R4 Všeobecne

Nepíšem, že sa nemajú stavať ostatné obchvaty…

Hovoríme o dostupnosti poľskej diaľničnej siete z okresov Košíc a Prešova, ktoré majú dokopy 530-tisíc obyvateľov.

Keby sme išli podľa tvojho kľúča (všade kde je problém = diaľnica), tak by sme museli stavať diaľnice všade. Veď predsa sú tam nejaké problémy a je tam intenzita. Tak to ale nefunguje. Máme vytýčené nejaké koridory aj po dohode so susednými krajinami.

I/21 treba celú preložiť v úseku Giraltovce - Stročín… Nie, postaviť pár obchvatov. A potom je samozrejme otázka, či sa neoplatí už rovno postaviť R4. A keď polprofil skoro nič neušetrí oproti plnému profilu, tak prečo to stavať na polovičný profil?

Polovičný profil má zmysel vtedy, keď sú tam obrovské mosty. V tomto prípade sa môžme baviť o úseku Giraltovce - Lipníky… Nehovoriac o tom, že plný profil má aj výhody ako vyššia bezpečnosť, vyššia rýchlosť a následne ušetrený čas…

R2 absolútne nič nerieši, keďže tu máme paralelnú D1 a hneď južnejšie je maďarská M3/M30/M0/M1. Proti R3 nič nemám.

Na druhej strane v okolí R4 žiadny iný koridor nie je. Keď teraz je tam ten tranzit NA, tak predsa len záujem o to je…

Neustále sa tu argumentovalo, že žiadny investor nepríde do Prešova či Košíc, lebo tu nie je infraštruktúra. A teraz keď už máme niečo stavať, tak všetci ‘načo’.

A inak, všimol si si, že nikdy tu nepíšem o Kapušany - Lipníky či že treba poriešiť Chmeľov, ale stále o Giraltovce - Stročín?

1 lajk

praveze netreba dialnicu vsade kde je nejaky problem. poloprofil=dobra cesta ma zmysel ked sa riesia najma bodove zavady. neviem co to ma s mostami ?

R2 riesi region ktorou prechadza a este aj v 2025 riesi prepojenie zapad-vychod. ked je k nej paralelna madarska trasa tak potom polska trasa je paralelna k D1…tok tovarov a sluzieb je prioritne zapad-vychode.

Urcite sa zhodneme ze okamzite by sa mali riesit giraltovce cize kukova-giraltovce + rakovcik-radoma. spolu s tymi dalsimi usekmi kadetade co som pisal. Pre mna su to tahy porovnatelneho vyznamu a prax za tie roky je taka ze skor toto je priechodnejsie ako suvisle useky. Cize to je skor taky wish list coby malo byt skor

Zbrzdili výstavbu alebo ju zreálnili? My sme nikdy nemali na to čo tu uvádzali, trepali jední, druhí aj tretí. 30 rokov máme mokré sny, že postavíme toto a toto a toto, ale pritom sa nám existujúca infraštruktúra rozpadáva. Ak by sme chceli ísť na úroveň západnej Európy, tak v cestnej infra máme investičný dlh nejakých 10 miliárd, v železničnej 10-15 mld., vodnej (vodné zdroje, kanalizácie, protipovodňová ochrana, vodné elektrárne) cez 20 mld. €.
My sme sa už dnes chceli mať lepšie ako sme sa mohli mať zajtra a tak sme dopadli. Krajina zaostáva, tie najlepšie roky má už za sebou a už to nedokáže nikto zmeniť.

3 lajkov

Lebo mosty su prave najdrahsie… Ostatne veci ako zarubne mury, ci protihlukove steny postavis tak aj tak.

No ved ano, R2 ma len lokalny vyznam… Polska trasa urcite nie je paralelna ku D1… Ked si das Bratislava - Kosice, tak D1, R1+R2 ci madarska trasa vychadza plus minus rovnako… Zatial co cez polsku A4 to je minimalne o 3 hodiny dlhsie… Cize znova budeme investovat peniaze do toho, aby sme usetrili par minut a na druhej strane nemame poriesene ine smery.

Tok tovarov tam asi nebude velky, kedze na soroske je intenzita len 600 tazkej NA…

Ano zhodneme sa. Akurat ten argument PPP je aj ten, ze ked sa ta vystavba rozkuskuje na xx rokov, tak realne nic neusetrime ako keby sme to postavili teraz a naraz… R1 PPP bolo fiasko, ale na druhej strane na PPP D4R7 sme dokonca usetrili… Lebo cena je nizsia ako keby sme to mali stavat pomaly pocas nasledujucich rokov a na druhej strane mame k dispozicii infrastrukturu uz teraz. Cely svet pouziva PPP… Cesi teraz stavaju cez PPP vo velkom. atd.

