Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

V dokumentoch na ktoré som dal nedávno odkaz je počet cestujúcich za 24 hodín v roku 2018. Nie je to žiadna sláva.

Úsek Typ spoja Priemer 1 až 4 5 6 7
Púchov - Horní Lideč Ex 866 677 1 197 709 1 451
Žilina - Púchov (Ex) Ex 738 653 1 043 579 934

Ja by som určite neťahal vlaky z Prahy na Prešov, a to aj keby tie Tatrany nechodili každú hodinu. V ČR sú dosť často mimoriadnosti, zbytočne by to robilo šarapatu na úseku ZA - PP - Margecany, pretože si myslím, že značnú časť cestujúcich by tvorili cestujúci na krátke vzdialenosti (ZA - RK a pod.). Ak by to nebolo spoľahlivé, tak k čomu by taká linka bola, keď by teoreticky dopĺňala Tatrany…

Preto radšej ten REX Žilina - PP - Prešov - Humenné, ktorý by bol nezávislý od mimoriadností v ČR. Ak by to chodilo pravidelne a dopĺňalo by sa to s Tatranom, mohlo by to byť ok, lebo aj keby vlaky z Prahy meškali, vždy by niečo v rozumnom čase šlo. Dalo by sa to zabezpečiť pár BEMU jednotkami na štýl Pantera alebo Flirtu. Nemyslím si, že by to chcelo niečo vysoko kapacitné, len by to mohlo teda zlepšiť obsluhu územia Šariša prípadne horného Zemplína. Plus by sa to dopĺňalo s linkou PO - KE - Humenné.

Každopádne teraz to je nereálne, pretože počet cestujúcich medzi ZA - KE je skoro polovičný voči počtu cestujúcich medzi BA - Trenčín. Preto pridávanie ďalších vlakov k hodinovému taktu Tatranov je nereálne, jedine ak by polovicu Tatranov škrtli, čo nevidím reálne.

Druhá vec je, že bez dát je to skôr taký výstrel do tmy. No zo všetkého sa mi to zdá ako najrozumnejšie riešenie, pretože Žilina je uzol, odkiaľ sa tá potom dostať do ďalších uzlov (BA, Ostrava, Praha) spojmi v rozumných intervaloch.

Nástupište v Kysaku je nutnosť. To už tu dávno malo byť. Je to najreálnejšie riešenie.

Ten prestupný čas neviem či by som hýbal. Nejaká rezerva by tam mala byť, pretože vieme ako sú expresy spoľahlivé. Na druhú stranu lepšie riešenie je maximálne hodinový takt, lebo aj keď zmeškám, viem, že v blízkej dobe opäť niečo pôjde.

Ku Kysaku. Nieco sa mi mari, ze som cital o uvahach, ze presovcania budu prestupovat v KE. Nie je nieco take vo vyhlade? Samozrejme, ze je to na pohlad nezmysel.

1 lajk

Prestupovat v KE by nebol nezmysel, ak by sa napr spravila trat KE-PO pozdlz Torysy s tunelom pod Kosickou Novou Vsou, aby ten vlak robil KE-PO za 15 min. To je ale v dnesnyh realiach tazke scifi.

Realnejsie by bolo, ak by boli juzne Ex/IC, PO-KE-LC-ZV-BA. Tam by nejake dieselelektricke alebo BEMU jednotky mohli poriesit vela. Ale to je dnes tiez politicky nepriechodne.

1 lajk

Nie je. To boli maximálne tak úvahy, ktoré by k ničomu dobrému neviedli.

3 lajkov
3 lajkov

Potrebné odomknúť článok

Rozsiahla rekonštrukcia železničnej stanice vo Vrútkach začala. Aké zmeny čakajú cestujúcich?

Správy

Foto: Rozsiahla rekonštrukcia železničnej stanice vo Vrútkach začala. Aké zmeny čakajú cestujúcich?

Foto: vlaky.net

Zdieľať článok

Poslať tip

Upozornite ma

Železnice Slovenskej republiky spustili rozsiahlu rekonštrukciu železničnej stanice vo Vrútkach. Stavenisko odovzdali začiatkom septembra 2025, práce potrvajú približne rok a vyžiadajú si investíciu 2,18 milióna eur. Zhotoviteľom je spoločnosť STRABAG Property and Facility Services s.r.o.

Počas stavebných prác budú cestujúci čeliť obmedzeniam v priestoroch haly a sociálnych zariadení, prevádzka vlakov obmedzená nebude. V prenajatých priestoroch bude dočasne prerušený nájom.

