Magnus mozes urobit aspon jednoduchu skicu na mape kadial presne by si viedol tu trat ? pozeram mapu a nieje mi to uplne jasne kde v Istebnom by trat ustila ? Dakujem
nakreslim ked pridem z porady
Skúšal som sa k tomu nejako dostať - podľa toho čo som zistil bol to projekt ČSD a PKP ten pán čo ho mal pôvodne už bohužiaľ nie je medzi nami a celý jeho archív bol darovaný - jedine že nejaké kópia by mohla byť v šuflíkoch PKP - otázna je kde je čiastka ČSD - inak trať bola projektovaná na 100 km/h a mala byť naprojektovaná veľmi kultúrne - mala byť vizuálne veľmi príjemná. Otázkou je či by v rámci šetrenia nebola umravnená.
Tatranská železnica
hearth.sk/dokumenty/tatranska%20tepna%202020.pdf
Zaujímavý projekt len cesta takým vlakom by musela trvať hodiny. A chýbajú aj prepojenia s Orávkou.
Ale dobrá vízia. Takéto komplexné neštátne predstavy treba ukazovať…
toto je čistá utópia. nedokáže primerane modernizovať ani hlavné trate, lokomotívy, vozne… a ideme akože stavať mega dlhú trať. žiaľ toto nemá šancu na úspech. (pred 100 rokmi by to bola zaujímá myšlienka a nemala by ďaleko k realizácii. vtedy sme dokázali stavať a dnes to nedokážeme ani udržiavať…)

nedokáže primerane modernizovať ani hlavné trate, lokomotívy, vozne… a
Aaa… Ďalší človek, ktorý nevie rozdiel medzi ŽSR a ŽSSK (však vlaky jako vlaky ,ne?)
detailista. ŽSR tú trať ani náhodou nepostaví, a ak by náhodou postavila tak by tam nemala aké vlaky vybraviť ŽSSK. jedna aj druhá spoločnosť by tento úsek pokryla na úkor iných…
Je to utópia ak vidíme, čo robí ŽSR a ŽSSK. Štátne spoločnosti nato nemajú potenciál, vizionársky ani realizačný.
Súpravy síce nakúpia. V minulosti sa mieste železnice stavali na koncesiu. Cesta by bola keby vypíšu ŽSR súťaž formou PPP. Na výstavbu prevádzku napr. na 30 rokov a potom by museli trať odovzdať zrekonštruovanú. Za 5+5 mil. ročne by sa dal realizovať a prevádzkovať kus električky. I keď asi by to musel byť jeden balík aj so stávajúcou železnicou.
A k tej západnej časti okruhu sa mi to zdá zbytočné. Stačila by železnica LM-RK-DK-Trstená-Zakopane. Z východu spojiť Tatranskú Lomnicu so Zakopaným a bolo by.
no zo zapadnej strany minimalne na Podbanske ,ponad Pribylinu az po stredisko Ziar by mohla popod rohace premavat kludne tatranska elektricka, ked to chcu tahat z Lomnice dalej na Javorinu tak preco potom nie aj na zapad aspon na Ziar,aby boli pokryte a lahsie dostupne aj Rohace/resp zapadne tatry.. pre turistov by to bola maximalna atrakcia a rozsirila by sa propagacia turizmu.. ved aj teraz su takmer nedostupne zapadne tatry-defacto rovnako ako za komnacov tam ide tusim raz za den bus a to sme uz v 21.storoci a v EU pomaly 15.ty rok! na stat eu je to megahanba a na zamyslenie.. cele zssk aj zsr treba dat do ruk schopnemu sukromnikovi ked ti somraci cele roky nie su schopni nic poriadne spravit.. len zeleznice zadlzovat a dostat namiesto progresu este viac do suterenu..
Aby to nedopadlo ako v UK po odštátnení za čias Thatcherovej, tí schopní, aspoň zo začiatku, len “optimalizovali”.
