R1 Banska Bystrica - Ruzomberok

(ne)Flexibilita a (ne)rýchlosť je dôsledok fungovania prevádzkovateľa. Ak by sme do tohto segmentu veľmi dávno pustili súkromníkov alebo veľmi dávno sprivatizovali, tak by to dnes vyzeralo inak. Za socializmu doprava po železnici bola organizovaná… bolo na čom stavať, bolo v prevádzke podstatne viac tratí. Žiaľ súkromník mohol podnikať iba v nákladnej doprave, tak sa tak zariadil.

Tu nejde v prvom rade o peniaze… prvoradá je koncepcia, taká čo sa nebude s každou vládou meniť. Švajčiarsko myslí 10tky rokov dopredu a spočíta si kedy sa to už vyplatí. Pred 50timi aj 100 rokmi sme dokázali stavať železnicu a nezanedbateľné množstvo tunelov…

Je zvrátené ak doprava Kechnec - Španielsko nie je väčšinou trasy po železnici. (verím, že sa nejedná o tovar s krátkou dobou spotreby, napr. čerstvé huby :slight_smile: ) Každý technologický park mal mať požiadavku na železničnú prípojku.

už sme totálne out od témy

Ak by sa tento úsek čisto náhodou priblížil realizácii, tak sa urobí štúdia nová. A do tej doby bude podobná štúdia vypracovaná ešte 5 krát. Čo keď sa náhodou kopec posunul … :slight_smile:

chcel by som tomu veriť, že keby sme sprivatizovali cargo a pustili na štreky sukromníkov, tak zrazu by boli kamióny zmizli z ciest, ale taký naivný som bol možno ako študent. pôsobím vo vedení priemyselnej výrobnej firmy a dopravujeme materiál hlavne z nemecka, švajčiarska, rakúska a talianska a posielame výrobky hlavne do čiech, švajčiarska, poľska, fínska, rumunska a na ukrajinu, čiže efektivita a spôsob dopravy je často na pretrase. pri tom, aké sú dnes požadované termíny, nie je proste možné dostať materiál v potrebnom čase z 5-10 miest rôzne po európe a dopraviť výrobok na ďalšie miesto pomocou železnice.

a to vravím ako ten, ktorému kamióny na cestách neuveriteľne prekážajú a zavadzajú.

PS: ako bolo niečo organizované za socializmu by som ako príklad neuvádzal, lebo tá “organizácia” je tragédia čo má na nás dopad ešte dnes.

PS2: možno švajčiarsko myslí na 10 rokov dopredu, ale veľa tých “vizionárskych” rozhodnutí je nakoniec úplne mimo a musia tú víziu zase meniť. sami švajčiari sa z toho smejú, že to často nemá hlavu a pätu. ešte raz opakujem, že keby sme my mali po druhej svetovej vojne toľko cudzieho kapitálu na investovanie, takmer nepoškodené továrne a slobodný politický systém, tak dnes tiež ku nám chodia ostatní híkať aká je u nás zelenšia tráva.

Privatizácia Carga ti na to nestačí. švajčiari tú dopravu kamiónov po železnici dotujú z verejných peňazí.

A my či nemci či iní tie diaľnice nedotujeme z verejných peňazí? Ukáž kde bola diaľnica už “splatená” mýtom či iným spôsobom nákladnou dopravou ideálne tranzitnou.

Privatizácia alebo sprístupnenie trhu by vytvorilo priestor a súkromné železničné spoločnosti by súperili s kamiónovou dopravou.
Dám jeden osobný príklad aj keď je len z osobnej prepravy. Tento rok som išiel vlakom :slight_smile: Išiel som si kúpiť lístok… na hlavnej nemáš možnosť zaparkovať zdarma ako ich klient, tam som išiel na Nové Mesto. Vynikajúce, okienka štátneho dopravcu boli o 16 hod. zatvorené. Žltý súkromník v malom obchodíku mal otvorené, človek sa tam cítil ako v “banke”, žiaľ nemá prístup k IC rezervačnému systému tak som musel na hlavnú. Súkromník chápe ak chce zákazníkov/cestujúcich musí im poskytnúť služby čo potrebujú. (Pls. nepíš mi že som si mohol kúpiť lístok cez internet… tam nie je možné lístok vrátiť a cestu vlakom som mal istú len 90%)