Cena za nezrealizovane PPP je tiez aj to, ze o kolko rokov sa opozdil nejaky rozvoj alebo ekonomicke ukazovatele… Pri tomto je nejakych 80 milionov rocne nic.

Samozrejme ze najlepsie by to bolo financovat zo statneho rozpoctu, ale kde sa na to najde napr miliarda rocne na najblizsie roky, aby sme dokoncili D1, R4 a R3? Nehovoriac o tom, ze bude si ich poziciame alebo vyberieme na daniach, tak tak ci tak to nie su peniaze “zdarma”. To je to iste ako ked si kupujes auto - bud si ho kupis na uver a platis uroky alebo v hotovosti, ale potom si prisiel o potencionalne vynosy…

1 lajk

Lenže ty si chceš kupovať porsche a nie daciu. Aktuálne nemáme ani na tú daciu, čo vlastne nevadí lebo nie je nič na výstavbu pripravené.

1 lajk

No neviem, mne pridu napr. investicie na zeleznici ako bugatti na ktore nemame, nie len porsche. Realne davame v priemere 100 milionov na to, aby sme usetrili minutu jazdy…

Nema to ziaden ekonomicky zaklad…

A toto mi pride ako Oktavia…

3 lajkov

vacsina investicii na zeleznice su ako generalna oprava ojazdeneho strednotriedoveho sedanu ked uz to takto porovnavame, ale paludza a vydrnik je bugatti, to suhlasim.

polska dialnica paralelna isteze nie v zmysle BA-KE. madarska tiez ma skoro 100 km viac a neoplati sa. paralelna v zmysle ako si pisal vytvaranie prilezitosti a spojenie regionov vo vychodnej europe celkovo
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/TGS00006/default/map?lang=en&category=reg.reg_eco10.reg_eco10gdp
tiez nie nahodou spominam tie iste trasy, I/51 sa napaja na trasu nedokoncenej ceskej D55, I/66 na nedokoncenu M2, I/64 je na skok od M1 okrem nejakej dalsej buducej trasy. nemame na nove suvisle tahy tak vyriesme najpomalsie useky lebo v tych mestach to bude len horsie. na orave su uz aspon mesta vyriesenie.

ak to pozeram nie je pohladu dopravy ale ako pises prilezitosti pre firmy/ekonomiku mi je luto ale z tychto mi prave R4 pride ako najmenej prospesna. lebo morava, krakow aj okolo budapesti su iste vyspelejsie ako rzesow a cely polsky vychod. a logika hovori ze vyspely moze potiahnut menej vyspeleho. to ze je 2000 NA je preto lebo iny prechod siroko-daleko nie je. ale z toho mne automaticky nevyplyva ze treba suvislu dialnicu.

cez sorosku je 900 NA a necelych 700 tazkych. ale v batke je 1200/1000. a mas tam 50 km/h aj mimo obci aj po rekonstrukcii. cim viac na zapad tym viac premavky, celkom logicke. giraltovce-kukova a rakovcik-radoma su 7km useky to znamena ze vyriesia aj dediny okolo nielen serpentiny a samotne mesto. to je polovica z kukova-strocin a jednoznacne to najhorsie. presne ako ked sa postavili ozdany okolo serpentin a obce a okolo tornale a dalsich dedin.

I/51 je paralelná ku D1 a R6. I/64 by sa dala nahradiť R3 v trase Hronský Beňadik - Štúrovo, kde sa následne pripojí na M100. I/66 sa dá nahradiť kombináciou R3 + R7 do Šiah.

Zase sa tu rozmýšľa nad paralelnými trasami, ktoré ušetria 10 minút, a niekde tie cesty úplne chýbajú. A projektujeme cesty v každej doline 30 km od seba… Na to skutočne Slovensko nemá peniaze. Nikdy nikto nebude mať z jedného mesta priamy smer do iného mesta po diaľnici…

Jasne, že na severe nie je viacero trás na Poľsko, keď ten terén vôbec nie je priaznivý. Tak je asi logické, že niekde v Podunajskej nížine, kde cesty sú v podstate “zadarmo” a stačilo vyliať asfalt na hlinu, tak tam bude veľa ciest a veľa spojení…

Na tej mapke, čo si poslal, presne vidno, že čím viac na západe, tym lepší výsledok… Ciže o to viac, sú dôležitejšie spojenia.

