V dokumentoch na ktoré som dal nedávno odkaz je počet cestujúcich za 24 hodín v roku 2018. Nie je to žiadna sláva.
| Úsek | Typ spoja | Priemer | 1 až 4 | 5 | 6 | 7 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Púchov - Horní Lideč | Ex | 866 | 677 | 1 197 | 709 | 1 451 |
| Žilina - Púchov (Ex) | Ex | 738 | 653 | 1 043 | 579 | 934 |
Ja by som určite neťahal vlaky z Prahy na Prešov, a to aj keby tie Tatrany nechodili každú hodinu. V ČR sú dosť často mimoriadnosti, zbytočne by to robilo šarapatu na úseku ZA - PP - Margecany, pretože si myslím, že značnú časť cestujúcich by tvorili cestujúci na krátke vzdialenosti (ZA - RK a pod.). Ak by to nebolo spoľahlivé, tak k čomu by taká linka bola, keď by teoreticky dopĺňala Tatrany…
Preto radšej ten REX Žilina - PP - Prešov - Humenné, ktorý by bol nezávislý od mimoriadností v ČR. Ak by to chodilo pravidelne a dopĺňalo by sa to s Tatranom, mohlo by to byť ok, lebo aj keby vlaky z Prahy meškali, vždy by niečo v rozumnom čase šlo. Dalo by sa to zabezpečiť pár BEMU jednotkami na štýl Pantera alebo Flirtu. Nemyslím si, že by to chcelo niečo vysoko kapacitné, len by to mohlo teda zlepšiť obsluhu územia Šariša prípadne horného Zemplína. Plus by sa to dopĺňalo s linkou PO - KE - Humenné.
Každopádne teraz to je nereálne, pretože počet cestujúcich medzi ZA - KE je skoro polovičný voči počtu cestujúcich medzi BA - Trenčín. Preto pridávanie ďalších vlakov k hodinovému taktu Tatranov je nereálne, jedine ak by polovicu Tatranov škrtli, čo nevidím reálne.
Druhá vec je, že bez dát je to skôr taký výstrel do tmy. No zo všetkého sa mi to zdá ako najrozumnejšie riešenie, pretože Žilina je uzol, odkiaľ sa tá potom dostať do ďalších uzlov (BA, Ostrava, Praha) spojmi v rozumných intervaloch.
Nástupište v Kysaku je nutnosť. To už tu dávno malo byť. Je to najreálnejšie riešenie.
Ten prestupný čas neviem či by som hýbal. Nejaká rezerva by tam mala byť, pretože vieme ako sú expresy spoľahlivé. Na druhú stranu lepšie riešenie je maximálne hodinový takt, lebo aj keď zmeškám, viem, že v blízkej dobe opäť niečo pôjde.