Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Fakt zbytocne viac zdierat klavesnicu …

ale ja som za to aby bol priamy 1-2 par krivana aj tatrana do viedne. a kludne aj predlzenie do HE ked uz bude hotova elektrifikacia. aj som za to aby krivan mal len 4 -5 zastavok, aj 1 par hrona by mali obnovit. len nemam prehnane ocakavania a nemyslim si ze to bude neviem ako vytazene lebo je to postavene na vode.

1 lajk

Pravdu máš, len z toho najprv škrtni úsek cez Nemecko a potom sa pozri, koľko je časovo medzi jednotlivými zastávkami a zamysli sa, či to viac zodpovedá Tatranu alebo pôvodnému IC vlaku, aj keď ich tam je 5.

A to ešte pominiem fakt, že to jazdí v hodinovom takte. Takže na to evidentne vyzbierajú dosť ľudí. Proste nikde žiadne extra jednorazové vlaky.

No to si velmi rad pozriem tu matematiku, podla ktorej ti RJX W-INN vyjde podobnejsie ako 15-zastavkovy Tatran nez ako 5-zastavkove povodne IC. Praveze, ked vyskrtnem usek cez Nemecko, este viac sa tych ich 480km priblizi k nasim 445. A potom, akokolvek sa snazim, ked to rozdelim 15 zastavkami, vzdy mi to vyjde 3x hustejsie nez pri deleni 5 :slight_smile: .

My normalne ideme proti sebe. Zrychlime trate, a potom miesto toho, aby sme mali rychlejsie vlaky, tak zahustime zastavky, a vo vysledku mame rovnako pomaly vlak ako pred 30 rokmi - akurat z R sme ho degradovali na Zr (tak sa tieto poloosobaky svojho casu nazyvali, nie?)

Ale suhlasim, ze jednorazove vlaky nerobia. Preto som svoj navrh upravil, ze by mal byt 2-hodinovy takt Tatranov prekladany 2-hodinovym 4/5/6-zastavkovych Krivanov. Alebo, ked sa chceme fakt motivovat rakusakmi, tak nechat len tie Krivane v hodinovom takte a vsetok zvysok riesit lokalkami.

jeden zo zakladnych cielov je ludi z aglomeracie dostat do vlaku namiesto aut. preto chodi jeden vlak za druhym aby vytvoril co najlepsiu ponuku pre ludi. osobak kazdu hodinu asi nebude dostatocne lakadlo. treba si vsimnut kolko ludi sa vozi denne medzi BA a TT a kolko pod tatrami npr…

ten tvoj navrh prave preto nevyzera dobre. znizi ponuku pre 10 zastavok a to nie su nejake mesta ale aj ich okolie aby ina cast isla trochu rychlejsie.

1 lajk

Neviem ake meradlo je “nevyzera dobre”. Ale potom asi cele fungovanie Ceskych aj Rakuskych aj Madarskych aj Polskych zeleznic nevyzera dobre. Lebo nikto z nich nema spojene dve hlavne mesta krajiny s 15 medzizastavkami. Ci ano?

Riesenie primestskych vlakov nie je to iste ako riesenie dialkovej dopravy. A tu Slovensko s excentrickym hlavnym mestom vyriesit potrebuje, a neriesi ju vobec nijak.

1 lajk

Ale je to s rovnakými parametrami, ako predtým pre cestujúcich z veľkých miest, dostupné podstatne širšiemu počtu cestujúcich. A vlak je, ak sa nemýlim, doprava hromadná. Za Žilinou už až tak nemá zmysel riešiť hlavne dochádzku do Bratislavy, ale aj spojenie medzi tými mestami navzájom.

Až sa dorieši Žilina, tak možno z Tatranov vypadnú Púchov (podľa toho ako dopadnú vlaky na Valašsko) a PB a bude to snáď lepšie. Alebo nastúpi konsolidácia, Tatrany sa vrátia do pôvodnej rýchlikovej podoby, Považany sa preškrtajú a IC vlaky, ak sa ich nechopí nejaký súkromník za svoje, proste nebudú lebo nebude z čoho to platiť. A ešte raz pripomeniem, že keď skúšal robiť “IC” vlaky súkromník za svoje naposledy, tak tiež za Žilinou stál skoro rovnako ako rýchlik.

1 lajk

Inymi slovami, na vychod sa mozeme vy…. (staci take iste spojenie ako bolo pred 30 rokmi), hlavne ze obsluzime kazdu vrbu na hejslovacku. Vsak, presne to je aj D1 (nekonecne utapanie penazi v ZA, aby sa vybudovala naokolo blizsie “dialnica BA-KE”), takze preco nie…

Ze na to ti rakusaci este neprisli, ze ako bomba by im fungoval W-INN s 15 zastavkami. Urcite by mali vlaky “dostupné podstatne širšiemu počtu cestujúcich.”

Ak by bola trasa ZA-KE zaľudnená natoľko, aby sa okrem hodinových Kriváňov uživila aj ďalšia R linka s takýmto taktom (analógia Považanov), potom poďme do toho. Inak mi ale príde lepšie zachovanie súčasného stavu ako Tvoj návrh dvoch vrstiev pri dvojhodinovom takte - aj kvôli prípojom, ktoré vieš takto ľahšie nastaviť (pri Os vlakoch musíš v prvom rade brať do úvahy lokálne potreby denne dochádzajúcich, až tak prípojovosť na diaľkové vlaky) a súčasne nie je potrebné toľko vyčkávať pri meškaniach, keď do hodiny pôjde ďalší vlak (ale to som tu už kedysi písal).

