Dík za článok. Je tam veľmi veľa nedopovedaného, resp. GR ŽSR hovorí iba to, čo mu vyhovuje.
Z článku jasne vyplýva, že nemajú ani tušenie, z čoho budú Palúdza - LH a Vydrník - Markušovce financovať. GR ŽSR sa efektne vyhol zmysluplnej odpovedi floskulami, pričom si ešte aj odporuje:
Realizácia obidvoch stavieb je horizont štyroch až piatich rokov.
“Ak to myslíme so železničnou infraštruktúrou pre budúcu ekonomiku a pre rozvoj Slovenskej republiky vážne, tieto stavby budú do siedmich až ôsmich rokov dokončené a nemusíme sa baviť o tom, ako budú financované.”
Práve baviť sa o tom, z čoho to zaplatia je podstatné, pretože potom sa tu budeme dívať na realizáciu jednej stavby desať rokov…
“V ďalších obálkach, ktoré budú národné, je možné v projektoch pokračovať.”
Chlap nemá najmenšie tušenie ako funguje CEF.
Najbližšie národné obálky budú možno v období 2028-2034, ak bude CEF pokračovať…
“Realizácia obidvoch stavieb je horizont štyroch až piatich rokov. Je predpoklad, že dostaneme aj ďalšie balíčky, budeme však musieť EK ukázať, že to myslíme vážne, že plníme míľniky a že sme správne odhadli cenu.”
To by bolo dobré, aby ste dostali ďalšie peniaze… Hlavne musíte predložiť kvalitné projekty.
“Viem vám potvrdiť, že všetky projekty, ktoré sme predložili, mali najvyšší rating. Dali by nám to, ak by tam bol dostatok peňazí, to vám garantujem. Už takto sme dostali taký kus koláča, že sme prekvapili ostatných účastníkov súťaže.”
Ak by boli tie projekty najlepšie, tak tie peniaze dostanete…
To že Paludza - LH nedostal ani cent je preto, že bolo pred nim dostatok lepších projektov, ktoré nejaké peniaze dostali.
Grécko, Poľsko, Česko dostali viac. Áno, posledné dve krajiny mali väčšiu národnú obálku, ale neviem čím sme mali ostatných prekvapiť.
“O túto obálku súťažili všetky štáty EÚ, nebola to národná obálka, ale obálka pre všetkých, keďže niektoré štáty nečerpali zdroje včas.”
A medzi nimi aj Slovensko…
Ďalej sa mi to ani nechce rozoberať.
Chlapíkove fantazmagórie o dispečerizácii a automatizácii ma dostali.
Neviem kde nabral 800 miliónov eur a akom veľkom projekte sa bavíme.
Zabudol akosi spomenúť, že tieto investície môžu aj skrátiť dobu jazdy vlakov.
A potom zrazu takéto projekty môžu veľmi dobre vychádzať. Narozdiel od tých projektov na severnom koridore s pochybnými prínosmi, ktoré ani nevie z čoho bude financovať.
“Realizácia obidvoch stavieb je horizont štyroch až piatich rokov”. To by som pochopil tak, že bude trvať 4-5 rokov od výkopu do skončenia. “Tieto stavby budú do siedmich až ôsmich rokov dokončené”. To by som mohol pochopiť tak, že do 7-8 rokov bude hotovo. Čiže do 2032-2033. Dosť optimistické.
Ja viem teda o CEF tiež prd, ale mám za to, že prípady kedy sa do národnej obálky prihlásil prakticky hotový projekt, a čerpalo sa spätne, tu už boli.
Je to veľký odborník, ale je vidieť, že infraštruktúru z pohľadu exekutívy nikdy nerobil. Áno, nevieme či sa bavíme o tom, keď na hlavnú trať nasadíme nejakú základnú dispečerizáciu + dajmetomu ETCS L1 (tam návratnosť vychádza dajmetomu 10 rokov), alebo či sa bavíme o nejakej menej vyťaženej trati, kde sú optimalizované personálne náklady a porovnávame to so situáciou keď na nej chceme budovať ešte GSM-R a ETCS L2 (to naozaj neexistuje aby sa mzdových nákladoch vrátilo, pokiaľ to neumožní tak výrazné zrýchlenie, že by to dopravcom šetrilo obehy, alebo prinieslo tak atraktívny dopravný koncept, že by počty cestujúcich alebo carga rástli násobne)
to je hlaska s tym ratingom. a keby tam boli stovky miliard tak by sme dostali modre z neba. absolutne ziadna sebareflexia. budu to podavat znovu salamovou metodou. za 20 rokov usetria minuty ale hlavne ze sa minu miliardy.
