Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

bože ty si šašo :smiley: ti píšem, že to je o tebe celkovo a proste som reagoval na jeden z tvojich komentov, mohol som si vybrať x ďalších :smiley:

Ja reku - super koľko nového o tom Zvolene tu pribudlo.

Ale nepribudlo, len si tu klasicky, ako pomaly už v každom vlákne, liečia tí istí svoje mindre. Možno by nebolo od veci sa už hádam obrátiť aj na nejakých mimodiaľničných odborníkov.

4 lajkov

Jedno nevylucuje druhe, nie? Mozno mal VM nejake info, a podla toho rozhodol? Lantos v US kongrese tlacil na pilu, aby SK zrusilo dekrety, cim by sa otvorila cesta na oddelenie juzneho SK. Oficialne fakty ti samozrejme nedam, kedze to bol osobny rozhovor, ale mozno casom sa odtajnia nejake americke dokumenty, kde sa to bude dat dohladat a mozno sa da nieco najst vo vedeckych archivoch clankov pre military gaming.

To, ako sa stavia dialnica je trapas^n, o tom sa nemusime bavit, uz davno mohla byt cela D1 a R2 hotova, keby…

To su obycajne hluposti. V kosove sa zasiahlo lebo boli etnicke cistky. V civilizovanom svete ani suverenna krajina nemoze len tak zabijat svojich obcanov. Cely rozpad juhoslavie ukazal ze Balkán ma mentalitu ako za cias osmanskej rise. Sk bolo napriek meciarovej junte o level vyssie. Cas 30 rokov ale uz ukazal ze v 1995 urobili zle rozhodnutie.

2 lajkov

Za mňa je načase posledných x príspevkov niekam presnúť, lebo dosť veľký bordel tu máme z toho.

V čom presne ale SK+HU v 90 rokoch bolo civilizovanejšie od Balkánu? Však vysokopostavení politici organizovali únosy, chceli novinárom “takú naj*bať že sa nespamätajú” a chceli brať tanky a ísť smerom na BP.

D1 severom nie je nutne zlé rozhodnutie, len prevedenie je neprimerané, nebol tam kedysi dávno aj nejaký poradca, ktorého si štát na to zaplatil a potom odignoroval lebo výsledky jeho štúdií sa nezhodovali s “veľkolepými plánmi”?

4 lajkov

Zeby tym ze tu nebola vojna(?) D1 bola v pohode financovatelna po ZA dalej len scasti. To sme vedeli uz davno ze ani eurofondy to nezaplatia do 2010 ani 2015. to bolo aj na vlade. Vzalo sa to na vedomie a islo sa dalej.

Ake by bolo primerane prevedenie? V RK chceli lacnejsi variant s kratsim tunelom a na zapadnej strane museli tunel predlzit. Teraz je problém so zosuvmi aj na vychodnej strane a neviem ako inac sa tomu mohlo predist ako predlzit tunel aj tam.

wow, no SASka normalne broji PROTI VYSTAVBE R2, ktora je uplne za smiesne peniaze v najzaostalejsom regione a prestavuje najlepsie realne prepojenie vychod-zapad (KE-BA). Fakt cumim, ze maju odvahu toto nahlas vypustit. Ale vlastne, aj z poslednej vlady bolo jasne, ze SAS s Matovicom su este viac proti rozvoju slovenskeho juhu nez Fico (ktory nemal problem mat aj Erseka za ministra dopravy)…

1 lajk

NEbroji, len chce aby sa stavalo koncepčne a riešili sa primárne najproblémovejšie úseky.

2 lajkov

No ak chce stavat koncepcne, tak by v ziadnom pripade nemala stavat D1 v parametroch ako stavia trojnasobne predrazene voci susedom.

koncepcne neznamena ze sa riesia tie najproblemovejsie useky.

1 lajk

SAS musi zbrojit kedze do strany ZOBRALI predsedu OZ DIALNICA PRE ZEMPLIN…

takze ano je to jeho robota…

1 lajk

Nevo, mas pravdu. Ale aby kvoli tomu museli drbat do inych usekov, to je velmi kratkozrake…

Mala by existovať dlhodoba koncepcia výstavby a nemalo by sa to meniť naprieč rôznymi vládami (len za presne určených výnimiek napr. chce prísť významný investor alebo most na nejakom úseku je pred rozpadnutím apod.).

Ale keďže sme na SK každý si ide svoje (napr. keď bol Vážny minister protežovaná bola BB a R1)

2 lajkov

Zase kratka pamat. 3 ppp projekty z toho 1 bol R1. Presiel ako jediny na ktory zohnali peniaze od bank. D1 nemala sancu dostat ani “polokomercny” uver. Banky nezaujimali dlhodobe koncepcie lebo to bolo “non bankable”

2 lajkov

ved existuje= vola sa Vazneho a Chomova koncepcia… a uplatnuje sa uz 20r….
vsetky peniaze dame do ZA a este sa aj nabalime…

2 lajkov

Presne tak. Presnejsie povedane Slotovsko-Meciarovsko-Ficovska hejslovacka koncepcia. A ked sa raz za 20 rokov ide stavat nieco ine, tak “nemalo by sa to meniť naprieč rôznymi vládami (len za presne určených výnimiek napr. chce prísť významný investor alebo most na nejakom úseku je pred rozpadnutím apod.)“

PS: Pripominam koncepciu delenia penazi 60:40 uz od prveho Dzurindu. Stacilo aby Zilina nebola taka nena… (pachovska :wink: )

4 lajkov

Dosť smutné, že nevieš ako to bolo v pacholande. Pravý jazdný pás D1 bol stavaný ako preložka I/18. Až neskôr sa rozhodlo o výstavbe/trasovaní diaľnice a k pravému pásu pribudol ľavý. Toto je primárny dôvod prečo tu má D1 malé polomery oblúkov… cesta nebola projektovaná ako diaľnica.

2 lajkov

Začali Kukuricou, overili si čo je možné, podarilo sa spraviť z toho slušný tunel, tak idú ďalej a vyššie, nemocnice, diaľnice atď. A slovač ešte tlieska, že ako to dobre vymysleli, že nekupujú len tie hnusné zbrane ale postavia aj iné, čo na tom že viac ako polovicu rozkradnú.

1 lajk

nie je to poriadne vysvetlene. cisla prebrate zo studie a potom vynasobene nejakou konstantou statistickeho uradu a este navysenie ktovie podla coho. stavebne povolenie na batka-figa (vid v prislusnej teme) neobsahuje nic take co by toto odovodnovalo. ma KE obchvate este vraj prekreslovali MUK aby bola jednoduchsia.

keby v oboch pripadoch bolo zlacnenie o polovicu tak tur-hub by bolo stale okolo 60 mega/km.

pripomina mi to tupelo viskupica zo sasky. toto a hento si nemozeme dovolit.

neviem ci by riesil aj 200 metrove mosty pri batke ked mu vadil 500 m most pri tomasovciach samozrejme kilometrove mosty pred visnovym sa nikdy nedockali jeho pozornosti. aj poloprofil navrhoval tusim az v presovskom kraji. proste “objektivita” nadovsetko :smiley:

2 lajkov

devil, klameš ako vždy! mal som jasné výhrady voči kilometrovým mostom pri Višňovom nakoľko nie všade sú tam zosuvné územia. ešteže všetci tu na fóre vieme aký si primitívny klamár.