Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Devil, neviem co tu vypisujes. Samozrejme, ze v 2016 Danko pretlacil, ze sa zaviedli zas statne ICcka a Regiojet tym svoje zrusil: “Predseda SNS Andrej Danko označil zámer rušiť IC vlaky za „chorý“. Pripomenul, ako sa v roku 2016 zasadil za návrat IC vlakov, ktoré v tom čase prevádzkoval iba súkromný RegioJet.“ Predseda SNS Andrej Danko označil zámer rušiť IC vlaky za "chorý" .

Hron podla mna nie je to iste. Po ceste mal kolko miest nad 50tis obyvatelov? Nic len BA a BB. No ale ked pre teba jazda autom KE-BA za 4:30 a jazda vlakom za 4:36, znamena, ze “vlak nikdy nemoze konkurovat autu”, tak tazko diskutovat…

Severny vlak ma 2 najvacsie mesta + 3 (4 s PO) dalsie krajske rovno po ceste. A proste, ak ma ist az do Viedne, tak W-BA-ZA-PP-(Kysak/PO)-KE-(Cop/UA) by bolo akurat pre normalny medzinarodny dialkovy vlak. Som ochotny stavit sa, ze do cca 5 rokov sa to vrati. Lebo uz teraz to nezmyselne priliepanie zastavok na Tatrany (W na jeden koniec; Cop/Uzhorod na druhy) je komedia.

A ked uz spominas tu BB, tak aj na juhu by este stale davalo vacsi vyznam, ak by jazdili Exy BA-KE a z BB mali pripoje. Proste aktualne riesenie (vsetko viest na BB) len zas odrezalo Gemer a Novohrad od priameho spoja do BA, aj ked tam nie je ani dialnica a aj ked maju ovela viac obyvatelov nez BB a to okolie. A zas to bolo len politicke rozhodnutie, lebo by nebol problem aby sa minimalne vlaky BA-BB a BA-LC-KE(-PO) striedali (to, ze cast nie je elektrifikovana sa da riesit hromadou sposobov: preprah, diesel na celu cestu, kombinovany diesel+elektricky pohon, dnes aj baterkove dobijatelne vlaky)…

BA - KE s pár zastávkami nikto nezavedie, lebo dopyt je príliš nízky. Cestujúcich medzi Košicami a Bratislavou je malicko na to, aby niekto vymýšľal kvôli tomu nejaké špeciálne vlakové linky.
Expresy na úseku ZA - KE zabezpečujú medziregionálnu dopravu. Dalo by sa cestujucich presunúť na Regionalne expresy (mohli by to zabezpečovať napr Rexy zo ZA do PO resp. do Humenné, čím by sa Šariš lepsie napojil na svet…), ale jednak by to bolo drahšie a dvojak Expresy by boli dosť prazdnejsie.
Už teraz po zavedení hodinového taktu priemerná obsadenosť Tatranov výrazne klesla. A paradoxne viac nimi ľudia chodia na dlhšie trasy než Kriváňmi.

Vlaky do BB chodia, pretože do BB chodilo 2x viac ľudí než na Lučenec a Košice.

1 lajk

Zajimave, ze “Cestujúcich medzi Košicami a Bratislavou je malicko”, ale pritom sa zavadzaju lietadla, ktore medzi BA a KE v pondelky a piatky prepravia po 1000 ludi. :slight_smile:

K expresom ZA-KE presne tak, ak by boli napr dobre nacasovane Exy Humenne-Presov-Spiska-PP, aby sa z nich dalo v PP prestupit na Krivan KE-W, stacilo by, aby tie Krivane zastavovali len v KE-PP-ZA-BA-W.

K tomuto “Už teraz po zavedení hodinového taktu priemerná obsadenosť Tatranov výrazne klesla. A paradoxne viac nimi ľudia chodia na dlhšie trasy než Kriváňmi.” Ak co tam pises je pravda, tak asi tie Tatrany nie su velmi efektivne, ak jazdia prazdne. No a ak nimi “chodia na dlhšie trasy než Kriváňmi“, tak to asi moze byt len pre to, ze su tie Krivane v zlych casoch. Hlavne ale, ten dnesny polhodinovy rozdiel medzi Krivanmi a Tatranmi je proste malo. Ak by Krivane mali len tie 4 zastavky a dali KE-BA za 4:30 (a KE-W za 5:15), tak by sa ludia prisposobili, aby na dialkove trasy sli nimi. Teraz je privelmi maly rozdiel, ci sa niekdo bude trepat 5:26 s 15 zastavkami alebo 4:57 s 10 :slight_smile:

