Su v tom aj dochodky?
Aj vydavky na zdravotnu starostlivost atd.
Este celkom zaujimavy graf, ze v com maju ludia investovane v “druhom” a “tretom” pilieri.
Jeden z dvoch posledných výrobcov cukru Považský cukor skončil. Rozhodla o tom nemecká spoločnosť Nordzucker AG, ktorej akcionármi sú aj nemeckí farmári. Krajina zatvorením 125-ročného cukrovaru v Trenčianskej Teplej príde o polovicu z ročnej produkcie cukru a okolo sto pestovateľov cukrovej repy stojí pred otázkou, čo budú pestovať namiesto cukronosnej plodiny. Zo 182 zamestnancov cukrovaru príde o prácu polovica.
Odborníci z brandže predpokladajú, že časť pestovateľov, ktorí dorábali repu pre Považský cukrovar, sa zachráni prestupom do seredského cukrovaru, ktorý patrí rakúskej Agrane. Hoci tohto roku by sa mohlo postavenie seredského cukrovaru podľa šéfa Zväzu pestovateľov Roberta Kovácsa zlepšiť, keďže vlani bol zlikvidovaný moravský cukrovar v Hrušovanoch nad Jevišovkou. Časť technológie plánujú využiť práve v Seredi.
Možnosti Slovenska ovplyvniť výrobu cukru sú minimálne. Keď v roku 2007 skončil vtedy na západnom Slovensku najmodernejší cukrovar v Dunajskej Strede, prestalo pestovať repu 150 poľnohospodárskych podnikov.
Na svetovom trhu je obrovský prebytok cukru, len v susednom Poľsku, aj tam má Nordzucker svoj cukrovar, ho majú prebytok vyše 600-tisíc ton. Medzitým Európska komisia podpísala dohodu Mercosur s juhoamerickými krajinami, ktorá otvára cestu brazílskemu trstinovému cukru na trhy EÚ.
„Obetovali nás, a nie po prvý raz, potrebujú zachrániť európske automobilky, tak pustia žilou poľnohospodárom, ale nie všetkým, prví na rane sú tí z východnej Európy,“ komentoval situáciu poľnohospodár Jakubička.
rozumna krajina ked si je vedoma ze nema paky na vsetko tak vytvori fond z verejnych penazi zktoreho podpori modernizacie. a ked sa budu zatvarat fabriky tak je vacsia sanca ze domace preziju. vyzera ze uz dochadza aj na povazie…ktovie ci o par rokov pri expanzii cinskych aut nebude ohrozeny aj automobilovy priemysel.
Vypáliť a vypiť, alebo tankovať ![]()
Do ktorej zilinskej garaze staviame dialnicu alebo zeleznicu aj so zastavkou najblizsie?
Ked Nemcom zateka do topanok, tak vzdy stahuju peniaze zo zahranicia, aby si zachovali zivotny standard v DE, takze takyto scenar sa bude dat ocakavat v dalsich nemeckych firmach, co posobia v stredovychodnej europe. V DE citit ten upadok vsade, takze to bude na dlhsie a SK by mala diverzifikovat zahranicnych investorov smerom ku krajinam, u ktorych hospodarstvo rastie, inak tu nebude ziadny rast HDP.
Len ma zaujima, preco sa to netaha od KE, co je druhe najvacsie populacne/hospodarske centrum SK, kde je este dost dopravnych zadrhelov. Jasne, ze LC, RS, RV tiez chcu mat dialnicu (kto by nechcel?) a idealne by ju mali mat vsetci v dosahu 30km, alebo aspon solidnu 2+2/2+1. Chapem, ze za sociku sa vychod preferoval, a po konci sociku sa zase preferoval zapad, ale KE su dost dopravne zanedbane v porovnani s BA.
do BA ide dialnica z kazdeho smeru ale inac je to paskvil, vnutorny a vonkajsi okruh sa prekryvaju, hlavne tahy vo vnutri nedotiahnute same zuzenia, semafory na kazdom rohu, mhd pomala.
R2 sa netaha od KE lebo od KE ma I/16 lepsie parametre ako od ZV. a uplne najhorsie parametre boli/su okolo RS.
@mareks96, nezmudreli, ale vedia ze na ZV nebude taky honosny balik z eurofondov ako na D3.
Presne tak. No ale, ked si uvedomis, ze este stale sa nerobi ani na dokonceni 1. useku obchvatu KE, tak odpoved je jasna: kym nie su dokoncene tunely a dialnice a zeleznicne stanice do kazdej zilinskej doliny, tak smola.
No ale este stale by bolo idealne, ak by pri tom 1. useku obchvatu KE urobili rovno aspon aj obchvat Sace. Zeby sa to ale chcelo spravit, o tom nic neviem… A podobne to bolo ked robili Budimir - Bidovce: ak by to vtedy potiahli aspon za Svinicu, bolo by to bez prejazdu dedin prakticky az po Dargov. Takto sa teraz bude cakat dalsich 10 rokov.