este k tej dispečerizácii a automatizácii co vraj skratia doby jazd. ja nie som zelezniciar ale ked je tratova rychlost 70-80 resp. 100 co vlaky vyuzivaju v maximalne moznej miere (bavim sa o rychlikoch) tak problem robi krizovanie vlakov na jednokolajkach co je polovica rychlikovych trati.
Dnes začali raziť tunel Španí Háj.
oficialne az dnes spravili P.R. s MD ,ale realne uz razili nejaky ten tyzden dozadu, kazdopadne drzim palce nech nie su ziadne problemy.. ide o pomerne kratku dlzku takze by to mali mat zmaknute v stanovenom termine
neviem, či to tu už bolo spomínané, ale vie sa už, čo bude so starým tunelom po sprevádzkovaní Tunela Španí Háj?
pravdepodobne nasyp nechaju ako podklad na nejaku cyklotrasu ,tunel vysvietia ledkami na senzor nieco na styl stareho margecianskeho tunela.. to je moj tip.. osobne by som bol najradsej keby rovno spravili aj pokracovanie cyklotrasy z byvalej (terajsej) zastavky spissky stiavnik smerom na poprad a by prepojili slovensky raj s mestom poprad cyklotrasou priamo aby ludia nemuseli chodit po hlavnej ceste z horky dalej cez dediny a riskovat zivot + este by trebalo spravit kratku cykloprepojku hrabusice-vydrnik (na staru stanicu vydrnik kde by zacala cyklotrasa smer stary tunel)a bola by prepojena spisska cyklomagistrala s mestom poprad prave cez ten tunel
Samotné zabezpečovacie zariadenie je len jeden z faktorov, ešte je tu poloha a vzdialenosť staníc a to ako sa podarí na ne napasovať prevádzkový koncept. Takže je možné, že z pohľadu grafikonu nasadenie sebamodernejšieho ZZ papierovo neušetrí ani minútu (resp. v skutočnosti ušetrí, ale len v prípade meškania vlakov).
Verejná súťaž: „Modernizácia železničnej trate Žilina – Košice, úsek trate Poprad Tatry (mimo) – Krompachy. Časť: A.2 Vydrník (mimo) – Markušovce (mimo)“
V predmetnom úseku sa nachádzajú železničné zastávky Teplička nad Hornádom, Smižany, Spišské Tomášovce a Letanovce.
Hlavnými kritériami modernizácie predmetného traťového úseku pre dosiahnutie daného účelu stavby sú v stručnom vyjadrení:
·zvýšenie traťovej rýchlosti do 160 km/h (vrátane), v čo najdlhších úsekoch bez náhlych rýchlostných skokov, miestne obmedzenie najvyššej traťovej rýchlosti na 155 km/h (nžkm 169,325 – nžkm 171,545),
· prestavba železničných staníc pre dosiahnutie užitočných dĺžok v hlavných a koľajach pre predchádzanie minimálne 750m, v ostatných dopravných koľajach 700m (výnimočne 650m),
·nástupištia s hranou 550mm nad temenom koľajnice (TK) dĺžky 200m vo všetkých zastávkach a v stanici Vydrník, v staniciach s pravidelným zastavením vlakov EC, IC, Ex alebo R dĺžky 400m,
·náhrada úrovňových križovaní – križovania s cestnými komunikáciami, t.j. vybudovanie nových konštrukcií nadjazdov, podjazdov a podchodov so súvisiacimi cestnými komunikáciami, prípadne zrušenie bez náhrady,
·staničné zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie na princípe elektronických stavadiel s väzbami na vlakový zabezpečovač, resp. systémy automatického riadenia rýchlosti vlakov,
·nové traťové zabezpečovacie zariadenie, ktoré sa vybuduje systémom automatických hradiel s nadstavbou pre kontrolu rýchlostí, pričom elektronické stavadlo SZZ plní funkciu traťového zabezpečovacieho zariadenia (TZZ) v priľahlých úsekoch trate. Súčasťou TZZ je aj vlakový zabezpečovač (VZ), umožňujúci prenos všetkých informácií potrebných pre riadenie rýchlosti vlaku z trate na hnacie vozidlo.
