6 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
skoda ze to ide hore po kopci poza porubku. tunel by bol lepsi keby vychadzal niekde za porubkou na lavej strane trate
Viete niekto aký je zmluvný dátum ukončenia výstavby?
September 2029
21 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
Príspevok bol zlúčený do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
Ahojte, kto si chce nieco popozerat a pocas jazdy nestihol tak vonkajsia cast dialnice ma uz streetview dokumentaciu na mape google. Spravil som video aj zvnutra tunela, zial pravidla google mi nepovolia dokumentaciu z interieru. Kto si chce pozriet interier na youtube kanali mam obidve tunelove rury.
tak cez Visnove prejde v priemere 20 tisic vozidiel
https://my.sme.sk/zilina/c/dialniciari-spocitali-premavku-vo-visnovom-tunel-odlahcil-zilinu-aj-strecno
Zaujimave je, ze max je 23k. To je celkom rovnomerna prevadzka
Vie mi niekto miestny z Lietavskej Lucky byvajuci blizko dialnice povedat, aka je situacia s hlukom od dialnice? Najma vo vecernych hodinach by ma to zaujimalo.
mam rodinu na ulici skalka v bytovke priamo pod dialnicou a realne sa nic nezmenilo. su tam protihlukove steny a viac menej maju vsetci plastove okna.
tak predsa 20 tisic a to napriek tomu ze tretina NA na D nepresla. velmi by sa zisiel udaj o intenzite na hp-ll, tam bolo 3 tisic aut, z toho by sme uz vedeli kolko je tranzit a kolko zdroj/ciel.
možno zaujímavý údaj by bol, koľko aut ostalo na strečne??.
Tranzit s Kysuc na vychod moze cez strecno/mesto alebo musi dlhsou trasou po d3 → d1 ?
Efekt Višňové: Strečno sa vyprázdnilo, štát spúšťa veľkú sanáciu brala
Tunel Višňové po necelých dvoch mesiacoch prevádzky (otvorený koncom r. 2025) potvrdil úlohu kľúčovej tepny. Vďaka odlivu áut zo starej cesty I/18 môže Slovenská správa ciest (SSC) konečne začať s radikálnym zabezpečením hradného brala.
Štatistiky za Január 2026:
- Višňové: Cez tunel prešlo 600-tisíc áut (priemer 20 000 denne, špička 23 000).
- Postavenie: Višňové sa okamžite stalo druhým najvyťaženejším tunelom na Slovensku (po Sitine).
- Dopad na Strečno: Nákladná doprava klesla o dve tretiny, cesta je plynulá (“zelená” na mapách).
- Časová úspora: Motoristi šetria oproti starej trase 20 až 30 minút.
Veľký tender na sanáciu Strečna:
- Hodnota: Viac ako 14 miliónov €.
- Trvanie prác: Maximálne 180 dní (pracovať sa má 7 dní v týždni).
- Čo sa bude robiť: Čistenie stien, sieťovanie, kotvenie a výstavba 120-metrovej ochrannej galérie (betónové prekrytie vozovky).
- Obmedzenia: Počas sanácie sa nevylučuje úplné vypnutie dopravy pod Strečnom (všetko pôjde cez tunel).
Porovnanie vyťaženosti slovenských tunelov (autá/24h):
| Tunel | Intenzita (tis. vozidiel) | Poznámka |
|---|---|---|
| Sitina (BA) | 60,0 | Dlhodobý líder |
| Višňové (ZA) | 20,0 | Čerstvý nováčik na 2. mieste |
| Bôrik / Lučivná | 17,0 - 18,0 | Podtatranský úsek |
| Branisko / Horelica | 15,4 - 16,0 | Limitované jednou rúrou |
| Prešov | 12,0 | Obchvat mesta |
Čo nás čaká na jar:
Okrem sanácie brala sa v apríli obnovia práce na oprave zosuvu vozovky (vysúťažené za 915-tisíc €). Harmonogramy sa budú musieť zladiť, aby Strečno nezostalo úplne nepriechodné pre prípadné odstávky tunela.
Celý článok nájdete tu: Višňové sa stalo po bratislavskom tuneli dvojkou a vyprázdnilo Strečno. Cestári začali tendrovať sanáciu brala
Mňa aj tak najviac zaujíma, aká bude situácia po otvorení obchvatu Ružomberka. Po tom sa to na dlhú dobu ustáli spolu s vojnou sever proti juhu tu na fóre. ![]()
Vojna sever proti juhu sa neustáli pokiaľ nebudú stáť obe trasy a myslím si, že ani vtedy nie. Každá zo strán má dosť legitímnych argumentov a ešte viac výplodov fantázie. Ešte väčší priestor na debaty bude keď raz o (snáď) 15 rokov bude aspoň jedna trasa hotová a pribudnú debaty typu “Já to říkal”