1 lajk

aj statne IC okrem toho jedneho slavneho IC45 stal kakekde. polsko ich velkymi mestami a km nebudem komentovat, ina vahova kategoria ako sa hovori v boxe.

ked chces adekvatnutrasu tak neporovnaj milionove mesta s BA (a nie neexistuje W-BA) praha-ostrava ma vlaky so 4-6-8-11 zastavkami, budapest-debrecin je polovicna trasa oproti BA-KE a vlak co ma najmenej zastavok stoji 4x cize na na BA-KE je to 8 - presne ako terajsi krivan, ine viac, to je ako tatran,

ale npr. 184 km breclav-ostrava ma na zmodernizovanom koridore 6 zastaveni, ako pozeram prakticky kazdy vlak a to sa bavime o roznych EC. to zodpoveda 30 km/zastavenie prakticky rovnako ako tatran. tu mas priklad coby si kamenom dohodil od hranic.

na vychod sa vyklaslali tak ako pri dialnici ked modernizaciu tahaju do hor.

Breclav - Ostrava ma byt ekvivalentom hlavnej trate spajajucej dve hlavne centra krajiny???

BA-W bude mat od noveho CP 46 dennych spojeni, cize samozrejme, ze potreba jazdit do W je. A prakticky bez akehokolvek extra nakladu by Krivane mohli v 2-hodinovom takte 12 z tych spojeni nahradit (6 kazdym smerom). A Rakusaci to aj chceli - bolo to tu v ich plane.

Debrecin na 4 zastavky OK, ale ako casto? Minimalne kazde 2 hodiny, vsakze. Takze v sulade s tym, co navrhujem ja - 2 vrstvy, kazda s 2-hodinovym taktom.

a co ma byt ekvivalentom jazdy do 500 tisicoveho mesta ? praha 1,4 mega, budapest 1,7 mega.

taky railjet w-bp stoji v mosoni - 30 tisicove mesto. myslel som si ze nejaky uzol, ale ked pozeram mapu ani nie.

BA-W je lokalne spojenie, tak ako TT-BA. kolko ludi chodi z vychodu do W? pre mna nech je krivan KE-W aj kazdu hodinu ak to bude mat zmysel.

1 lajk

Tu sa potrebujem zorientovať. Kde vlastne končí to hejslovácko a začína ten pravý východ? V Ružomberku? V Poprade? V Kysaku? Inde?

No, tak on tam okrem iného jazdí dvojhodinovku Westbahn (a za svoje, takže to nejak fungovať musí) a ak som sa díval správne, tak práve zastavuje 13x (vrátane “metropolí” ako Vöcklabruck).

No tie vlaky tam ale jazdia z Krakova/Varšavy do Viedne.

No kolko Breclavakov potrebuje jazdit do Ostravy? Tolko isto ako Kosicanov do BA v blavocentristickom state? Este stale si mi neukazal ani jeden priklad z akejkolvek krajiny na okoli, kde by dve mesta vzdialene cca 400-500km, ktore su zaroven hlavnymi centrami krajiny, boli spojene s 15 medzizastavkami. Ja som ti uviedol opacny priklad: W-INN, ktory je spojeny na 5. Ci to bude 5 alebo 8 je v zasade jedno, podstata je, aby nebolo primarne spojenie KE-BA s 15 zastavkami, ako je to teraz.

4-hodinovy takt ako mali ICcka bol dobry zaklad tej vyssej vrstvy, kotry sa minuly rok zrusil. A vysledok je, ze obsluznost Margecany - Povazska bystrica je rovnako dobra ako obsluznost KE-BA.

Pretože mimo PI/NE tam proste bolo pustoprázdno.

Bolo by tam pustoprazdno aj ak by tam mohli ist zadarmisti a ak by nebol extra poplatok? Alebo na tradicny slovensky sposob sme si pomylili pricinu (cena/dotupnost) a nasledok (male vytazenie) a zrusili sme vlaky s malym vytazenim, miesto toho, aby sme urobili v ICckach rovnaku cenu/dostupnost!

ale co ti brani napisat na zssk ze kolko ludi cestuje v tatranoch/krivanoch z BA do kysaku/KE. tuto info ti musia poskytnut. aj to ze kolko cestuje z vychodu do W.

teraz pozeram vlaky praha-KE, same nocaky, priamy denny spoj EC kosican a 1 regiojet. a vsetko vsade stoji.

Takže inými slovami, dopyt po rýchlom spojení spoza Žiliny na Bratislavu je tak silný, že už zľava 1€ (toľko bola myslím miestenka v slabý deň) motivuje ísť radšej pomalším vlakom. A to bol ešte pomalší než dnes Tatran… A to tu celú dobu tvrdím.

1 lajk

Kde konkretne “vsetko vsade stoji” EC (dufajme, ze docasne nahradene Pendolino) Kosican, prave ten jediny vlak, ktorym jazdi 90% mojich znamych, ked idu Praha - Kosice?

A presne, ked nemame problem mat jeden rychly EC Kosican, preco mame problem mat jedno rychle EC KE-BA-W?

No, na Slovensku zastavuje rovnako ako Tatran, a v ČR má o dve zastávky viac oproti ostatným pendolínam (Česká Třebová a Kolín).