[size=115]O.T.:[/size] Áno, na stanici BA-Nové Mesto má štátny železničný dopravca - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK), zavreté o 16:00 h, možno i skôr, už o 09:00 h teoreticky niet čo “robiť” v pokladniciach, lebo sa odtiaľ vypravuje len 1 vlak do TT (x06:33) a z TT prichádzajú len dva spoje (x06:29; x07:29), takisto len jeden ranný vlak do SA (x06:29) a zo SA prichádzajú tiež dva spoje (x05:51; x06:51), všetko len cez pracovné dni. Asi sa tu štátny prepravca správa ako súkromník. RegioJetom cestujem. Vyradené súpravy z D alebo CZ sú ešte dobré (na dožitie) v SK… :frowning: Ale ináč štátny prepravca (i súkromný/í) má (má/majú) čo zlepšovať![size=115]:.O.T[/size]

mna by zaujimali take svajciarske studie realizovatelnosti dialnic aj zeleznic… a mozu byt vydane direktivne zakazy ale v konecnom dosledku to poskodi ekonomiku, PL-SK hranica je exemplarny priklad, ma stovky km ale aj ked bude D3 tak budu stale len 3 prechody.

Tu je pekný článok keď súkromník má záujem o business, tak zákazníkov si nájde (odoberie konkurencii)… z každej zákazky má (potecionálny) zisk. A netvrdím, že by všetky zmizli.

Pošta spala na vavrínoch, napr. do našej firmy nikdy neprišiel nik z pošty aby ponúkal ich služby, na druhej strane postupne ako vznikali kuriérske spoločnosti jednostaj ich obchodní zástupcovia klopali na dvere a podrážali sa s cenami. Veľmi tomu pomohlo aj zrušenie spešnín železniocou. Každá kuriérska spoločnosť dnes má “depá” po celom slovensku a každý večer vyrážajú medzi týmito depami stovky kamiónov s balíkmi. Ale pokiaľ viem prakticky žiadne depo nemá napojenie na železnicu, používajú len autá. Na záver perlička, ešte v časoch keď roky kuriérske spoločnosti prišli samy po balík k odosielateľovi, ktorý stačilo aby bol v hocijakej viditeľne nepoškodenej krabici prelepenej lepiacou páskou bolo pravidlom že z pošty človeka hnali ako prašivého psa ak balík nebol okrem krabice aj zabalený v papieri a previazaný motúzom. A na pošte samozrejme ani motúz ani papier nepredávali, tak to už odradilo aj najskalnejších a pošte zostali len súkromné osoby ktoré o možnosti kuriéra ešte nepočuli.

dokumentacia pripravena po Slovensku Lupcu, do 30.juna 2015 ukoncit spracovanie studie realizovatelnosti. Do jedneho mesiaca rozhodnut…

zdroj TA3, TB vlady po vyjazdovom rokovani v BB

Zbytocne, radsej nech po Slov.Lupcu rozsiria I/66 na 4 pruhy a dalej zrekonstruuju a doplnia o odb.a prip.pruhy.

Tak od BB po Slovensku lupcu budu rekonštruovať cestu I. triedy, síce neviem v akom je stave pred 2 rokmi som tade šiel a zdala sa mi az po Podbrezovu vcelku dobrá, hlavne širkovym usporiadaním s krajnicami (az na nejaký krátky usek, ktorý opravovali). Ked práve na Slovensku lupcu ma viest diaľnica ( ďalej cez hliadelske sedlo do Ružomberku ), má to skutočný význam?

Parametre su na nase pomery priam vyborne, povrch je vsak az na kratke useky cim dalej tym horsi a bezpecnosti by vyrazne pomohlo doplnenie odb.a prip.pruhov. Aj vzhladom na to, co pises tvrdim, ze R1 tu nema zmysel ani po Slov.Lupcu.