Modernizácia prinesie bezbariérový prístup z predstaničného priestoru k pokladni, na toalety a na 1. nástupište. Súčasťou obnovy budovy je aj nový hlasový a vizuálny informačný systém, obnova fasády a strechy, nové orientačné značenie či zastrešenie hlavného vstupu. Toalety budú vybavené aj na použitie Eurokľúčom.

Významnou novinkou bude moderný kamerový systém v stanici, podchode a na nástupištiach, ktorý zvýši bezpečnosť a zníži riziko vandalizmu. Okrem výpravnej budovy prejdú obnovou aj objekty na adrese Železničná 12, známe ako stará pošta a sklad.

Tento text bol skrytý

Rozsiahla rekonštrukcia železničnej stanice vo Vrútkach začala. Aké zmeny čakajú cestujúcich? | Žilinak.sk

1 lajk

ŽSR - most v Šali - článok

z toho článku som veľmi nepohcopil, či tá rekonštrukcia za 15 mil. už prebieha a bude skončená do konca roka a vlaky budú premávať 120 km/hod

alebo sa teraz robia len prípravné práce pre veľkú rekonštrukciu so zvýšením rýchlosti na 120 km/hod

prebieha, 120 je povodna rychlost tak ako je to bezna rychlost ne tejto trati.

fajn clanok s podrobnejsim vysvetlenim. akurat vsetky media preberaju chybu o najdlhsom moste. uz par rokov je najdhsi most cez nosicku priehradu asi 600 metrov. cize asi o 150 metrov viac ako tento.

1 lajk

https://infrastruktura.sk/t/jedinu-spojnicu-na-ukrajinu-chcel-stat-zrychlit-projekt-za-desiatky-milionov-eur-sa-vsak-skoncil-fiaskom/28709?u=mato-e

zeleznicna trat telgart cervena skala

3 lajkov

super toto je dobra investicia aspon na 120 nech to spravia a opravia v povodnej stope, aby nedoslo k spomalovaniam na usekoch.. snad budu pokracovat aj dalej od Telgartu smerom na Nalepkovo usek strategicky dost dolezity kedze prechadza turisticky velmi vyhladavanou a atraktivou trasou s krasnou prirodou a atrakciami Slovenskho Raja a obnova trate a zastavok tam uz je urgentne potrebna podobne aj nasledne usek Nalepkovo Margecany ktory si tiez vyzaduje modernizaciu aj so zastavkami navyse na regionalne trate bude asi aj lahsie ziskat nejake tie eurofondy navyse nakolko su o dost menej nakladne taketo prestavby a upravy na max 120

2 lajkov

120 v pôvodnej stope? Pri tých parametroch trate?
Bude tam 80-tka…

1 lajk

120 to by bo ako na horskej drahe

Ja nejak nerozumiem, ze naco sa to opravuje. Ta trat ma uplne minimalne vyuzitie. Pocet prepravenych ludi je tak 100 denne. Vsak to su 2 autobusy.

A mat tri trate v smere vychod - zapad je luxus ktory si nemozme dovolit…

Ked uz tak mohli radsej zrychlit trat na Bardejov, tam je ten pocet cestujucich 4x a za malo penazi by sa tam dalo spravit vela muziky…

2 lajkov

Ako všetky investície z Plánu obnovy a odolnosti, aj táto má za cieľ odvrátiť tragický stav trate. Je to v podstate oprava zvršku/spodku a priepustov/mostov, ktorá už bola projekčne pripravená, tak ju vytiahli zo šuflíka. Plus je tam vzdušné vedenie v hroznom stave, takže bude nahradené zemným vedením.

Túto investičnú akciu ani neriešim. 10 miliónov eur…
Ak by sa upustilo od kadejakých megalománii na koridore, tak by sa dalo investovať trochu rovnomernejšie po celej krajine.

1 lajk

No dobre, ale 10milionov zas nie su drobne… Hlavne ked v Bratislave mame zariadenia v havarijnom stave…

To je podobne ako s tou zastavkou Svrcinovec… Spravime to a je jedno, ci je to treba alebo nie. Potom sa nedivme, ze to tu tak vyzera ako vyzera.

Súhlasím, ale ŽSR sú povinné udržovať trate v prevádzkyschopnom stave. V tomto prípade by som ich určite neupodozrieval, že investujú z roztopaše.
Aj keď aj tu by mala byť nejaká prioritizácia investícii.

Svrčinovec je jedna z perličiek našej slávnej koridorizácie. Veľa vecí na železnici nedáva zmysel, jak keby o tom rozhodovali ľudia so zákazom premýšľať.

5 lajky

za tu 120ku sa ospravedlnujem, netusil som ze to je len na 80.. potom fakt len vymena kolaji a odstranenie havarijnych stavov.. skoda co uz ale aj to sa rata