Ja by som sa skoro stavil, že fírovi niekto volal kvôli tej prvej nehode (ukončenie vlaku+obrat apod.) a rozptýlil ho tak, že to poslal cez červenú. Neviem ktorá nehoda bola prvá, ale ak vidím správne motor 861, tak ten ETCS, aspoň čo viem, nemá.
Pozor, Rex smeroval tiež do BA, nešlo teda o čelný náraz ale iba o bočný. Mapa
Zo zadu nabral Dunihlava z Nitry Expres idúci z Košíc.
Asi si to odsrali ľudia v prvom vozni Tatranu v prvej triede. Ten voz je podľa fotiek zlomený.
Dunihlav ETCS nemá, takže ako keby tam nebol.
To je tak, keď sa investuje ako investuje.
Ja už len napíšem, že Slovensku v období 2014-2020 prepadlo vo fonde CEF najmenej 170 miliónov eur. Z CEFu sa implementácia ETCS dá preplatiť.
text som preberal z minúta po minúte, už som to opravil, dik
Ešte raz sa na to pozerám a časovo to nesedí. K zrážke došlo o 19:30, takže 3031 by do Pezinka už nedošiel
A zlomený podľa fotiek vyzerá byť aj rušeň toho rýchlika, ktorý zozadu nabral ten Rex. Takže v čase nárazu ťa rýchlosť musela byť veľká
Ze z CEFu sa da implementacia ETCS preplatit, vedia aj ti, ktori to maju vediet?
Vedia.
ZSSK a ZSSK Cargo dávajú projektíky. Ale fakt sú to malé projekty na pár rušňov/jednotiek. Aj teraz im dačo prešlo.
ŽSR si fičia na megalománii, kde je najnáročnejšie uspieť. A aktuálne už aj GR ŽSR splieta konšpirácie, že projekty nám neodklepávajú kvôli našej zahraničnej politike. Má to len tú vadu, že ŽSR úspešné neboli ani predtým… Už aby šiel k Babišovi.
Smutné je iba to, že potom sa tá banda vyhovára, že nemajú peniaze… No nemajú, keď im peniaze prepadávajú.
Tak to je paráda keď podľa info majú byť eurofondy od 2027 iba na vlakovú infraštruktúru
Keby aj ano, tak my mame vela strategickych trati v zlom stave a peniaze by sa dali pouzit efektivne…
Napr. take Kosice - Presov - Plavec… Ale aj take ako BA - Sturovo, ked som tadial isiel naposledy tak to buchalo tak, ze som len cakal, ze kde sa vykolajime…
Pokial sa znova minu miliony na zrychlenie “hlavnej trate” ZA - KE, tak…
ta hlavna trat je totiz tent koridor takze ano musia minat najprv na tent nakolko je to priorita Bruselu a vyrazne tam meskame.. navyse jedna sa o hlavny tah ktory musi ist v celej dlzke minimalne na 160, bodka. etcs sa uz malo spravit minimalne na hlavnom koridore davno a priebezne a ano prevazne z Cef-u tam boli sance ako pise aj jarino tie prachy totalne zbytocne prepadli..sami si za tento stav mozme nik iny len totalne neschopne zeleznice a zlodejsky stat ..teraz zneme len ovocie zalostneho stavu zeleznicnej infrastruktury ktory tu zanechali tieto totalne neschopne ci zlodejske vlady.. tie nehody su len nasledkom a bude ich zrejme len pribudat (zial)
Ako dopadlo vyšetrovanie tej pri Soroške, je tam nejaký posun? Od novinárov už asi novšie informácie nebudú, či?
PS: Možno by to chcelo vyčleniť takéto nehody do samostatných tém ….
To si počkáte ešte niekoľko mesiacov na závery vyšetrovania.
Konečne to niekto povedal nahlas, no volič smeru to aj tak nepochopí.
Škoda, že neuviedol že ani každý Express z/do Košíc nemá ETCS. Žiaľ nie všetky nové jednotky boli obstarané s ETCS. Rovnako je problém s údržbou ETCS.