No a k poslednemu, pokial ja viem, jazdilo na Lucenec a Kosice viac ludi nez na BB. Pamatam si, ako v Zvolene vystupovali 2/3 ludi z vlaku do BB, ked som tamad par krad siel ja. Rad si pozriem dlhodobe statistiky ohladom BB proti LC.

chronologia:

koniec 2014 - regiojet zacal jazdit BA-KE

januar 2016 - zrusenie komercnych IC vlakov ktore nedokazali konkurovat regiojetu

januar 2017 - zrusenie vlakov regiojetu

RegioJet ešte 3. januára oznámil, že prevádzku svojich expresných vlakov na trase Bratislava – Košice ukončí 31. januára tohto roku. Zdôvodnil to tým, že po rozhodnutí opäť zaviesť IC vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko na uvedenej trati nie je na trhu pre bezplatnú prepravu v dotovaných rýchlikoch dostatok platiacich cestujúcich na to, aby sa komerčné nedotované vlaky vo vnútroštátnej doprave na Slovensku uživili.

ZSSK obnovila vlaky InterCity 11. decembra 2016. V súčasnosti spájajú Bratislavu a Košice dvakrát denne. „Za hospodárenie vlakov nesieme naďalej plnú zodpovednosť. Našou ambíciou zostáva dostať tieto vlaky do pozitívneho účtovného hospodárskeho výsledku,“ hovorí podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky Patrik Horný a dodáva: „Ekonomiku vlakov budeme pozorne sledovať a v prípade nedostatočného vyťaženia sme pripravení prijať zodpovedajúce opatrenia.

ani statne IC neboli dotovane a jancura to vzdal hned ani sa nesnazil bojovat. dobre vedel ze statne IC nie je hlavna pricina ale posledny klinec. hlavna pricina boli dotovane rychliky + vlaky zadarmo.

tie “velke” mesta su nejaka modla? 50.000 a 30.000 je pre mna to iste, hlavne ked cely okres ma 50-100 tisic. zapocitas PO ktory musi ist prestupom cez dedinu kysak ale prestup vo ZV ti uz vadi. sever nema jedine mesto nad 100k, ZA 80k, PP50k ale povedzme OK lebo TA3, PO 80k ale prestup, zato hromada mensich miest/uzlov kde dokopy zije nasobne viac ludi.

vo ZV tie vlaky stoja zvacsa na tom istom nastupisti tak prejdes 10 krokov, no tragedia. na oplatku ZV-KE dostal 2 hodinovy takt co predtym nikdy nebolo. takze neodrezalo.

pohronska trat je vytazena tak ako zvolen-lucenec,za LC to klesa. od levic na zapad trochu viac. opat na idp.gov.sk hron-gemeran bola dobra kombinacia. po ZV nestal skoro nikde a dalej skoro vsade. a rano Os alebo Zr od filakova/jesenske do ZV a dalej hron

Trochu zmením tému. Otázka na Jarina. Vieme, že zrušili obstávania na Šelpice - Boleráz a Veľký Horeš - Streda na Bodrogom, neplánujú ich vyhlásiť nanovo. Dali by sa tieto financie použiť na iné projekty a keď aspoň teoreticky čo máme v zálohe?

Nie, ŽSR neplánujú nanovo vyhlásiť VO na tieto dva projekty.
Je to ich oficiálne stanovisko.
Zákon o verejnom obstarávaní im ukladá povinnosť pri zrušení verejného obstarávania túto informáciu poskytnúť. ŽSR si túto povinnosť splnili.

Náhradné VO bežia:
Obnova železničného zvršku ŽST Trnava - ŽST Cífer, k. č. 1, 2 a oprava TV
Rekonštrukcia SZZ v ŽST Jesenské a vo výhybni DOT Výh. Lúka + DOZZ ŽST R. Sobota
Je plán tieto projekty hradiť z Plánu obnovy a odolnosti.

Okrem toho na podpis zmluvy so Zhotoviteľom čakajú dva menšie projekty:
ŽST Slovenská Ľupča, ŽST Medzibrod, zabezpečovacie zariadenie
Výhybňa Slatinka, diaľkové ovládanie, opakovaná súťaž

Ešte je teda otázka, či sa termín na čerpanie peňazí z Plánu obnovy a odolnosti posúva. Na tú odpovedať neviem.

plan obnovy zevraj do 2028.

a co teda s tymi tratami, tam su realne problemy, znizena tratova rychlost. hlavne vsetci idu zlepsovat prepojenie na UA a my nevieme opravit 10 km zvrsku.

