D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Tam to vzniklo, lebo sa sprísňovala norma a niekto tú normu uplatnil retroaktívne. Ak by tu bol trvalý zjazd, tak by odbočovací pruh začínal už v tuneli (tunel by bol na konci 3 pruhový). Na Slovensku novinka, vo svete bežné.

Lebo si stále myslíme, že na to máme. Rozdelením by ceny neboli nižšie, ale cena by sa mohla roztiahnuť v čase pričom čiastočný prínos by nastal skôr ako na konci postavenia úseku ako celku.

3 lajkov

Je pravda, ze samostatny tunel Havran by vyriesil Lubochnu a Hubovu, co je asi najhorsia cast useku. Ale to by sa museli budovat provizorne mosty pre napojenie na I/18, zavadzalo by to pri vystavbe hlavneho mostu medzi Havranom a Korbelkou, a aj tak by sa to muselo zavriet pri dostavbe toho mostu.

Pozerajúc na topografickú mapu, ktorú pripol vyššie Jonathan, je celkom zreteľne vidieť, že ten most nemá ani pol kilometra. Okrem toho, keď si pozrieš vizualizáciu mosta Stankovany nižšie, ktorý má spájať tie 2 tunely, tak podľa mňa nie je Tebou navrhnuté riešenie realizovateľné.

Bolo by to komplikované a veľmi drahé riešenie. A na tak málo mieste je to obrovské prevýšenie. O tomto nemá zmysle vôbec uvažovať z pohľadu NDS.

7 lajky

ta cesta by bola, asi len v polprofile ako privádzač.

Urobiť dočasný zjazd na tomto poli nie je problém. Rovnako nebol problém pri Mýtnej, Ivachnovej. Urobenie dočasného zjazdu za Havranom, by vyžadovalo nový most (drahá jednorazová vec), ak by sa použil trvalý most, tak by premávka zavadzala výstavbe Korbeľky.

tunel homole - Hľadať Googlom

Takto stavajú v Bosne a majú obrovské množstvo postavených a nevyužívaných úsekov. Napr. tu Mapy Google Ja by som na Slovensku preferoval celky, ktoré sa po dostavbe dajú využívať.

1 lajk

Nic z toho co sa tu napisalo nie je nezrealizovatelne, kedze na Slovensku uz mame hned niekolko prikladov kde to takto funguje alebo fungovalo.

Na strane Korbelky a I/18 je pod buducim mostom miesto, teraz je tam nejaka vybetonovana plocha, ktora ale uz od 2012 zarastla:

Havran by sa mohol postavit spolu s mostom, a na druhej strane mostu, teda dalej od Havranu by sa mohli postavit docasne rampy a Havran by sa tak mohol pouzivat skor a nemuselo by sa cakat na Korbelku. Kedze to nie je hned za portalom Havranu nemusel byt tam byt problem ako pri Visnovom a nemuseli by tam byt ani dodatocne pruhy v tuneli.

Nejak napr. takto ale urcite by sa to dalo vymysliet lepsie ( koniec koncov aj uz v tom obrazku maju nakreslenu obsluznu komunikaciu z I/18 k mostu/portalu Korbelky ) :

Po otvoreni Korbelky by sa zjazdy mohli uzavriet ale burat nemuseli. V pripade udrzby/nehody/hocicoho v Korbelke a useku pred nou by sa mohli pouzit tak aby sucastne s Korbelkou nebol neprejazdny aj Havran.

Podobne to funguje uz aj D1 pred Braniskom kde je zjazd, ktory nie je trvalo otvoreny ale v pripade udrzby Braniska sa pouziva tak aby auta z dialnice nemuseli schadzat skor:

Spolu s potencionalne skorsim otvorenim useku za Hubovou a Havranom nez celeho useku s Korbelkou tak budes mat zjazdy , ktore mozes v pripade nutnosti vyuzit a nemusis zatvarat cely usek vratane dvoch tunelov od Hubovej az po Turany.

A ak sa bojime kolony za tunelom Havran na moste a rampe v zbiehani pruhov tak NDS uz ma na to tiez riesenie z minulosti , kde tunel na D1 Zilina ma sice dva pruhy v jednom smere ale az do otvorenia Visnoveho bol fyzicky zuzeny do jedneho pruhu este pred zaciatkom tunelu. Co je inac dost podobna situacia tejto, kde hned po konci tunela bol provizorny prechod na druhu polovicu mosta a fungovalo to niekolko rokov.

Pred tunelom D1 Zilina:

Za tunelom D1 Zilina:

A co sa tyka vyskovych rozdielov a zjazdu/najazdu na dialnicu, na Slovensku mame hned niekolko prikladov kde sa prekonava dost vyrazne, vratane dodatocneho pruhu priamo na moste.

D3 Svrcinovec ( tam okrem zjazdu / vyjazdu na most , ktory je hned za tunelom Svrcinovec, je premavka este docasne prevedena na druhu polovicu mostu ). Situacia srovnatelna s Havranom, avsak v ovela tesnejsiom priestore a navyse s vyssim vyskovym rozdielom:

D1 Povazska Bystrica:

Alebo D1 Sverepec:

5 lajky

Dá sa veľa vecí, otázka je, či tie extra náklady stoja za to.

Obyvateľom Ľubochne a Hubovej by sa uľavilo, ale aktuálne tam niečo robia, počul som o semafóroch, čo asi nebude prínos na plynulosť dopravy, ale mohlo by sa aspoň prejsť bezpečne cez cestu, alebo odbočiť z Ľubochne na hlavnú cestu. Nákladovo, by to mohlo byť za zlomok ceny mostov, riadenia a pod. Samozrejme, akonáhle by sa zmenil projekt, všetci neprajníci úseku by zpochybnili EIA a sme ďaľších 10 rokov od výstavby.