A je úplne samozrejme, že nikdy nebude na ceste 0 NA, hlavne keď je tam aj nejaký zdroj dopravy… Ale čo je fakt, je to, že Poliaci asi nie sú blbí, že stavajú svoje S19. A nehovoriac o tom, že postavením súvislého 500 km ťahu sa tam narušia dopravné toky a doprava sa tam o dosť zvýši - hlavne keď tam bude chýbať len 50 km…

A4-ku alias zapad-vychod po UA hranicu dokoncovali tak 10 rokov skor nez S19. madari postavili M30 ked uz mali pospajane vacsie mesta na vychode/zapade. chapem ze PO-SK je 2000 NA a KE-MI je 800 NA ale spocitaj si pocty obyvatelov.

nizina neznamena ze je automaticky dobra cesta. I/64, I/66 aj I/51 maju take iste priemerky ako I/21. tak potom preco si myslis ze maju lepsie parametre ? pre NA staci 70-80 km/h hlavne aby bola PLYNULOST co NIE JE. na to treba obchvaty.

I/76 je vtip. okrem toho si spocitaj kolko ludi zije na osi NR-NZ-KN a nie len mesta a potom ZM-LV-sturovo. rozdiel aspon 2nasobny. potom nemozes cakat ze sa presunie vacsina NA.

pokial u susedov postavia ku nasej hranici dialnice blizko seba musime na to reagovat. alebo mame presvedcit cechov aby nepostavili D55 a madarov aby zrusili M2 lebo my tu nechceme mat kamiony a ked do polska su 3 NA prechody tak by mali stacit aj do ceska/madarska ???

isteze kazdy pricetny chape ze nemoze byt dialnica kazdych 50-100 km preto D max. KE-MI aj to postupne, a na I21, I51, I64, I66 obchvaty, I65 reko.

to nie je koncepcia ze D1+D3+R4. to je to bugatti ked mame na skodovku.

to zvysenie dopravy by som chcel najskor vidiet.

Pises tu o obchvatoch na I/21 a ja ti znova opakujem, ze inak ako v trase R4 to spravit nevies.

Bugatti je to, za namiesto jednej poriadnej R3 ideme robit obchvaty aj na I/64 a aj na I/66. Pritom cena vystavby nie je o nic lacnejsia.

Sucasne toky jasne ukazuju, ze R3 v trase Hronsky benadik - Sturovo/Sahy by malo zmysel…

Problem I/21 nie je o tom, ze su tam nejake dediny po ceste, ale o tom, ze tie parametre su uplne na nic mimo obci - hlavne v useku Giraltovce - Strocin. Ako som ti uz pisal, tak to je ten hlavny dovod, ze preco to tu stale spominam. Keby tam bola luxusna jednotka, tak tu ani nepisem.

Atd. Uvidime na dalsom scitani… Ja proti R7 a R3 nic nemam, tak neviem preco to tu stale vytahujes…

no praveze to nic nedokazuje. na krizovatke od siah pri semerovciach je 1576 NA dalej ide po I/66 1171 a na I75 odbaca len 429. pomer 2,5:1. kto brani NA aby isli cez pohronie ? most v komarne sa otvoril tym padom sa otvorila pandorina skrinka a tie NA tam proste su.

ved kludne bud proti. R7 je cela zbytocna a R3 max niekedy v buducnosti. a samozrejme ze zopar obchvatov je viacnasobne lacnejsie ako jedna komplet 70 ci kolko km R3 co stiahne len malo NA z paralelnej trasy. velky 11 km obchvat SA s mostom cez vah=79 mega. KN asi podobne, sahy 5 km potom za menej ako 50 mega. v NZ JV obchvat detto + KA. za 250 mega mas vyriesene 4 najvacsie problemy na oboch trasach. kolko by stala komplet R3 ?

podla ineko:
svidnik-rakovcik 6 km ??
rakovcik-radoma 7 km by mala byt priorita
radoma-giraltovce ??
giraltovce-kukova by mala byt priorita
kukova-lipniky s ciastocne 2+1 je uroven LC-RS

takze sa bavime o svidnik-rakovcik a radoma-giraltovce a naozaj ma zaujima ze co je tam tak strasne zle ??

No ved to, ze tam nie je ziadna alternativa, tak idu prave na Komarno… Predpokladam, ze ta NA nejde asi na zapad, ale na vychod, cize tak by mohla ist od Sale po R1, nasledne po R3..
A preco nejazdia po pohroni? Lebo na najkratsej trase je zakaz NA…

Ok, tak s takym pristupom radsej nestavajme nic. :grinning_face:

Svidnik - Rakovcik - mega lacny usek, intenzita cez 8k, 2K tazkej NA…
Kukova - Lipniky - netreba, staci keby to poriadne opravili…

Radoma - Giraltovce - lebo je to cesta tretej triedy na ktorej povolili TIR?

atd.

