Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

porovnaj vyspelosť krajiny voči iným krajinám pred vojnou a v čase revolúcie. vojna všetkým veľa toho vzala, ale my sa po vojne vďaka komunistom nedostali na úroveň na akej sme boli pred… všade otcovia budovali, no niektorí sa na pozíciu vrátili a iní už nie. ten handycap sme nedobehli za 30 rokov a nedobehneme ho ani za 100 rokov.
aj Rakúsko bolo poľnohospodársko agrárný štát a kde je dnes…? po vojne na tom bolo horšie ako Slovensko a kde je dnes? … nemali komunistov a preto maju napr. 5-násobné dôchodky.

Milan_KM jasne problemove su len cesty tam u Vas na lazoch v okoli ZA a KNM… jasne I/16 a I/19 su aleze absolutne bezproblemove a hlavne kvalitne cesty..
Si mozes ist s DrX podat ruku.. ste ako JAJO a PAJO
Logika- kedze nestojis v kolonach tak je to kvalitna cesta… co to zlepsi kvalitna cesta nic , takze je zbytocne stavat D3, ved kamiony stoja v kolone oni budu meskat, tebe moze byt jedno kedy dojdes domov.. To co TY povazujes za minimalne zlepsenie je to iste ako ked ja povazujem za zbytocnost dobudovanie D3..

Presne som čakal takéto urazené vyplakávanie bez obsahu. Prosím ťa ak nechápeš príspevku v kľude sa spýtaj o vysvetlenie, inak zbytočne derieš klavesnicu.

Inak suhlas s milanom…

To ze su nejake regiony daleko od centra diania, ziadna dialnica ani rychlostna cesta neporiesi. Pokial je tam kvalitna cesta 1. triedy a “biedne” intenzity, nevidim absolutny dovod tam budovat dialnicu… Peniaze, ktore by sa pozili na vybudovanie drahej dialnice, by sa mohli pouzit na stimulaciu ekonomiky v regionoch, kde nasledkom by sa zvysili intenzity a vystavba by bola opodstatnena. (tyka sa to hlavne I/16) Ale realne by museli ludia prist s niecim lepsim ako napr. zvysovanie atraktivity cyklotras vo Svidniku :mrgreen: Ako hovorim, stale je to o ludoch…

Co sa tyka I/21 (R4), tak prelozky v C7.5 ako polprofil buducej RC s urovnovym krizovanim s jednoduchym prestavanim na MUK (napr. ako je na D4 x I/2 pri Stupave). Ale kedze na slovensku je vystavba strasne spolitizovana, vobec by som sa nedivil, keby R4 postavili v parametroch D26.5 :laughing:

dalo by sa polemizovat s tym co si vymenoval. ak bude R7 po holice problem skonci (resp. presunie sa do BA…ale to uz je ina tema), betonka I/62 je vyriesena, obchvat GA stoji a bude aj SA.

problem oravy je presne ten ako na gemeri, uzka nevyhovujuca cesta a riesenie je to iste. PO sa tiez riesi…akurat PO nezaujima co bude na vychod od PO. mozno tak po lipniky. cize na I/21 sa necrta kvalitna cesta I. tr. na R3 nevedia dotiahnut jeden 5 km obchvat a okrem neho sa pripravuje mozno tak KA. cize ani tam sa necrta kvalitna cesta I. tr. na R2 batka a soroska sa vyrazne pohla ak budu tak za par rokov by trasa mohla byt vybavena.

len uz prosim netahaj sem ZA, ved tam sa to tiez dokonci. CA sa stavia. ostane jeden problemovy bod - KM.

ale malokto si uvedomi, ze ten “bod problemovy” po dokonceni CA bude megaproblem, ale treba si na to pockat, lebo zatial tomu nikto neveri

kazdy tomu veri, ale ked tu niekto napise ze brodno-KM bude az po KM-oscadnica ktory navyse nebude optimalizovany a teda bude drahy a znizi sa sanca na brodno-KM… a toto neriesi VUC ani samospravy tak si naozaj myslim ze tam ziju ludia co su uplne mimo alebo naozaj veria tomu ze stat to da cele a naraz…si to porovnajte s R2 a R3 kde vsetci vykrikuju ze dialnica OK ale tak aby to bol hlavne obchvat aj keby dialnica nebola suvisla.

Takže sme pokojnou argumentáciou vyvrátili urban legends o príleve investorov po trase R2 keď sa táto diaľnica postaví. Inde kde sú reálne dopravné problémy by som tomu viac veril, ale i tak je to na diskusiu.

KM napr som uviedol ako extrémny príklad (aj tak sa našiel niekto kto nepochopil), ver mi, že každý investor si poriadne rozmyslí či postaví fabriku niekde kde mu celý deň stojí doprava vo viac ako hodinových kolónach. Tu by bol efekt diaľnice vyložene pozitívny v zmysle umiestnenia investície.

