Prečo Kuková 50/50? Podľa mňa bude hlavne slúžiť pre všetky obce smer na Bardejov - Želmanovce, Dukovce, Stuľany, Koprivnica ale hlavne aj pre ľudí, ktorí budu chcieť ísť do Lúčky a Kračúnoviec. Treba si pozrieť kde je naprojektovaná Giraltovská MÚK a zistíme, že každý kto bude chcieť ísť do Lúčky, Kračúnoviec alebo Železníka tak bude schádzať už na MÚK v Kukovej. 25 rokov som tam býval tak to dávam skôr ako osobný názor. ![]()
MÚK Giraltovce naprojektovaná ďaleko za mestom, ak nebude existovať MÚK Kuková ja silno pochybujem, že niekto kto bude chcieť ísť do Želmanoviec alebo do Kračúnoviec bude chodiť do Giraltoviec, viac sa mu bude oplatiť schádzať z Lipníkov, čo vlastne stráca pointu.
Ano mas pravdu, ze to dava zmysel, otazka je, ze ci mame na to, aby mohol byt vyjazd z dialnice kazdych par kilometrov… Moze to priniest dopravu az niekde od Kurimy, tiez to moze odlahcit dopravu medzi Koprivnicou a II/545, ale tie cisla su stale velmi biedne.
Ale inak zaujimave, ze pre bardejov sa nespravil ziaden privadzac, zatial co na smer VT je planovany 2km privadzac vramci useku Kapusany - Lipniky…
Inak ten optimalizovany variant bez krizovatky Kukova je lacnejsi o 100milionov…
Ako najidealnejsie a asi aj najlacnejsie mi pride napojit odpocivadlo Giraltovce na cestu tretej triedy medzi Kalnistom a spravit z toho privadzac… V idealnom scenari by som si tam vedel predstavit aj priemyselnu zonu, kedze je tam rovina a bude to mat dobre napojenie na R4… ![]()
Zase MUK Giraltovce riesi aj smer II/556… A napojenie vsetkych obci po trase, kedze MUK Okruhle asi nebude… Na druhej strane od MUK Giraltovce su to len 2km do “centra”, co mi rozhodne nepride vela.
14km po R4, nasledne 2km do mesta od MUK Giraltovce - vychadza to na nejakych 10minut. Keby zisiel na Lipnikoch, tak su to 2km po privadzaci, nasledne 12,5km po I/21 - moze to byt nejakych 14-15minut.
Tiež sa nad tým dosť často zamýšľam, že na Bardejov sa totálne vykašľali pri nejakom plánovaní rýchlostnej siete na Slovensku. (čo mi príde až čudné, keďže je to 30 tisícove mesto a ma ohromný nevyužitý turistický potenciál) Ale ako vravím pre mňa MÚK Kuková zmysel má lebo z tej obce sa môžu pripojiť všetci zo smeru dedín ďalej na Bardejov, čo sa pri privádzači z odpočívadla povedať nedá. Ale je to možno len môj zaujatý názor ako rodáka obce
Mať medzi úsekom medzi Lipníkmi a Giraltovcami len jeden zjazd neprinesie taký tranzit miestnych, pretože sa im to nebude vyplácať, ale pointa tohto úseku je aj tak odľahčenie nákladnej dopravy, ktorá túto MÚK absolútne nepotrebuje. Tak uvidíme či bude či nie, ale už keď sa raz niečo robí tak by sa malo poriadne, aj keď 100 miliónov nie je malý peniaz.
Neda sa spravit vsetko idealne. Stropkov to bude mat tiez dlhsie o 5km ci kolko. ![]()
Z technickeho hladiska by som videl problem v Kukovej hlavne v tom, ze sa nachadza v tom velkom stupani na Chmelov a to asi aj predrazuje celu stavbu, a nejde to spravit nejak dobre… Prave na tom stupani je ta uspora 100milionov… Ale nie som az taky expert na tieto veci. ![]()
V studii realizovatlnosti je tiez zaujimava tabulka z myta, keby to niekoho zaujimalo… Hlavne je tam rok 2023, co na idp nie je…
(jedna sa o tazku dopravu, cize nad 3,5tony + BUS, nie vsetkych NA…)
Zaujímavé, lebo vo vizualizáciách je tá MÚK na rovnej ploche, kopec a stúpanie sa nachádza až za obcou
Ten výrazný nárast medzi Giraltovcami a Svidníkom spravila uzávierka mosta pri Nižnej Olšave pre NA?
