A odkedy stavame najkratsie spojenia? V normalnom state by bola D1 uz davno komplet hotova a keby bola R3 aspon od ZH po MT, tak by to mozno bolo o 10-15 km dlhsie (v smere BA-PP) ako Donovaly, ale podstastne rychlejsie, bezpecnejsie a ekonomickejsie s vyrazne nizsim stupanim, kedze Kremnicke bane su najnizsie polozeny horsky priechod v okoli BB. A R3 ma sluzit ako spojnica sever juh.
Nechapem preco sa riesi R1 cez Donovaly ako akasi alternativa k D1, ked sme za vyse 20 rokov este stale nedoriesili D1…
PK, trasa BA-PP je uvazovana ako D1 (a nie R3), a nie je dovod aby sa zdvojovala cez nizke tatry cize nie je dovod predlzovat R1 na RK. fakt nepochopim ako niekto moze obhajovat tento nezmysel, co si vymysleli politici pre svoje lokalne ovecky.
Ja mat moc rozhodovat, tak na donovaloch vybudujem vrcholovy tunel na ceste prvej triedy myslim ze to by donovalom hodne pomohlo pripadne obchvaty dediny (aj tunelove ako napriklad v Zell am See) cestou na vrchol. Mne osobne vadi len cast od BB po vrchol donoval a zo strany RK len samotny koniec kde je prudke stupanie ine casti su v pohode. som presvedceny ze po dobudovani D1 intenzity na donovaloch vyrazne klesnu.
PK - nespominam si teda na ziadnu relevantnu diskusiu o zbytocnosti R1 NR-HB a uz vobec nie kvoli intenzitam (potom by sme nestavali vobec R2 pripadne R4), to ze su na nej udajne dvojnasobne intenzity oproti ocakavaniam je totalny blud, ktory vypustili smeracki politici a koncesionar na obhajobu tohto megatunela…R1 RK-BB je akurat mokry sen BB politikov, argumentov proti tomuto nezmyslu mas v tejto teme 70 stran…
Radšej R3 viesť od Hornej Štubne tunelom “Remata” na Ráztočno a odtiaľ ju viesť peážou s R2 (s tunelmi “Prielohy” a “Šajba”) na ZH, hoci tunelom “Čertov vrch” (má mať tretinovú dĺžku “Rematy”) by to bolo kratšie, ale stred Slovenska a hlavne jeho príroda by sa zbytočne a nerozumne “rozbila, roztrieštila” tromi paralelnými eRkami, stačilo by “len” dvomi. Áno, nebolo by od veci, keby už bol tento úsek v prevádzke (MT - ZH).
To predĺženie BB - RK zdôvodňujú, ak by sa niečo prihodilo v tuneloch na severnej D1 od BY po RK, aby bola možná primeraná obchádzka. Možno niekto namietne: “Ale tunely budú i na R1, R2 i R3, po ktorých sa bude obchádzať”. V kopcovitom území sa to zväčša ináč nedá. Dúfajme, že niekade sa bude dať stále ísť, že sa niečo neprihodí naraz na oboch ťahoch.
Jo, ja som tam splietol dve veci dokopy, samozrejme som myslel R3 na ZH ako peaz s R2. Ta druha veta s Kremnickymi banami bola v zmysle rekonstrukcie cesty prvej triedy, najma v zime by sa tam presunula znacna cast nakladnej dopravy, lebo by tam potom boli ovela mensie problemy ako na Donovaloch.
pani akosi zabudate na jednu vec - nebyt R1 az po RK (hoc len na papieri) by R1 musela koncit na krizovatke s R2, rychlostna cesta nemoze koncit v poli pri nejakom meste ale bud na st. hranici alebo na inej D/R
Eric, a to uz preco?
Btw, viac ako spojenie BA s PP ma byt R3 spojenie Polska s Madarskom, takze dolezitejsie je skor naklady a kilometre tohto spojenia. Do urcitej miery to bude zalezat aj od toho, aka cesta sa vyberie na juhu. Ale pravdu povediac, myslim, ze tam Sahy-HB alebo Sturovo-HB maju vyrazne vyssie vyhody ako Sahy-ZV. A prirodzene pokracovanie je teda skor cez R3 na Martin.
R1 od križovatky R1 x R2 bola budovaná ako privádzač, miestami nemá ani odstavný pás a tam kde ho má vznikol zúžením pruhov. Nová časť R1 bola projektovaná ako preložka cesty I. triedy. Aby sa mohla zvýšiť rýchlosť na 80, tak museli vypustiť križovatky. Vážne za tento zlý stav môže Vážny a teraz sa tu nad tým len vážne rozhorčujeme. Vážne, stojí nám to za to? Všetkým je jasné, že výsledok je už dopredu “vážny”.
mjk, myslíš že neexistujú žiadne výminky? ak nie, tak zbúrame R1 do BB a bude pokoj.
