Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Dva postrehy:

1. Rýchla trať Varšava - Krakov (CMK) vedie “územím nikoho”, niet tam poriadne pre koho zastavovať.
  2. Bavíme sa jednom páre vlakov za deň zjavne primárne pre turistov do Tatier, nie o nosnej linke s hodinovým taktom zabezpečujúcej základnú obslužnosť polovice krajiny.
5 lajky

pa3ck, bavime sa praveze o nosnej linke Krakow-Warszawa, ktora je ako ako EIC bez zastavky s hodinovym taktom a ako IC s 3 zastavkami, a novinkou je, ze teraz jeden z tych vlakov predlzili z Krakowa do Zakopaneho.

To je ekvivalent toho, aby sme my mali cca 3 Krivane KE-Kysak-PP-ZA-BA-W a jeden by sa predlzil do Michaloviec/Humenneho/Copu.

No a ked tam “niet poriadne pre koho zastavovat”, tak co potom na tych 15 zastavkach co mame my medzi BA a KE???

nechapem preco nepripisujes vyznam problemu ako sa ludia dostanu na stanicu KE/kysak. uz to ze presovcan musi absolvovat prestup je demotivacia. ked je jeden prestup s nie velkym cakanim to sa este da zvladnut ale vacsina vychodu nedisponuje takymito spojmi do KE/kysaku co vyrazne limituje dopyt na taktove Ex so 4 zastavkami.

2 krivane vs. 3 krivane je velky rozdiel ? ale to predlzenie vlaku po HE by mohol byt dobry napad.

1 lajk

devil, nechapem co su toto za nulove argumenty. Jednak som uz hore pisal “ak by boli napr dobre nacasovane Exy Humenne/Bardejov-Presov-Spiska-PP,”, tak by praveze nemusel Krivan zastavovat ani v Kysaku, jednak aj pri sucasnom nastaveni nikto nebrani zelezniciam, aby boli v KE/Kysaku/PP dobre pripoje zo zvysku vychodu.

No a aktualny Krivan nie je to, o com pisem. Ako som povedal, 1/2 hodiny nie je dost rozdiel na to, aby ho niekto riesil v porovnani s Tatranom. Potrebuje byt za 4.5 hodiny KE-BA, 5:15 KE-W.

No a co sa tyka specialne PO, tak praveze by mal existovat ekvivalentny Ex juhom: PO-KE-RV-LC-ZV-BA, ktory by to vsetko obsluzil excelentne. Ale ked u nas za kvoli BB zrusili este aj rychliky KE-ZV-BA, tak tazko…

ale hodinovy rozdiel neurobis tak ci tak. to by krivan nestal nikde. vyhadzovat stanice sa da do urcitej miery ale sustavne kompenzovat nizsiu povolenu rychlost na trati tym ze hromadne rusis zastavky sa da len tam kde mas velke centra. to polsko ma a my nie. varsava a krakow sa nedaju porovnat s BA a KE. a KE+PO ma menej obyvatelov ako zvysok vychodu.

npr. kolko prercent obyvatelov vychodu sa vie dostat na kosicku/kysacku stanicu do pol hodiny ???

aka je trat na BJ/HE. ako dlho by ten dobre nacasovany Rex isiel ? alebo aj tomu by si zrusil zastavky?

uplny nezmysel je vlak na ZV-KE co by stal len v RV a LC. R doslova zbiera cestujucich po par ludoch v kazdej zastavke. LC +RV dokopy nie je ani polovica cestujucich. od jesenskeho po moldavu nie su Os takze tam nemas ako prestupovat. vedel by som si predstavit zrusit 2-4 zastavky ale nie viac, to su 3 hod. Ex Hron s 3-4 zastavkami, 2:30-40 s prestupom/vymenou rusna cele spolu do 6 hod. jeden par denne by mohol byt ale skor smer KE a smer BA nejaky Os/Rex od LC/jesenske a prestup vo ZV tak ako to bolo predtym.

