To je neskutočné. Tak NDS doje..babrú prvý tender a namiesto priznania chyby budú ukazovať prstom na ÚVO.
Nejdem sa zastavať NDS!
No ale ja si myslím že je to také malé pieskovisko, na ktoré zavítala tak trošku schýza a UVO zabudlo že túto podmienku uvoľnilo hneď v prvom námietkovom konaní. A keď sa nakoniec spamätalo (že to prehliadli) tak namiesto vyvodenia osobnej zodpovednosti sa teraz tvária že aký sú to chlapáci, že sa im podarilo na !poslednú! a tú !najnevhodnejšiu! chvíľu posunúť výstavbu o 2 roky dozadu a tváriť sa pritom že to robia pre dobro Slovákov!!!
Áno je tam chyba a trebalo ju riešiť. Ale takto?!
Môj osobný názort:
Celé vedenie UVO by malo ísť do WC-H2O a spláchnuť ho!
Treba si uvedomiť že namietkove konanie riešil novovymenovani človek zodpovedny za strategické zákazky dosadení z ministerstva a ten predsa nepôjde proti sebe
Pozri si zákon o verejnom obstarávaní ![]()
Potom prídeš na to, že svoju zlosť mieriš na zlé osoby. Je to komické, ale ÚVO má tam vlastne odbor pre strategické investície, ktorý je nezávislý. Lenže novelu robili Smeráci, takže to dopadlo ako vždy… Sračkovo.
Lebo na konci dňa sa môže vylúčený obrátiť na šéfa ÚVO, ktorý to v tomto prípade zastavil (a podľa mňa správne…). Ja by som s NDS a ŽSR poriadne zatočil a dal im možnosť podpísať zmluvu až keď majú minimálne tri ponuky. V niektorých organizáciách verejnej správy to tak funguje a nikoho netrápi, že je v republike jeden jediný oficiálny dodávateľ nejakého špecifického produktu
Nemáš tri ponuky, tak si to vyhlás nanovo a zožeň si ich. Alebo dodaj na svoje náklady znalecký posudok, že cena je ok a čakaj kontroly.
Ochutnávka zo zákona:
Orgánmi úradu sú
a) predseda úradu,
b) podpredseda úradu pre všeobecnú agendu,
c) podpredseda úradu pre strategickú agendu.
Na účely výkonu dohľadu nad verejným obstarávaním, ktoré sa týka strategickej agendy, je v úrade vytvorený útvar dohľadu pre strategickú agendu.
Strategickou agendou je na účely tohto zákona verejné obstarávanie, v ktorom predmetom zákazky alebo koncesie je dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo poskytnutie služby pre strategickú investíciu alebo pre transeurópsku dopravnú infraštruktúru podľa osobitného predpisu alebo v ktorom predmetom súťaže návrhov je návrh pre strategickú investíciu alebo pre transeurópsku dopravnú infraštruktúru podľa osobitného predpisu.
Útvar dohľadu pre strategickú agendu je príslušný na výkon dohľadu nad verejným obstarávaním podľa štvrtej hlavy tejto časti, ktorý sa týka strategickej agendy.
Úrad vytvára podmienky na samostatný a nezávislý výkon činností útvaru dohľadu pre strategickú agendu.
Útvar dohľadu pre strategickú agendu priamo riadi podpredseda úradu pre strategickú agendu.
Na účely finančného riadenia a finančnej kontroly podľa osobitného predpisu sa podpredseda úradu pre strategickú agendu považuje za štatutárny orgán orgánu verejnej správy vo vzťahu k finančným operáciám týkajúcich sa plnenia úloh tohto útvaru. Podpredseda úradu pre strategickú agendu vydáva vnútorné predpisy úradu vo veciach výkonu dohľadu nad verejným obstarávaním, ktorý sa týka strategickej agendy.
Predsedu úradu zastupujú v rozsahu svojej vecnej pôsobnosti podpredsedovia úradu; predseda úradu môže určiť, že ho podpredseda úradu pre strategickú agendu zastupuje aj v otázkach všeobecnej agendy. Podpredsedu úradu pre všeobecnú agendu vymenúva a odvoláva vláda na návrh predsedu úradu a podpredsedu úradu pre strategickú agendu vymenúva a odvoláva vláda na návrh vedúceho Úradu vlády Slovenskej republiky.
Ak sa Ti chce naďalej veľa písať s množstvom výkričníkov (môžeš im aj zavolať
), tak kontaktné osoby sú:
Ing. Ondrej Kuruc, PhD., MPH, LL.M. - Podpredseda úradu pre strategickú agendu ->inak je to absolvent hnojáriny v Nitre (za mňa to je vyššia učňovka)
Juraj Gedra - vedúci Úradu vlády SR
Ale moc Ti nedávam šance, že sa budú s Tebou baviť.
