Ja som presne predpokladal, že sa jedná skôr o zmenu stratégie Wizzu, ako tlak na VIE, super, že sa to vykrišlatizovalo.
BTS za mňa už ako low cost vyzerá a vždy vyzeralo, štátne dotácie boli bohužiaľ dlho, minulý rok zisk, tento rok majú lepšie čísla (asi opäť zisk). S novými linkami wizzu bude zisk ešte väčší. Myslím že problém BTS bol hlavne to, že trh nebol dosť veľký na to, aby sa nízkonákladovky tlačili vo VIE s legacy aerolinkami, a teda nebol dôvod ísť do BTS. Som toho názoru, že časy straty/dotovania (ako si to kto nazve) BTS už skončili.
Osobne si nemyslim, ze by sa malo tlacit nejak velmi na zisk, ale skor na to, aby sa letisko rozvijalo a prinasalo dalsie a dalsie linky. Zvysenie poplatkov na konci dna akurat tak znova zaplatia len a len ludia. Zase netvrdim, ze by malo generovat stratu.
Co je toto za ficoidna hlupost, ze “Zvysenie poplatkov na konci dna akurat tak znova zaplatia len a len ludia”. Vsetko nakoniec zaplatia “len ludia”. Akurat rozdiel je, ze poplatky platia ti ludia, ktori letisko vyuzivaju, zatialco stratu platia vsetci obcania statu, teda aj ti, ktori to letisko nikdy nevyuziju. Samozrejme, nie je potrebne aby letisko nejak super velmi zarabalo. Staci, ked je v ciernych cislach - alebo ked ho dotuje BA mesto a kraj, teda ti, ktori ho realne v prvom rade vyuzivaju.
Tak v prvom rade vysoke poplatky zvysuju ceny leteniek. Pre niekoho to moze byt klucove, ci danu destinaciu navstivi alebo nie. Ked uz tu pride nejaky turista, tak tu uz minie dost penazi, aby sa to vobec oplatilo, vobec to nie je nejaky “sum game”, kde jedno euro sa rovna jedno euro.
Podla mna je velmi malomestiacke myslenie, ze stratu platia vsetci obcania statu, aj ked ho nevyuzivaju… Preco potom sa stavia z nasich dani vobec nieco? Ja tiez nikdy nepojdem vlakom z Moldavy do Kosic ci nebudem vyuzivat napr. taky usek D1 Budimir - Bidovce, alebo ine… Tak preco sa to stavalo aj z mojich dani?
Rovnako odveci mi pride kricat, ze na dotaciu linku BTS - KSC sa minie cez milion rocne… A kolko realne ide na vlaky? Skoro miliarda.
Miesas dokopy nesuvisiace veci. Letiska velkych NORMALNYCH miest na seba vedia hravo zarobit a letecka doprava nie je ziadne socialna davka, aby sa na nu skladali obyvatelia celeho statu. Teda s vynimkou hejslovackeho blavastanu.
vôbec nič nemieša… žiadne letisko nefinancuje samo seba, chcem vidieť ako by samo leticko vo Frankfurte napríklad ufinancovalo x mld rozšírenie.. no nijak.. aj v Poľsku stavajú letisko za 8mld tuším, samá na seba zarobí tak za 100 rokov a to sa medzitým aj rozpadne.
Zero Sum Game v ekonomike v praxi neexistuje aj keď si to niektorí myslia a potom robia na základe toho koniny (pomaranč a jeho tarify)
Sú aj krajiny kde sú súkromné diaľnice a železnice, dokonca flexibilné dopytové ceny na lístky vo vlakoch (UK).. Podľa tvojej logiky by som mal kričať nech sú železnice súkromné lebo vlakom nechodím, a diaľnice nech si platia VUC, toto je bez urážky nezmysel.
Späť k BTS… čierne čísla už boli minulý rok a zabetónované sú už aj tento a dovolím si tvrdiť a budúci rok.
Takisto aj patricnu infrastrukturu ku letisku nestavia letisko ale stat. Napr. aktualne taka zeleznicna trat ku letisku v Prahe… Rovnako aj to nove letisko v Polsku ma byt napojene na rychlovlaky na vsetky smery.
Ste mimo obaja. Pozrite si rocne uzavierky tych velkych letisk, a samozrejme, ze si rozsirovanie financuju sami, a samozrejme, ze su v pohode v zisku. Tu si mozete pozriet vsetky za Vieden (a Kosice):
aj s novymi terminalmi a rozsireniami stale v zisku.
No a najzabavnejsie je teraz do toho zavadzat kecmi o dialniciach a zelezniciach. Alebo porovnavat zobracke BTS s polskym CPK, ktore ma byt jednym z najvacsich v Europe. Inak vsetky letiska v Polsku (spravovane jednou spolocnostou) spolu normalne tvoria kazdorocne zisk aj sa rozsiruju.
Proste, ukazte mi este jedno letisko mesta velkosti BA v Europe, ktore z poslednych 17 rokov bolo 16 v strate tak ako blavacky luzer. A ked uz spominate Prahu, tak stat si z nej vybera kazdy rok obrovske zisky:
Zjavne si Ryan spomenul, ako pekne pozametal pred par rokmi na BTS so Sky Europe . “Divne” je, ze nepridali aj tie genialne “tajne tromfy” Wizzu, ako Plovdiv. Zjavne sa Wizzair vydava po stopach svojho bratislavskeho vzoru
bohužiaľ je to očividne tak, takže sa môžme na chvíľu tešiť na cenový súboj a následne na takú istú situáciu ako po páde SkyEurope, čiže znova nič na BTS, tak hádam aspoň linka do KE ostane
Šepká sa o ďalších dvoch lietadlách, ktoré Wizz chce bázovať na BTS a s nimi pridať ďalších 9 liniek, ak sa to podarí BTS by sa blížilo kľudne k 3,5-4 miliónom cestujúcim. Uvidíme čo ukáže čas.
Krok ryanairu vyzerá byť ako krok zo strachu a paniky z totálnej dominancie wizzu na BTS.
Každopádne je celkom smutné, že konajú ako konajú, na trhu je nedostatok lietadiel, hlavne narrow bodies, teda presne tie, ktoré používajú obaja konkurenti, s dodávkami nových lietadiel je na tom Ryanair asi horšie, nakoľko boeing má výraznejšie meškania dodávok v porovnaní s airbusom, nedostatok bude pretrvávať najbližších minimálne 10 rokov… A oni namiesto toho, aby svoje lietadlá využili na zmysluplné linky a koexistovali, idú sa biť o lopatku s konkuretom, čo je hodne smutné kde má manažment hodnoty a priority.
Štvrtok 16. Októbra o 9.00 tlačová konferencia na letisku BTS, oznámenie o spusteni vnútroštátnej linky KSC-BTS. Pravdepodobne Wizzair oznámi aj ďalšie destinácie z BTS.
Letisko Košice nebolo ohľadom ohlásenia kontaktované