Iste, Slovinsko som vynechal zámerne, nakoľko tiež malo lepšiu štartovaciu pozíciu.
A Zakarpatsko…
Napr. Čierna nad Tisou. Tam by mohol byť aj cestný hraničný priechod, na obecných pozemkoch priemyselný park.
obaja mate pravdu, na jednej strane kapital musel prist aby sa nastartoval rast a na druhej ked sa odsavaju zisky drzi nas to na nizkej alebo teda na strednej urovni.
s tou poziciou neviem ale co myslite, ci hdp ci hdp/pps alebo len platy. podla real hdp nas predbehli estonsko a litva. za nami je stale polsko, madarsko, chorvatsko, lotyssko rumunsko aj bulharsko, tieto posledne 2 veeelmi vyrazne vid eurostat
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_08_10/default/table?lang=en&category=t_na10.t_nama10.t_nama_10_aux
a tu sa dostavame k distribucii vyprodukovaneho hdp. polsko mozno produkuje menej € ale tie peniaze ostanu doma a potom bude ich znovu investuje alebo scasti da do spotreby (“prezerie sa”). cize ja by som sa velmi rad opytal “najlepsieho” minfin vsetkych cias ivana miklosa ze ako je mozne ze v polsku s hdp 17 170 eur na osobu maju o dost vyssi plat ako u nas s hdp 19 270 eur na osobu.
Mohol to byť slušný boost pre Východné Slovensko, ako obyčajne sme si svoju šancu presrali.
Devil: ja som hovoril o platoch, ale sčasti je to aj o HDP, za mňa táto anomálnia medzi výškou platu a HDP je najmä silnou viazanosťou na automobilový priemysel. Prakticky robí sa jednoduchá slabo platená práca na hodnotných produktoch, z ktorých sa aj dosť veľa aj dováža zo zahraničia, ale HDP to už nafúkne. Čo sa týka Mikloša, myslím, že bol ako Minfin najlepší v histórii, samozrejme je v jednej kategórii s Kamenickým a Matovičom, takže nie je zas úplne ťažké byť prvý, prirovnal by som to k amatérskemu športovcovi na paralympiáde.
Ešte je tu aj problém (zámerného) zdržovania na hraničných priechodoch.
Ak by Ukrajinci mali robotu v SR a mali by denne dochádzať, tak treba zreformovať (vymeniť ľudí) na colnici. Z Tliachaj Eštokom asi ťažko…
doplnim celkovo velkou viazanostou na velky priemysel. to je aj spominany slovnaft, steels, celulozka, cementarne, duslo, jadrove elektrarne. nemyslim si ze zrovna tam je to slabo platene. lenze ide sice o tisicky, inde ledva par sto ludi, celkovo mala cast zo 2,5 mega zamestnancov. ale touto cestou sa vydala vlada “najlepsieho” ministra financii vsetkych cias. v podstate v slapajach komunistov len s tym to uz nie su statne podniky.
k tomu aj zla distribucia tychto velkych firiem v ramci SR. co je zase ciastocna zodpovednost “najlepsej” vlady vsetkych cias.
Tam ked zbadali ze dosiel aj Vladimir Ilic museli byt riadne v xxxx ![]()
5 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Verejné financie a politika
Pritom podľa hypotézy určitých diskutérov by Martin vzhľadom na súvislú diaľnicu mal prekvitať a onedlho sa zmeniť na centrum blahobytu ![]()
Realita je oveľa krutejšia a žiadna diaľnica nikomu neprinesie okamžitý blahobyt.
Hladové doliny prevažne zostanú aj naďalej hladovými dolinami, akurát s lepšou dostupnosťou.
Donedávna chcel dotovať poľnohospodárstvo, aby tam mohli ľudia robiť.
Len škoda, že tam by robili za minimálku alebo prípadne aj na ruku… Každý kto má na výber by sa na to zvysoka vyprdol.
Neuvedomuje si, že vzhľadom na vzdelanie a schopnosti mnoho ľudí zamestnaných v priemysle zarába slušné peniaze a nikto iný by im toľko nedal.
Ale filozofovať o tom bude dokola. By som si pozrel, či by si vybral otročenie v automobilke aj s nočnými za slušný peniaz alebo blokovanie v istom nemenovanom slovenskom reťazci s minimálkou a dorovnávaním straty po inventúre z vlastnej výplaty.
Odpoveď je jednoduchá.
Tí ľudia berú vzhľadom na svoje schopnosti slušné peniaze a z tých peňazí platia nemalé dane a odvody.
Tým pádom umožňujú držať systém ako tak pri živote. Či zdravotníctvo, školstvo, dôchodky atď sa platia len tak samé?
Či lepšie by bolo, ak by tí ľudia boli nezamestnaní (štát by mal iba výdavky) alebo by pracovali za menej (štát by mal nižšie príjmy)?
Tvrdiť, že nejaká časť republiky tu drží pri živote automobilový priemysel a nič z toho nemá, je skôr do nejakej zábavnej relácie.
A nemajú?
Však udržateľný nemusí znamenať, že to žije iba z peňazí od cestujúcich. To by toho veľa nejazdilo.
Nemalú časť výdavkov kryjú dotácie.
A tie sú samospráva alebo štát tiež len ochotní kryť do určitej udržateľnej miery.
A prečo nie?