Nechcem byt OT, ale minimalne 3 CP je totalna blbosť. Ak by si staval napr. novy jadrovy zdroj v EBO cez VO, tak by si si skomplikoval sutaz a to vyrazne. A nehovoriac o inych komplikovanych sluzbach alebo tovaroch (mam z praxe). Uz teraz staci, ze verejne sutaze trvaju neumerne dlho, toto by ich este viac predlzilo.
Komentar k SPU je mimo misu. Ta ma dlhodobo napr. jednu z najlepsich ekonomickych fakult na Slovensku.
A predsa sa tá blbosť praktizuje a nikoho nezaujíma, či sa to dá alebo nedá. Chceš využiť od nás pridelené peniaze a nechceš ich vracať? Tak si nájdi tri ponuky.
Ja len popisujem, akým až zarážajúcim podmienkam čelia iní Obstarávatelia. Sú to výmysly navyše (čiže grátis ku zákonu o VO a teda ešte prísnejšie) na ministerstvách a kadejakých agentúrach…, lebo napr. pri peniazoch z EU fondov sa boja korekcií. A je jedno, čo sa z toho kupuje, hoci aj špecifický produkt, ktorý vie vyrobiť jeden jediný výrobca na svete a dodať jeden jediný výhradný dodávateľ na Slovensku.
Ale keď ide o vyvolených a kšefty, tak zrazu idú kadejaké prasačiny. To len NDS môže mať v tendroch beztrestne 10 závažných pochybení a nič sa nedeje.
A tu sa ideme zosrať, že NDS nie je schopná v súlade so zákonom (rozumej iba so zákonom) obstarať stavbu, pritom hocikomu inému by to bez mihnutia oka už dávno zrušili, ak by to vôbec prešlo aj s tými podmienkami účasti…, lebo ak nejde v pozadí o peniaze, tak každý si je vedomý dôsledkov a chráni si svoju prdel. Jediné čo malo po zrušení tendra nastať, že v NDS malo niekoľko ľudí dostať padáka.
Keď už sa tu plače nad časom, tak v NDS mali na to x mesiacov, dostatok času to vyhodnotiť, vyžiadať cenové ponuky a podpísať. Šéf UVO by sotva našiel gule zrušiť zmluvu, čiže by dostali iba pokutu.
Zrovna na stavebné práce ponúk sa dá v drvivej väčšine prípadov zohnať dosť. Len samozrejme podmienky tendra tomu musia zodpovedať a nemôžu byť nastavené obmedzujúco.
OK, pozrel som si hodnotenie danej univerzity. Ekonómia má dobré výsledky. Zvyšok je priemer a podpriemer… Vyššia učňovka je úplne bežný pojem vo VŠ prostredí (nedostatok študentov → sekanie učiva) a v zásade sa tam zmestí každá jedna škola, pretože ani jedna univerzita na Slovensku nemá rovnomernú kvalitu naprieč fakultami. Zväčša 1-2 vytŕčajú na každej škole a zvyšok je do počtu.
Ja by som dodal, ze po tych rokoch by mohla mat NDS co do prac nachystane napr.
- 2 druhy podmienok na VO - klasicka liniovka a tunely
a uz len doplnat, nie je normalne aby m´im roky rokuce UVO rusilo sutaze na podmienkach
nemalo to byt zase nejake chytracke protikorupcne opatrenie (?)…poculi sme…nasla sa jedna ponuka a dalsie dve akoze ponuky a bolo vybavene.
Len pripomienka, ze podobny cirkus (myslim, ze este horsi, lebo tam sa uz malo zacat stavat) bol pri obchvate Kosic. Dolezal to ustal tak, ze nejak pred podpisom zmluvy (alebo hned po nom?) menili zakon.
Pre pamatnikov
: Súťaž na obchvat Košíc zrušili kontrolóri kvôli dvom slovám, tvrdí Doležal s tým, že ide o absurdnosť - Krajina - Ekonomika - Pravda
Áno, rovní a rovnejší.
V istých prípadoch je NR SR veľmi aktívna. Tu jediné ospravedlnenie je Volvo.
Ale inak aký je rozdiel medzi takýmto zásahom predošlej vlády a terajšími úpravami Trestného zákona alebo Trestného poriadku, aby sme niekomu pomohli v nesnázích? Podľa mňa principiálne žiadny.
Hocikomu inému by to VO bez akejkoľvek diskusie zrušili a NR SR by to neriešila. Mnohí by vedeli rozprávať.
