R1 Banska Bystrica - Ruzomberok

na tejto ceste je ten isty problem ako I/51 TT- SE - hranica CR. Keby sa spojila NDS a SSC, tak by ich mozno tuklo, ze RC je zbytocna a ozaj by prinieslo viac len kvalitna jednicka ako sen o RC. A vrcholovy tunel ako je planovany na I/51 by certovicu a aj tento smer luxusne poriesil

Fakt mi je jedno, ci R1 skonci pri Slovenskej Lupci alebo pri Brezne. Pride mi ale dost divna ta vasa logika, ze RC/D sa musi napajat na nejaku inu D/RC. Vsak praveze je logicke, ze ked sa zide dost vela ciest 1.tr (ako pri Brezne I72 od Certovice, I66 od Helpy a a I72 Tisovca), tak vznikne dostatocna premavka na to, aby niekde tam zacala RC (tak je to aj s madarskou M30 pri Miskolci).

Ale chapem, ze vam sa zjezja brvy pri slove RC kvoli tomu, ze potom treba paralelnu jednotku. Podla mna je to pravidlo hlupost, a uplne v pohode som za, aby tu, ako aj na velkej casti I50 KE-ZV (a miesto D1 okolo Spisskeho hradu, kde je teraz vlastne 6 paralelnych pruhov) bola radsej 4-prudova jednotka s obchvatmi a mimourovnovymi krizovatkami a 110kou, nez polprofilova Rka s dalsou paralelnou polprofilovou jednotkou.

R1 by mala koncit v BB, odtial nech sa uvazuje so skapacitnenim I/66 na 4 pruhy po Podbrezovu, pripadne nejakymi MUK (Sl.Lupca, Lucatin, Brusno). Aj to by IMHO malo byt v prioritach v horizonte 10 a viac rokov, mame u nas daleko kritickejsie useky ciest I. triedy.

R1 tak skoro nikam dalej nepovedie, jedine, ze by sa cela presunula:) naozaj este mohli v ramci R1 poriesit Salkovu a R1 mala koncit az pri odbocke na Lupcu, ale to by sme asi chceli vela…
na I/66 treba poriesit krizovatky, poriesit obchvaty Lopeja, sakra tazkej Podbrezovej, Brezna..dalej nepokracujem, menoval by som vsetky obce :slight_smile:
10 a viac rokov tam urcite nebude treba dalsie pruhy, aj ked k useku Lupca - Lopej staci polprofil :slight_smile:

R1 by mala končiť v KE, teraz je ideálny čas na prečíslovanie R2. A úsek ZV-BB bude vedený ako privádzač tak ako to bolo povôdne zamýšľané.

logicke :slight_smile: R1 BB - RK umiera :slight_smile:

Logicke by to bolo predovsetkym pre jej vyznam - R s cislom 1 by mala mat vyznamnejsi ciel (KE) ako aj trasu (BA-ZV-KE, nielen BA-ZV-BB). Ale to sme uz OT :slight_smile:

Ty tu chceš nové SNP ? :slight_smile: … svojho času keď sa rušila D65 a nahradovala sa R-kou ( ono v tom čase bolo uvažované že R1 bude BA-ZV-KE ) bol veľký problém pre BB-loby aby cez BB išla R-ka s vyšším číslom ako 1 :slight_smile: a možno by to aj prehltli ale jednoducho cez BB neprešlo ( nevedeli zniesť ) to že by ZV mal R1 a BB nie - to by bola strašná tragédia :unamused:.

johhan, ale ved aj D65 mala viest cez Kremnicu a TR do MT, sucasna R1 ZH-ZV-BB bola pre BB stavana len ako privadzac. Tak v com by bol problem, obzvlast, ked usek ZV-BB je uz davno postaveny? :slight_smile:

D65 do MT viedla za československa … potom za Mečiara sa D65 potisla do BB a vymyslel sa smiešny parameter D24,5/80 aby úsek ZH-ZV, ZV-BB splnal dialničné parametre

aspon sa o tom v NDS suska?

Neviem ci ma NDS hlavne slovo, nebude to skor v kompetencii ministerstva dopravy? Mam pocit ze v NDS nefandia R1 BB-RK, kedze ju ani nemaju zaznacenu v zozname pripravovanych stavieb a na mape je s poznamkou “stavba SSC”

Logicke by to bolo, ale SK trpi nedostatkom logiky uz dlhe roky.

to je sice pravda ale v reale by sa mala napajat a to kvoli tomu ze D/RC by mali kopirovat “E” trasy. moze sa sice presmerovat aj “E” trasa ale v nasom pripade to nema ziadne opodstatnenie. co sa tyka R1 tak ta by mala viest do KE a cez BB by mala ist R3.

uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/217569

predbezne oznamenie na studiu realizovatelnosti. Tak malo staci, aby zacali mat niektori mokre sny:

viewtopic.php?f=35&t=18529

a nocne mory:

viewtopic.php?f=35&t=18523

aspon male odlahcenie, ked to inak s vystavbou vyzera velmi zle

Skorej si myslím že potrebujú niečo prekryť tak vyťahujú Donovaly :slight_smile: Mňa len baví ked na Donovaly hádžu čísla … už teraz napríklad vedia že pod 2 mld EUR to nespravia ale napíšu 1,6 :slight_smile:

Paci sa mi tato hadka, ci je lepsi nefinancovatelny tunel za Zilinou alebo nefinancovatelny tunel za Bystricou. Dufam, ze pochopia, ze treba robit na R2 a prepojit vychod-zapad bez zbytocnych tunelov.

cisla a datumy su asi zo spravy EIA - tam bola suma 1,6mld a zaciatok vystavby 2016. zaujimave je tiez, ze stranku NDS vacsinou povazuju novinari za posvatny zdroj terminov, ale teraz im nevadi, ze tento usek tam ani nie je uvedeny :slight_smile:

Myslis tej spravy EIA, ktora bola urcena len na to, aby ten usek presiel? 11 tunelov a vyse 10 mohutnych mostov - na cenu pod 2 mld. € mozeme zabudnut. Nechce to ani unia, ani SR, len niektore lobisticke skupiny…

presne tak, a keby sa za prejazdy tymito drahymi hrackami malo seriozne cvakat tak by nastala situacia ze nosna cesta by bola stara cesta a cez tunel by sa jazdilo natolko nakolko by bola pretazena.