1 lajk

Tie extra náklady sú drobné oproti celému úseku. Hlavná pridaná hodnota by bola, že pol úsek by bol v prevádzke skôr ako celý. Vôbec by nebolo potrebné zmeniť projekt, robiť novú EIA, lebo by sa to len rozdelilo na II. časť a I. časť. (Jasné počas výstavby II. časti by mohol niekto zvažovať povrchový variant I. časti. OK, tak by už nová EIA bola potrebná ale len na I. časť.)
Dnes nie je vôbec jasné či PPP367 prejde, ak nie, tak sa to bude musieť stavať z rozpočtu a to budeme stavať minimálne 10 rokov. Rozdelené na časti by to mohlo byť 5-6 rokov na II. časť a 4-6. na prvú pričom by sa výstavba časti mohla ale aj nemusela čiastočne prekrývať.
Naviac dočasné napojenie by mohlo slúžiť pre záchranné zložky, údržbu a aj v prípade uzávierok a nehôd na I. časti.

6 lajky

zaujimave, pri tomto useku a tychto nakladoch a stavbe z rozpoctu ta netrapi stav cestnej siete, mostov. kde je oblubena hlaska ze na toto nemame ?

Preto som uviedol dobu výstavby 10-12 rokov.

100 mega rocne. alebo sucasna stavba 5 obchvatov pri 20 mega rocne.

Tak dá sa všeličo.

A44 Kassel - Wommen, Wehretalbrucke

Mapy Google

https://maps.app.goo.gl/V6agdvWDz21fU8ya9

https://maps.app.goo.gl/C3Y8A9ouzvwCWS1XA

Treba len zhodnotiť, či by tá prípojka mala význam aj v prípade plnej prevádzky, vtedy som ZA. Ale ak by to malo slúžiť len na dočasné rozdelenie úseku, aby jedna časť bola odovzdaná skôr, tak NIE.

3 lajkov
1 lajk

„Áno, bola tam horninová voda, toto však bol z väčšej časti skalný masív. Problém by bola voda v horninách s nižšou pevnosťou alebo súdržnosťou,“ dodáva k tunelu Višňové

Tá hornina sa menila každých niekoľko dní (desiatok metrov), pričom tam boli rôzne stupne, keď bola hornina najpevnejšia, odstrelilo sa 2 x 3,5 m za deň, keď bola najmäkšia, urobil sa 1 - 2 mete za deň max. A to je iba razenie, pri mäkkej hornine bolo oveľa viac betónovania a tak ďalej, čo práce ďalej predlžovalo. Ak má niekto presné čísla alebo tam robil celý čas nech ma opraví, subjektívne si pamätám. že to teda masív z väčšej časti nebol…Videl som záber, kde po odstrele bolo v čele rúry pol horniny skala, pol niečo nesúdržné. Čiže aj keď tam mali prieskumnú štôlňu prerazenú, o 10 m iným smerom to mohlo vyzerať (a vyzeralo) úplne inak, čo sa týka geológie.

3 lajkov

To je od Budimexu, ktorych najdlhsi tunel bol polovica Visnoveho, tak co od nich clovek moze cakat? A s niektorymi im pomahal Gülermak. Nemaju s tym skusenosti, tak trepu dve na tri. Oni sa to tu chcu ucit.

ale raziaci stroj by bol hadam najlepsia volba v dnesnej dobe

2 lajkov

To kazdopadne, aj ked Korbelka prechadza z Kriznanskeho prikrovu do Chockskeho prikrovu, kde sa ocakava dost drsny zlom niekde v tuneli a tam by sa TBM zasekol. Budimex ma ale nastval tymi silackymi recami o Visnovom; oni su na najtazsich polskych usekoch vedeni ako junior partner Gülermaku, a Gülermak hodnotil tunel Kamieniec (Jawornik-Lutcza, 3km), ako strasne narocny (inymi slovami dodame to neskor a drahsie), tak som sa chytal za hlavu. Tu je ten kopec, cez ktory to robia:

Ak toto je najtazsi usek, na ktorom kedy Budimex robil, tak co chcu robit na TU-HU? Dalsia Duha, tentokrat z Polska?

6 lajky

Silne slova, obzvlášť na slovenskom fóre. Výhoda Poliakov je v tom, že kým u nás vôbec úsek začnú stavať, oni už budú technologicky zas o 10 krokov pred nami. Už sa neviem dočkať vyhlásenia víťaza na TU-HU. Stačí si zažiť paródiu na diaľničnú stavbu na D3ke. Radšej silácke reči z Poľska, ako naše stavebné “elity” :see_no_evil_monkey::grinning_face:

2 lajkov

Vsak hod konkretne priklady, preco by som mal Budimexu doverovat. Napisal som svoje obavy, ze toho nie su schopni aj s prikladom, a od teba dostanem len to, ze budu “o 10 krokov pred nami”, ale z ich historie to nikde nevidim. Skor sa tu chcu ucit, ako to robit, aby mali referenciu, “vsak Slovaci su blbi a pockaju si, kym sa to naucime”, ako vidno z historie Visnoveho.

Netvrdím že Budimex ma skúsenosti s tak veľkým tunelom. Jedine čo tvrdím je, že podľa mňa radšej učiacich poliakov, ako naše pochybne firmy. Však uvidíme časom. Som veľmi zvedavý na D3.

2 lajkov