Mňa skôr zaujíma, ako je možné, že všetci ostatní sa za tie roky už naučili tej chybe vyvarovať a NDS, kde sa tendrujú zákazky za stovky miliónov eur, to nie sú schopní? Tam by to mali vedieť spraviť ukážkovo, že všetci ostatní by sa mali od nich učiť, nie?
Funguje to tak, že keď sa zistí prúser pri prideľovaní peňazí/tendrovaní, tak následne si to odserú všetci poctiví znásobenou kontrolou a byrokraciou.
Počuť si mohol kadečo. Len teda takéto veci nikto pri rozume nehovorí.
Zároveň problém je, že sa to ľahko píše teoretikmi a o dosť ťažšie realizuje.
Potrebuješ tri ponuky. Tí dodávatelia musia mať činnosť zapísanú v OR SR. Takže to nie je tak, že zavoláš kamošovi čo ma sročku na varenie obeda, nech Ti nacení dodávku špeci zariadenia z USA a všetci to zhltnú aj s navijákom. Jedine ak sa privrú oči…
No a ďalší problém je, že prečo by mal niekto robiť nejaké krytie niekomu zadarmo. Neviem, ale ja som ešte takého Samaritána nestretol. No možno ak sa Obstarávateľ a Dodávatelia dohodnú na rozdelení zákaziek…
ešte je možnosť, dám ti zákazku, ale daj mi ešte dve ponuky, ktoré budú vyššie. a obstarávateľ , to má vybavené. Nie raz som takto riešil zákazky a to v súkromnom sektore. Tam je to ešte prísnejšie a netreba tam UVO, a funguje to.
tiež si nemyslím, že 3CP sú zárukou niečoho.
aj vo výrobnom sektore sa s tým stretávam, aj keď som bol na škole jedným z riešiteľov EU projektu. chceš niečo konkrétne? od hotela po výrobné zariadenie? vyber si čo a od koho chceš a nájdi si ešte dve CP, ktoré budú drahšie. a to vôbec nie je problém.
smutné je to, že takéto dohadzovanie si ľudí bolo aj spôsobom, ako si zabezpečiť kvalitu vecí, keďže pri súťaži o najlacnejšiu ceniu sa Ti môže stať, že namiesto hriadele Ti príde bambusová tyč ![]()
Bežný produkt kúpiš bez problémov. Účelom je len preukázať, že tá cena je primeraná a z toho sa vyberie tá najlacnejšia. Samozrejme, keď niekto má vopred vybratého dodávateľa, tak aj toto je obmedzujúce.
Ale skús kúpiť niečo špeciálnejšie s jediným dodávateľom na trhu…
Aby bolo jasné, uvádzam to preto, že NDS ničomu hroznému pri obstarávaní tohto posratého projektu nečelí. Nie je dôvod na vyplakávanie. Je to len banda xxx…, vďaka ktorým potom ostatní čelia väčšej byrokracii a buzerácii.
Ako bolo uvádzané, v Poľsku v zmysle rozhodnutia Súdneho dvora obmedzili účasť v tendri na modernizáciu trate iba na firmy z EÚ. Aj tak im prišlo 5 ponúk…
- TORPOL S.A., MIRBUD S.A. → 4,56 mld. PLN
- BUDIMEX S.A., PORR S.A. → 4,97 mld. PLN
- TRACK TEC, INTOP, POMORSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO MECHANICZNO-TOROWE → 5,22 mld. PLN
- Intercor, Trakcja → 5,5 mld. PLN
- Strabag, Zue → 6,67 mld. PLN
Co si pamatam o tom spackanom VO pre obchvat Kosic, tak sa vyhlasilo VO v kt. chybali tie 2 slovick “a, alebo” na zaklade coho to nemalo prejst podla nejakeho zakona o VO z EU fondov. VO bolo vyhlasene niekedy v 2018 v case, ked napr. zeleznice SR tiez vypisovali VO z EU fondov a v ich VO sa tieto slovicka “A. ALEBO” NACHADZALI. Cize ZSR vedeli dobre urobit VO a NDSka nie.