Nerozumiem. Ked potiahnes D1 za Svinicu, budes mat pred HP Dargov este Klecenov a hned za nim zacina Dargov. Pomozes si jednu zakrutu za cenu zrusenia polky variantov trasovania dialnice
Ja nerozumiem. Hovorim, ze dialnica mala byt potiahnuta takto:
maps.app.goo.gl/SStK3Vu3jBLEqGNx7
A nevyriesila by sa tym “jedna zakruta”, ale usetrili by sa na tych aktualnych 4 km aspon 2-3 minuty, lebo tam sa praveze cez tu dedinu vlecie 50-kou prakticky cely cas. Klecenov je potom bezproblemovy kusok, takze ten uz mohol pockat na riesenie s Dargovom.
No a praveze, kedze od Dargova je koniec Svinice este stale daleko, neviem ako by to bolo za cenu “zrusenia polky variantov trasovania dialnice”???
Tak zase ZA bolo posledne velke slovenske mesto, ktore dostalo dialnicu a stat vyrazne meska s D3/R5, ktore slubilo Hyundai-Kia. A severna trasa D1 ma viacero dovodov; od hustoty obyvatelstva/priemyslu/turizmu tiez o zabezpecenie, ze v pripade vojnoveho konfliktu s Madarskom, ktory v 90-ych rokoch planovali Americania ako druhe Kosovo (mal som info z americkej vojnovej akademie, ze to tam vyucovali, a keby Meciar neprehral s Dzurindom, ktory dal podiel na majetku amikom cez lacny US Steel, tak by do toho sli), by nebolo SK bez dopravnej “chrbtovej kosti”, ale podobne to bolo planovane aj za 1.CSR kvoli rovnakym obavam, ktore sa pred 2. sv potvrdili a juh siel Madarsku. Turany-Hubova by sa rozhodne mali dokoncit ASAP, je to uz len 15 km na kompletnu D1 BA-KE, tak uz nema zmysel mudrovat a zbytocne stracat peniaze kvoli inflacii, vsetko bude s pribudajucim casom iba vyrazne drahsie.
Tie neexistujuce obchvaty KE tiez nechapem, ale toto je SK, kde sa kopec rozhodnuti robi asi vyrazne pod parou… Ako ked Visnove dostala firma, ktora nebola ani schopna opravit elektrickove trate v KE, aj ked tomu predchadzal ban Skanskej/Strabagu kvoli kartelu na D1 pod Tatrami.
No to su mi este len konspiracne teorie
Radsej nebudem reagovat…
ZA dostala suvisle dialnicne prepojenie pred 15 rokmi aj to uz chybala len PB. D1 ma viacero dovodov, ale tie co spominas su relevatne asi tak po ZA. na ZA-PO boli hlavne koniec kontroly federalnych organov lebo cesi by toto z federalneho rozpoctu financovat nedovolili. potom podpora stavebnictva a nakoniec podpora hlavneho volicskeho zazemia mafie hzds-sns. konflikt s madarskom sotva, ked do BA, KE so slovnaftom, zeleziarnami, dvoma letiskami, potom aj 2 automobilkami dohodia kamenom. este aj 2 atomky su do 100 km + dalsie 2 automobilky.
Mas tendenciu zatvarat si oci pred informaciami, co sa ti nehodia? Mne o tomto hovoril chlapik z americkej vojenskej akademie, ked som mu povedal, odkial som - ze zaujimave, ze prave riesia, ze juzne SK bude nove Kosovo, riesili simulaciu konfliktu a preberali sme Gabcikovo-Nagymaros. Vtedy bola pri moci olbrajtka, pre ktoru sme boli cierna diera Europy. Dzurinda to potom zastavil tym, ze dal ako vypalne amikom VSZ, aby mali priamu ucast na ekonomike SK a chranili si to prostredie. Madari potom neskor dostali Slovnaft, aby sa to uplne ukludnilo. Odvtedy az do PS Benesovskych dekretov bol od toho pokoj.
DrX, neuvažoval si, že si spravíš jednoduché AI, ktoré bude za teba automaticky písať tú istú pointu dokola? Ušetríš si čas, diskusia zostane pre nové argumenty a výsledok bude prakticky rovnaký. S Devilom máte na trasovanie západ-východ rovnaký názor, ale on napíše aj niečo iné, k iným témam, ty dookola to isté.
Sorry, k takymto zvastom sa fakt nebudem vyjadrovat, pokial to nepodlozis oficialnymi faktmi/vyhlaseniami. Ale jedno viem oficialne:
MaH, no smutne, ze sa ti chce takto klamat. Ukaz mi kde som kedy ja v minulosti napisal tuto pointu: “Hovorim, ze dialnica mala byt potiahnuta takto:
maps.app.goo.gl/SStK3Vu3jBLEqGNx7
A nevyriesila by sa tym “jedna zakruta”, ale usetrili by sa na tych aktualnych 4 km aspon 2-3 minuty, lebo tam sa praveze cez tu dedinu vlecie 50-kou prakticky cely cas. Klecenov je potom bezproblemovy kusok, takze ten uz mohol pockat na riesenie s Dargovom.” Ak neukazes, tak si len trapny neobjektivny klamar.
myslel som celé trasovanie východ - západ, proste som reagoval na jeden z tvojich komentárov tx “objektivny klamar” ![]()
No, este sa trocha strapni. Ako je diskusia o napojeni Dargova o “celom trasovani vychod-zapad”?