Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Tu nejde o ±2 km. V uzneseni 457/2011 su tie useky skutocne vymenovane, ale je to zdrap, ktory nema nic spolocne s realitou. Podla toho uz je najmenej od minuleho roka v Zilinskom kraji rozostavanych 71 km na 6 usekoch, realita je 16 km na jedinom useku. Cize vymenovali useky, ktore boli pripravene do vystavby (vydane stavebne povolenie), ale odsuvaju sa tak ako uz predchadzajucich 15 rokov a niektore sa dalsich 15 rokov budu odsuvat.

Pociatek prezentoval, ze chcu rozostavat 310 km D/RC za toto volebne obdobie, ale uznesenie vlady k tomu asi neexistuje. Visnove je 15 rokov v kazdom uzneseni/plane vystavby na skore zacatie, ale realita je ina.

v ZA kraji je sice rozostavany len ten jeden usek, ale ll-ds, hub-iva, strazov-brodno a svrc-ska su v tendri co je cca 45 km za naklady hadam aj vyse 1 mld. eur. to je taktiez ciastka o ktorej moze zvysok Sk v len snivat.

Doteraz bol ZA kraj diskriminovaný v prospech TN kraja, Prešovského a Nitrianskeho. Tak prečo sa konečne nepustiť aj do náročných stavieb? Ono aj keby sme tadiaľ viedli RC , raz by sa to postaviť muselo. Tak ako sa raz bude musieť postaviť R2. Všetko je len otázkou toho čo je viac pripravené. Pripravené úseky R2 sú v tendri. Treba tlačiť na ministerstvo nech pripravuje aj R2, veď D1 do Košíc je až na dva úseky rozostavaná, alebo v tendri. Keby bola R2 pripravená a úplne sa ignorovala v prospech Za kraja, vtedy by tvoje námietky boli opodstatnené.

Presne toto povazujem za najdolezitejsie. Nech sa co najskor pripravy cela R2 aby sa malo co stavat az budu peniaze. Mne to pripada tak ako by sa na Slovensku so vsetkym cakalo az budu peniaze a ak peniaze su tak sa nestavia lebo nic nie je pripravene.

S týmto postrehom je potrebné súhlasiť. Až na aj tu spomínané výnimky (LL-DS,Hubová-Ivachnová,Svrčinovec-Skalité či ZA-Strážov-ZA-Brodno(kde sme už víťaza súťaže dokonca aj mali…), kde buď tendre trvajú nekonečne, či sa s ich vypísaním čakalo doneviemkedy), často príprava úsekov beží akosi strašne pomaly, či EIA, územné rozhodnutie, výkup pozemkov alebo nebodaj inžiniersko-hydrogeologické prieskumy - všetko to trvá akosi rádovo dlhšie.
Spomeňme si na Rakúšanov a ich A6 - rozhodnutie vôbec stavať bolo dlhé-predlhé, ale potom proces od EIA až po koniec stavby (so 4 ekomostami !) netrval hádam ani 3-4 roky.

Inac ako neviem co tu riesie. To ako chcete naozaj nech sa vykasleme na D1 a zacneme investovat len do R2? Vsak D1 je “uz skoro” postavena. Chyba fakt len trocha. 4 useky, z toho na 3 usekoch sa caka na zhotovitela. Plus dalsie 3-4 sa stavaju. Nekompletna derava D1 neplni svoj ucel.
Uprimne povedane oblasti okolo Lucenca, Rimavskej Soboty, Roznavy … su chudobne , riedko osidlene oblasti. Intezita dopravy je tam o dost nizsia. Ludia tam nemaju tolko penazi aby mal kazdy auto a aby sa kazdy vyvazal. Tym sa ako nechcem vysmievat ale je to ako fakt. Samozrejme ze treba tomuto kraju pomoct, ale preco mame mat dialnicu pri kazdej “dedine” ? Ako kludne nech sa aj tam stavia, ale momentalne to potrebuje viac Zilina, Ruzomberok alebo ine oblasti SK kde su vyssie intezity. Stavajme tam,kde su vysoke intezity alebo v miestach kde su dopravne kolapsy. Este som nikdy nepocul v radiu ze na I/50 sa tvori kolona a zdrzim sa tolko a tolko. Kdezto okolie Ziliny je stale upchate (Strecno, Vrutky, KNM, Cadca, Ruzomberok)
Inac ako mam dost pochodene aj okolite staty. Napr. bol niekto v Polsku ? Vsade sama dedina, vliekol som sa ako somar. Z dopravneho hladiska sa tu mame dobre :slight_smile:

taaak urcitee.