3 lajkov

pises veci co si neoverujes…ta tabula je v demandiciach, NA moze ist kludne po sarovce na I75, odboci doprava a pri kalnej moze ist na sever alebo na NR. zakaz je len odbocit na druhotriedku. kazdopadne asi 70 percent ide od siah dalej po I66 a len zvysok na NR/NZ. R7 popod LV by bolo zase blizsienaokolo. typicky priklad vymyslenej trasy ktoru netreba.

svidnik-rakovcik je cista rovina, siroke mosty, odbocovacie pruhy na krizovatkach, polovica z tych 8.000 ide od SP cize skor lokalka.

radoma-giraltovce uznavam je to uzke a klukate. (francovce)

toto som schvalne hladal najuzsie na zvolen-sahy. (devicie)

ide o parameter C7,5 s jazdnymi pruhmi 3 metre a bez normalnej krajnice. kamion ma asi 2,5 metra tak to sedi. ide mi o to aby som dokazal ze npr. aj na I66 su taketo useky.

1 lajk

Cez I/75 je to dlhsie, preto sa to vyuziva menej ako I/66…

Nie je to vymysleny tah, je to tah, ktory ma potencional na seba prebrat dopravu… Ulahci sa vsetkym cestam naokolo…

Ta zakruta vo francovciach je z tych najlepsich na tom useku… Prave tie zakruty su problem, fakt nie je sranda, ked mas tam 10 takych zakrut a kazda je neprehladna a uzka a kamion ti vyleti v polovici tvojho pruhu… A tym, ze je tam vela tazkej NA, tak tie kamiony stretavas o dost castejsie ako inde…

Plus minus rovnako uzku mas cestu pred strocinom, ale ta je ako tak v pohode, lebo je na rovnom useku…

Ten most co si dal pred strocinom, tak ta je prave prelozka z 80 rokov… Kedze povodne I/21 isla cez Mestisko…

Najviac uzka cesta je pred Giraltovcami, ale tam nad obchvatom Giraltoviec asi netreba velmi premyslat…

1 lajk

Ja sa na žiadnej ceste tak nebojím ako keď výjdem z Giraltoviec a mám ísť do Svidníka. Úzke cesty, do toho všade ostré zákruty, infarktové stavy, keď sa v zákrute oproti objaví kamión. Do toho ešte ten kľukatý Skový kopec medzi Radomou a Rakovčíkom, kde treba dávať veľký priestor a prednosť kamiónom. Toto nie je bezpečná cesta… A bude len horšie a horšie.

1 lajk

prud NR-sahy je velmi slaby napriek tomu ze sturovo nie je. z toho vyplyva ze je to dobre vymyslene, sahy riesia prioritne smer ZV/BB a komarno riesi prioritne smer NR/TT. smer krizom-krazom nie je az taky potrebny. keby existovalo sturovo NA by sa delila na LV a na NZ. a ta druhotriedka na NZ je lepsia ako I/76 minimalne v tom ze ide len cez 1 dedinu. ale neviem ci by sa vuc-ka nestazovala ked ju nedavno celu rekonstruovali
https://www.uvostat.sk/obstaravanie/1694856

sirku cesty najlepsie dokazuje ked na obrazku je nejake NA. ale dam este jeden pred GIR, ked som si este raz pozrel to video na youtube od konca radomy po zaciatok GIR som si vsimol jedinu 50ku mimo dedin, presne pred GIR. proste cesta 7,5m nie je vhodna pre tra

nzitny tah ale aj tak existuju nielen na I/21.

Ano, ale od NR idu na vychod ci juh. Je im jedno ci pojdu cez Komarno alebo po R3 na Sturovo/Sahy komu ako vyhovuje… Aspon sa zbavime kamionov na lokalnej ceste, cesty budu bezpecnejsie a nie len mesta ale aj obce budu odbremenene… To je rovnaky priklad ako obchvat Stropkova, ktory nic neriesi, ked po vybudovani R4 bude v trase SK - VT rychlejsie cez Lipniky, takze pre koho je ten obchvat? To, ze oni nemaju vybudovanu jednu paralelnu easy ulicu nie je problem tranzitu…

To ze tam nie je niekde 50-ka neznamena, ze sa tou 50kou aj da ist… Napr. na tych zakrutach na Sarisskom Stiavniku tiez nie je upravena rychlost a da sa tam ist 90? No asi nie…

Napr. na tejto zakrute je tiez 50ka (usek Radoma - Strocin):

Napr. pojdes touto krizovatkou 90kou, je tam uzky most, ta krizovatka je velmi neprehladna…?

