Je skutočne naivné sa domnievať, že tento úsek by mohol byť akýmsi bypassom na východ kvôli patovej situácii na úseku diaľnice D1 Turany-Hubová. Ani pri najlepšej vôli si neviem predstaviť, že by bolo možné zrealizovať ho rýchlejšie. Dnešná R1 by mala byť nadlho ukončená tam, kde v súčasnosti je a nie je potreba na ňu ďalších 30 rokov vôbec siahať. Táto časť regiónu potrebuje ďaleko viac dobré projekty zkapacitnenia a zkvalitnenia I/59 a I/66 (dva stúpavé pruhy, vybudovanie a predĺženie odbočovacích pruhov, obchvat Brezna, niekde možno MÚK na ceste 1.tr. atď). Región ako taký by sa mal ďaleko viac zamerať na oveľa potrebnejšie úseky na R2 a R3 v rámci VÚC.
samotna I/59 je bypassom a este zopar rokov bude…
Štát skúma, či môže spojiť R1 a D1…Tak ako to vidite vy ??? Aco spojka R 2 - R 3 cez tunel Raztocno…?
Ten clanok v sme je dobre napisany, nesnazi sa navodit dojem, ze sa to ide stavat bleskovo a za kazdu cenu. Bohuzial zase obvinili chudaka rysa s medvedom, ze brzdia vystavbu
Na to tu mame ine temy…
alebo
alebo
Musia za každú cenu posunúť RC viac na východ, aby mala R8 opodstatnenie, v opačnom prípade bude okolie Ponitria prešpikované rýchlostnými cestami. R3 cez Turiec bude popri R1 BB-RK zbytočná a sa nahradí “rekonštrukciou” I/65 a R8 dostane podporu aj od odborníkov. Ďalšia objednávka kde je zadaný výsledok.
2 tahy 50-80 km od seba (pripad D1 a R3 cez MT) su mozno opodstatnene v smere z-v ale v smere s-j urcite nie.
ono je to velmi zaujimave, ale Rka cez Donly by bola v dost znacnej miere aj z-v tahom, ako je tomu aj teraz, ked Donly sluzia pre spoj. z-v a tak to zrejme aj vzdy ostane
navrhujem obnovit hlasovanie o R1 BB - RK…ci vobec ma byt a pod…ci sa od toho roku 2007, od posledneho hlasovania, zmenili nazory…lebo aj vtedy vlastne vyhrala Rka BB - RK
Prečo porovnávaš neporovanateľné..?!
Úsek čo má 12,3 km s úsekom čo má vyše 50 km..?! Taktiež zavádzaš s údajmi o 11 tuneloch, to si odkiaľ nabral ten počet..? Pokiaľ ja viem, tak tých tunelov by malo byť v minimalistickej verzii (teda čo sa týka tunelov) 4 ks: Diel, Kozí chrbát, Korytnica a Liptovská osada a v maximalistickej verzii by ich malo byť 7 ks: Diel, Kozí chrbát, Korytnica 1, Korytnica 2, Liptovská osada, Biely potok a Mních. Tak mi láskavo odpovedz odkiaľ si zobral ten počet 11 tunelov..!?! Snáď nie z tej nereálnej, prehnane nadsadenej varianty čo tu kedysi dávno prezentoval “náš rozprávkár”, ktorú tak rád tu demagogicky nadsadene a prehnane prezentoval vždy keď sa jednalo o tento úsek..?
Niektori clenovia fora by ma tusim najradsej upalili, ked co len naznacim, ze nejaky usek R1 ci R2 moze byt drahsi ako ich nenavidena D3 Tak pekne poporiadku
Tunely:
Diel 1775 m
Kozi Chrbat 2975 m
Barborina 1330 m
L.Osada 1 - 170 m
L.Osada 2 - 820 m
Liskova 220 m
Javoriska 600 m
Lieskovska 220 m
Revuca 180 m
Biely Potok 1650 m
Mnich 760 m
Mosty a estakady porovnatelne s D3, vyskou aj umiestnenim v terene. Hned prvych 5 mostov v smere od Sl.Lupce je unikatnych na nase pomery. Nehovoriac o mohutnych poloestakadach ako na D3 HP-Strazov. Plus ovela horsi pristup na stavenisko a vzhladom na NP dalsie investicie do ochrany prirody.