Zatial 6 miesto medzi krajmi v dlzke D/RC pre ZA kraj. Na druhej strane intenzity na 1 km dlzky ciest I.triedy v trase dialnic najvyssie na Slovensku. Teda aj dane z paliva na 1km, vyprodukovane na cestach I.triedy v trase dialnic su najvyssie na Slovensku. Porovnatelna je iba Bratislava, ale to suvisi s mestskou premavkou.

R1 PR1BINA so stavebnym nakladom 900 mil.Eur prilis nezaostava. A ked budes stale vyhadzovat na oci v podstate nepotrebny usek Strazov-Brodno a super predrazeny Svrcinovec - Sklalite, ktoreho tender treba zrusit, tak sa mozeme pozriet na 4 mld Eur, ktore nas R1 PR1BINA bude stat.
Cize Strazov - Brodno nestavat a Svrcinovec -Skalite pretrasovat cez Oscadnicu alebo upravit, aby to stalo podstatne menej.

Jano1, ty ale zabudas na to, ze vsetko co sa stavalo na dialniciach v TN kraji, sa stavalo kvoli ZA kraju, lebo ju bolo treba pre dotovanu investiciu KIA. Cize si aktualizuj tabulky (a deto sa deje so zeleznicami.)

Vytahovat PR1BINU je fakt trapne, lebo na nu bolo zabezpecene financovanie z eurofondov. Cize, ja mozem ratat, ze PR1BINA nas realne stala 15% z tych 900mil EUR uctovnej ceny (lebo ostatne nam mohla preplatit EU), a vsetko ostatne do 4mldEUR je platba blavacko-zilinskym politickym gorilam.

A ked chces ratat, kolko nas PR1BINA bude stat o 30 rokov, tak laskavo zacni ratat, kolko nas zatial severna D1 stala V STALYCH CENACH za poslednych 20 rokov, vratane poziciavania na 30% urok na trencianske useky za meciara/schifferky, krachujucich statnych podnikov (ako VSZ), ktore na to museli povinne prispievat, totalne megalomanskeho prejazdu PB s tolkymi vyvolanymi investiciami, ze to mesto si zdvojnasobilo z nasich dani rozpocet. Proste, na povazi+BA sa nedeje ziaden ekonomicky zazrak svedciaci o lepsej vykonnosti/vzdelanosti atd. Akurat sa tam na zaklade skorumpovanej politiky privrzencov Meciara/Slotu/Fica tuneluje 5x viac statnych penazi na neefektivne projekty, a potom sa pouzivaju argumenty typu:

• sak uz je D1 skoro dostavana
  • tu su TERAZ vyssie intenzity (boli pred 15 rokmi, ked sa povazie zacalo protezovat??)

Proste, uz len ak by stat verejne prezentoval, ze dostavba R2 je pre neho rovnakou prioritou ako dostavba D1, pre zahranicnych investorov by to znamenalo obrovsky impulz, lebo by videli, ze o tu oblast sa stat zaujima. Ale ako povedal naposledy Konkoly, jedine co ocakava od blavackeho-|-|3ysl…ackeho SARIO je, ze mu do PP Kechnec poslu novu danovu kontrolu, nie ze mu budu posielat novych investorov. Proste, cela aktualna situacia v infrastrukture a ekonomike je ciste nacionalno-politickou zalezitostou. A najlepsie to vidiet na tej tlacenke ZA kraja s “ultradolezitymi” zeleznicami a dialnicami, na ktore na druhom konci nenadvazuje nic (v porovnani s tym, kolko toho je na cesko-polskej hranici), ale ktore zarucene znamena, ze napr. pri spojeni na polsko sa na SK nikde inde okrem ZA kraja nic ani neplanuje.

dane z paliva platia aj na cestach II./III. a aj na cestach I. tr. mimo tras dialnic. a to by si bol iny macher keby si tu vypocital podla intenzit dane odvedene do rozpoctu.

ale nie podla ceny, kde ma urcite nabeh na 1. miesto…

ja budem vyhadzovat na oci aj dalsie useky, vsetky kde su megatunely. ty tu vyhadzujes na oci ze za komunistov sa postavil usek BB-ZH ale dialnica sa postavila aj v dnesnom ZA kraji pri LM, a ze sa nepostavila pri ZA mna vobec nezaujima. NR ma predrazenu R1-ku je fakt ale faktom je aj to ze NR kraj nedostal od cias socializmu nic a zase dlho nedostane. cize mohla byt lacnejsia R1 a NR kraj nadalej cisty prispievatel spolu s KE krajom, kym PO a najma ZA cisty prijimatel. a nemozem si pomoct ale aj BB je cisty prispievatel lebo R1 v kraji draha urcite nebola a uz vobec nie tych 20 km R2.

kazdy kraj ma svoje problemy a ked sme zistili ze pri batke so 6.000 intenzitou je porovnatelna rychlost ako medzi ZA a RK tak sa mi zdaju problemy na severe umelo nafuknute.