(a to uz je usek R4 Radoma - Giraltovce, ta tvoja cast je z obchvatu Giraltoviec…)

Staci sa pozriet na streetview a hned vidis, kolko tam jazdi kamionov…

No ved dobre, ze existuju, toto je vlakno o R4… Uz som tu viackrat napisal, ze nemam problem s vystavbou inych RC ci obchvatov, ale malo by sa to robit koncepcne…

A pre tranzit je najlepsie ked ide konstantnych 90km/h nie 60-70… Cas v nakladnej doprave je to najdolezitejsie. Uz len z takeho ekonomickeho hladiska, ked cas prejazdu Presov - Rzeszow je teraz 3 a pol hodiny podla navigacie pre tazke NA, tak postavenim plneho profilu na nasej a polskej strane sa to znizi na nejake 2hodiny 10minut… Pri priemernej rychlosti 85..

4 lajkov

NA je jedno ale ludom v obciach to jedno nie je, sturovo je v principe to iste ako stropkov. vzalo by to nejake NA, dalsie by pribudli kvoli novej moznosti. stoji to za to ?? mat radsej 2normalne tahy ako 3zle tahy. 1-2-3 obchvaty a zrazu je priemer 70-80 namiesto 60. na 90 uz treba suvislu cestu.

fullova R4 mala stat vraj 1,6 mld. cela vo flysovom pasme cize zle podlozie a preto to bude drahe. cast co spomanas ma tak 30 km. aj poloprofile kludne 500 mega. je to realne? 2 najhorsie useky polovica.

rychlo som si preklikal stare serpentiny nad ozdanmi, nevidel som obmedzenie hoci sa tiez neda ist 90. zato na zakrute smrti na opacnej strane ozdian alias ruzova osada bola 40 kym to neprestavali. - aj to sa da. 50ka skor aby niko nenapadlo ist rychlejsie. na serpentinach to pripominat netreba.

Ok, ako kolvek by som to bral tak, 1,6mld- optimisticky aj ked vieme ze sa to vydodatkuje Turany-Hubova za 13km… alebo 1,6mld za 60km tak neviem…

Praveze je lepsie mat jeden poriadny tah ako dva polovicne… Ja nehovorim o tom, ze by Sturovo malo nahradit Sahy, ale mohlo by to nahradit Komarno, kedze to riesi ten isty smer - napojit sa na dialnicu M1 v Madarsku.

(trasovanie plus minus)

Takato siet presne pokryva potreby NA podla tokov dopravy, co som tu dal o 10 prispevkov vyssie…

1-2-3 obchvaty ale neznamena, ze uz tam nebudu nejake obmedzenia na ceste, stale tam budes mat vela obci, ktorymi bude ta cesta prechadzat… Cize tu priemernu rychlost 70-80 na NA dosiahnes asi tazko. Na dialniach je priemerka niekde okolo 85… Ked si to pozeras cez google mapy, tak je to priemerka pre auta… NA nikdy nepojde rovnako rychlo ako auta…

Priorita by mala byt Kapusany - Lipniky cca 200mio, Kukova - Strocin okolo 600mio. Samozrejme najlepsie by to bolo stavat na zlty fidic, mozno sa najdu aj nejake uspory. Ostatne mozu pockat.

Uz teraz je B/C na plnoprofilovu R4 Giraltovce - Strocin 1,70… Obchvat Giraltoviec je 0,85, ale je spolocne v useku Lipniky - Kukova, ktory usek nie je az tak potrebny. (hlavne nech je to v dobrom stave…)

Co sa tyka este MUK, tak moj nazor je taky:
Kukova - 50/50 - zbehnut z Lipnikov do Kukovej nie je az taky problem…
Giraltovce - urcite ano
Okruhle - urcite nie, kedze najrychlejsia trasa do Stropkova by bola cez Hradisko a to urcite nechceme…
Strocin - urcite ano - bude sluzit na napojenie Stropkova a dalej na medzilaborce
Svidnik juh - uz postavena
Svidnik sever - asi ano, kedze je tam velka spadova oblast (nie pre Svidnik konkretne)
Hunkovce - netreba, ked sa postavi Svidnik sever.
Vysny komarnik - musi byt postaveny

1 lajk