Zmysel z hladiska dopravy tu určite je, problém je primeranosť riešenia vzhľadom na stav verejných financií a krajiny ako takej.
Faktom je, že za sumu, čo má ísť na tento úsek, vieme dostatočne uphradnuť alternatívnu trasu a “odpudiť” na ňu problém z bodovej závady a dostaneme násobne viac ciest za rovnaké a menšie peniaze.
Tieto zložité stavby sa podla mňa vždy kreslili hlavne preto, že tam sa lahšie skryjú “náklady” na presun z verejného do súkromného vrecka.
Tam bude tých prúserov omnoho viac, tu sa neprevezieme pred rokom 2040, veľmi by ma prekvapilo keby hej. Vedia to aj kompetentní, preto zbabraná súťaž a sluby R2 z Kaliho rezortu.
Cize vyzera to tak, ze v najblizsej dobe tender nebude znova vyhlaseny, akurat to hodili na UVO, udajne ho vyhlasia az za 2 roky, co uz bude po volbach…
(a samozrejme, ze hlavnym dovodom su chybajuce financie, ale fuj fuj uvo ci dlhe procesy pripravy)
celkom zaujímave. Ta odbočka z dialnice na Turany, je fakticky pripravená, je tam aj mostík, Mapy Google. Takže úplne jednoducho, a lacno by sa dal odľahčiť križovatka . Myslím si, že by to veľmi pomohlo.
tak ta jednosmerka je riadny úlet. Ten mostik lepsie vidno tu Mapy Google vlavo pri tych kríkoch je jedna strana a v prvo ho vidno v tej rade krikov. Pôvodne to mal byť zjazd od RK na turany.
Potrebujeme vobec odbocenie z D1 nazad na Turany? Nestaci vodicom pouzit predchadzajuci zjadz a ist dalej po starej ceste? Kolko ludi realne odbocuje takto? Podla mna tak jednotky denne
V piatok bola kolóna na konci diaľnice cca 1km asi tri hodiny, ale zvyšok úseku bol prejazdný až po Ružomberok, kde bola kolóna až po budúcu križovatku Hubová. Prakticky celé popoludnie bolo zdržanie na štvrť až pol hodinu. Táto kolóna zmizne po otvorení obchvatu Ružomberka, takže to netreba riešiť, stačí len vydržať. Opačný smer bol prejazdný.
V nedeľu poobede sa situácia zhoršila v smere do ZA a od križovatky v Kraľovanoch sa postupne vytvorila kolóna na celý úsek. Opačný smer plynulý.
Čiže dá sa jednoznačne uzavrieť, že určitý nárast dopravy tu je (pravdepodobne sa ešte zvýši po otvorení obchvatu Ružomberka) a ako tá problematická križovatka sa ukazuje križovatka v Kraľovanoch. Zatiaľ iba v špičkových časoch. Uvidíme po otvorení Ružomberka.
Z hľadiska dolnej Oravy mám subjektívny dojem, za ten posledný mesiac, že odbočuje menej vozidiel (v piatky a nedele) na Žilinu cez Terchovú. Tá cesta sa mi zdá prázdnejšia než bývala, je možné že vzhľadom na spojitú D1 od Turian ľudia volia radšej túto variantu vo väčšom množstve. Pri týchto víkendových presunoch sú to okrem oravcov hlavne poliaci.
V piatok som si presiel zjazd z D1 od Visnoveho pri Turanoch, z hlavnej cesty premavka absolutne ziadna, z D1 kolona. Kolona vznika kvoli “davaniu prednosti” na I/18 a pomalemu rozbiehaniu aut na prevadzkovu rychlost po pripojeni.
Na tomto mieste by pomohla zmena prednosti v jazde, aby hlavna cesta bola z D1. Nemusi to byt ani oznacene ako hlavna/vedlajsia, len nech pruh z D1 je priebezny a z I/18 smer Ruzomberok nech konci a zbieha sa s pruhom z D1.
Zbiehanie pruhov je tam tak ci tak, ale nech je priebezny ten vytazenejsi.
Fakt nechapem, preco nedaju zjazdom z dialnice prednost? Ten isty problem bude v Hubovej, kde sa to bude napajat od Cebrate na I/18 z Ruzomberku a bude to tam stat. Mali by tam urobit dialnicne zjazdy s prednostou a na I/18 hodit nejake vystrazne blikajuce znacky, aby vodici na I/18 davali prednost. Aj tak bude I/18 poloprazdna vacsinu casu.