Ku tomu, ze Krakow a Varasava, este raz BA+W, nie BA. A, ja nehovorim, ze mame mat na KE-BA Pendolina v hodinovom takte + ICcka kazdu 1-2 hodiny + hromadu letov kazdy den, tak ako je na Krakow-Varsava. Hovorim aspon 3 nadradene vlaky, ktore nestoja pri kazdej vrbe, a tie by mali ist az do Viedne. Vsak uz len ta bizaria, ze EC KE-W bude na rakuskom uzemi jediny vlak, ktory medzi W a BA nebude zastavovat a da to za 47 minut, ale potom na slovenskom uzemi to nebude ani Krivan ale len Tatran, a bude zastavovat v kazdej “slovenskej megastanici”. To je len aby sme rakusakom ukazali, ze my mozeme???

No a neviem preco neurobim hodinovy rozdiel oproti 5:26, ked uz pred 8 rokmi bolo KE-Kysak-PP-ZA-BA za 4:36 a trat sa odvtedy zrychlila.

No a este stale neviem, odkial beries tie bulharske konstany ze “kolko prercent obyvatelov vychodu sa vie dostat na kosicku/kysacku stanicu do pol hodiny ???” Preco do pol hodiny? Kolkokolvek im to trva - ak bude ten Krivan z KE/Kysaku o hodinu skor v BA, tak usetria celu tu hodinu.

A bonboniky typu “uplny nezmysel je vlak na ZV-KE co by stal len v RV a LC”. To si akoze sam vymyslis blbost, ktoru nikto nikde nenavrhol, a potom sam dokazujes, ze je to blbost??? Ja som napisal PO-KE-RV-LC-ZV-BA. No a znova, dnes uz nemusia prepriahat. Su kombinovane diesel-elektricke lokomotivy, su baterkove.

No, ten istý Rakúšan nemá problém aby railjet z Berlína do Grazu zastavoval na miestach ako Kapfenberg alebo Mürzzuschlag, pretože to tak proste vychádza. Na “prestíž” sa jazdilo naposledy pred 20-30 rokmi a aj to slávna Vindobona zastavovala na miestach ako Sankt Veit an der Glan.

2 lajkov

Kto tu hovori o “prestizi”? Na kolkych zastavkach zastavuje ten railjet z Berlina do Grazu napr medzi Prahou a Viednou, co je porovnatelna vzdialenost ako Kosice - Bratislava? Na “prestiznych” 15? Alebo rovno na Wien-Graz, co su dve najvacsie mesta Rakuska? Odpoved je, ze je tam hodinovy takt IC so 4 medzizastavkami:

Aké percento trate Praha-Viedeň je v Rakúsku? No a keď si porovnáme veľkosť miest na trase Wien - Graz, tak zistíme, že tá zastavovacia politika je úplne totožná s Tatranom. Ostatne, autori Cieľového GVD, z ktorého tie Tatrany vychádzajú, sa totiž vo veľkom inšpirovali práve v Rakúsku a Švajčiarsku.

1 lajk

Aku relevanciu tu ma “percento trate Praha-Vieden v Rakusku”?

A v com konkretne je “zastavovacia politika uplne totozna s Tatranom”? Je Tatran IC, zastavuje 3x? A v com sa inspirovali v Rakusku a Svajciarsku? Zrusili Rakusaci alebo Svajciari ICcka a ECcka, a nahradili vsetko pokakanymi expresmi a potom dopriliepali este “expresne expresy”? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: Alebo prave naopak, okrem toho, ze maju IC a EC maju este aj RJX?

Tu si precitaj co maju rakusaci nove od 2026 Neuer Fahrplan 2026 - ÖBB . Okrem ineho nove spojenie na juhu, ktore bude bezkonkurencne rychlejsie nez auta.

Že ja som hovoril o Rakúšanoch, kdežto Vy o Praha-Viedeň, čo v princípe nie je v Rakúsku.

Tatran zastavuje v úplne rovnakých miestach stran významu ako daný railjet. Zastavovacia politika najvyšších vrstiev dopravy (a je jedno či je to IC, EC alebo rjx) v Rakúsku a Švajčiarsku obecne zodpovedá skôr Tatranom, než pôvodným IC. Podstatné je hlavne to, že zastavovacia politika sa stanovuje tak, aby daný vlak mohol jazdiť minimálne v dvojhodinovom intervale, ideálne raz za hodinu, na nejaké extra vlaky čo jazdia párkrát za deň sa tam proste nehrá.

