To bude asi tym, ze tam nepotrebuju ziadnu severnu a juznu trasu, a stavaju len jednu ![]()
A kolko sa stavia v takom nemecku? Zaostala krajina doslova, ked v Rumunsku stavaju viac km dialnic…
To bude asi tym, ze tam nepotrebuju ziadnu severnu a juznu trasu, a stavaju len jednu ![]()
A kolko sa stavia v takom nemecku? Zaostala krajina doslova, ked v Rumunsku stavaju viac km dialnic…
Tieto hejslovacke dristy si fakt treba dat zaramovat. Najviac vychodu pomoze, ked vsetky peniaze pojdu do Ziliny, resp od ZA po BA. Je fakt neuveritelne, ze sa cely rozpocet jedneho program.obdobia dal na D3 - dokonca na druhy profil dialnice kde uz polka existuje, a na D1 na vychod sa uplne vybodli. Ako toto mohlo prejst cez EU, ktora svojho casu v 2008 zastavila Visnove prave kvoli “prilisnej koncentracii do jedneho HEJSLO regionu”, fakt nepochopim..
Reportaz:
Nemci nepotrebuju stavať, ak to maju hotove, stačí im udržiavať aktuálny stav. Po spojení s NDR dobudovali sieť aj v NDR a teraz to už len servisujú a zlepšujú služby.
akoze si robis srandu? paralelna A1, A3 subezne + severojuzna A7 sucasne. do toho nova cesta (2+2 ?) arad-oradea a zopar dalsich. ano brasov ma smolu, nic nie je dokonale ale je vidiet snahu o maximalizaciu aby bolo pokryte co najvacsie uzemie. nie dopravna obsluha nejakeho krajskeho mesta. zo skoro 2 milionovej bukuresti vybiehaju 3 D, z 0,5 milionovej AB 4 D.
Nemcom hlavne zacinaju padat mosty bez varovania, a bude to horsie. 50% dialnicnych mostov je tam v havarijnom stave a kvoli typu betonu, co tam je, nedostanu ani skore varovanie pred padmi.
Hlavne, ze maju toho menej v prepocte na obyvatela.
Aku srandu? Rumunsko ma 4x obyvatelov. Ked si vezmeme, ze my chceme mat D1 + R1/2 ci este aj R7/R2, tak rumuni by mali mat teda 8 resp 12 takychto tahov a ja ich tam vobec nevidim.
V rumunsku ma celkova planova ciet dlzku 5318km, na slovensku 1884km…
No ved o to ide, aby sme pokryli co najvacsiu cast obyvatelov a my namiesto toho staviame R2, ktora absolutne nic neriesi a je to len paralelny tah k D1.
Ty a tie tvoje výpočty. Z plánovaných 1884 si odpočítaj politické čiary na mape, ktoré sa nikdy nepostavia. R1, R7, R8 a blížime sa na 1500.
Náhodou R8 resp. ťah Bánovce - Topoľčany - Nitra, vyšiel v štúdii realizovateľnosti ako potrebný a návratný dokonca na 4-pruh a ďalej preložka I/64 Nitra - Šurany na 4-pruh tiež.
Jediný problém je v tom, že sa to volá diaľnica, tak to kole oči. A medzi C24,5/90 a R24,5/100 nie je skoro žiadny rozdiel, úplne, že minimálny a tam na rovine nulový.
R1 BB - RK je sci-fi
R7 za DS a potom nová cesta C13,5 do Nových Zámkov by úplne postačovala. NZ - Lučenec nebude nikdy, nie je tam na to zodpovedajúci traffic a do 2050 ani nebude - viď demografia SK.
Ako keby v inych krajinach mali vsetko postavene. Uz len napr. take rakusko s ich S8, ktora sa ma pripajat na nasu D4…
Najlepsie su tieto priklady uplne onicom S8 na blavu, ktoru si vysnivali len v blavastane blavaci a rakusaci ju maju uplne v pukli.
V kazdej krajine maju hlavne popreprajane svoje centra (u nas povedzme ekvivalent krajskych miest) a potom budu riesit prepoje do cudziny. A to sa aj na SK slo robit: D1+R1+R2. A to aj ma tvorit zakladnu siet. A z toho je dokoncene prepojenie na zapade a na vychode, ale oni navzajom uz prepojene nie su.
Aspon nezavadzaj, pretoze uz len v takom Cesku to vobec nie je pravda. Uz len take prepojenie Brno - Ceske Budejovice - Plzen - Karlove vary doslova neexistuje a potencial z pohladu tranzitu to ma obrovsky…
No, kedze v prvom rade potrebuju mat tie mesta napojene na Prahu a cez nu ich prepoja aj medzi sebov. A to v pripade CB a KV nemaju, tak asi nebudu stavat nejaky okruh, vsakze.
A aky je to rozdiel oproti nam, ked vsetky mesta budu prepojene s D1 a R1 na Bratislavu?
Cize z Plzne do Ceskych Budejovic pojdem cez Prahu. Tak potom aj ludia z Banskej mozu ist do Kosic cez Trnavu.
R2 je len do poctu.
No asi taky, ze asi nebudes jazdit KE-BB cez BA (ani cez TT). A, ze D1 je zla este aj an prepojenie KE-BA a nevieme ju ani postavit (a uz vobec nie zaplatit).
Ak by sa nekradlo všeobecne a ani na diaľničných stavbách plus hlúpe vyvolané investíciách, tak dávno máme postavenú D1-4 aj R1-2,4.
Ale ved to si napisal, ze z Ceskych Budejovic do Brna maju jazdit cez Prahu.
Tak sa pozri do mapy, ci je to to iste.
Taký detail, R4 ide od Lipnikov hore, nie do Hanusoviec. Z VT je blizsie na D1 ako na R4 a z HE je blizsie tiez na D1 ako na R4, stači jedno mikropozretie ![]()
Tu bude treba riešiť okrem samotnej D1 aj trasu Lipníky - Vranov - Strážske - Michalovce ako súčasť nadradenej infraštruktúry + privádzač Humenné pripadne až k Snine.
Ďalej bude treba vyriešiť aj celý ťah v novej polohe Vranov - Trebišov a vylepšiť parametre obchvatu Trebišova a celej cesty až po Nové Mesto pod Šiatrom.
Toto je must pre východ SK. Toto by určite malo byť v strategickom dokumente pre SK 2050.
Toto su ftakoviny na odvadzanie pozornosti. Ked bude postavena D1 po MI a R2 po RV, tak prakticky kazdy v tych regionoch bude 20 min od dialnice a nejake privadzace a prkotiny sa mozu riesit ako bude treba. Zaklad je mat postavene tie samotne dialnice.
PS: R2 by mala ist cez 3 z 5 najproblemovejsich okresov na SK: Index života zmapoval najlepšie a najhoršie okresy pre život na Slovensku . Ak by sme chceli SKUTOCNE riesit vyrovnavanie regionalnych rozdielov, tak toto by sa malo spravit ako prve (bez ohladu na to, ze je to zaroven aj skutocna spojnica KE-BA). My ale riesime D3 a tunel Karpaty…