Usek je rozdeleny na 3 poduseky, ak chces porovnavat dlzkovo podobny usek (co je jedno, ked pocitame naklady na km), tak prvy usek je od Svrcinovec-Skalite aj radovo narocnejsi.
A mozno ta potesi, ze na stavbu R1 BB-RK je dlhodobo silny lobbing z niektorych stavebnych firiem, ako inak, cez PPP…
Naozaj sa netreba vystavby tohto useku obavat, este aj studia realizovatelnosti sa robi len preto, aby sa peniazky kotulali spravnym smerom a zaroven aby sa umlcalo vedenie banskobystrickej zupy, ktore uplne nezmyselne tlaci na megalomansky nerealizovatelny projekt R1 a uplne kasle na ovela osoznejsiu a pre kraj prospesnejsiu a potrebnejsiu R2. Ale to je tak, ked sa na urovni kraja presadzuju zaujmy len a len mesta…
isteze vedenie BB zupy “nezmyselne tlaci” na projekt lebo chce aby sa dostal do planov pricom vystavbu nijako nevie ovplyvnit. cize tlaci na zaradenie do siete ktore nie je iste. R2 v sieti davno je a BB nijak neovplyvni to ze stat vycleni do ERDF take sumy ktore na nic nestacia. R2 moze byt aj je verbalne pokladana za dolezitu ale to su len prazdne proklamacie.
donovaly davno nie su perspektivna konkurencia D1 aj ked kvoli megalomastvu usekov dialnice okolo ZA su a budu par rokov lepsia alternativa. donovaly su totiz tiez blizie naokolo, donovaly su hrozba pre vymyslene spojenie z polska do madarska cez turiec ktore mozno ma zmysel v ramci V4 ale pre celoeuropske spojenie (cize do nemecka atd.) nie, pretoze koridor IV. tuto funkciu uz davno plni.
V tomto musím podporiť Amdreja, Keď sa spomenie Žilina, tak to pre niekoho je horšie ako keď býkovi ukážu červenú. Je veľmi zaujímavé, že megalomanstvo v podobe severného obchvatu R1 nikomu nevadí, a pri tom sa tam tak akurát v pondelok ráno a v piatok večer preháňa pár zúfalcov, ale ináč je to nevyužitý usek. Jeho jediný úžitok je akorát, pre miestnych , ktorým sa nechce cez semafóry. A pritom mega preplatené PPP musíme splácať všetci. Jeho reálne využitie je tak v horizonte možna 40-50rokov.
Tiez nechapem BB-zupu, preco potrebuju mat nejaky medzinarodny tah cez svoj chotar. Az tu R1 do RK raz nedajboze postavia, potom sa budu stazovat na hluk a ine neduhy spojene s tym. Obrazne povedane: neni lepsie byvat na slepej teda tichej ulici, ako pri hlavnej?
Je veľmi zaujímavé, že megalomanstvo v podobe severného obchvatu R1 nikomu nevadí, a pri tom sa tam tak akurát v pondelok ráno a v piatok večer preháňa pár zúfalcov, ale ináč je to nevyužitý usek.
je zaujimave ze necitas spravy - 20 tisic intenzita na BB obchvate pritom tam R1 konci. ozvi sa ked dokoncia megalomansky usek ZA-strazov-ZA brodno a podebatujeme o tamojsich intenzitach.
JaNY, ja zase uplne chapem, ze dobri a skromni ludia v ZA zupe sa obetuju a chcu mat medzinarodne tahy v kazdej doline, este aj zeleznicu aj vodnu cestu.
Severny obchvat BB by som nezatracoval. Sice predrazeny, ale cez mesto boli intenzity vysoke, aj ked sposobene lokalnou dopravou (cca 2-3 km za obchvatom klesa intenzita na I/66 pod 10 tisic v./24h) a ked sa to rozdelilo, tak su obidve cesty v pohode.
A ta intenzita 20 tisic na obchvate je zase len na zapadnej casti (na useku asi 1,3 km maps.google.com/maps?saddr=Unkn … 4&t=m&z=14 ), dalsieho 2,5 km to postupne klesa a na vychodnej casti je mozno tak 12 tisic, kedze sa tam intenzita 16 tisic rozdelila na dve cesty.
