Letisko Bratislava

Niekto celý článok?

Ďalšie nové linky z BTS. Od januára 2026 pribudne Kutaisi a Jerevan.

Sú to linky wizzu presunuté z Viedne. Letecká daň v Rakúsku robí to, čo mohla 20 rokov dozadu privatizácia BTS, ktorú Hranol zrušil - vytláča nízkonákladovky na BTS (alebo ako prezentuje Ryanair - Vienna east). Tu je vidieť, že nezmyselné rozhodnutia politikov, nielen môžu byť veľmi sebapoškodzujúce a zase niekto iný z nich môže veľmi profitovať.

BTS, má šancu zatiaľ konkurovať len nižšími cenami.

Clovek by povedal, ze na to aby to tak mohlo byt potrebuje BTS kvalitne priame a rychle spojenie do Viedne. Co by aj kludne mohlo byt vzhladom na to, ze 900m od letiska ide elektrifikovana trat do Petrzalky a dalej do Kittsee.

Napr. taky Luton a Stansted, co su tiez “Londynske” lowcost letiska aj ked su od Londyna 50km, vlakove spojenie maju. Skoda ale ze v realite vystavby zeleznic na Slovensku je to sci-fi.

Na druhu stranu lowcosty predavaju letenky do Charleroi ako “Brusel” a do Beauvais ako “Pariz” a zvazaju to tam hromadne autobusmi takze da sa fungovat asi aj tak.

Uber/Bolt stoji z BTS to centra Viedne 70e, co je pre zapadnych cudzincov velmi dobra cena za taxik. Dokazem si predstavit ze by sa naslo aj par takych.

3 lajkov

Len pár poznámok: Letisko Ostrava, má pripojenie na zeleznicu, krátkou spojkov z normálnej trate https:// letisko ostrava | OpenStreetMap , a pritom dá sa povedať, že je to menšie letisko ako BTS. Vieden by namal byť problém, ale na sk asi hej. Čo sa týka Lutonu a Stanstedu, je tam síce železničné prepojenie, ale je to drahšie ako autobus. letisko STN do Laytonu autobus cca 18L, čo je okolo 20€,za Uber som zaplatil 47L, čo je cca 55€, čiže keď idú traja, tak je to lacnejšie ako bus. STN -Leyton. (cca 45-50km)

eštš ba som mal otázočku, na linku KE-BA KE, aký ja tam režim pri nastupovaní, kedže je to vnútroštátna preprava?. colná a pasova kontrola odpadá, čiže koľko musím byť na letisku pred odletom? či je aj neaká kontrola po pristáti, alebo rovno utekám domov :grinning_face: Zrejme v KE by stálo za zváženie prepojenia električky na letisko, veď je to len kúsok.

1 lajk

Lahko sa to generalizuje, ale ani Praha a ani Budapest nema vlakove spojenie na letisko…

Z okolitych letisk, ak nepocitam Vieden, tak vlakove spojenie ma Krakow a Katowice, ale to by sme museli mat nejaku koncepciu a nie rekonstruovat hlavny koridor za miliardy, aby sme usetrili jednotky casu…

Prejdes cez security a ides rovno na gate, po pristati len vyjdes vonku. Myslim, ze hodina pred odletom ti staci uplne v pohode ci uz v Bratislave alebo v Kosiciach… (pokial sa niekto vyzna, tak vo Viedni…)

2 lajkov

Colnú a pasovú kontrolu nemáš ani pri medzištátnych letoch v rámci Schengenu, takže predpokladám, že režim je tu rovnaký - ako ho opísal Yoggy (teda ak máš len palubnú batožinu)

chodievam do Londýna, tam je všetko, čiže min 2 hod pred. k tomu pas +ETA, ktoré paltí 2roky za 20€. Milo ma prekvapili na STN, kde je automatické skenovanie, takže vlastne nečakáš vôbec, alebo minimálne, ale musíš mať všetko v poriadku.

1 lajk

Pravidelne lietam PRG - KSC a ten rezim bude rovnaky , resp. schengen let. Prides na letisko , security , rovno na gate. Ak clovek letisko pozna a vie ako to funguje a nema batozinu, staci prist 15min pred zacatim boardingu. Prilet v KE je vystup, ziadna kontrola, vychod z letiska. Pokial clovek nema svoj odvoz tak v KE zavolat Bolt v momente ako vychadza z lietadla.

4 lajkov

V najblizsich mesiacoch by mal zacat lietat z Bratislavskeho letiska aj Fischer Air. “slovenska aerolinka”

Konkretne ide o Lety do:

• Friedrichshafen (od 12.02.2026)
  • Fuerteventura (od 12.02.2026, s medzipristatim vo Friedrischshafen asi bez prestupu)
  • Heraklion (od 27.03.2026)
  • Hurghada (od 23.12.2025)
  • Mallorca (od 28.03.2026)

Ale tak uvidime, ci je to realne. Ta firma a konkretne aj majitel, uz nasluboval toho vela…

3 lajkov

Je reálne, že sa dočkáme aj letu do Ameriky? USA/Montreal/Toronto?

Podla mna nie.

Z krakowa sa lieta do USA, ale len kvoli tomu, ze tam lieta LOT. Dokonca aj z Rzeszowa sa lieta do Newarku, ale len kvoli tomu, ze to lieta LOT…

My tu ziadneho dopravcu nemame a ani by sa to neoplatilo, ked hned vedla mame Vieden a Budapest…

veď my sme nová Viedeň už :slight_smile:

1 lajk

Podľa Ryanairu sme Vienna East :laughing:

Nebyť zrušenej privatizácie, sme Vienna East 20 rokov dozadu.

3 lajkov

Nejaká dobrá duša celý článok?

Je to len zhrnutie clankov co uz som daval do Monitoringu tlace…

V utorok pride big boss Ryanairu do Bratislavy a zaroven by mal ohlasit nejake dalsie linky…

Dnes sa mi (znova) snivalo linke BTS - LZSK, ale tak nechajme sa prekvapit no. :rofl:

1 lajk

Ziadne dalsie linky zatial nebudu.

No, a len aby bolo jasne, preco sa BTS tak rozvija, tak je to kvoli tomu, ze Raz poznizoval vsetlijake poplatky. Cize BTS zas pojde do straty, a zas sa cely ten rozvoj zaplatia vsetci Slovaci cez statny rozpocet. Konkretne vyjadrenia O’Learyho:

HN: “Viete, dobrá správa pre dnešok je, že vďaka rastu, ktorý letisko odštartovalo, a vďaka tomu, že váš minister dopravy znížil poplatky za riadenie prevádzky o 50 percent, je teraz Bratislava oveľa konkurencieschopnejšia.”

Sme: “V Bratislave postupujeme veľmi rýchlo hlavne vďaka rozvojovej schéme letiska a faktu, že vláda znížila letiskové poplatky.”