Dolezal nemal gule zrusit to VO kt. pripravila predosla garnitura, lebo by sa muselo vyhlasit nanovo uz so spravnym znenim, aby to preslo cez prislusny zakon kt. riesi pridelovani EU fondov na projekty v SR. No a to Dolezal nechcel, lebo by sa to predlzilo mozno o cca 2 roky. Myslel si,ze to nejako prejde. V tom case podla toho zakona o EU fondoch ked sa vyhlasi vitaz VO po zpracovani vsetkych pripomienkach, tak este UVO preveri, ci splna podmienky toho zakona o Eu fondoch. Ak nie, tak sa VO zrusi. Vtedy to Vo pre obchvat kosic najprv UVO zamietol,a el odvolali sa na radu UVo. ta mala nejaku lehotu na rozhodnutie a dohodli sa, ze rada UVO to ozdrzi a zatial v NR SR prijmu zakon, ze ked nejake VO prejde celym procesom a je platne, no nesplna podmienky toho zakona o financovani z EU fondov, tak sa moze to VO REALIZOVAT, ale financie nan pojdu z rozpotu SR a ne z EU.
Jarino postol znenie toho zakona a naozaj UVO riesi az na koniec, ci to splna ten zakon o preplacani projektov z EU fondoch.
A UVO podla mna nebolo na vine. UVO nema za povinnost dopredu pred vyhlasenim VO preverit znenie VO. Ma to ako povinnost az na uplnom konci! A ked ZSR vedeli napisat spravne znenie VO, preco tak nespravila NDS???
Na vine su ti, kt. takto zle vypracovali to VO na obchvat KE.
Inak na stranke NDS sa pise, ze obchvat KE je hradeny z EU. Lenze prave kvoli tomuto Vo sa vyrobil zakono v NR SR , aby toto VO preslo cez UVO (a nakoniec sa aj stavba uspesne zrealizovala…), tympadom to malo byt hradene z rozpoctu SR. A to mi nejako nesedi…
https://www.sme.sk/index/c/dialniciari-vyhlasili-nove-verejne-obstaravanie-na-usek-d1-turany-hubova
PHZ je 1,573 mld. €
116mil EUR/km - hejslo cenovka.
Krizom krazom spomina semafory. Ach jaj, bude Radola 2.0
D1 Turany – Hubová: Dva tendre na jeden úsek a cena, ktorá atakuje 1,6 miliardy €
Posledný chýbajúci úsek D1 s tunelmi Korbeľka a Havran sa poriadne zamotáva. Minister dopravy Jozef Ráž zvolil netradičnú stratégiu – kým o osude prvého (napadnutého) tendra rozhodujú súdy, paralelne vyhlásil druhý, drahší pokus.
Kľúčové fakty o „dvojkolajnom“ obstarávaní:
- Prvý tender (2024): Odhad 1,47 mld. €. ÚVO nariadil jeho zrušenie kvôli diskriminačným podmienkam. Ministerstvo sa súdi, aby ho udržalo v hre (rozhodnutie súdov sa čaká v apríli).
- Druhý tender (2026): Odhad stúpol na 1,57 miliardy € (+100 mil. €). Lehota na podávanie žiadostí je do 4. mája 2026.
- Prečo to zdraželo? Okrem inflácie do ceny vstupuje nový poplatok za ťažbu kameniva, ktorý predražuje betón a štrky o niekoľko percent.
Zmäkčenie podmienok v novej súťaži:
Štát sa chce vyhnúť ďalším námietkam a otvoriť dvere viacerým firmám:
- Koniec 60 % klauzuly: V novom tendri už víťaz nemusí realizovať 60 % tunelových prác vlastnými kapacitami. Môže si vo veľkom prizvať špecializovaných subdodávateľov.
- Referencie zostávajú prísne: Podmienka na referencie (dva plnoprofilové tunely, jeden nad 2 km a špecifický most pri portáli) v súťaži zostala, hoci výrazne zužuje okruh uchádzačov.
Časová os a scenáre:
| Parameter | Scenár A (pôvodný tender) | Scenár B (nový tender) |
|---|---|---|
| Odhadovaná cena | 1,47 mld. € | 1,57 mld. € |
| Dĺžka výstavby | cca 7,5 roka | cca 9,5 roka |
| Očakávaný štart | - | júl 2027 |
| Cena za 1 km | 109 mil. € | 116 mil. € |
Dopad na dopravu:
Po spustení tunela Višňové a obchvatu Ružomberka sa očakáva, že na tento kritický úsek pribudne ďalších 10-tisíc vozidiel denne. Každý rok odkladu tak podľa rezortu dopravy spôsobuje obrovské hospodárske škody.
Celý článok nájdete tu: Najdrahší úsek diaľnice do Košíc má otvorený koniec. Ráž spustil druhý tender, cena stúpla o ďalšie milióny
Len odkiaľ by našli tých ďalších 10k vozidiel ![]()
To sú obyčajné klamstvá. Žiadnych 10 tisíc áut tam určite nepribudne. Inak tá výsledná suma za úsek každým mesiacom narastá, zaujímavé. O chvíľu budeme na 2 mld. €