentovali, koľko času ušetrili, jak keby boli na školení u Horsta Fuchsa.
Pritom mohli napríklad využiť ex-ante kontrolu súťažných podkladov alebo sa zamyslieť, keď im prišla žiadosť o nápravu. Alebo to rýchlo vyhodnotiť a podpísať.
UVO a ani 90% Statnych institucii nekoná z dlhej chvíle ani z rozmaru ale na podnety, jednoducho súťaž mala podmienky, kde účastníci museli mať skúsenosť so stavaním tunela dlhšieho ako 2000m kde do 300m od jeho portálu je aj most, čo bolo tak diskriminačné, nakoľko takých úsekov nie je veľa, na Slovensku je 1, v zahraničí ich tiež moc nie je. Samozrejme boli potenciálny uchádzači, ktorým sa to nepáčilo. A UVO teraz má podnet a má rozhidnúť zle /v rozpore zo zákonom/ kvôli “vyššiemu dobru”? Okrem toho bolo nutné mať odborníka, ktorý má skúsenosť s tunelom (teraz neviem presne dĺžku) ako vlastného zamestnanca, nie subdodávku. V druhej časti súťaže už tento odborník potrebný nebol. Na základe tohto bola súťaž zrušená.
Teraz môžeme hádať či to bolo:
- Babráctvo zo strany NDS
- Zámerná sabotáž súťaže, lebo okrem toho správneho sa tam zamotali aj Turci
- Súťaž naoko, nakoľko to aj tak nemá finančné krytie - divadlo pre verejnosť a keď to nevyjde tak za to môže niekto iný.
Inak čo sa týka termínov tak som veľmi skeptický, to čo tam je nakreslené by bol zázrak keby bolo postavené bez meškaní.
Inak neviem čo to máme za zvyk kritizovať úrad keď si robí svoju prácu. Aj pri kauze Langosov Hranol hneď reagoval, že riaditeľ FS sa má ospravedlniť (nie on co rok predtym schvalil zakon na zaklade ktoreho kontrolori konali). Rovnako aj napr. rodicia mali nazor ze kontrolori mali prizmurit oci (porusit zakon) a to iste plati aj pre UVO, uz som sa na internete docital aj to ze riaditel je vlastizradca.. Tých čo sa zamyslia nad tým, že prečo nie je štátna akciovka s x tisíc zamestnancami schopná spraviť aspoň obstojné podklady na takto dôležitú zákazku, je podstatne menej.
Namietka Hochtief nebola na “skúsenosť so stavaním tunela dlhšieho ako 2000m kde do 300m od jeho portálu je aj most”, ale na subdodavatelov, ktori to splnaju. Az teraz najnovsia namietka bola na tu “skúsenosť so stavaním tunela dlhšieho ako 2000m kde do 300m od jeho portálu je aj most”, ale to prislo az po zruseni povodnej sutaze. Kedze sa tam teraz tlaci Budimex, co s tym nema ziadne skusenosti, tak by som vietor videl viat odtial.
Mne osobne je jedno, ci si politicke strany na niecom prihrievaju polievku, podstatne pre mna je dobudovanie dialnic/zeleznic, tak v tomto smere som utilitarian - cim skor, tym lepsie. Z mojho pohladu NDS a UVO v tom maju obaja bordel a taketo veci by sa nemali stavat. Uz len keby si tie zmluvy hodili do ChatGPT alebo Claude, tak by im to vysypalo vsetky problemy do 10 minut a nic by sa nemuselo zdrzovat. Takto sa to cele predrazi a oneskori a v konecnom dosledku je to strata pre Slovensko.
Ano namietka bola, že je to diskriminačné lebo je kopa firiem, čo na takom úseku pracovali ako subdodávky.
Ja osobne som názoru, že najlepšie by bolo ak by sa to všetko postavilo ako PPP pred x rokmi a aj keď to bolo drahé, vplyvmi na ekonomiku by to na seba zarobilo.
Presne toto je smutné, že AI ti ukáže problém za 10 minút a NDS s x tisíc zamestnancami ho nevidí až pokým nepríde námietka.
2 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Verejné financie a politika
2 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Verejné financie a politika
Ok tak co brani postavit variant tunelu Havran pre pokracovanie na Korbelku a postavit tam docasny zjazd?
Obzvlast v pripade ze povrchovy variant ako je na obrazku postaveny cez raselenisko pri Rojkove byt nemoze a projekt by sa aj tak musel upravovat vratane teda aj toho ukoncenia Havranu.
Vždy sa nájde niekto kto s prstom v nose je projektant aspoň keby si dal tu námahu a pozrel si kde sú umiestnené portály ešte sa to tu už viackrát preberalo,keď nepoznám ako to tam vypada stačí použiť google stret wiew ak to nejde napíšem NDS “ste blby alebo čo šak postavte tunel tu dajte zjazd a hotovo”
Aby som to teda lepšie ozrejmil prečo to je blbosť tak prakticky po výjadze z tunela Korbeľka je len jeden mostný objekt a hneď sa vchádza do Havrana
Tento príspevok s vizualizáciami by bolo treba pripnúť k názvu tohto vlákna, nech sa už k tejto téme netreba nikdy vracať. ![]()
A aky je problem mat docasny zjazd z mosta a vseobecne z dialnice? Naprojektovat a doprojektovat sa da kadeco, aj terajsie ukoncenie D1 pri Turanoch je nakoniec vlastne docasny zjazd, ktory byt nemusel ak bude Korbelka.
V CR idu na D35 pri tunely Homole na polroka z oboch stran postavit docasne zjazdy z dialnice kedze dialnica bude hotova skor ako tunel. Navyse uz mame niekolko dlhych dialnicnych mostov kde su pripajacie pruhy, tu je to zrazu problem.
Myslím, že sa stačí pozrieť na neotvorený zjazd za tunelom Višňové. Bolo by to podobné, keďže je tam tiež málo miesta. Nikto sa nepodpíše pod zúženie pruhov priamo za tunelom. Verím, že tá, síce prenesená, analógia bude dávať zmysel.
A preco sa inak nerozdeli usek na 2 casti? Prihlasilo by sa asi viac firiem… A ceny by mohli byt tiez nizsie.
(nie ze sa ma Havran otvorit predcasne, ale len stavebne…)
- usek = tunel Korbelka
- usek = most + tunel Havran