No urcite boli v slabe dni menej vytazene aj Tatrany. A este stale vynechavas to gro, co su zadarmisti.
Ale najlepsie je, ako totalne prekrucas svoje argumenty - predtym si tvrdil, ze je to presne podla Rakusakov. Ked je jasne, ze v Rakusku presne naopak (W-Graz v hodinovom takte bez zastavky, W-INN v hodinovom takte s 5 zastavkami), tak teraz riesis vytazenost. Nech sa zavedie v hodinovom takte 5-zastavkovy KE-BA-W a pomedzi to ide jeden Tatran, na ktory este pol cestujucich nepustime, a uvidime kolko ludi bude v tom Tatrane v porovnani s Krivanom.
No, na Slovensku ma tolko zastavok, kolko my predpiseme. Ked to bolo Pendolino, na 99% to nebolo tolko zastavok. No a ked ma v Cechach viac nez ich Pendolina tak asi preto, lebo teraz to pendolino nie je. Kazdopadne, je to najrychlejsie spojenie KE-Praha, ktore tiez byvalo za 7.5 hod, co uz dnes nie je asi prave kvoli tym slovenskym taktom a kvoli tomu, ze to nie je Pendolino.
Ja som povedal, že Rakúšan dimenzuje zastavovaciu politiku aby mohol jazdiť aspoň v dvojhodine, ideálne v hodine, a že mu nevadí ani zastavovať s vlakom z Berlína v prdeli ako Kapfenberg v okamihu, keď sa mu to hodí do konceptu. Niečo z toho je inak?
A Wien - Graz bez zastávky? V tomto grafikone? Kde? Kedy? Ak je to v budúcom grafikone, tak preto že sa vďaka Koralmbahn nazbiera na tú hodinu za Grazom. Niečo ako zredukované zastávky Tatranu medzi BA a ZA (PB a predpokladám aj PU sú tam fakt len dočasne). Nič viac.
A ani s tým 5 zastávkovým vlakom do Innsbrucku nemá problém urobiť z toho 3 Kufstein - Worgl - Innsbruck. To je opäť rovnaký princíp ako redukcia zastávok BA-ZA.
Mám za to, že najmenej zastávok čo kedy mal Košičan na Slovensku bolo KE-Kysak-Poprad-Štrba-Mikuláš-Ružomberok-Žilina-Čadca. Takže vždy zastavoval častejšie ako IC. A v Česku podľa mňa zastavuje rovnako (tj. oproti iným SC s pridanými zastávkami v Kolíne a České Třebové) celú dobu.
Nie je tak jednoducho to, ze mozno mu “že mu nevadí ani zastavovať s vlakom z Berlína v prdeli ako Kapfenberg”, ale v principe, cim ma vacsiu vzdialenost, tym bude zastavovat menej. Cize napr:
mas Wien - Graz na jednu zastavku (RJ251; beriem spat ze bez zastavky). Urcite od nikoho neocakava, ze niekto pojde dialkovu trasu cez 15 zastavok. A to nema nic s dvojhodinou ani hodinou. Proste aj u nas by bolo logicke, aby bola lokalka na lokalne prepojenie a dialkovy vlak na dialkove. Nie je ziaden problem, aby boli poprekladane.
To je ale budúcoročný grafikon. A práve to, že vďaka Koralmbahn naberú tých ľudí za Grazom. Dnes ten vlak v Grazi končí a zastavuje naviac v Kapfenbergu, Mürzzuschlagu a vo Viedeňskom novom meste, opačným smerom ešte na Semmeringu.
No a pretože ľudia z Klagenfurtu a Villachu a celého okolia budú jazdiť tadeto, zároveň končia railjety cez Knittelfeld a nahradia ich IR, ktoré budú proti tým railjetom zastavovať v podstate pri každej tretej vŕbe (pôvodných 10 zastávok railjetu vs. 21 zastávok InterRegia a ešte ich to ani nedovezie do Viedne, v Brücku budú prestupovať…). Ale možno je horné Štajersko ekvivalent “hejslovácka”, tak to nevadí…
Praveze to sedi. Cize ani dnes ten vlak nezastavuje 15 krat ani medzi W a Grazom ani medzi W a Innsbruckom a ani medzi W a Villachom. A nebude ani po novom, ked presne W - Graz s jednou zastavkou je ako BA-ZA bez zastavky (alebo s jednou, ked uz…) na W-BA-ZA-PP-KY-KE.
PS: Beriem, ze Pendolina zastavovali castejsie ako nase IC, ale nie castejsie ako aktualne Tatrany, co je moj point.
Práveže to naopak s ohľadom na významnosť sídiel presne sedí a ešte sa vlastne Rakúšania dopustili ukážkovej aplikíácie oného konceptu “naokolo bližšie”, kde Graz je v tejto chvíli ekvivalent Žiliny a Knittelfeld s Judenburgom, Zeltwegom a všetkými tými mestami tam zas ekvivalentom Banskej Bystrice a Zvolena
no ked je kosican rychly tak potom aj tatran. este je zaujimave ze regio a leo su vytlacane na uplne skore resp. neskore hodiny, cez den je len 1 RJ a do prahy su nastavene prestupove tatran-valassky expres, tatran-ostravan. casy aj prestupmi su take ako casy priamych vlakov aj ked nejake 10 min. na prestup je dost na hrane ale mozno sa caka ked je meskanie.
a ziadny dopravca neponuka cestu zeby po hranicu stal 3-4x.