Problem je, ze ten obchvat je uzky, male polomery zakrut a tym padom jeho kapacita nebude vysoka. V pripade, ze by sa postavilo pokracovanie R1 do RK, okamzite bude poziadavka na vystavbu vychodneho tuneloveho obchvatu BB.
Nedávno bolo prezentované, že po SO BB jazdí 10000 vozidiel denne. Tých spomínaných 20000 nie je okolo Nitry? Ja tú vetu chápem takto: po otvorení SO BB je na najfrekventovanejšom úseku pribiny intenzita 20000 denne.
Kompletizácia R1 pritiahla nové vozidlá a severný obchvat mohol presunúť nejaké vozidlá z Donovalov na Čertovicu. Chcel by som teda počuť rozumný argument, prečo zavrhnúť úsek BB-Slovenská Ľupča. Taktiež by sa nemal zavrhnúť obchvat RK - možno je tam príliš veľa tunelov, ale práve štúdia realizovateľnosti by mohla pomôcť tomu, aby sa parametre navrhli “realizovateľne”

JaNY, ja zase uplne chapem, ze dobri a skromni ludia v ZA zupe sa obetuju a chcu mat medzinarodne tahy v kazdej doline, este aj zeleznicu aj vodnu cestu.
Medzinarodne tahy D/RC su v Zilinskom VUC v podstate iba 2, trasa D1 a trasa R3 cez Turiec s pokracovanim D3 cez Kysuce, teda jeden V-Z a jeden S-J. Severna R3 zostane len tah na urovni cesty I.triedy, po hranicu sice postavime polprofil RC, ale dalej to bude len cesta I.triedy.
Neviem o tom, ze by v ZA kraji bol zaujem o vodnu cestu. Snazi sa ju presadzovat stat a kysucke mesta s tym maju problem, odmietaju to, lebo to brani rozvoju tychto miest. Podobne ako R1 do RK, VUC ZA odmieta a stat to tvrdo prostrednictvom nastrcenych BB patriotov presadzuje.
A zeleznica? Jedna hlavna trat V-Z a druha na sever cez Kysuce 50 km. Ostatne trate su stratove a postupne budu zanikat. Hlavne tych vyse 20 zeleznicnych tunelov do BB s minimalnym vyuzitim.
A ta intenzita 20 tisic na obchvate je zase len na zapadnej casti (na useku asi 1,3 km maps.google.com/maps?saddr=Unkn … 4&t=m&z=14 ), dalsieho 2,5 km to postupne klesa a na vychodnej casti je mozno tak 12 tisic, kedze sa tam intenzita 16 tisic rozdelila na dve cesty.
to je mozne, tym padom je priemerna intenzita obchvatu okolo 15.000 aut co nie je vela zato na Sk kde su vseobecne nizke intenzity na D/RC je to standart. hlavne na Pachodialnici pod tatrami.

Kompletizácia R1 pritiahla nové vozidlá a severný obchvat mohol presunúť nejaké vozidlá z Donovalov na Čertovicu. Chcel by som teda počuť rozumný argument, prečo zavrhnúť úsek BB-Slovenská Ľupča. Taktiež by sa nemal zavrhnúť obchvat RK - možno je tam príliš veľa tunelov, ale práve štúdia realizovateľnosti by mohla pomôcť tomu, aby sa parametre navrhli “realizovateľne”
Presun na Certovicu bude uplne zanedbatelny. A co chces riesit na useku BB-Slovenska Lupca, mozno odbocovacie pruhy, ak nejake chybaju, ale inak je to pre 10 tisicovu intenzitu, kde je iba 1600 nakl.v./24h uplne postacujuca cesta. Je tam vobec az po Podbrezovu nejake obmedzenie rychlosti?
Google tam udava na 27,5 km 20 min, teda 82,5 km/h.
maps.google.com/maps?saddr=%C5% … sz=13&z=11
A “obchvat RK” som nepochopil uz vobec. Ak sa postavi D1 okolo RK, tak zo vsetkych smerov budu intensity do mesta na urovni 6-9 tisic. Ci si myslel vychodny obchvat RK medzi I/18 a D1 pri Martinceku?