Aby sme nezávideli neschopnosti ŽSSK, tak ŽSK pri elektrifikácii trate do Moldavy či Humenného ETCS neriešilo. Vraj sa tam bude jazdiť 160, tak to nie je potrebné.
Jednoducho bezpečnosť je na poslednom mieste.
Mám pár otázok na odborníkov k vlakom:
- tie ETCS čidlá, čo sú na koľajniciach, registrujú len vlaky, čo sú vybavené ETCS? Alebo dokážu zaregistrovať, že cez ne prešla mašina bez ETCS? Pretože v takom prípade by síce nezastavila vlak, čo prešiel na červené návestidlo, ale mohla by upozorniť ostatné, že do cesty niečo neznáme vošlo.
- Ako je to s vlakovými cestami a nastavovaním výhybiek? Podľa všetkého nitriansky vlak nemal vlakovú cestu voľnú a tým pádom ani nemohol mať výhybku, ktorá by ho na ten úsek pustila. Alebo si to strojvedúci prehadzuje sám?
Vďaka.
To akože som dobre pochopil, že na trati s ETCS sú povolené vlaky bez ETCS, ktoré sú tam neviditeľné?
A to neexistuje aspon light verzia ETCS ktorá nebude napojená na riadenie vlaku, ale len signalizáciu do kabíny rušnovodiča? Ak ten minie návestie STOJ nech mu to tam začne húkať?
Vlak na chránenej trati ktorý je neviditeľný tam nemá čo robiť v žiadnom prípade.
Voľnosť oddielu detekuje buď počítadlo osí alebo koľajové obvody, neviem ako to je presne v tomto prípade. Tie ,čidlá, v koľajisku sa volajú balízy a každá z nich má v sebe nahratú učitú informáciu. V niektorých je informácia nemenná, niektoré obsahujú programovateľnú informáciu, napríklad či je nasledujúci signál voľno, stoj alebo výstraha.
Nitriansky vlak kedže nedisponoval čítacím zariadením ETCS, rušňovodič sa riadi len vizuálnym čítaním signálov na návestidlách. Ak prejde vlak stoj a nemá postavenú výhybku, jednoducho si tu vyhybku silou prestaví do svojho smeru, tzv ,prereže, výmeny nasilu, čiže poškodí prestavovací mechanizmus prerezanej výhybky. V tom okamihu čítačka osí zaregistruje, že do medzistaničného úseku vošlo dáke koľajové vozidlo a doterajšiemu smeru skočí stoj, kedže nie je oddiel za návestidlom už voľný. Ak vsak je rozbehnutý Expres par stometrov pred daným návestidlom, moze len dat nudzove brzdenie a utekat sa skryt, fyzika nepusti.
Áno, na trati 120 nie je striktne pouzitie vozidla s ETCS, tzv ,vyhradna prevadzka ETCS. Plati iba povinnost mat ETCS aktivne, ak je dane vozidlo vybavene tymto systemom. Vlak bez ETCS je samozrejme v systeme viditelny, kedze volnost oddielu sa kontroluju kolajove obvody alebo citacky osi. Avsak vozidlo bez ETCS nema na trati 120 prenasane do kabiny znaky nasledujuceho navestidla a ani ho system ETCS nezabrzdi, ze ides na stoj a nezacal si podla modelovanej brzdnej krivky vcas brzdit.
No medzitým som si už stihol pozrieť na Wikipedii niečo o ETCS a som šokovaný. Takže v trati máme tie balizy ktoré vysielajú stav návestidla a my vo vlakoch nemáme prijímač ktorý to oznámi rušnovodičovi?
Je to zrejme ETCS level 1, ktorú si ako elektrotechnik a IT predstavujem ako NFC čítačku kariet, ktorá prečíta balizu pod vlakom a zobrazi to v kabíne.
Evidentne je to vec, ktorá sa dá spraviť aj retrofitne a podľa toho čo robí to nemusí byť nič extrémne drahé.
Podľa STVR sa táto udalosť stala ešte v piatok Nehoda vlakov pri Pezinku: V strojoch bolo viac ako tisíc ľudí - Správy STVR