Pán Jančura si najprv prelobboval výrazné rozšírenie dopravy BA-DS prečo prestali byť IC dotované štátom. Potom si zaviedol vlaky BA-KE, ktoré absolútne nezvládal prevádzkovať (pôvodne mal obeh postavený na to aby 2 súpravami obslúžil 3 páry vlakov, čo mu nevychádzalo tak sa snažil o to stihnúť s tými istými súpravami 4 páry vlakov, čo viedlo an extrémne meškania - ak došlo k nejakému väčšiemu meškaniu napr. z dôvodu samovraha, trvala mu stabilizácia grafikonu až niekoľko dní!). Potom si prelobboval zrušenie tých IC vlakov pod sľubom rozšírenia prevádzky. Potom ten sľub nesplnil a potom si zasa Andrej Danko prelobboval návrat tých IC vlakov.

Inak nič, ja len že až sa začne zasa konsolidovať, budeme možno radi za Tatran raz za 2 hodiny aj so zastávkami.

Jancura robil to, co sme mu my dovolili.

Ked tie Tatrany nie su vytazene, tak preco by mali jazdit kazdu hodinu? Praveze z toho vyplyva, ze je priestor, aby boli rychle Krivane KE-W - aspon 3 denne s rovnakymi dotaciami a cenami ako su Tatrany, a o vytazenost by som sa neobaval.

A podla coho usudzujes ze krivane by boli tak velmi vytazene? Boli tu IC a isli 4:40 - 4:50. Preco teda neboli vytazene? Naozaj si myslis ze 4:30 je take terno? To je BA, hlavna stanica. Ked chces dalej v rámci BA tak + polhodina az hodina, ked niekde okolo tiez kludne hodina. Ked nejdes z KE ale dalej hodina, dva aj viac. Npr. podla cp TV-BA, hlavna stanica 6,5 hod, VT-BA, hlavna stanica 7,5 hod.

Pravda je taka ze nejake 15 minútové uspory dosiahnute rusenim zastavok maju pozitivny prinos pre menej ludi nez negatívny pre tych co vlak u nich nezastavi. To iste je aj na juhu, ex hron by podla mna mal byt vrateny ale nema zmysel aby chodili viac krat denne.

2 lajkov

Preco ma Banska Bystrica prvy Urpin o 4:05 aby bol v BA o 8:08? Presne preto, lebo to dovoluje ludom rano vyrazit a vybavit v BA vsetko co potrebuju na otocku.

Preco by to iste nemalo fungovat z KE, ak to vlaky stihaju za podobny cas?

IC neboli vytazene lebo boli za priplatok a nepustali zadarmistov. Napisal som to tu uz 5x, preco sa na to znova pytas?

No a co sa tyka TV a podobne, tak presne naopak. Vsetci ludia, ktori idu do BA z dalej ako KE tak maximalne vyuziju, ak maju Krivan, ktory to da na 5 zastavok. Vsetok ten usetreny cas sa u nich prejavi 100%!!! A ak maju prestupovat v KE a este sa trepat 15 zastavok cez cele hejslovacko, tak to uz fakt praveze pojdu autom.

Cestujúcim, ktorí pokračujú ďalej, je jedno, či idú Kriváňom, alebo Tatranom, keďže prípoje sú nastavené na taktové časy Tatranov (resp. nie je im to jedno, ak ich prestup je práve v meste, kde Kriváne nezastavujú).

Hodinový takt Tatranov považujem za najlepší počin slovenských grafikonistov za posledné roky. Takýto hustý interval sa dá využiť aj zlepšenie ich spoľahlivosti - ak mešká nejaký prípoj, nemá zmysel čakať, keďže ďalší vlak pôjde o menej ako hodinu.

3 lajkov

takze toto je problem, ze krivan odchadza rano z KE az ako druhy vlak v poradi ? neviem aka cast cestujucich sa naozaj chce trepat na 4-tu rano na stanicu ale OK, to by nemal byt problem upravit.

krivan ma 8 medzistanic, nikto pricetny nevyhodi kysak, PP, ZA a TT, nad SN by som tiez vahal. uspora 10-15 min. uzol ZA bude uspora aj pre tatran, zahustenie vlakov BA-leopoldov prida nejaku tu minutku aj-aj. krivan odhadom max. tak 4:40, mozno 40 minut uspora oproti tatranu za cenu odrezania casti cestujucich.

exhron chodil z BB o 5:35, ZV 5:54 a BA 8:36. oproti vylukovemu urpinu hodina rozdiel. oproti nevylukovemu iba 20 min lenze ten nevylukovy bol nerealisticky cas kvoli krizovaniam aj tym ze zaveseny nan bol nielen gemeran ale aj fatran tak to proste sustavne nedaval. realne by exhron mohol usetrit min. pol hodinu oproti urpinu.

vsimni si rozdiel tatran-krivan vs. urpin-hron. na 230 km pol hodina vs. na 443 km 40 minut.

co sa tyka TV a podobne, aj napriek usetrenym minutam su to stale casy totalne cez ciaru. ako autobusova linka HE-KE-ZV-NR-BA za 9 hodin. tie prestupy su proste casozruti…hlavne na tie lokalne spoje. takze OK, ved som za tie krivane so 4-5 zastaveniami pre KE, kysak-PO to je dobra vec ale na takt to nie je.