Nerozumiem čo je na tom udivujúce. Skôr ma prekvapuje, že to musím na dopravnom fóre vysvetľovať…
Dvojhodinový takt nie je ideál. V mnohých prípadoch sa už veľmi ťažko robia prípoje, aj pri najlepšej vôli je to vždy na niekoho úkor. Akákoľvek výnimočná udalosť v prevádzke všetko komplikuje. Tak isto aj ľudia si musia lepšie plánovať cestovanie, čo nie vždy ide. Čiže atraktivita takejto ponuky už nie je ideálna… a ľudia hľadajú potom alternatívu.
Teraz tam jazdia 6-7 vozňové súpravy, čo je cez 400 miest na sedenie.
V ideálnom prípade by sa kúpili cez eurofondy elektrické jednotky na nejakých 200-250 miest. Tie by aj na rozdiel od súprav zložených z loko+vozne mali lepšiu akceleráciu, takže nejaké minúty by sa ušetrili. Obraty by sa dali robiť rýchlejšie. V špičke by sa dali jednotky zdvojiť…
Dalo by sa možno škrtnúť nejaké zastávky po debate so samosprávou.
Ja práve na Urpínoch vidím potenciál hodinového taktu, na rozdiel od Fatranov alebo Gemeranov. Samozrejme chcelo by to investície do vozového parku ale aj do infraštruktúry, aby zbytočne nestáli ako teraz v Šuranoch alebo Kozárovciach. Keď už, tak radšej nech tento čas využijú na zájdenie do Nových Zámkov, kde by sa možno mohli robiť prestupy na Metropolitany a zároveň by sa pokryl veľký dopyt Nové Zámky - BA.
zial musim povedat ze si uplne mimo, lebo inak velax pises na urovni. evidentne ti chyba kontakt s realitou na tejto trati.
v jednohodinovom takte sa akakolvek vynimocna udalost prejavi doslova nasobne oproti 2hodinovemu. neuveritelne je, ked na dopravnom fore nedokazes pochopit limity jednokolajnej trate ktora ma navyse tratovu rychlost 70-80 km/h, ergo nielenze problem jedneho vlaku sa prenasa na celu trat ale nizka rychlost dalej brani odstraneniu problemu. keby aspon existoval 2 kolajovy usek v miestach kde sa vlaky krizuju by sa dalo uvazovat o hodinovom takte.
neviem ake pripoje spominas ked gemeran ma tiez 2 hodinovy takt. s fatranmi sa urpiny 2-3 roky dozadu odpojili co bolo najlepsie co mohli urobit lebo meskania sa prenasali aj z nich.
o aktraktivite ponuky vypoveda fakt znizenia poctu voznov z 8 na 6, tiez 3-3,5 hodin jazdy. jedine co je konkurencieschopne je cena. len za posledny mesiac mi dvaja tvrdili ze idu vlakom a na moj dotaz ze je to pomale bola odpoved ale je to lacne/zadarmo. to je realita, ako aj to ze sa tam neplanuje ani ciastocne zdvojkolajenie ani modernizacia, takze vlastne nie je sa o com bavit.
toto by som presunul do prislusnej temy.
30 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Verejné financie a politika
Citujem: “Závod tak bude môcť ďalej zabezpečovať stabilné dodávky kvalitnej ocele a zároveň výrazne znížiť emisie CO₂ . Nové zariadenie na delenie vzduchu je kľúčovou investíciou, ktorá podporí stabilnú prevádzku oceliarní a zvýši energetickú efektívnosť a prispeje k ďalšiemu znižovaniu emisií CO₂,” uviedol hovorca.
Toto mi vie niekto vysvetliť? Čo za delenie vzduchu? Ako sa zníži emisia CO₂, keď stará pec ostane v prevádzke a pridá sa nová oblúková, či to bude štatisticky emisie CO₂ na kilogram vyrobenej ocele?
Nie nemalo. Pokial sa bude tahat severne od Secoviec a Michaloviec, obsluzi aj severny Zemplin. A aj na TV sa bude jazdit po D1 + I/79 (kto bude chciet ist cez Secovce, moze aj tak).
Aky variant bude je detail. Slovenski “mudrci”, ktorym sa vsetko nepaci a vsetko by vedeli spravit lepsie, ma vzdy pobavia…
Lenze pre HE, VT je uz teraz blizsia R4=Hanusovce ako ist na D1 k Michalovciam
Vtom suhlasim ze sa to malo tahat povodne ku Hriadkam a niekde cca 10km od MI to zacat stacat…
Logicky aj ked postavis 10km dialnice tak si opat na ceste 2triedy.. kde este aj navysis intenzitu lebo nebude ina moznost ako pokracovat..
Tak to bude cesta z Pola do Pola kt dokial nebude komplet bude k nicomu.. a povedzme si pravdu naraz ten usek 40km nepostavia… toto bude tak vystavba na dalsich 30rokov..
Cele to ameruje opat k pretrasovaniu dialnice a vyhovorkam..
Ekonomicky im viac pomôže dostavba D1 od Prešova na západ, R6 alebo obchvaty na I/68.
Ale samozrejme z politického hľadiska je najdôležitejšia uplakaná reportáž v TV Narkóza o tom, ako veľký región furt ešte nemá ani kilometer diaľnice.
D1 od PO na zapad je skoro hotova, R6 myslis vazne ? I/68 bez poriadneho prechodu do polska pre NA myslis vazne ?