Plánovaná rýchloželeznica z Varšavy do Budapešti by mala viesť cez Slovensko. Podľa predbežného plánu by vlaky mali ísť po nej s rýchlosťou 250 km/h.
aktuality.sk/clanok/628712/ … zeleznici/
a je to aj tu od 21:09 Krajiny v4 spojí nadzemná rýchlodráha
rtvs.sk/televizia/archiv/12957/168436#1405
„Možno, že je to drahšie riešenie, ale výhody má také, že nemusíme vykupovať pozemky. Vykúpime len tam, kde pilier bude stáť,“ tvrdí minister.
preco to chcu stavat ako nadzemnu? nemoze to ist normalne ako zeleznica po zemi??? alebo som to len zle pochopil…
lebo 250km/h
Tak to uz mozu rovno stavat Hyperloop
Tiez myslim, ze hyperloop a toto tu postavia presne naraz . Poliaci a madari robia svaly na Brusel, a my ako pajaci pritakame. Peniaze ale nemame ani my ani oni, takze sa bude dalej robit pekne krasne podla planov TEN-T.
Takéto niečo na Slovensku nehrozí aktuality.sk/clanok/642102/ … rancuzska/
opografia kraja, kadiaľ by mala viesť chýbajúca trať, je priaznivá. jan 2019 o 20:00 MIRIAM HOJČUŠOVÁ, Denisa Miklášová Železničná stanica v Nitre. Železničná stanica v Nitre. (Zdroj: jk) Písmo:A-|A+15204 NITRA. O výstavbe železničnej trate, ktorá by priniesla priame prepojenie Nitry s Bratislavou, sa hovorí už niekoľko rokov. Železnice Slovenskej republiky sa predvlani vyjadrili, že výstavba chýbajúceho úseku trate medzi Nitrou a Trnovcom nad Váhom je technicky realizovateľná, ale finanč…
Finančná návratnosť je pri železniciach utopia a nikdy sa nemoze brať na zreteľ ako jediný aspekt. Ekonomická návratnosť je smerodajná. Ak ste spominali intenzity aj 60 000 na R1 na nitru tak aky človek môže hovoriť o nepotrebnosti? Berme priklad investicia 100 milionov, rocne by prepravili 1,5 miliona ludi. kazdy by dal za listok v priemere 2 eura. to je 3 miliony rocne. A to len trzba. No jasne takto mi to vyjde blbost. Ale čo ak ušetrim tym 1,5 milionom ludom 1h cesty tam a spat? 1,5 mil x20eur(cena hodiny práce) = 30milionov Takže za 3-4 roky sa ekonomicky takato investicia moze vratit usporov casu a nepocitame ekologicky aspekt a podobne veci.(neriešim CBA analýzy takze brat z nadsazkou) Keby nebola ekonomika Bratislavy Trnavy a Nitry v takomto superboost režime tak sa da pochopit, ze si par železničiarov nevie spočitat 2+2, ale dnes sa v týchto troch mestách kvoli automobilkam točia miliardy eur ročne z čoho štát inkasuje nemalé peniaze a živí aj uradnikov, ktorí by mali za oplátku toho, že ich nepriamo platíme z dani urobiť adekvatne rozhodnutia posuvajuce tuto krajinu dopredu !!!
Som aj za preskumanie vybudovania priamej rychlotrate NR-sereď-TT-BA co mal byt variant vedla Trnoveckého napojenia. A celkový impact pre uzemie. Ale to chce určité konceptualne myslenie a odvahu. Hlavne by to chcelo aj video skumanych variantov aby to chceli aj ludia. Lebo tieto technokraticke projekty vzdy koncia v suplikoch.
ja toto povazujem za zvratenu logiku. dialnicou sa ma obsluhovat uzemie, MUK pri kazdej druhej dedine ale zeleznica priamo na NR by obchadzala TT.
dennikn.sk/minuta/2828174 Útvar hodnoty za peniaze neodporúča novú železnicu z Nitry do Trnovca nad Váhom, ktorá mala priniesť rýchlejšie spojenie Bratislavy a Nitry. Analytici miesto toho radia zaviesť priame vlaky z Bratislavy do Nitry cez Leopoldov. V súčasnosti sa z Bratislavy do Nitry jazdí vlakom s prestupom v Leopoldove alebo v Šuranoch. Autobusy, naopak, premávajú priamo. Čo tvrdí ÚHP Štúdia ŽSR podľa analytikov počíta s nereálnymi termínmi výstavby a obsahuje chybné výpočty prevá…
No neviem, ale priame vlaky NR-Leopoldov-BA chodili, ale ak sa nemýlim, nikdy to nestíhali do jeden a pol hodiny. Preprah je riadny zdržovač. Tak neviem odkiaľ zobrali v ÚHP 62 až 73 minút. Možno si to zle pamätám.