Este tu doplnim vyjadrenie polskeho ministra dopravy…
„Rád by som vás informoval, že podľa predbežnej dopravnej prognózy vypracovanej na Ministerstve infraštruktúry na poľsko slovenskom pohraničnom úseku Via Carpatia medzi mestami Dukla a Barwinek, berúc do úvahy iba súčasný trend nárastu dopravy, by sa tam malo v roku 2035 očakávať až 6 000 vozidiel za deň. Toto základné číslo by sa však malo zvýšiť o odhady dodatočných dopravných tokov súvisiacich s výstavbou rýchlostnej cesty S19 s parametrami podobnými diaľnici, odstránením úzkych miest a pridaním medzinárodnej dopravy z Litvy, Lotyšska, Estónska, Bieloruska a Ukrajiny. Odhaduje sa, že zvýšenie parametrov tejto trasy a jej napojenia na sieť diaľnic a rýchlostných ciest v Poľsku môže zvýšiť predpokladané dopravné toky o 50 - 100%, čo predstavuje až dodatočne 6 000 vozidiel za deň."
Cize v roku 2035 ocakavaju na prihranicnom useku S19 intenzitu 6000 + narast o dalsich 3000 alebo 6000…
Uz teraz je na nasej I/21 cca 2400 tazkej NA…
Neskutočné číslo.
Neviem, ono to moc nedava zmysel. ![]()
Lebo keby bola uzavierka I/15, tak tazka doprava musi ist cez Lipniky a nie Fijas…
A čo to po tom je
netvrdím, že sme na zemplínskej nížine, ale toto je max tak na návoz ornice
Kopec. ![]()
Od toho mosta vzadu uz by to malo byt strme stupanie… Nasyp by tam mal byt 10-13metrovy… Nasledne most 11-19metrov vysoky… Tam kde je ta vlajocka by malo byt napojenie. Predpokladam, ze kvoli krizovatke by sa musel spravit aj most trojpruhovy…
Cize podla mna ta vizualizacia dost skresluje…
Je tam stúpanie 5,03%. Čo je dosť.
Príspevok bol zlúčený do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
kapusany lipniky maju 4km, za 200 mega to pojde asi cele pod zemou…kukova strocin je 30km to tiez je poriadna palka.
kohezny fond bol za toto obdobie asi 800 mega a to SK vlada ukecala EK aby to trochu navysili kvoli D3 s tym ze to vzali zelezniciam. cize takato ale skor nizsia suma pojde na core-tent koridory, tj, R3 stred/juh a D1 za KE. ak sa to rozumne rozhadze tak 1-2 useky na kazdom tahu by to mohlo stacit. statny rozpocet, uver, PPP. ale vsetko z toho zatazuje rozpocet a zvysuje dlh. pre D plny profil by som pozeral celkove intenzity a nieze kolko je NA.
Kapusany lipniky tiez zahrnaju aj privadzac v dlzke 2km… Tie ceny su prehnane, ale su to len odhady, pokial sa podaria tendre, tak nevidim dovod, preco by to nemohlo byt aj o 50% lacnejsie, az take tazke useky to nie su…
No uvidime, mozme tu na fore pisat co chceme, ale realita je taka, ze na to nemame ziaden dosah. ![]()
Vyjadrenie štátneho tajomníka k R4 - do mája 2027 chcú mať rozhodnutia o stavebnom zámere pre všetky úseky a paralelne ma prebiehať aj súťaž.
edit: inak ta výhražná veta na konci asi svedčí o všetkom. Skryto napísane, neprotestuje, ak chcete od našej vlády nejakú formu podpory.
Máme v programovom vyhlásení dotiahnutie R4, takže D3, R4 a D1, to sú naše priority. Ak teraz budú voľné kapacity, tak musíme ťahať R4. V prvom rade treba dokončiť tie projekty, ktoré máme. Budúci týždeň sprejazdňujeme Kriváň – Mýtna, veľmi sa na to teším, dúfam, že bude aj Višňové.
Treba dotiahnuť Ružomberok, prešovský obchvat, odovzdali sme košický obchvat. Tu smeruje naša energia. Máme vybavenú D3, je vysúťažená a zazmluvnená, a to vďaka zákonu o strategických investíciách.
Ďalší logický krok, potrebný pre túto krajinu, je R4. Potom sa môžeme začať rozprávať o ďalších potrebných diaľniciach, a to je, samozrejme, obchvat Zvolena.
Ak sa bavíme o tom, ktoré projekty majú zmysel pre obranu, tak sa rozprávame o celej spodnej diaľnici, to znamená Rimavská Sobota, Lučenec a tak ďalej. Aj toto treba. Treba nám paralelnú R1 od Bratislavy do Senca, aby sme nemuseli robiť štvrtý pruh.
Cize podla raza je teraz R4 priorita…
Môj tato ma 52 rokov pred rokom mi vravel že sa R4 nedožije, idem mu oznámiť dobré správy ![]()