Takže dôvod vysokej nezamestnanosti v koridore R2 treba hľadať v inom probléme. Aký to je, to si už netrúfam povedať, ale doprava to rozhodne nebude.

tu mas argument: v KM existuje velky investor a pri tych vsetkych kolonach neodisiel prec. zrejme viac zavazi ze od ZA ma suvislu dialnicu.

my sme opat nepochopili…ja uznavam ze vacsinou staci kvalitna cesta I. tr…ale ako napisal nevo to ze nestojis v kolone este neznamena ze je kvalitna cesta. kvalitna cesta musi mat aspon 9,5 metra sirku a normalne vyskove a smerove vedenie, nemoze ist rad radom cez centra miest a dedin. npr. juzna cast R3 ZV-sahy kde mas len 3-8.000 aut denne ale mas mas smiesnu priemerku 60-70 km/h. preco nie 80-90??? podobne trasa severnej R4. R2 ma viac dobrych usekov ale stale tam mas sorosku a batku ktore sa na kvalitnu cestu ani nepodobaju.

to ze ktory investor chce aku cestu je individualne. ja tvrdim ze tam kde je vacsi pocet obyvatelov treba plny profil D/RC aj ked su nizke intenzity, pretoze tam je predpoklad ze budu. to je sice malo pripadov ale su, najma KE-MI. na gemeri, orave, na juh od ZV este velmi dlho bude postacovat kvalitna cesta, mozno navzdy. a na severnej R4 si myslim ze navzdy. to bude zaujimave co sa stane ak polsko dotiahne na hranicu plny profil. a uz uplne zrusit by sa malo pokracovanie R7, uplne cela R8 a cela stredna R3.

ale toto nema az taky vyznam na najblizich rokoch ako optimalizacia D3 a rozhodnutie o tur-hub za 900 mega.

skus vysvetlit co je “centrum diania”.

zrušiť treba “strednú” R1, stredná R3 postačuje odložiť na desiatky rokov (aj tak na ňu skôr mať nebudeme). serverná a južná R3 by sa mala prekategorizovať na preložky jednotky, čiže by tiež vypadli z RC a zvážiť či má existovať nejaká juzná RC ku Štúrovu.

a co optimalizacia D3 a co turany-hubova ???

D3? dostavať druhý profil a doplniť MÚK. Turany-Hubová pripraviť do výstavby.

Pôvodna diskusia bola k tomu ako si tu sebavedome vykladal, že po dostavaní R2 sa po jej trase zrazu začne prílev investorov. Po trase R2, nie po trase R3 ani R4, tak neodvadzaj pozornosť. Ja som dokázal, že je to nezmysel. Drvivá väčšina trasy je dobrá.. to, že niekde treba vymeniť povrch neznamena pre mňa, že cesta je nekvalitna a dva useky čo si menoval sú nepríjemné ale nevytvárajú sa pre ne žiadne kolóny ani iné zdržania na trase.

Veľký investor je v KNM od začiatku 21. storočia, tj takmer 20 rokov kedy o diaľnici pri ZA sa ani nechyrovalo. Rovnako ani o kolonach na I/11 (posledných 10r).
Z KNM neodíde očividne ešte stále preto, že sa im oplatí OSTAŤ a vyrábať pre svoju sieť odberateľov (Škoda, VW) tam kde sú aj za cenu zdržaní pri dodávkach. Asi by bolo komplikované dodávať do ČR a DE z Rumunska ako z KNM. Rovnako náklady spojené na PRESUN závodu o veľkosti 5000 ľudí znamenajú tiež slušnú položku. Ale v momente ak by Schaeffler rozhodoval či umiestni závod do KNM teraz tak by sa ťazko rozhodol rovnako ako pred 20 rokmi. Najskôr by skončili v Bytči kde je tiež tradícia výroby ložisiek.

Takže si mi dal krásny príklad na podporu mojej teórie. INA prišla do KNM bez diaľnice, ale v tom čase so slušnou cestou I. triedy. A v meste našla obrovské množstvo kvalifikovanej pracovnej sily. Takže možno tu bude pes zakopaný prečo sa nespustila invázia investorov do RS…

Ze sa tu este ta h e j s 1 0 v a c k a prazdna slama vobec mlati… staci spomenut 3 pismena: BMW. Ak by ta bola teraz pri R2 v KE, pozdlz celej R2 az po ZV by sa to len tak hemzilo novymi investormi, rovnako ako automobilky pritiahli dodavatelov na zap/sev SK.

ty si cela prazdna slama…ved ked si taky dobry a vsetko vies tak sup sup do politiky kandidovat a zacat nieco robit.
vsetci respektujeme tvoj nazor na to co sa ma robit aj ked ty nerespektujes ten nas.

No najlepsi su tito “skromni” prispievatelia, ktori sa pasuju za tych, co reprezentuju “nazor vsetkych”. urcite mas aj “absolutnu pravdu” a kristalovu gulu, z ktorej predpovedas buducnost, vsak?

Toto

povie človek, ktorý napísal:

Tu je akákoľvek diskusia zbytočná. To skôr Blahu presvedčíš, nech si kúpi šampón.

Ukaz mi jeden priklad, kde by toto neplatilo - teda, ze nova automobilka pritiahne do okolia hromadu subdodavatelov.

Ono to celé zaniká na začiatku - to, že keby bola R2 tak by tu BMW určite prišlo, je presne to čo si pomenoval - veštenie z kryštálovej gule.
Zjednodušená logika R2 = BMW neplatí.
To o subkách je pravda, to nepopieram.

Az na to, ze to nie je o nic vacsie vestenie, nez tvoje tvrdenie, ze to neplati (a nie je dolezite, ci BMW alebo ktokolvek iny).