Devil, to tvoje carovanie s cislami je neskutocne. Ak bol pred 8 rokmi IC za 4:36, a teraz je Krivan za 5:26, tak je jasne, ze vynechanim stanic sa da usetrit minimalne 50 minut z tych 5:26 len tym, ze sa vratime k tomu staremu stavu. Zastavovanie v TT a neviem kde by tento vlak nemal mat. KE-Kysak-PP-ZA-BA-W pricom aj ten Kysak len v pripade, ze nie je dobre nastaveny pripoj napr BJ-PO-SN-PP, a s poriadnym pripojom v KE od HE-MI-TV respektive aj z Uzhorodu/Copu (kde by teoreticky aj mohol zacinat).

No a k prestupom si tiez zabavny: v ZV nema byt problem, ze ludia z RV/LC maju 10 m cez peron, ale v KE to ma byt nejaky problem. Presne tak isto sa da zladit, aby prebehli 10 m cez peron a za 5 minut prestupili.

Ci je to na takt neviem, ale zaklad je spravit nieco, co dostane vychod do BA/W pred 9:00 (idealne okolo 8:30) a odvezie vsetko z W/BA o/po 20:00, s tym ze v ZA by mal tiez byt EC pripoj do/z Prahy.

Mimochodom, presne tak funguju aj skoro vsetky funkcne letecke spojenia z KE: skory odlet rano aby sa ti ludia mohli dostat vsade, a neskory navrat aby mohli zviest vsetkych.

Pred 8 rokmi boli ine pomery na trati a neviem ci kazde jedno IC islo 4:36 alebo mozno take ktore islo v case ked bola trat viac prazdna, bezne si pamatam skor 4:45. Ale zase KE som odhadol 4:40 tak kvoli 4 minutam sa tu hadat nemienim. Ale treba si uvedomit ze na trati jazdia aj ine vlaky a su nejake casy/vzdialenosti ktore kvoli bezpecnost treba dodrzat.

Vo ZV je ten prestup gemeran-urpín takto nastaveny, snad mi nechces tvrdit ze v KE je nastavene ze do hociktoreho okresu sa dostanes porovnatelne rychlo ako autom.

Poznal som chalana co pochadzal z ML tak ten chodil domov ako student tak 3-4 krat rocne. Uz so nepamatam ci isiel 8 alebo 10 hodin. To je 3xtrem ale zase TV je prve okresne mesto za KE s taktovym Rexom.

Kym na Slovensku vymyslame genialne Ex s 17 zastavkami (a utapame miliardy v ziline), v Polsku sa riesia taketo veci:

PS: Medzi Krakowom a Warszawou ide bez zastavky!!!

1 lajk

Metropolitna oblast warszawy ma 3miliony, krakow 1,4miliona… A teraz to porovnaj s Bratislavou a Kosicami…

4 lajkov

Metropolitna oblast Wien (vratane BA) aspon 3.5 mil., kam by nase EC malo jazdit. A na druhej strane prakticky obsluha celeho vychodu, ktory sa do tej BA/W potrebuje dostat: 1.6 mil (KE+PO) kraj.

Dalej, medzi Krakowom a Warszawou okrem hromady pendolin jazdia ECcka a dalsie vlaky vyssej triedy, nez sa dostaneme k poloosobakovym rychlikom nasho standardu Ex (a to nehovorim o hromade priamych letov, ktore priamo tym Pendolinam konkuruju).

S viednou nemame take vztahy, ze by sa to oplatilo…

To ze sa to dokaze uzivit je podla mna velka spadova oblast, nie konstanty ktore si vymyslis, ze cely PO kraj a KE kraj… Ludia z popradu asi nebudu jazdit do kosic, aby isli priamym vlakom do bratislavy…

Ked sa chceme hrat na kraje, tak Mazowiecke ma cez 5 milionov. Malopolsko zase cez 3.

3 lajkov

Ludia v Poprade mali to 4-zastavkove IC zastavujuci priamo v Poprade. Ja som nikde nepisal, ze by tam zastavovat nemalo. KE-Kysak-PP-ZA-BA-W.