Tebe buď strašným spôsobom vrie žlč v žilách, alebo absolútne nerozumieš čo robia odpisy s hospodárskym výsledkom.
Buď sa ukludni alebo doštuduj, v opačnom prípade vedieme mezmyselnú diskusiu a z toho som ja out ![]()
Tebe buď strašným spôsobom vrie žlč v žilách, alebo absolútne nerozumieš čo robia odpisy s hospodárskym výsledkom.
Buď sa ukludni alebo doštuduj, v opačnom prípade vedieme mezmyselnú diskusiu a z toho som ja out ![]()
Odpisy maju vsetci, nie len BTS. A vsetci maju aj po odpisoch zisk, len BTS nie. Tak?
Dostali BTS 100mil na terminal? Zvysovalo im MD zakladne imanie? Prichadza teraz Wizz a Ryan kvoli tomu, ze Raz im dal extremne zlavy? A zaroven, robi MD nieco na KSC, ked uz si z neho kazdy rok vybera zisk?
Okej odpisom síce možno trocha rozumieš, ale žlč úraduje ďalej…
Čísla na terminál sú trocha vytiahnuté z prsta, a vyššie už bolo spomenuté, že základné ímanie bolo na terminál a naposledny 15 rokov dozadu.
Zlavu dal Ráž na poplatky za riadenie letovej prevádzky… tie sa neplatia letisku, ale štátu cez ANSP, teda rovnaké zľavy ako BTS má aj KSC.
MD je na KSC minoritný vlastník, čo tam má akože podľa teba robiť keď nemá ani len rozhodovacie právo?
Ktore cisla su vytiahnute z prsta? Mas oficialnu konecnu cenu za terminal? A vies, ci sa tych 33 mil EUR doplatilo? 70mil nespochybnuje nikto. Pritom stary terminal mal kapacitu 2.5 mil pax, takze by stacil este aj teraz.
Raz dal zlavu na poplaty za riadenie letovej prevadzky. Ale, letisko dalo zlavu na rozlietavanie novych liniek. O’Leary “V Bratislave postupujeme veľmi rýchlo hlavne vďaka rozvojovej schéme letiska”… Z akych penazi, ked je statne a v strate?
MD, ak vyberie na zisku z KSC 500 tis EUR/rocne, tak tych 500tis EUR/rocne moze viazat na presne take rozvojove schemy ako ma BTS, aby sa z toho rozlietavali linky z KSC. Robi to? Nie. Len z KSC vyberie zisk a v BTS nechava incentive schemy aby robili stratu.
Rovnako ako ja, nevieš ani ty odkiaľ sa doplatili peniaze za terminál, držme sa teda faktov a tie sú, že posledných 15 rokov letisko dostalo od štátu presne 0€, teda pekne vidno, že zisk/strata neznamená cashflow.
Z akých peňazí zá zľavy? No predsa z tých, ktoré má, strata x miliónov neznamená, že na účtoch má za ten rok - x miliónov, ktoré musí niekto zaplatiť.
Odpisy majú všetci, ale v akom pomere? 11 miliónov ročne na 20-30 miliónov tržieb ti dokáže spraviť pekné skreslenie hospodárskejo výsledku a zmeniť aj zisk na stratu.
MD nemôže pomáhať konkrétnemu letisku, je to nedovolená štátna pomoc letiskám(podľa poslednej regulácie EÚ platnej od 2014), ak chce KSC rozvojovú schému, musí si ju zabezpečiť samo tak ako BTS. Tu máš vlastne aj odpoveď na “dotovanie”… už to nejde aj keby štát chce.
Neviem o akych peniazoch hovoris. Fakt je, ze minimalne 70mil EUR dostalo BTS od statu, cize dotacia. Ak ju rozratame na tvojich 15 rokov, tak cca 5 mil EUR rocne (a to neriesime to, ze kazdy rok dostava BTS daleko najvacsie dotacie na sluzby vo verejnom zaujme a ochranu letiska - staci si pozriet zavierky MD).
Z akych penazi da zlavy? No presne z tych, ze si nenechava na buduci rozvoj a udrzbu seba sameho, a ocakava, ze mu to stat potom zas zatiahne.
