Realita v hejslovackom blavastane ako vysita - presny opak toho, co robia vsetky normalne krajiny naokolo. Ale ako povedal klasik, “na Slovensku je to tak”. Vsak aj medzi Prahou a Ostravou, ak by bol jediny rychlik s 10-15 zastavkami, tak “by vacsina cestujucich vyuzivala ine nastupne a vystupne stanice, nez Ostravu a Prahu" (a asi ich vyuziva aj teraz - kedze tych kombinacii aj pri 4 medzizastavkach je vela).
PS: K devilovi mozem len zopakovat, k tomu “pri tvojom imaginarnom 2 zastavkovom gemerane”, ja som nikdy o 2-zastavkovom Gemerane medzi KE a ZV nepisal, takze asi si chcel napisat, ze pri TVOJOM imaginarnom gemerane.
V akej žalostnej situácii je ŽSSK a ŽSR môžeme byť rady že nejaké vlaky chodia. Určite ako krajina nemáme na dve vrstvy vlakových spojení. Ak by na to bol nejaký priestor, tak by sa nejaký súkromník určite našiel. Naviac tie rýchlejšie vlaky by nemali prípoje (na začiatku alebo konci trasy), lebo pri zavadzaní taktov nie je priestor doplnkové vlaky.
Ale pisal si, uz som ti to odcitoval. Konkretne v decemberi 2015 si to pisal a ja som to nasiel :d
Smutne ze popieras vlastne vyjadrenie.
Pre mna je nulovy argument ze do prahy a viedne chodi viac roznych vlakov. Tam zije nasobne viac ludi a je vacsi dopyt. Tu vyzera ze nie je, ibazeby namiesto mlatenia slamy si dal nejake relevantne statisticky co dokazu opak. Bud rád za tie 2 krivane, a kludne nech chodia aj za hranice.
Ja tam nikde nepisem o 2-zastavkovom gemerane medzi KE a ZV. Ja tam pisem o 4-zastavkovom Gemerane medzi KE a BA, a ten (resp 5-zastavkovy PO-BA) stale myslim, ze by mal byt.
Zvysok sa nemame o com bavit. Nemali ziaden dovod nenechat tie Krivane 4, ked chceli nahradit ICcka. Na jednej strane tu stale placete ako nemame na vlaky a na 2 vrstvy, na druhej cely cas trubite, ze aka je ta trat pretazena a preto tam nie je priestor na viac vrstiev. Riadna schyza…
No a Vlados, preco by tie vlaky nemohli mat pripoje. Ak by sa striedali Krivane a Tatrany cely den, tak by sa spravili pripoje aj k jednym aj k druhym, tiez v 2-hod takte. Ak by boli len Krivane, spravili by sa vsetky pripoje k nim. Cize totalne nulove argumenty.
A co sa tyka sukromnikov, tak praveze nikto nejde, lebo na to stat nevypisal sutaz. Ak sa vypise a budu rovne podmienky, bude ich tu hned hromada - vsak aj kvoli tomu sutaz odlozili, lebo ZSSK by hned prisla o zlate vajce…
Jasné rozbijeme hodinový takt na západe, severe aj východe Slovenska To už len bude výhra, aby sme nejakej 100vke cestujúcim denne zrýchli spojenie BA-ZA-KE.
Vlak príde do cieľovej stanice o 40 min. skôr, tak na neho naviažeme iné vlaky a na ne naviažeme iné vlaky a aj autobusy? Namiesto hodinového taktu 7:10, 8:10, 9:10, 10:10, 11:10… budú odchody 7:10, 7:30, 9:10, 9:30, 11:10, 11:30…? Alebo radšej 7:10, 7:30, 8:10, 8:30, 9:10, 9:30, 10:10, 10:30, 11:10, 11:30…???
Zabudni, že dve dediny (Bratislava a Košice) dokážu naplniť tie extra vlaky.
je mi luto ale zial aj ja som na 90 percent presvedceny ze ponechat 4krivane by znamenalo celkovo ubytok cestujucich. ale opakujem xty raz, tie 2 krivane by sa dali zrychlit o 1/4 hodinu. aj poslat ich do W, aj do HE.
gemeran do BA je len nazov, prakticky musis vymenit rusen, to bolo vzdy na 15 minut. tak to mas jedno ci prejdes 10 krokov do druheho vlaku. viem si predstavit zrusit nejake statie na ZV-KE npr. detva-krivan 3 km seba, moldava-turna 9 km od seba. lenze od jesenskeho pomoldavu neexistuju Os vlaky nemas pripoje. rusit tornalu,plesivec,jesenske je nemyslitelne… 1 poobednajsi hron- gemeran s 10-11 zastavkami by bol OK.
