momentalne katowice-bratislava
po D1/D3 352 km 4:04 hod a na kysuciach nie je zdrzanie, D3by momentalne usetrila asi 10 minut
po D55/D2 359 km 3:56 hod. pricom d55 bzenec-rohatec odstrani poslednu prekazku, usetri 10+ minut a 5-10 km.
@Pacho, minuly rezim tiez kreslil plany na ktore nemal peniaze a v 1990 tu bolo smiesnych cca270 km dialnic a preto boli nesuvisle kusky. koncepcia bola aj vtedy len neboli prachy tak ako aj potom ich bolo menej nez sa ziadalo. velmi spravne je polozena otazka co prinesie suvisla D3 postavena na ukor vychodu. odpoved je ze vobec nic. 1 usek by vyriesil 90% problemov. useky za KE by mali plnohodnotny zmysel aj bez severu. investor ma uz napojenie na celu zapadnu europu cez madarske dialnice, na logisticke kapacity a ciastocne aj na dodavatelov. a lokalke dochadzajucej do KE mozu byt uplne ukradnute tunely okolo ZA.
zlaty pragocentrizmus. bol stokrat spravodlivejsi.
uz som pocul vsetko… ale ze vystavba D1 bola kvoli vystavbe VDLM som este nepocul…
zaujimave ze sa nestavala dialnica na VDZS zvana aj Slovenske more ….alebo VD Domasa..
Toto mi príde ako neprimeraný oprimizmus, nestavia sa ani veľa ani koncepčne, dokonca aj údržba toho čo máme pokulháva. To čo Hranol s Vin Dieslom tliachajú na tlačovkách hádam ani nemôže byť ďalej od reality a keby máme hľadať vinníka, tak kto je tu už 20 rokov pri kormidle (okrem 2 krátkych páuz)?
trocha si prever históriu a potom píš. LM, bola dokončená 1975. Ivachnová, Lipt. ján, bola spustená v r1973. Čiže súčasťou výstavby LM, bola výstavba D1, a súbežne prekládka I/18. Tam to proste museli postaviť, lebo pôvodná I/18, išla “popod” maru a bola zaplavená. To isté platí o preložení železnice. Pokiaľ mám dobré informácie, pôvodne sa mala stavať R-ka, až neskôr ju preklasifikovali na D. Ináč, dobre to vidno, pri jazde, kde polomery zákrut sú podstatne ostrejšie, a stúpanie, tiež zrejme neodpovedajú “dialničnym” požiadavkám.
A3 treba dokončiť. Jediné čo je na zamyslenie a totálny fail, ktorý celú stavbu predražil cca o 120 mil. € je výstavba zbytočnej paralelnej cesty I. triedy.
Určite nie. Z európskeho (ekonomického/hospodárskeho a strategického) hľadiska má ďaleko väčší význam spojenie BP - Katowice - WWA. Obe mestá sú metropolitné oblasti s veľkým gravitačným dopravným spádom. Preto je toto spojenie v TEN-T Core.
BP - Krakow - WWA je dokonca terciárne spojenie z pohľadu BP a Waršavy, oveľa väčšiu dôležitosť pre európsky hospodársky priestor je sekundárnym spojením R4 Via Carpatia BP - Rzeszów - Lublin - WWA resp. Bialystok a napojenie na Via Baltica do LT, LV, EST a FIN.
lenze samotna D3 je len kusok kde kamiony zdrzuje akurat KM-brodno inak nemaju problem po rovnej sirokej I/11. od vrutok po M2 pri meste vac je 200 km bez dialnice pricom horna-stubna-kremnicke bane nesplna ani paremetre cesty I.tr. medzi ZV a sahami je asi 15-20 km prietahov cez mesta/dediny a na madarskej strane min. kusok pri meste retsag je tiez problematicky. takze tolko k tomu ako D3 za 900 mega “zlepsi” tranzit sever-juh.