Diaľnica len po Slovensku Lupcu urcite nemá význam, ale jej predĺženie tak ako je navrhnuté ako pokračovanie obchvatu BB cez Slovensku lupcu a hliadelske sedlo do Ružomberku prinesie urcite výborne spojenie na sever a odľahčenie Prechodu cez Donovaly. Toto spojenie je podla mna viac ako potrebné. Nielenže zrýchli dopravu v tomto koridore Sever - Juh, ale z casti aj preberie dopravu zo západu (BA NR …) smerom na Liptov, Vysoké Tatry, PP, PO,…, ktorá chodila predtým cez Žilinu. Uz otvorením R-ky po BB mnohí chodia radšej tadeto a ked sa odbúra prejazd cez Donovaly, tak sa využitie tejto trasy este zvýši. Ked to len tak jednoducho odhadnem, dnes asi 55km BA-RK trvá asi 45-55 min, aj viac pri normálnej premávke a po R-ke to bude 25min. Úspora cca pol hodinu, to je značne viac ako pri rovinatých úsekoch. Nehovoriac o úspore pre nákladnú dopravu.

ach jaj, cca pol roka bolo ticho a zas niekto musi vytiahnut tento nezmyselny projekt cez NP Nizke Tatry, nedaju a nedaju si stym pokoj…

Ta spojnica BB-RK JE VIAC AKO POTREBNÁ.
Vedenie cez Donovaly je viac menej nemožne, nepriechodné a mimoriadne náročne.
Trasa, ktorá je teraz v riešení je oveľa lepšia ide cez Hliadelske sedlo a primeraným dlhým a náročným tunelom ústi v údolí za Korytnicou a potom uz je vedená viac menej okrajom doliny az do RK.
Toto riešenie aj v primeranej miere rešpektuje ochranu prírody.
Neviem si predstaviť lepšie trasovanie.
Ale nechám si poradiť …

Ach jaj, precitaj si par stranok dozadu, uz sa to tu riesilo viackrat… Medzi BB a RK nie je RC potrebna. Spojenie sever juh z vacsieho meritka (PL-HU) ma zabezpecovat R3. Nie sme tak bohaty stat (sme len tak blby stat), aby sme mali RC v kazdej doline a do kazdej dediny…

studia nam obzrejmi ako by bolo spravne financovat tento usek. urcite tam bude ppp a junkerov fond. z eu fondov isto nebudeme tento usek stavat je pridrahy a taktiez toto prog. obdobie uz mame pokryte. cize skor ako 2020 sa isto nic nepohne. mozno ak sa da do prevadzky D4 a R7, potom si viem predstavit ze by sa zacalo riesit ppp na tento usek.

Andi, viem dlho sa debatuje na tuto tému, je potrebné spojenie sever juh na strednom Slovensku ( nechcem sa teraz rozpisovať kade, alternatívy, atd..) Spojenie diaľnicou BB a RK je o spojení tak severo-južnom, ako aj východo-západnom.
Tuto spojnicu budu vo veľkej miere využívať ľudia a firmy v smere západ východ, ktorí dnes jazdia cez ZA. Ako som uz písal, urcite percento dopravy západ - východ a naopak sa uz po dokončení dialnice po BB, presunulo na R1, a spojením na D1 v RK to este vzrastie ( aj ked dokončia D1 v chýbajúcich úsekoch).
A samozrejme je to aj jedna zo spojníc sever - juh
Urcite by bola uz dnes veľmi vyťažená.

Vsetky tie spojenia zabezpecuje aj R3 a v ovela lahsom terene. Tah I/59 vs. I/65 je to iste ako pises tu D1 vs. R2 R2 vseobecne - #1302 podľa Peterman Keby tah I/65 nebol desatrocia zanedbavany, tak su tam uplne ine intenzity. Ale kto nemusi, tak si nepojde nicit auto na panelovku a kamionisti nebudu riskovat uzke Kremnicke bane, kde sa nebezpecne prepaduva krajnica…