No vidim, ze to este aj ti vladni planovaci boli menej odtrhnuti od reality nez toto forum, lebo ti aspon pustili do gati a zaviedli tie dva krivane, ktore zjavne tuna nikto nechce, lebo rusia takt.
Vlados, nikto nepisal o zdvojnasobeni poctu vlakov, ale o striedavom takte: cize 7:10 8:30 9:10 atd. A kazdy si potom moze vybrat, ci pojde cez 15 zastavok alebo pocka na dalsi vlak, ktory ho dovezie do ciela o hodinu skor.
Devil, pre mna nie je to iste, ci musim prestupovat a riskovat, ze nieco zmeskam a zdrzim sa 2+ hodiny. A praveze zastavky ako Jesenske nemaju dovod byt - ked niekto z RS je ochotny prestupit v Jesenskom, moze sa rovno doviest do LC a prestupit tam.
No ale, zbytocne to tu dalej rozpisovat. Na Slovensku nepotrebujeme nic viac nez Exy a zo zakona nechodime rychlejsie ako 6kmh. Uplne normalne.
vlak pocka, pokial meskanie nie je velke. s tym prestupom nic neurobis. ako som uz pisal 10 krokov je vela ina neviem co s vyse 80 percentami vychodu co nemaju to stastie a neziju priamo v KE.
co za blbost je “s tym prestupom nic neurobis”. 50 rokov sa jazdilo bez prestupu KE-ZV-BA, tak aspon netrep. Dnes su naviac kombinovane diesel-elektricke lokomotivy, BEMU a dalsie moznosti.
Tu sa zastav a zamysli sa nad tým, že regionálne vlaky nevyužívajú iba diaľkoví cestujúci, ale najmä miestni na svoje pravidelné či dokonca každodenné cesty. A keďže si nie vždy vedia presne naplánovať spiatočnú cestu (napr. že sa zdržia v práci, u lekára, na nákupoch), potrebujú pravidelný takt, nie takéto dva takty cez seba s dvojnásobným intervalom.
ale v 2006 sa zelektrifikoval kusok ZV-BB tak je jednoduchsie poslat vlak s tym istym rusnom po BB. a ludia neziju len v mestach a evidentne ti nie je jasne ake su demograficke pomery. to nie je vzdy tak ze sa niekam odveziem. jednak jesenske je blizsie. potom vlastne sa moze odviest kamkolvek a neptrebuje vlak. vlastne podla coho ides urcovat kde ma vlak stat a kde nie ? pocet obyvatelov miest ?
investuje sa do zrychlenia BA-ZA, vysledkom su rychlejsie a hustejsie vlaky tam, ale pre vychod sa popridavaju dalsie stanice, cize rychlost spojenia do BA sa pre vychod nezlepsi, a ICcka, ktore boli presne na to, aby umoznili rychly dojazd pre tych ludi do BA, sa nahradia 15-zastavkovymi Ex.
investuje sa do elektrifikacie ZV-BB, vysledkom su rychlejsie vlaky tam a este sa to zahusti lebo vsetky vlaky BA-ZV sa presmeruju na BB, a pre vychod sa tym nieze nic nezlepsi, ale este aj zhorsi, lebo vsetci musia prestupovat
pa3ck, presne preto lebo regionalne vlakky nevyuzivaju iba dialkovi cestujuci by nemal byt jeden vlak aj regionalnym aj dialkovym, lebo tym robi dve rozne veci naraz, a obe zle. Lokalne spojenia sa maju obsluhovat regionalnymi vlakmi, a dialkove dialkovymi. Tak presne ako robia cesi, rakusaci, madari aj poliaci aj vsetci. Len my mame zrychlene poloosobaky, ktore zastavuju vsade a zaroven sa trepu cez celu republiku, aj ked gro ich obsluznosti su ti lokalni luida, ktorym by uplne stacili regionalne vlaky.
Vsak predsa ked je od ZA po BA povazan, tak kvoli tomu, ze tam su regionalne suvislosti medzi tymi mesteckami a vsetky sa mozu obsluzit. Sanca, ze niekto zo Spisskej potrebuje ist do Povazskej je velmi mala. A pre tych ludi ma byt v ZA prestup z rychleho dialkoveho vlaku na lokalku.
nezabudajme ze sa zrusili 4 zastavenia, leopoldov, piestany, nove mesto nad vahom, trencianska tepla. ale inac mas pravdu PB ci PU asi nie su az take dolezite ciele a su obsluzene povazanom.
okolo KE sa tiez investovalo do elektrifikacie, moldava nad bodvou a teraz do HE.