Ad Neuer Fahrplan, no ja som ho, asi na rozdiel od teba, práveže čítal :slight_smile: Resp. nečítal som len ten článok, ale aj samotný grafikon, takže viem, čo kde zastavuje :wink:

2 lajkov

Tak to sa na to pozriem. Maju RJX do BA v dvojhodinovom takte? Maju RJ do BP v dvojhodinovom takte? Maju hlavnu trat spajajucu nejake 450-km vzdialene mesta tak, ze medzi nimi 15 zastavok? Proste, hodinovy takt je pekna vec. Ale ked chce zaroven vyriesit lokalku aj dialkovy spoj, tak pre niekoho to bude riesenie zle.

Dobry ekvivalent je Vieden - Innsbruck, co je 480 km. Ja tam vidim rychliky s 2-hodinovym taktom, ktore zastavuju na 11 zastavkach:

a potom RJX zastavujuci na 5 zastavkach:

par krat za den.

Presne tak, ako by to malo byt medzi KE a BA/W.

1 lajk

par rokov dozadu si pisal o rychliku ZV-KE co by zastavoval len v LC a RV. je dobre ak si od toho upustil. pripominam ze Ex hron bol menej vytazeny ako bezne R, prave preto ze vynechaval zastavky.

tak som nasiel ten tvoj vlak za 4:36,bolo to v 2018-19, volal sa IC45
BA 16:06
TT 16:30
ZA 17:53
PP 19:35
ky 20:29
KE 20:42

ostatne IC mali dlhsie casy, zastavovali aj v TN, vr, RK, LM, SN. stali cca. tam kde teraz stoji krivan. cize jeden-jediny vlak a podla neho robis zavery.

aj IC45 stal v TT ktoru si vyhodil. okrem toho si vsimni ze teraz ide kazdu hodinu nielen tatran ale aj povazan - viac vlakov vyssej kategorie. aj ked som odpocital casy statia vinohrady, TN, LM a SN tak sucasny vlak je aj tak trochu pomalsi. uz zoskrtanie tychto zastavok je uplne nahrane a ziskas max. 15 minut. takze dalsia polhodina oproti tatranom je podla mna nerealna. “trat sa odvtedy zrychlila” si vzal odkial?

ake bulharske konstaty, za 1 hod - 1,5 hod, sa AUTOM dostanes do KE/kysaku skoro zovsadial z vychodu. skus to iste vlakom/busom + prestup a dalej do BA… 7-8-9 hodin, ani ta tvoja polhodina nebude nikoho motivovat aby isiel vlakom. ak nema auto, nesoferuje, chce usetrit OK, ale casovo urcite nie.

Nie, nic “o rychliku ZV-KE co by zastavoval len v LC a RV” som “par rokov dozadu“ nepisal. Klames a pisem ti to priamo, lebo mne vkladas do ust nieco co som nepovedal. A este smiesnejsie je, ze je to uplne mimo aktualnu diskusiu, kde ZV-KE teraz nikto neriesi (ja som spominal PO-KE-LC-ZV-BA).

K IC45, pokial ten mal o jednu zastavku viac, tak praveze je to dokaz, ze pri tych zastavkach, co navrhujem ja, by to bolo este kratsie nez 4:36. No a samozrejme, ze z jedneho vlaku sa daju robit zavery. Ked tak mohol ist jeden, mohli tak ist kludne vsetky. Ci sa medzi vlakmi menia kolajnice??? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

“trat sa odvtedy zrychlila” pokial viem tym, ze sa dokoncil koridor po ZA. Teraz sa tu trubi, ze dostavba uzla ZA usetri 10 min.

A o zvysku, neviem co tocis. Z hromady miest som do hodiny v KE. Este aj z Ciernej nad Tisou, co je uplne na hranici, mas rychlik za 1h20. Teraz je v KE bezne 15 min na prestup. Cize ak by sa to dobre nacasovalo so 4.5hodinovym Krivanom, aby bol 10 min prestup, tak za 6 h si z Ciernej v BA.

nie nemenia. preto som pisal ze kolko vlakov tam odvtedy jazdi. a ked pred nami ide pomalsi vlak tak to asi tak nefunguje ze vyhodime blinker ako na dialnici a predbehneme ho. aj tie IC v 2018 mali rozne casy. takze obavam sa ked tak mohol ist jeden nemohli ist vsetky.

