Tak predsa sa ma bude modernizovat aj na vychode SR zaroven s dalsimi usekami na zapade SR:
ŽSR hľadajú spoločnosť, ktorá by vypracovala projektovú dokumentáciu pre modernizáciu tejto trate v úsekoch Liptovský Mikuláš-Poprad Tatry-Krompachy-Kysak-Košice.
Tento úsek bude modernizovaný metódou “čo to dá”, teda projektová komisia bude pre jednotlivé úseky posudzovať varianty na viacero maximálnych traťových rýchlostí a s ohľadom na dopravnú situáciu, sklonové a smerové pomery, celkové náklady a tak ďalej sa vyberie príslušná maximálna traťová rýchlosť. Avšak vo veľkej časti úseku nemožno počítať s traťovou rýchlosťou 160 km/h. Rýchlosť 160 km/h sa bude realizovať zrejme len v úseku Štrba - Poprad Tatry - Margecany. Aj to možno nie v celej dĺžke. Inde z rôznych dôvodov nebude možné realizovať túto rýchlosť (napr. úsek Margecany - Kysak - Ťahanovce by s ohľadom na smerové pomery musel byť vedený kompletne v tuneli, poprípade po maxiestakáde nad vodným dielom Ružín - toto bude zrejme taká naša variácia na český koridor v úseku Brno - Blansko, kde traťová rýchlosť z podobných dôvodov neprekračuje 80 km/h, avšak tu sa počíta s rýchlosťami okolo 100 km/h, na toľko je totiž stavaná súčasná trať)
Prestavba koridoru BA-ZA na 200km/h sa neplánuje. Rýchlejšie než 160 tuná len s naklápaním …
V předstihu se má realizovat stavba Poprad - peronizace. Celá trať na 160 km/h dle mě modernizovaná nebude, vyžádalo by si to nemalé peníze. Teď mě napadl třeba oblouk u Bešeňové.
problem medzi margecanmi a kosicami je na dvoch usekoch a obe su medzi margecanami a kysamom … prva cast je za ruzinskym viaduktom (cca 4km) … a druha cast je tesne pred kysakom … su tam velmi silne obluky … no podla mna sa to da poriesit presunutim trate (hlboke zarezi vo svahu+ nejaky viadukt ) … trat medzi kysakom a kosicami je celkom v pohode … len ju treba viac vyrovnat a zvladne to mozno aj cez 160 … sak ty ktory jazdia vlakom v tychto usekoch tak mi to mozu potvrdit
Ja narazam na Lennyho vyrok o tom ze v predstihu sa idu robit poriadne perony a podchod do Popradu … som si az moc dobre toho vedomy ze sa to bude orpavovat … na useku uz otravovali s prvymi papierovackami …
Cela modernizacia trate BA-KE-Ukrajina bude stat cca. 2 mld. EUR a bude trvat do r. 2020. Len na r. 2007-2013 ako si ty pisal dostane SR 3,2 mld. EUR na dopravu takze problem nevidim.
Do usekov na trati BA-ZA sa roky neinvestuje a caka sa na koridor. Za Zilinou je zgeneralkovana uz pomerne velka cast usekov (Vrutky - Kralovany - Ruzomberok, Strba - Poprad Tatry - Spisska Nova Ves, zst. Kysak, zst. Liptovsky Mikulas /ale tam su opat problemy so ZabZar/) a podobne. Zgeneralkovanim sa mysli oprava zvrsku, zriadenie zvaranej bezstykovej kolaje, pruzne uchytenie kolajovych pasov, rekonstrukcia trolejoveho vedenia a ciastocne drobne rekonstrukcie ZabZar, dalej je to sanacia tunelov a niekolkych mostov.