Aby sme sa rozumeli, pod regionálnymi vlakmi som vo svojom predchádzajúcom príspevku myslel osobáky a reagoval som čisto na Tvoj návrh ich dvojitého taktu, čo mi naozaj príde ako nezmysel, ktorý by v slušnom dopravnom systéme nemal existovať.
A keďže som tu už párkrát písal, že stále sa mi viac pozdáva aktuálny model ako Tvoj dvojvrstvový s dvojhodinovými taktami Kriváň + Tatran, pridám ešte jeden argument s prípojmi. Totiž stále tu budú lokálky, na ktorých hodinový takt nebude. A vzhľadom na ďalšie väzby či lokálne potreby je niekde lepšie mať prípoj v nepárnu hodinu, niekde v párnu. Pri hodinovom takte nosnej diaľkovej linky sa s tým dá hrať.
Uvediem aj konkrétny prípad: Keď ešte Tatrany bolo rýchliky, na prípoj v Košiciach smer Humenné sa čakalo vyše hodiny (dokonca cez Prešov s jedným prestupom naviac to bolo rýchlejšie). Keď z nich spravili expresy s dvojhodinovým taktom, okrem zoškrtania zastávok na západe sa ich časové polohy z pohľadu Košíc posunuli o hodinu. Tým síce vznikol takmer okamžitý prípoj smer TV-MI-HE, ale súčasne sa tá hodina čakania presunula ľuďom z Bardejova či Vranova. Pri hodinovom takte Tatranov má každý ten “svoj” vlak, na ktorý nemusí čakať večnosť.
pa3ck, vsetko OK argumenty, ale vsetky platia rovnako aj vo vsetkych okolitych krajinach, a napriek tomu takuto pakaren nerobia, aj ked pre nich by to nebol taky problem - madari ani cesi nemaju odnikial taku vzdialenost do hlavneho mesta ako Slovensko z vychodu, takze este stale by to mali do 10 zastavok. Rakusania skrtaju zastavky pri zrychleni este aj do Grazu, Innsbruck maju na 5 medzizastavok.
A tiez, ako som povedal, podla tejto logiky by boli najlepsie 100% zjednotene - ciste len osobaky Kosice - Blava, zastavovali by vsade, mohli by jazdit kazdych 10 min, lebo nikto by ich nepredbiehal, vsade by bol pripoj a “raj na zemi”. Tak preco to nerobime? Vsak vsetky tvoje argumenty by 100% fungovali.
ako kto. cesi modernizovali inac ako my. madari to maju naozaj blizsie, to mas pravdu. na tej rovine maju kazdu hlavnu trat na 120km/h bez modernizacie. zeleznica nemoze rychlostou konkurovat dialnici ked aj po odpocitani zastavok mas priemerku vlaku 80-90 km/h.
Zrušenie zastavovania Tatranov v PU a PB by malo mať v zásade dve nutné podmienky:
zmena napájacej sústavy v Žiline (udeje sa so súčasnou modernizáciou) tak, aby mohli do Žiliny jazdiť jednotky 561 a všetky Považany mohli byť predĺžené až do Žiliny
opätovné predĺženie všetkých Valašských expresov do Žiliny (dnes Valašské expresy viažu obojsmerne na Tatrany, ale kým pre väzbu ČR→TN a TN→ČR je k dispozícii v relatívne vyhovujúcej polohe aj Považan, smer Žilina tie polohy už vyhovujúce nie sú).
Tak som zvedavy, ci sa vratia vlaky KE-ZV-BA (resp 5-zastavkove PO-KE-RV-LC-ZV-Surany/Levice-BA), ked sef ZSSK tvrdi:
“Kde by ste chceli rušne, ktoré môžu jazdiť na diesel aj elektrinu, nasadiť?
Ak dovolíte, to ešte nechajme na vývoj. Momentálne ešte materiál na schválenie tohto obstarania na predstavenstvo neprišiel. Očakávam, že kolegovia z prevádzky čoskoro s takým materiálom prídu a potom sa budeme vedieť vyjadriť.
Predpokladám, že budú jazdiť na južnej trati.
Budeme to spresňovať, ale primárne bude toto jedno z pôsobísk, nad ktorými uvažujeme do budúcnosti.”