koridor bol tom case uz skoro hotovy. uzol ZA usetri cas aj pre tatrany, hadam si nemyslis ze rychlejsie pojdu len krivane (?)

z ciernej n/t jeden chronicky meskajuci spoj z UA co zaviedli tusim nedavno. inac bezne do 1:45-2 hod. podla cp 7:30, podla gmaps autom juhom 5:54 (momentalne zatvoreny kus uz od detvy po tomasovce), do mesiaca ked bude R2 otvorena okolo 5:45. a to sa zase bavime o meste kde ide vlak na dvojkolajke.

taky bardejov 5 hodin cez certovicu, jeden priamy autobus 7 hod, rozne prestupy vlak-vlak-vlaky alebo bus-vlak 7-7:30 hod.

1 lajk

ze klamem…no dobre

ak by povedzme stali len v KE-RV-LC-ZV-(LV-Surany)-BA.

Nie som si istý, či pozeráme to isté, ale vo vyhľadávači OeBB vidím pri RJX hodinový takt. Plus neviem, či je vhodné tieto vlaky OeBB a Westbahn považovať za dve vrstvy - skôr by som sa na to pozeral ako na vlaky dvoch spoločností, ktoré si konkurujú na jednej linke (ako keď prišiel Regiojet BA-KE a mal viac zastávok ako IC ZSSK)

Vlak za 6h by pre Cierna-BA bol 100% konkurencieschopny k autu za 5:45.

A BJ rovnako, dnes je BJ-Kysak za 1:20 s 10-min prestupom v PO. Ak by bol len ten vlak bez prestupu v KY za 1:10 a potom 4:15 Krivan do BA, tak za 5h30 su v BA a je to 100% konkurencieschopne (ak by bol z BJ nejaky rychlik BA-PO-KY-KE, tak to moze byt este vyrazne rychlejsie).

Ostatne nema cenu riesit. IC sa maju spomalovat lebo idu osobaky … to je fakt logika 21. storocia.

No ale aktualizujem svoj navrh. Najlepsie by bolo, ak by bol 2-hodinovy takt Tatranov prekladany 2-hodinovym taktom Krivanov KE-KY-PP-ZA-BW. A rovnako na juhu: 2-hodinovy takt PO-KE-LC-ZV(-BA) prekladany s 2-hodinovym taktom BB-ZV(-BA) (tak, ze ZV-BA by sla polka vlakov z BB a polka z PO). No a do tych uzlov mozu potom osobaky podonasat ludi na prestupy.

Mas pravdu. Ja som sa mrkol len na rychlo do googla.

Kadopadne RJX s hodinovym taktom ma 5 medzizastavok, tak nech mi asdf vysvetli, ako “Zastavovacia politika najvyšších vrstiev dopravy v Rakúsku a Švajčiarsku obecne zodpovedá skôr Tatranom“, ktore maju medzizastavok 15. Proste, ani Vieden-Graz ani Vieden-Innsbruck nie je ziadne psycho s 15 medzizastavkami, ako tento genialny vynalez ZSSK.

aj IC musi spomalit, ani ten iny vlak nebude vzdy v stanici na vedlajsej kolaji. a zahustovanie trate pokracuje vid projekt z planu obnovu co uz spominam x-krat. takze hodinu rychlejsi krivan vs tatran je nieco co proste nie je realne.

ja ani neklamem a snazim sa pisat realne, neuberam polhodiny lebo pred 7 rokmi nejaky poobednajsi vlak co mal pred sebou prazdnu trat takto isiel. BJ-kysak si tiez len tak ubral par minut a cp ukazuje viac, prestup do 10 minut co uz je zase len riziko a takto si “nasiel” 20-30 minut.

este otazka aky je dopyt do viedne z KE alebo z vychodu ? preco asi v ramci tych 3-4 parov IC bol len jeden jediny zo 4 zastaveniami a ostatne stali aj 9x ? alebo aj obdobne na juhu, Ex hron vyuzivalo menej ludi ako R. logika neexist ?

pisal si ze rychlejsie IC boli drahsie a preto boli menej aktraktivne, ale v ramci tych IC si nepamatam zeby boli rozdiely v cene. a ani Ex hron nestal viac ako R, to viem na 100percent.