RegioJet a LeoExpress nikto nikam nevytláča, majú obmedzené množstvo vozidiel, a to nočné jazdenie na Slovensko je toliko snaha o využitie času, v ktorom by bol inak spravidla prestoj. Keby chceli na Slovensko viac jazdiť cez dneň, potrebovali by viac súprav a tieto by boli menej efektívne využité.
Prestupy si vzájomne koordinujú ministerstvá v rámci záväzkovej dopravy a tam patria práve Tatrany, Ostravany a Valašské Expresy.
LeoExpress ale vyrazil k svojej adoptívnej matke a vyfasoval tam nejaké už odpísané súpravy Talgo, tak možno bude priestor aj na menej na efektivitu orientované koncepty.
Takze presne sedi, ze W-Graz bude na 1 zastavku a KE-BA na 15. Jednoznacne. Praveze, to co popisujes presne sedi na to, co hovorim ja, ze ked sa predlzia KE-BA po W, tak medzizastavky este viac rakusaci zredukuju. Len “hejslovaci” este viac zastavok na hejslovakcu pridaju (teda, ze do W nepredlzime ani len tie Krivane, ale Tatrany)!
Nie, že Wien Graz na jednu zastávku zodpovedá tomu, že Tatran má zredukované zastavovanie medzi Bratislavou a Žilinou pretože sa na to nájde dosť ľudí. A tak ako v okamihu, keď sa nedalo jazdiť z toho Grazu ďalej do Klagenfurtu, tak zrazu do Viedne nestál raz ale kľudne 5x (Neustadt, Semmering, Mürzzuschlag, Kapfenberg, Bruck), tak aj ten Tatran za ŽIlinou musí zastavovať častejšie, aby tých ľudí bolo dosť.
A “hejrakušáci” do Prahy (a potom až do toho Berlína) vtedy tiež kupodivu nepredĺžili tú rýchlejšiu vrstvu railjetov, čo vynechávala Kapfenberg a Semmering, ale tú pomalšiu.
no myslim to tak ze pri tej frekvencii tatranov tam cez den proste skoro nic ine nejazdi. pozeram gvd 22/23 a vidim 4 denne vlaky okrem ZSSK bez nocakov. 2xRJ, LEO, Pendolino. aj to pendolino stalo tam kde tatran.
ta vasa debata je tak trochu plana, riesite asi 150 km trasu pri milionovom velkomeste. asi je fakt problem najst paralelu k 400 km trate medzi 500k a 250k kde je hromada mensich miest natrase a trat je z polovice rychla a z tej druhej pomala.
Ja o koze (preco do W nie je predlzeny Krivan ale Tatran), ty o voze (preco Tatran za Zilinou musi zastavovat castejsie). No ale, uz sme prazdnej slamy namlatili dost.
Ja vlakmi do BA/W, odkedy je to na 15 zastavok, nejazdim. (ICcka stacili styri na to, aby som si vzdy nacasoval veci na jedno z nich.) A teraz ked bude na vyber este aj lacny let do BA, nebudem asi uz vobec.
Pretože to tak asi vyšlo. Wien Hbf je veľmi vyťažená stanica (o.i. sa na nej vôbec nesmie posunovať) takže ten vlak môže do/z Viedne vychádzať len v určité konkrétne doby. A ak dostupné polohy vo Viedni vychádzajú na Tatran, tak je to Tatran.
Ja mám zas v Česku opačný problém. Vďaka tomu, že sa od určitej doby nechce aby EC z Bratislavy zastavovali v České Třebové (ktorá je sama o sebe malé mesto, ale dalo sa tam prestupovať do všetkých strán), sa mi cesta, ktorú som dovtedy jazdil zásadne vlakom, oplatí jazdiť primárne autom, pretože rýchlik ide len raz za 2 hodiny a nie je to tak ďaleko. A to cestou nie je ani meter diaľnice.
o kolko sa navysila kapacita Tatranov? O 50-100%? Tak ak im pocet cestujucich vzrastol len o 25%, tak praveze vozia vzduch (ako tu uz aj niekto v diskusii napisal - ze su prazdnejsie nez pred zmenou a pri konsolidacii sa asi budu skrtat).
a, aj ked to tom PR clanku nie je rozpisane, na 99% je jasne, ze u Krivanov sa ich vytazenost zvysila dramaticky oproti byvalym ICckam (lebo zadrmisti aj platiaci bez priplatkov).
Cize zaver by mal byt, ze polka Tatranov by mali byt Krivane (najlepsie do W a na 4-5 zastavok a kludne na druhej strane po HE/Cop). A potom by bola vyssia aj vytazenost, nie len nominalne pocty cestujucich. Lebo takto rastie len neefektivita.
pocet ex + ic bol 11 a teraz je ich 16. navysil sa pocet vlakov a vdaka tomu viac ludi cestuje.
ako povedal riaditel zssk: Uznávam, že existuje určitá skupina cestujúcich, ktorí by uvítali čo najrýchlejšie spojenie medzi Bratislavou a Košicami, ale sú v silnej menšine. Väčšina využíva iné nástupné a výstupné stanice.
k tomu len tolko ze krivan ide ZA-KE 3:03, keby stal len v kysaku a PP tak by to bolo tesne pod 3hod. 3hod nie je malo, ale zastavky zato nemozu. pre porovnanie gemeran dokazal dat 3:10 pred vylukou ked isiel 50kou pri filakove a 70kou na par miestach a s 10 zastaveniami. pri tom tvojom imaginarnom 2 zastavkovom gemerane by to bolo tak 2:45 hod. rozdiel je iba 10km.