Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Je nejaký zdroj ku tomu zdvojkoľajneniu a 160?

stacilo trosku pohladat, uz sa o tom pisalo a boli predlozene jednotlive varianty v r.2015 modry by vychadzal resp tunel by koncil az pred drienovskou novou vsou a cerveny variant by mal kratsi tunel a koncil by pred licartovcami ,navyse modernizacii nahrava priamo aj fakt ze sa jedna o priamu europsku tepnu via carpathia ktora sa tak ci tak planuje na vyssie rychlosti Trať Kysak – Prešov - Muszyna včera, dnes a zajtra (4) | VLAKY.NET

No toto kym sa vobec postavi, tak ja uz budem na dochodku. :wink:

uplne by stacila ak by sa na zaciatok poriesila aspon prva cast teda prvy usek kysak presov ktory sa aktivne vyuziva uz aj dnes kde by 160ka davala plnohodnotny zmysel ako pokracovanie hlavnej trate Kosice Zilina ,zachadzajucim rychlikom a rexom by sa vyrazne skratil cas, ostatok ,usek nad Presovom smerom na Polsko by sa dodatocne kludne mohol riesit neskor.. ale u nas je akakolvek modernizacia skor utopia pri nasom pristupe, na poliakov v tomto nemame a s takym pristupom ani dlho nebudeme mat..

Je to pekna predstava. Nebudem brat iluzie, ze skor bude vybudovana strbska rampa s tunelmi, nez toto. Skor som myslel to, ze bola avizovana studia realizovatelnosti Kysak - Plavec, hramica, ktora zrejme ukaze navrhovanu Vmax.

1 lajk

ano, lebo strbianske tunely su na hlavnej trase ten-t koridoru a ten ma prednost aj pred via carpathiou a pokial nebude dokonceny tent koridor ktory by mal byt dotovany v celej dlzke bruselom (avizovane dalsie dotacie zelenej dopravy ,na rozdiel od ciest ktore uz dotacie dostavat nebudu) tak dovtedy asi o spojnici sever juh mozme asi len snivat ze sa bude nieco riesit

Máš nejaké info k ďalším dotáciam na zelenú dopravu? Nič som k tomu nevygooglil. Dík

politika Bruselu je jasna podpora zelenej dopravy (cize zeleznicnej a cyklodopravy) najma v statoch, ktore dlhodobo zaostavaju ,to je dlhodoba strategia a hovori sa o tom uz nejaky ten piatok, nemal som na mysli konretne dotacie to ze to posledne mesiace vysku dotacie zbrzdila dost vojna na ukrajine je druhy fakt ale na samotnej strategii sa nemeni nic, bude sa jednat vzdy len o vysku dotacie podla mnozstva volnych financii a ochoty najvyspelejsich statov eu prispievat chudobnejsim statom na tento ucel, samozrejme ak vojna na ukrajine skonci(coz si ziada hadam kazdy normalny jedinec) bude aj viac financii na modernizacie zeleznic vramci eu fondov

A odkiaľ by ich mal…

Však ešte nie je dohodnuté, aký bude rozpočet EU na ďalšie obdobie 2028-2034.

V tomto období 2021-2027 už nič nebude, EU nemá nafukovací rozpočet… A v ďalšom období bude rozpočet na infraštruktúrne projekty pravdepodobné ešte menší. No treba počkať nejaký rok, kým budú už nejaké dohody na úrovni EU.

2 lajkov

Rozumiem tomu správne, že navrhuješ, aby Tatrany zachádzali do Prešova?

ved uz teraz dochadzaju.. sarisan presovcan..kedysi dokonca ako ICcka ,ked zajde potom po modernizacii hoc aj kazdy treti uplne bude stacit.. uz teraz je ta trat pomerne preplnena , rexy pravdelne osobaky takt pomaly kazdu pol hodinu plus leo express 2 pary ,presovcan sarisan

Presovcan, Sarisan?

sa pytas? neviem mozno ich uz dali prec od noveho CP.. necekoval som to ale viem ze chodili dlhe roky ako ICcka ,tie vsak boli zrusene tak mozno zrusili aj tie zachadzajuce rychliky ale ako som uz pisal ked sa spravi modernizacia na 160 a potiahne sa az po presov tak kludne moze trebars kazdy treti zajst aj do toho presova potom samotna “zachadzka” uz nebude ziadny problem a zdrzanie.. najprv ale musia spravit na 160 kosice kysak (vratane s vybudovanim peronovych krytych nastupist kedze kysak je uzlovy prestupny bod) aj s predoslymi usekmi krompachy markusovce a krompachy kysak kym tieto 3 useky nebudu asi presov kysak riesit dovtedy nebudu.. ale vsetko zavisi od vysky eu dotacii a vedenia a schopnosti vedenia ministerstva dopravy a zsr presadit tieto zelene modernizacne projekty v bruseli..

Dík.

O tomto som nevedel.

Vedel som však o tomto:

Mali by to byť údaje z roku 2018.

IDP by sa mohlo s tými dátami ešte pohrať a oddeliť osobáky od expresov. Malo by to ďalšiu pridanú hodnotu.

Z porovnania mi vyplýva, že ZSSK čelí dosť veľkému poklesu cestujúcich od roku 2018. Na niektorých regionálkach to hraničí s rušením prevádzky.

