ŽSR - Nové trate

Magnus mozes urobit aspon jednoduchu skicu na mape kadial presne by si viedol tu trat ? pozeram mapu a nieje mi to uplne jasne kde v Istebnom by trat ustila ? Dakujem

nakreslim ked pridem z porady

Skúšal som sa k tomu nejako dostať - podľa toho čo som zistil bol to projekt ČSD a PKP ten pán čo ho mal pôvodne už bohužiaľ nie je medzi nami a celý jeho archív bol darovaný - jedine že nejaké kópia by mohla byť v šuflíkoch PKP - otázna je kde je čiastka ČSD - inak trať bola projektovaná na 100 km/h a mala byť naprojektovaná veľmi kultúrne - mala byť vizuálne veľmi príjemná. Otázkou je či by v rámci šetrenia nebola umravnená. :slight_smile:

Tatranská železnica

hearth.sk/dokumenty/tatranska%20tepna%202020.pdf

Zaujímavý projekt len cesta takým vlakom by musela trvať hodiny. A chýbajú aj prepojenia s Orávkou.
Ale dobrá vízia. Takéto komplexné neštátne predstavy treba ukazovať…

toto je čistá utópia. nedokáže primerane modernizovať ani hlavné trate, lokomotívy, vozne… a ideme akože stavať mega dlhú trať. žiaľ toto nemá šancu na úspech. (pred 100 rokmi by to bola zaujímá myšlienka a nemala by ďaleko k realizácii. vtedy sme dokázali stavať a dnes to nedokážeme ani udržiavať…)

Aaa… Ďalší človek, ktorý nevie rozdiel medzi ŽSR a ŽSSK (však vlaky jako vlaky ,ne?)

detailista. ŽSR tú trať ani náhodou nepostaví, a ak by náhodou postavila tak by tam nemala aké vlaky vybraviť ŽSSK. jedna aj druhá spoločnosť by tento úsek pokryla na úkor iných…

Je to utópia ak vidíme, čo robí ŽSR a ŽSSK. Štátne spoločnosti nato nemajú potenciál, vizionársky ani realizačný.
Súpravy síce nakúpia. V minulosti sa mieste železnice stavali na koncesiu. Cesta by bola keby vypíšu ŽSR súťaž formou PPP. Na výstavbu prevádzku napr. na 30 rokov a potom by museli trať odovzdať zrekonštruovanú. Za 5+5 mil. ročne by sa dal realizovať a prevádzkovať kus električky. I keď asi by to musel byť jeden balík aj so stávajúcou železnicou.

A k tej západnej časti okruhu sa mi to zdá zbytočné. Stačila by železnica LM-RK-DK-Trstená-Zakopane. Z východu spojiť Tatranskú Lomnicu so Zakopaným a bolo by.

no zo zapadnej strany minimalne na Podbanske ,ponad Pribylinu az po stredisko Ziar by mohla popod rohace premavat kludne tatranska elektricka, ked to chcu tahat z Lomnice dalej na Javorinu tak preco potom nie aj na zapad aspon na Ziar,aby boli pokryte a lahsie dostupne aj Rohace/resp zapadne tatry.. pre turistov by to bola maximalna atrakcia a rozsirila by sa propagacia turizmu.. ved aj teraz su takmer nedostupne zapadne tatry-defacto rovnako ako za komnacov tam ide tusim raz za den bus a to sme uz v 21.storoci a v EU pomaly 15.ty rok! na stat eu je to megahanba a na zamyslenie.. cele zssk aj zsr treba dat do ruk schopnemu sukromnikovi ked ti somraci cele roky nie su schopni nic poriadne spravit.. len zeleznice zadlzovat a dostat namiesto progresu este viac do suterenu..

Aby to nedopadlo ako v UK po odštátnení za čias Thatcherovej, tí schopní, aspoň zo začiatku, len “optimalizovali”.

Plánovaná rýchloželeznica z Varšavy do Budapešti by mala viesť cez Slovensko. Podľa predbežného plánu by vlaky mali ísť po nej s rýchlosťou 250 km/h.
aktuality.sk/clanok/628712/ … zeleznici/

a je to aj tu od 21:09 Krajiny v4 spojí nadzemná rýchlodráha
rtvs.sk/televizia/archiv/12957/168436#1405

„Možno, že je to drahšie riešenie, ale výhody má také, že nemusíme vykupovať pozemky. Vykúpime len tam, kde pilier bude stáť,“ tvrdí minister.

:laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

preco to chcu stavat ako nadzemnu? nemoze to ist normalne ako zeleznica po zemi??? alebo som to len zle pochopil…

lebo 250km/h

Tak to uz mozu rovno stavat Hyperloop :laughing:

Tiez myslim, ze hyperloop a toto tu postavia presne naraz :slight_smile:. Poliaci a madari robia svaly na Brusel, a my ako pajaci pritakame. Peniaze ale nemame ani my ani oni, takze sa bude dalej robit pekne krasne podla planov TEN-T.

Takéto niečo na Slovensku nehrozí aktuality.sk/clanok/642102/ … rancuzska/

Finančná návratnosť je pri železniciach utopia a nikdy sa nemoze brať na zreteľ ako jediný aspekt. Ekonomická návratnosť je smerodajná. Ak ste spominali intenzity aj 60 000 na R1 na nitru tak aky človek môže hovoriť o nepotrebnosti? Berme priklad investicia 100 milionov, rocne by prepravili 1,5 miliona ludi. kazdy by dal za listok v priemere 2 eura. to je 3 miliony rocne. A to len trzba. No jasne takto mi to vyjde blbost. Ale čo ak ušetrim tym 1,5 milionom ludom 1h cesty tam a spat? 1,5 mil x20eur(cena hodiny práce) = 30milionov Takže za 3-4 roky sa ekonomicky takato investicia moze vratit usporov casu a nepocitame ekologicky aspekt a podobne veci.(neriešim CBA analýzy :slight_smile: takze brat z nadsazkou) Keby nebola ekonomika Bratislavy Trnavy a Nitry v takomto superboost režime tak sa da pochopit, ze si par železničiarov nevie spočitat 2+2, ale dnes sa v týchto troch mestách kvoli automobilkam točia miliardy eur ročne z čoho štát inkasuje nemalé peniaze a živí aj uradnikov, ktorí by mali za oplátku toho, že ich nepriamo platíme z dani urobiť adekvatne rozhodnutia posuvajuce tuto krajinu dopredu !!!
Som aj za preskumanie vybudovania priamej rychlotrate NR-sereď-TT-BA co mal byt variant vedla Trnoveckého napojenia. A celkový impact pre uzemie. Ale to chce určité konceptualne myslenie a odvahu. Hlavne by to chcelo aj video skumanych variantov aby to chceli aj ludia. Lebo tieto technokraticke projekty vzdy koncia v suplikoch.

ja toto povazujem za zvratenu logiku. dialnicou sa ma obsluhovat uzemie, MUK pri kazdej druhej dedine ale zeleznica priamo na NR by obchadzala TT.

No neviem, ale priame vlaky NR-Leopoldov-BA chodili, ale ak sa nemýlim, nikdy to nestíhali do jeden a pol hodiny. Preprah je riadny zdržovač. Tak neviem odkiaľ zobrali v ÚHP 62 až 73 minút. Možno si to zle pamätám.