“11 miliónov ročne na 20-30 miliónov tržieb” je presne o tom, ze pri svojom mode fungovania ako lowcost terminal Viedenskej aglomeracie s 90% zlavami pre Ryan a Wizz nema sancu zarobit si na to, aby vyzeralo ako “vyhladna skrina” a “narodne striebro” ako ho Fico prezentuje.
MD nemoze pomahat. Ale ako akcionar moze spolu-rozhodnut, ako sa nalozi so ziskom. A ak povie, ze to co by bol zisk pre neho, o to sa mozu zisky pre akcionarov znizit, pokial to letisko bude viazat na incentive schemu, tak mu nikto nebude branit. Proste je uplne na akcionaroch kolko zo zisku sa odvedie ako dividendy. A tak ako moze dat na rozlietavanie linky “Region Turizmus Kosice”, moze aj podobna statna organizacia (napr Slovakia Travel). Bezne sa to robi.
Fakt su az trapne tieto tvoje bajky, ze MD moze dotovat BTS ako chce, ale chudacik z KSC SI LEN MUSI VYBERAT TEN ZISK, ALE NIC TAM NEMOZE ROBIT. Fakt…
Tych nevysporiadanych pozemkov az tak nie je…
Ja vobec nerozumiem, ze preco vobec je nejaka privatizacia na stole. Ostatne letiska v okoli vobec privatizovane neboli.
Neustale to tu opakujes ako keby v slovenskom miertiku to bol neviem aky peniaz…
Keby aj tak co? Mame radsej platit viedenskemu letisku? Vtedy by si bol spokojny?
Neviem o com tu stale tocis, ale letisko ma na ucte cez 28milionov… (euro)
No ved to, ze ten terminal bol stavany na uplne ine kapacity, ktore sa nepodarilo naplnit a preto je to tak… V buducom roku to bude ovela lepsie, nehovoriac o roku 2027, ak vsetko pojde dobre a linky budu obsadene.
Pozri si oficialne uctovne uzavierky a vyrocne spravy. Akych 33milionov doplatit? Cena za terminali bola cca 113milionov euro, tych 60 milionov nieco dal stat, ostatne sa financovalo z uverov, vies si to najst v tych dokumentoch.
Tu mi to zhrnulo AI:
Cize stat dal 64milionov… A nie 100milionov ako tvrdis…
Letisko nie je v “prevadzkovej strate”, kedze ma velky majetok a vo velkom odpisuje.
Konkretne za rok 2024 dosiahlo letisko EBITDA 17milionov… Na uctoch ma 28 milionov, na ktore si zarobilo vlasnou cinnostou.
V kazdej krajine je to inak… Napr. u nas su odpisy na 20 rokov. V cesku je to az 30 rokov…
A samozrejme je tazke porovnavat vysledky letisk, ked praha o sebe je velke mesto a nema ziadnu letecku konkurenciu siroko daleko…
Prazske letisko odpisuje cca 50milionov rocne.
Len sa preuctuje na ucet “Výsledok hospodárenia minulých rokov”…
x krát vyvrátené domnienky a nepravdy, na toto je škoda nejakej dlhšej reakcie, nemá to ani hlavu ani pätu a ani jedno pravdivé číslo.
Tak este par faktov (resp podla mareks a yoggyho vzajomne lajkovanych dohadov), rovno podla Zaverecneho uctu MD za 2023 (najnovsi dostupny tu):
Prijmy:
Vydavky:
Cize suma sumarum:
Na BTS v tom roku zakl.imanie nezvysoval, ale Poprad uz bacoval inak: “Dňa 28. 12. 2022 schválilo mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Letisko Poprad - Tatry, a. s., zvýšenie základného imania spoločnosti Letisko Poprad - Tatry, a. s. o 1 200 000,00 eur,. Na základe uvedeného Ministerstvo dopravy SR poskytlo leteckej spoločnosti finančné prostriedky v sume 1 200 000,00 eur ako peňažný vklad štátu do základného imania.”
