D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala | tunel Višňové

6 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

skoda ze to ide hore po kopci poza porubku. tunel by bol lepsi keby vychadzal niekde za porubkou na lavej strane trate

4 lajkov

Viete niekto aký je zmluvný dátum ukončenia výstavby?

September 2029

21 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Príspevok bol zlúčený do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Ahojte, kto si chce nieco popozerat a pocas jazdy nestihol tak vonkajsia cast dialnice ma uz streetview dokumentaciu na mape google. Spravil som video aj zvnutra tunela, zial pravidla google mi nepovolia dokumentaciu z interieru. Kto si chce pozriet interier na youtube kanali mam obidve tunelove rury.

15 lajky

tak cez Visnove prejde v priemere 20 tisic vozidiel
https://my.sme.sk/zilina/c/dialniciari-spocitali-premavku-vo-visnovom-tunel-odlahcil-zilinu-aj-strecno

13 lajky

Zaujimave je, ze max je 23k. To je celkom rovnomerna prevadzka

Sumár aj tu na stranke Ministerstva Dopravy SR

VIŠŇOVÝM PREŠLO 600 TISÍC ÁUT

5 lajky

Vie mi niekto miestny z Lietavskej Lucky byvajuci blizko dialnice povedat, aka je situacia s hlukom od dialnice? Najma vo vecernych hodinach by ma to zaujimalo.

mam rodinu na ulici skalka v bytovke priamo pod dialnicou a realne sa nic nezmenilo. su tam protihlukove steny a viac menej maju vsetci plastove okna.

1 lajk

tak predsa 20 tisic a to napriek tomu ze tretina NA na D nepresla. velmi by sa zisiel udaj o intenzite na hp-ll, tam bolo 3 tisic aut, z toho by sme uz vedeli kolko je tranzit a kolko zdroj/ciel.

možno zaujímavý údaj by bol, koľko aut ostalo na strečne??.

Tranzit s Kysuc na vychod moze cez strecno/mesto alebo musi dlhsou trasou po d3 → d1 ?

:mountain: Efekt Višňové: Strečno sa vyprázdnilo, štát spúšťa veľkú sanáciu brala

Tunel Višňové po necelých dvoch mesiacoch prevádzky (otvorený koncom r. 2025) potvrdil úlohu kľúčovej tepny. Vďaka odlivu áut zo starej cesty I/18 môže Slovenská správa ciest (SSC) konečne začať s radikálnym zabezpečením hradného brala.

Štatistiky za Január 2026:

• Višňové: Cez tunel prešlo 600-tisíc áut (priemer 20 000 denne, špička 23 000).
  • Postavenie: Višňové sa okamžite stalo druhým najvyťaženejším tunelom na Slovensku (po Sitine).
  • Dopad na Strečno: Nákladná doprava klesla o dve tretiny, cesta je plynulá (“zelená” na mapách).
  • Časová úspora: Motoristi šetria oproti starej trase 20 až 30 minút.

Veľký tender na sanáciu Strečna:

• Hodnota: Viac ako 14 miliónov €.
  • Trvanie prác: Maximálne 180 dní (pracovať sa má 7 dní v týždni).
  • Čo sa bude robiť: Čistenie stien, sieťovanie, kotvenie a výstavba 120-metrovej ochrannej galérie (betónové prekrytie vozovky).
  • Obmedzenia: Počas sanácie sa nevylučuje úplné vypnutie dopravy pod Strečnom (všetko pôjde cez tunel).

Porovnanie vyťaženosti slovenských tunelov (autá/24h):

Tunel Intenzita (tis. vozidiel) Poznámka
Sitina (BA) 60,0 Dlhodobý líder
Višňové (ZA) 20,0 Čerstvý nováčik na 2. mieste
Bôrik / Lučivná 17,0 - 18,0 Podtatranský úsek
Branisko / Horelica 15,4 - 16,0 Limitované jednou rúrou
Prešov 12,0 Obchvat mesta

Čo nás čaká na jar:

Okrem sanácie brala sa v apríli obnovia práce na oprave zosuvu vozovky (vysúťažené za 915-tisíc €). Harmonogramy sa budú musieť zladiť, aby Strečno nezostalo úplne nepriechodné pre prípadné odstávky tunela.

Celý článok nájdete tu: Višňové sa stalo po bratislavskom tuneli dvojkou a vyprázdnilo Strečno. Cestári začali tendrovať sanáciu brala

4 lajkov

Mňa aj tak najviac zaujíma, aká bude situácia po otvorení obchvatu Ružomberka. Po tom sa to na dlhú dobu ustáli spolu s vojnou sever proti juhu tu na fóre. :wink:

2 lajkov

Vojna sever proti juhu sa neustáli pokiaľ nebudú stáť obe trasy a myslím si, že ani vtedy nie. Každá zo strán má dosť legitímnych argumentov a ešte viac výplodov fantázie. Ešte väčší priestor na debaty bude keď raz o (snáď) 15 rokov bude aspoň jedna trasa hotová a pribudnú debaty typu “Já to říkal”

13 lajky

Ešte sa asi pre slovenského vodiča je čo učiť o značení v tuneloch

8 lajky