Tolko nezmyslov zmestit na par riadkov sa okrem Teba asi nikomu nepodari.

Existuju priemerne spotreby pre osobne aj pre nakladne vozidla, aj ked nie presne ale odhadnut sa to da.

Ked nic nedostal, tak to je s 67 km RC na tom celkom dobre.
Pripravuje sa R7,R8, I/64 Komarno - NR - Hlohovec ciastocne v parametroch C22,5/120

Ono sa tam postavilo tych 103 km RC snad zadarmo.

Porovnatelna rychlost je len ked je na ZA-Ivachnova nizka intenzita, co pre vacsinu vodicov znamena, ze ZA-RK prejdu pod 60km/h, v spicke este pomalsie. Navyse napr. na ZA-MT je spomalenych priemerne 25-30 tisic vozidiel denne, kym pri Batke len 6,5 tisic voz./den.

tak toto je top exkluzivna perla ducha :laughing: :laughing: casy feroslava su naspat :smiley:

15:08 - Žilina juhovýchod
15:22 - Vrútky sever
15:28 - Martin, križovatka I/18 a I/65

to je cca 70 km/h v piatok poobede. tie kecy o 60 km/h a nizsej rychlosti su akurat na masirovanie mozgov verejnej mienky.

6,5 tisic aut denne akoze nema narok na plynulu a rychlu premavku ?

okcavalb-ykcavolsjeh kolotoc pokracuje:

1. nadajanie BA dialnic, letiska, zeleznic a zilinskych tunelov z dani nas vsetkych tak, ze na cesty inde nie je ani priprava (a EU peniaze, ktore na ne su, prepadaju).
  2. vrieskanie, ze BA-ZA chce este viac, lebo tam prisli investori, ktori zaplnaju cesty.
  3. pokracovat na bod 1.
    Na vychod/juh ja spotom neda nic, na zaklade coho je realita:
    “RWE dalo prednosť Krakowu pred Košicami. Svoju úlohu zohralo aj stabilné investičné a právne prostredie, či diľanica a medzinárodné letisko v tomto meste.” kosice.korzar.sme.sk/c/6815475/r … icami.html
    a dotoho este “mudrosti” pohogoriliek, a Danka a Janka, ze vsak vlastne RC juhom ani netreba, 5mil EUR/km na RC po Moldavu je zla investicia, a ze cez Kosice uz je postavena vyborna RC, viac km nez v BA!?! A najlepsie je johhanovo prekrucanie, ze EU zakazuje stavat R2…

Prekrucas.

1. 22 km, 20 min teda 66 km/h. S prejazdom cez ZA sa to znizilo na 63 km/h.
    http://maps.google.com/maps?saddr=Košická%2Fceste+18&daddr=ceste+18&hl=sk&ie=UTF8&ll=49.169583,18.869705&spn=0.222676,0.483398&sll=49.216588,18.769069&sspn=0.013904,0.030212&geocode=Fajs7gIdnX0eAQ%3BFZAd7QIdjMQgAQ&oq=martin,sl&mra=dme&mrsp=0&sz=15&t=m&z=11
    ZA - MT mimo spicky sa da aj 75 km/h.

2. Pokial si si nevsimol, tak ja som pisal ZA-RK pritom som mal namysli to stare ZA-dialnica pri Ivachnovej. Daval som aj linky na medzidialnicny usek, a tam je v spicke tych 60 km/h a menej. Mimo spicky to moze byt aj 70 km/h.
    http://maps.google.com/maps?saddr=Hričovská%2Fceste+18&daddr=E50&hl=sk&ie=UTF8&ll=49.135003,19.099731&spn=0.89133,1.933594&sll=49.083311,19.427948&sspn=0.223064,0.483398&geocode=FVhJ7wIdilkdAQ%3BFUsU7QIdrz8oAQ&oq=ivachnova&mra=dme&mrsp=1&sz=11&t=m&z=9
    To je podla Google 75,7 km, 1h9m, teda 65 km/h, momentalne o 10:00 je to 1h16m, teda 59,7 km/h.

DrX prosim ta skus mi vysvetlit ako si z toho mojho prispevku pochopil ze som proti R2 ci cestam na vychode, vopred dakujem

Firma takeho charakteru nepotrebuje dialnicu, alebo si myslis ze manazeri z nemecka by sem jazdili autom? Vacsina prace da riesit cez telekomunikacne kanaly, podobne ako v T-Systems.

Krakow je o dva levely vyššie ako Košice, na úrovni Prahy, tu nie je čo riešiť. Aj keby tu bola hotová D1, R2, R4 dohromady.