Osobna doprava - ZSSK, RegioJet etc

Keďže sa od nového grafikonu rušia IC, bude ešte niečo jazdiť na koridore 160kou? Klasické rychliky doteraz nejazdili

ono zas uplne IC nezrusili. vramci noveho grafikonu boli ponechane 2 pary zrychlenych spojov jeden rano druhy vecer presne v casoch kedy sli aj IC.. a tie asi budu vyuzivat koridor rychlost tych 160 ..aktualna uz finalna podoba CP pre 24/25 platna od 15.12.2024 je k dispozicii tu zssk.sk/wp-content/uploads/ … _SK_24.pdf

Rýchliky BA-KE jazdili 160 km/h už od GVD 2018, v aktuálne končiacom GVD mali túto rýchlosť okrem IC aj Tatrany, Považany a trenčianske Rexy (samozrejme za predpokladu, že mali rušeň na túto rýchlosť s ETCS - to sa v posledných mesiacoch zlepšilo dodávkou nových jednotiek od Stadleru a doplnením ETCS na rušne 361.1)

Pokiaľ ja viem, tak áno, jazdili aj rýchliky 160, ale grafikon bol stavaný na 120 práve kvôli tomu, že nemali všetky rušné ETCS. Takže v praxi to bolo tak, že len rychliky, ktoré mali meškanie to reálne využívali na skrátenie meškania…
Išlo mi o to, že ak sa grafikon neupraví pre rychliky permanentne na 160, tak sú to vyhodené miliardy eur na trať, kde žiadne vlaky reálne toľko nebudú jazdiť

Na cp.sk je všetko od 15.12.2024 nahodené.

Porovnanie časov…

Dnes:
LM-Bratislava ide 3h 18 min hodiny express. IC LM- Bratislava 2h 53 minút.
Ale 6 zastáviek navyše má express, čo je 25 minútová strata.

V novom grafikone:
LM-Bratislava ide 3h 19 min hodiny express. IC LM- Bratislava 2h 59 minút.
Tiež 6 zastáviek navyše. A to je 20 minútová strata.

Nechce sa mi teraz prepočítavať, na akú rýchlosť je stavaný súčasný grafikon (je v tom aj tak veľa premenných, o ktorých nemusím ani tušiť), ale faktom je, že nasadenie rušňa bez ETCS znamená garantované meškanie 10+ minút

Uz je to nahodene na cp. Podla stareho gvd IC medzi TT a ZA bez zastavenia ma priemerku 130 km/h. Podla nového to bude asi 125 km/h aj po odpocitani 5 minut kvoli TN. Povazany mi vychadzaju iba cez 80 km/h teraz a od nového nieco pod 110 ked odpocitam 3 minuty pre kazde zastavenie.

tak to je ubohe na prerobenu trat taketo hodnoty.. takmer ziadny casovy zisk ..smutne, rovno mozu modernizovat nanovo.. z ba az po puchov

Ale zase netreba zabudat ze vlaky nemozu len tak hocikde predbiehat npr osobaky. Cim viac vlakov na trati tym viac prekazok…

V máji 2024 jazdili 160 km/h (± niečo). Na obrázkoch je 157 km/h a ak sa dobre pamätám a nemýlim, zazrel som i 159 km/h, no neviem aká je “presnosť” údajov na tej informačnej tabuľke. Pozri:
[album]49632[/album] [album]49633[/album] [size=77]1917[/size]

Treba ZA-Poprad urobiť na 200km/h a pojde to tu rýchlo. Vacsie rýchlosti, kde je menej hustá doprava. To je strategická hodina, ktorá sa ešte modernizáciou dá ušetriť.

Nie prerábať Ba-ZA jedine ak spraviť rýchlejšie priame úseky.

Podľa zošitového cestovného poriadku platného už v tomto roku:

IC 44/45 VECTRON = 160 km/h
EX 520/ 521 / 522 / 523 /524 / 525 Gorila = 160 km/h
Ex 600 - 627 VECTRON = 160 km/h
R 700 - 717 r.361.1 = 160 km/h
Os BA- TT/TN, ZA- TN vedené radou 561 a 671, 660, 661= 160 km/h

Rýchlosti platia pri úplnej kontrole ETCS.

rovas: 125km/h a 110km/h sú pri traťovej rýchlosti 160km/h čísla naprosto vyhovujúce. Tým, že už to nie sú 2-3 “nadvlaky” je naviac nutné viac riešiť stabilitu GVD. Pendolína ČD jazdia Praha-Ostrava priemernou rýchlosťou 110-115km/h podľa toho ako sa zadarí a jaká je to paráda (zastavenia Pardubice, Olomouc, je ale pravda že tá trať má menší podiel rýchlosti 160km/h).