juraj, ecce, mjk… ta norma nie je vymysel SSC ani nikoho zo SVK, takto sa to dohodlo na nejakej europskej / medzinarodnej koncepcii a takto je to v medzinarodnej zmluve cely problem je ten, ze SR si spravila z R-ok nahradu za D (proste kde je TEN-T mala by ist D, kde je doplnkovy koridor, tam moze ist aj R), a popri tom zadefinovala R-ky aj tam kde si to situacia / niekto vplyvny vyzadovala (R1, R2, R7, R8, svojho casu R9). Uplne by stacilo ak by sa ostalo pri modeli z CSR (a CR), kde by sa TENT-T, aj CORE budovali ako D, a na zvysku by sa budovali kvalitne prvotriedky v parametroch dnesnych R-ok. V praxi by to znamenalo ze napr. do BB by sa administrativne slo po I/65, I/69 a v skutocnosti po tej istej ceste ako tam je teraz.
ja som minule bavil s kamionistom kt. jazdi dlhe roky pravidelne trasu kechnec - spanielsko. mal som kopu casu tak som z neho tahal vsetky mozne informacie. na moje velke prekvapenie jeho trasa nevedie ani vrchom ani uplne spodkom a uz vobec nie cez madarsko. po celej dlzke I/50 teda ide cez ZV a PD pretoze jedine relevantne kriterium pre majitelov firmy su naklady. nielen naklady u nas samozrejme. na moju otazku ci su ochotny zaplatit o 10 % vyssie naklady za dialnicu, dlhsiu a bezpecnejsiu trasu bola odpoved NIE, V ZIADNOM PRIPADE.
takze nejake koridory od stola realne soferov nezaujimaju. ani tranzit z E77 neurobi taku laskavost ze bude robit obchadzky a zvysovat si naklady. a my si mozeme povedat ze staviame pre intenzity ale ked trasy nebudu co najkratsie a nejekonomickejsie aj z vychodu na zapad aj z polska do madarska atd…tak v podstate zneuzivame europske peniaze pre provincne ciele.
toto sa dá jednoducho riešiť - prikázať im jazdu po D a RC namiesto I. Dnes na to máme prostriedky - mýtny systém. Ak pôjdeš z A do B a XX% pôjdeš mimo D/RC budeš mať vyššiu cenu za km, alebo hneď dostaneš pokutu. Ak ide o ekonomiku, tak nebudeš robiť 2-3 zachádzky, 10-15 minútové pauzy. Mýtne brány sa dajú doplniť o dynamické váhy a to môže pomôcť, či si zmeniť hmotnosť čiže si musel niekde dolu z D/RC. Samozrejme to bude vymožiteľné ak bude diaľničná sieť. A môžeš sa oháňať s demokraciou… vo Švajčiarsku Ti prikážu naložiť na vlak a basta. Ekológia má prednosť.
Správne, takto by malo byť i v EÚ a nielen tam. Krížom-krážom tovary ťahať autami je trochu “nie v poriadku”. Pamätám sa, že v r. 1999 začali na krátky čas vypravovať vlaky naložené kamiónmi z terminálu v NZ cez KN do Rotterdamu. Ale čoskoro to zakapalo. Peňeži, peníze, peňaze(?). A niekomu to asi ohrozovalo “podnikanie”. I jeden z hlavných kritikov terminálu/projektu ho potom šiel slávnostne otvárať, byť dva-tri mesiace vo funkcii mindop, tak sa treba ukázať.
Mimochodom vo Švajčiarsku vybudovali len železničný tunel (Lötschberg-Basistunnel: Frutigen - Visp) medzi ‘vzdialenejšími’ údoliami a nákladné i osobné autá šup na vlaky! A neuvažujú o cestnom. Môžu ísť dookola, hlavne kochajúci sa turisti, ale ináč sa tam asi oplatí byť naložený na vlak a tak ísť z údolia do údolia.
bohuzial zeleznicna doprava je pre nase podmienky vacsinou absolutne nedostatocna co sa tyka flexibility a rychlosti.
ale prikazat nakladnej doprave pouzivat D a RC je spravny postup. nie ako dnes ze si veselo jazdi aj v dopravnej spicke po jednotkach nakladna dorpava, stavebne mechanizmy, traktory, cyklisti, atd.
no a snivanie o tom, ze cela europa bude fungovat ako svajciarsko, je cista utopia. na svete nie je tolko penazi, aby naplnili vsetky europske banky tak ako su naplnene svajciarske. takze taky neefektivny spolocensky system ako je vo svjaciarsku si dovolit nemozeme a preto musime rozmyslat ekonomicky a nie kvazi-ekologicky.
Nejako daleko ste sa dostali v diskusii (az do Svaciarska), ktora zacala pri tom, ze sa urobi studia realizovatelnosti na usek R1 BB - RK.
Niekto namietal, ze su to vyhodene peniaze, s cim uplne nesuhlasim, kedze vacsina penazi z tejto studie ide na geologicky a ine prieskumy (voda, hluk, seizmicita,…), ktore nestratia hodnotu a ked sa niekedy v buducnosti bude vazne uvazovat nad tymto variantom, budu aspon k dispozicii. Takisto si myslim, ze cim viac usekov budeme mat pripravenych na realizaciu, tym lepsie, lebo si budeme moct vybrat, co sa urobi skor. Dnes napriklad nemame pripravene skoro ziadne dalsie useky na vystavbu, kedze nam chybaju EIA, studie realizovatelnosti, uzemne konanie, stavbne konanie,… a 288,00 eur na studiu realizovatelnosti na useku cca 51km podla mna nie je vela.