Ani vďaka tým nárastom čo tam vidíte medzi rokmi 2022 a 2023 sa stále nedosahujú hodnoty z rokov 2018 a 2019. V tých rokoch aj lokálka Kraľovany - Dolný Kubín dávala 1000 cestujúcich za 24 hodín, čo boli dosť slušné čísla, rok 2023 650 cestujúcich…

1 lajk

Dobudovanie koridoru ZA-KE vidim mozno na rok 2040. Zachadzanie vybranych Tatranov, alebo jak sa vtedy budu volat, do Presova, by som mozno akceptoval, ale tu nie som si isty. Mozno Jarino bude vediet. Kysacka spojka nie je navrhnuta na zrusenie?

1 lajk

praveze ju rusit nechcu podla toho co som doteraz pocul, neviem preco praveze by to bolo jednoduchsie priamo napojit presov na hlavnu trat odbocenim z margecian prip za krompachmi..a potom trat popri dianici rovno na kosice ..ale tak zsr +MD su zjavne tvrdohlavi a trvaju si na svojom ze je to vraj takto lepsie..

Si myslim, ze najlepsie by bolo do Presova potiahnut valasske expresy. Vytvorit v SNV/Margecanoch prestup na Rexa do Kosic a mat tak prijemny takt z CR na vychod.

Úprimne, neviem či je dobrý nápad predlžovať vlaky z Prahy ďalej, keďže z ČR by tieto vlaky mohli prenášať meškania. Jedine ak by bolo veľa cestujúcich z čiech na východné Slovensko. A to asi až také žhavé mimo určité dni nebude.

Mne sa ako rozumnejšie alternatíva javia Rex Žilina Poprad Prešov s prípadným pokračovaním ďalej do Humenného alebo Košíc, ktoré by dopĺňali Tatrany. V súčasnosti keď sú už BEMU jednotky s dostatočným dojazdom by to nemusel byť problem. Čiže niečo na štýl Považanov, lenže Považany boli logický krok založený na dátach, pretože videli koľko cestujúcich jazdí iba medzi BA a ZA. Medzi ZA a KE dopyt už taký veľký nie je a už Tatrany každú hodinu je na tomto úseku slušná ponuka.

Čo sa týka priamych vlakov do Prešova. Zachádzanie Tatranov do Prešova nedáva zmysel. Konečne bol zavedený nejaký systém a týmto by ste to rozbili, ak by ste každý druhý začali posielať cez PO. Ďalej bola by to zachádzka a kto by ju platil… Cestujúci do KE, pre ktorého je cesta cez PO zbytočná jazda navyše? Ak necháte ukoncit nejaké vlaky v PO, tak ďalšia otázka je údržba. Je v PO zázemie pre nejaku údržbu? Asi nie…

Takže asi toľko k tomu.

Podľa mňa ten prestup bude ešte niekoľko desiatok rokov. V podstate by to ani nebol problém, ak by v Kysaku bolo postavené poriadne nástupište, kde by sa prestupovalo hrana-hrana.

V budúcnosti ak by sa elektrifikovala trať Prešov - Strážske, čo nateraz nie je v pláne, tak by sa samozrejme s tým všetkým dalo nejako pohrať, že by v rámci obsluhy územia chodili Tatrany aj cez Zemplín a pod.

Takto by som skôr reálne videl to nástupište v Kysaku (to by sa dalo realizovať pomerne rýchlo pri dobrej vôli) prípadne ten Rex, z ktorého by sa dalo v ZA prestúpiť na vlaky smer Praha ale aj na Tatrany/Považany. Predsa len ZA spolu s BA, KE a ZV sú prestupné uzly, takže ZA sa mi zdá ako lepšia voľba než Poprad, SNV alebo nebodaj Margecany. Už len kto to objedná a zaplatí…

2 lajkov

S tým, čo sedí na MinDop bude úspech ak sa Valašské expresy vrátia aspoň do Žiliny.

1 lajk

Vieme z minulosti, aký bol podiel cestujúcich, ktorí prestúpili v Púchove na Tatrany a ktorí sa odviezli Valašskými expresmi (VE) až do Žiliny?

Čo sa týka predlžovania VE do Prešova, tak toto by bol relevantný bod do diskusie pred zavedením hodinového taktu Tatranov, teraz to už nedáva veľmi zmysel. Trať od Žiliny na východ je diaľkovou dopravou pokrytá dostatočne a nepotrebujeme ďalšie vlaky, ktoré by aj tak šli pár minút pred/za Tatranmi.

Čo sa týka obsluhy Prešova Tatranmi, v tomto smere by som nič nevymýšľal a nechal pri Tatranoch súčasný stav. Súhlasím s Jarinom, že kysacká stanica by zaslúžila kryté ostrovné nástupištia, aby mohol by prestup hrana-hrana. A tiež by to chcelo skúsiť sa pozrieť na to, či sa nedá pohrať s grafikonom a skrátiť prestupný čas (tých aktuálnych 20 minút v oboch smeroch je síce akurát na to, aby miestna kaviareň stihla obslúžiť všetkých zákazníkov, ale to je tak všetko).

2 lajkov