Neodpovedaju dialnicnym poziadavkam dnesnej doby, to ale neznamena, ze v minulosti nesplnovali. Pokial viem, tak hlavny dovod tej klukatosti bol narocny teren a spravili to takto lowcost, aby nemuseli budovat drahe mosty, nasypy atd.
Mne pride, ze “sucasne normy” nesplna ani D3 pri Cadci, kedze tam sa pohodlne 130kou vobec neda ist.
Na R4 od hranic PL po HU je tranzit 1300NA.
Zatial co pri D3/R3 na Sahy je to tak 500…
Tiez este zalezi, ze z akeho roku su tie data, kedze od vojny na Ukrajine, sa tie toky dost zmenili. Po “vypadku” Odesy ako hlavneho pristavu sa “vsetko” presunulo do Konstanci, co ma za nasledok aj narast intenzit na I/21. Aj ked najblizsie je to stale cez Cernivci, ale z bezpecnostnych dovodov atd. je trasa po I/21 lepsia…
A este by som zabudol, ze odkedy Rumuni vstupili do Schengenu, tak trasa cez Ukrajinu prestava davat zmysel, aj ked je o par hodin rychlejsia, kedze na hraniciach zabije aj par hodin - pri vstupe na Ukrajinu a potom vstupe do Polska.
Ja netvrdím, že D3 netreba stavať vôbec, ono to možno vyznelo tak ako nemalo.
Ja som sa zamýšľal hlavne nad tým, že keď ideme stavať D3 za 1mld, aktuálny problém, ktorý je sa dá vyriešiť za necelých 300 mio. jedným z 3 úsekov. Neprinieslo by zvyšných 700 miliónov viacej úžitku v podobe HDP (primárne investície a turizmus), ak by sa použili inde na Slovesnku?
cez sahy prechadza cca 1000 kamionov, niektore idu dalej na ZV/MT a mensia cast na LV/NR. a nie je ziadny prechod z ktoreho by sa hoci len teoreticky cakat nejaky presun. intenzity su celkovo nizke po celej dlzke. okrem I/11 kde je akurat silna lokalna doprava. velmi podobna situacia ako na R4. ja som studiu necital ale neverim ze par sto kamonov hore dole zasadne zmeni vysledok, tj ze suvisla plnoprofilova dialnica nema zmysel.
jasne ze za 700 mega by sa vyriesil najvacsi problem na zempline so spadovou oblastou 300-400 obyvatelov, dargov-michalovce na rovine za 200-300 mega. potom obchvaty krupina, sahy za 100-150 mega. to len useky v sieti CORE TEN kde by tych 700 mega mohlo ist. 2-3 useky na R4 v poloprofile by tiez vydalo lebo tusim aj tam je to mozne alokovat.
Najhorsie je, ze vsetko tu musime mat v nejakych dialnicnych parametroch, co v takom narocnom terene ani nie je mozne dosiahnut bez toho aby to nebolo, nie ze drahe, ale kua drahe - ako to vidime napr. na D3 alebo Turany - Hubova.
Na D3 stacilo vyuzit existujuci polovicny profil, pribudovat tam dalsi, upravit par krizovatiek, par kratkych obsluznych ciest a bolo by to ovela lacnejsie…
Ale nie, my ideme stylom, ze bud vsetko alebo nic a potom to aj tak vyzera.
Nebola nahodou kedysi davno dohoda s Hyundai/KIA, ze sa D3/R5 dobuduje, aby sa prepojili Nosovice a Teplicka? Ked uz, tak da dialnica vyrazne meska a mala byt hotova pred 15 rokmi. A je dost mozne, ze po otvoreni D3 sa bude musiet rozsirovat D1 od ZA do BA na 3 pruhy, ked sa odsype vyrazna cast dopravy z ceskej D1 na slovensku D3, kedze to bude jedine suvisle dialnicne prepojenie Polska s Viednou a Budapestou a Polsko rastie neskutocne rychlo.