·nová telekomunikačná technika – nové telekomunikačné vedenia vrátane systému GSM-R na prenos dát a digitalizácia celej železničnej telekomunikačnej siete. S novými systémami prenosu dát sa ráta aj pri aplikácii kontroly a riadenia TP NET
·komplexná prestavba trakčných vedení pre prevádzkovú rýchlosť 160 km/h + 30%.
UČS 05 traťový úsek Markušovce – ŽST SPIŠSKÁ NOVÁ VES
UČS 06 traťový úsek Spišská Nová Ves – VÝH SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE
UČS 07 traťový úsek Spišské Tomášovce – Vydrník
UČS 14 ŽST KROMPACHY – ŽST POPRAD-TATRY – rádiový systém GSM-R a ETCS L2 (v úseku UČS 5-12), časť A.2 rádiový systém GSM-R a ETCS L2 v stavebnej príprave pre aktiváciu ETCS L2 časť A1
UČS 16 CRD Poprad
Asi som sprostý, ale viete mi niekto vysvetliť tú rýchlosť 160 km/h + 30%? Akože vypočítať to viem
, ale čo to znamená? To je pre prípadné naklápacie súpravy?
presne taký istý napad mam aj ja len je potrebne nejak dostať k ľudom z Psk a iným cyklo zdruzenia a orgsnizaciam
na cyklozdruzenia kontakty nemam, ale na PSK su tu Kontakty - PSK nalavo su priamo kontakty na konkretnych ludi a konkretne oddelenia treba najst infrastrukturne projekty alebo pod zameranie.. treba vsetkym napisat presne tuto myslienku kludne mozte aj prekopirovat moj text a napisat im to presne takto je to velmi dobry napad, planujem im napisat aj ja
Áno bolo to o naklápaní a technológii ETCS, keď sa zlepší tak vlaky vedia zrýchliť aj na 200km/h. Tunely sú na 200km/h. Aj na západe BA-KE sú úseky, kde by vlaky mohli zrýchliť na 200km/h ale obmedzuje to technológia. Keby sa urobil tender na 200km/h súpravy mohlo by sa investovať do zrýchlenia. Takze priemerná rýchlosť by sa zdvihla. Je dobré nepustiť z tejto ambície lebo aj po výstavbe trate sa dá stále uvažovať nad zrýchlením. V polsku takto zrýchľujú trate zo 160km/h na 200 aj 230 ale to preto že majú veľa rovinatých úsekov. Samozrejme najpodstatnejšie sú oblúky R=1200m je na 160 km/h a R=2000m na 200km/h to sú na slovensku použivané, kde je dané prevýšenie kolaje v oblúku.
perfektné videjko ![]()
tak prelozka trate pri LM sa posuva na neurcito, nie su peniaze. Ale tak to sme vedeli uz davno.
presne ako tam jeden pise pod clankom , vystihol do bodky podstatu ,cit. “ Je to jednoduche, nie su peniaze. V inom clanku na inom Denniku, dnes generalny riaditel ZSR hovori:
Otazka reportera: Na úsek Vydrník – Markušovce vám peniaze schválili, ale na úsek pri Liptovskom Mikuláši ich teraz určite nedostanete?
Nie, lebo Operačný program Slovensko je vyčerpaný. Plán obnovy je vyčerpaný. Musíme počkať na ďalšie programové obdobie, ktoré sa začína v roku 2028, teda najskôr môžem dostať prísľub financovania v roku 2027.
Uvidime, ale koniec tendra 1. Decembra 2025 urcite nebude, a termin sa zas posunie.”
takze asi tak.. zial nevyzera to ruzovo..jedine zeby nejake neminute eurofondy popresuvali z inych oblasti vramci inych rezortov, kde ostali neminute a nevyuzite..neviem nemam az taky prehlad kde co je k dispozicii kazdopadne je to na vlade ako sa rozhodne kde nevedia cerpat fondy mozno by to stalo za zvazenie ale na akekolvek presuny eu fondov predpokladam ze budu potrebovat suhlas eu komisie
Nešlo by to dať ako projekt duálneho určenia (logistika) a presunúť nejaké prostriedky z min. obrany?