Ake dohady? Ty tu doslova vytahujes fazulky, uplna demagogia.
Ministerstvo dopravy malo v tomto roku rozpocet 2.6 miliardy euro a ty sa tu hadas, ze Bratislavske letisko - ktore je skoro 3x vacsie, ze dostalo od statu o 1.7 miliona eur viac ako kosicke letisko…
Keby si zistil, ze kde vsade utekaju statne peniaze tak by…
Uz som povedal vsetko co som chcel.
No ked k teme o letiskach je zhrnutie vydavkov na letiska demagogia, tak niet co dodat.
No a len pripomienka: na rozlietanie novej linky z KSC do Malagy dal kosicky kraj 150tis EUR/rok. Cize ak by blavocentristicky stat nechal uz len dividendy, ktore si vyberie z KSC na jeho rozvoj, kazdy rok by sa z toho mohli rozlietat minimalne 2 nove linky.
Doktor, keď už máš načítané príjmy BTS, koľko dostávajú za vládnu letku?
Je to demagogia, lebo ziadnym sposobom na to letisko nedoplacame ako tvrdis ty.
Co bude nabuduce? Ze Bratislava ma vacsi rozpocet ako Kosice a cele slovensko na nu doplaca? (aj ked Bratislava ma dvojnasobny pocet obyvatelov?)
A nebude stat dotovat linku Kosice - Goteborg? Takisto Bratislava - Kosice?
A co tu stale nadavas na slovensko a bratislavu… a to, ze si viedenske letisko vybera dividendy a rekonstruuje za to terminaly vo Viedni ti nevadi? Nehovoriac o neschopnom manazmente…
Podla mna to velmi vyhovuje viedni, ze sa lieta len minimalne, kedze tak vsetci musia letiet cez vieden…
Samozrejme na to, som ziadnu kritiku od teba necital.
no koľko? ![]()
Neviem prečo ťaháš do diskusie TAT, o tom nie je ani téma ani diskusia.
toto sú argumenty na takej úrovni, ako keby som ti začal nadávať za to, že KE má krajšiu vlakovú stanicu a dostalo väčšiu investíciu ako BA, úplne nezmyselné.
Z tvojich faktov vyplýva, že štát “dotuje” cez BO a HAZZ pomerne k prepraveným cestujúcim KSC veľmi podobne ak BTS, a to napriek tomu, že tam je minoritným vlastníkom 890k na 740k cestujúcich, cca 1,2€ na cestujúceho, BTS 2,684k na 1948k prepravených cestujúcich, cca 1,35€ na cestujúceho. Keby chcem fakty veľmi ohnúť, ako to robíš ty, tak poviem, že iba tretina cestujúcich v KSC sú štátni, ostatní sú predsa majoritného akcionára, tak potom štát “dotuje” KSC 3,6€ na pasažiera.
Faktom ale je, že:
Uz tu mame aj prvu zrusenu destinaciu - Nis.
Skoda, ze tieto linky zacali cez zimny letovy poriadok a nie cez letny, urcite by som sa tam isiel pozriet, ale v zime sa mi velmi nechce…
Novota: Technika na letisku mala 30 rokov, jeden stroj sa pokazil 4-krát za smenu
Riaditel letiska:
Videl som sice iba free časť, celkom priblížil čo a prečo je pre letisko dôležité, o konkrétnych plánoch, prípadne ďalšom rozvoji nespomenul nič.
Zaujal ma celkom jeden komentár pod videom kde bol trafený klinec po hlavičke:
“Viedeň zamýšľala s Bratislavou, že ju buď úplne zavrie, presunie sem nizkonakladovky, alebo urobí z toho cargo hub.”
Dôkazy pre toto tvrdenie, zvlášť pre jeho prvú časť, by sa nenašli? Na mítingu Smeru zaznelo? Či stačí, že opakovaná lož sa stáva pravdou?
Ale ak by to náhodou bola pravda, tak naša múdra vláda svojím rozhodnutím na 20 rokov odpísala letisko aj sama a dobrovoľne a Rakušákov to nestálo ani euro. Tí museli radosťou skákať meter dvadsať do výšky.