hrozná katastrófa tunel zatvorili ![]()
Tak neuverite ale prvykrat v zivote som sa previezol juznou trasou ZV-KE R2. Dovtedy asi tak 15 rokov dozadu bol moj maximum z KE cca po Plesivec. Znameho som sa na R2 pytal a vravel mi ze uz to poopravovali, cesta je v dobrom stave a pekne sa kruti niekde - je zaujimava aj jazdecky. Tak som to “riskol” a musim uznat ze je rovna a siroka skoro ako v Rakusku. Na celom useku clovek vchadza len do par dedin/miest. Relativne rychlo to ubieha. Osobne mám rad OMV, jednu som aj našiel v Čoltove. Takze najhorsie (krive, auto sa kyve, kolesa chodia hore dole) cesty som objavil ked som vosiel do mesta Kosice
Poslednu dobu som chodil D1 - Certovica a R1. Musim uznat ze R2 som nesiel naposledy. V tme kvoli zvery by som tam ale nesiel. Cez den som nevidel ziadnu zver. Dokonca aj obávaná “Soroška” má rovny povrch a užil som si jazdu na nej, ale ja osobne mám rad horské prechody. Cez Maďarsko v lete kvoli zvysnemu poctu turistov velmi nemá vyznam - jedine teda mimo spičku alebo ak je sucastou jazdy KE - BA aj zastavka v BP na kratsi “denny výlet” - co je zaujimave tiez, ale skor uz bijeme 2 muchy jednou ranou - “výlet” po ceste KE - BA, kde do výletu si kazdy vie dosadit aj napriklad navstevu Tatier, Donoval atd vela roznych oblasti a miest. Taktiez spotreba benzinu (logicky) na R2 bola lepsia ako D1 - Certovica. R2 v aktualnom stave ma dost prekvapila a nesiel som po nej urcite posledny krat. Pekna je aj ta nova estakada R2 ktoru dufam ze coskoro otvoria. Este som pocul o nápade ist akoby po “buducej R7”. Tj KE - LC - Velky Krtis - po 75 do NZ - DS - R7 - BA ![]()
Pekne si to zhodnotil. Množstvo ľudí nepozná južnú trasu, hoci aj tu vypisujú aká je zlá.
Pozor tu budeš sklamaný (KE - LC - Velky Krtis - po 75 do NZ - DS - R7 - BA) pokiaľ sa nechceš vrátiť do 90tych rokov, hoci na viacerých miestach bola cesta opravené, ale cesta vedie cez množstvo obcí.
To tu pisem stale… Keby bola I/21 taka ako I/16, tak ani ziadnu R4 netreba. Ta cesta je neskutocne luxusna. (az na Batku a Sorosku)
Myslel si asi Baktu.
Nie. Od Figy po RS.
Takze Batka + Bakta ![]()
celkom zaujímavé, bude sledovať, čo sa bude diať, keď spustia kriváň, višnové a rbk.
velke ocakavania by som nemal. vid podiel tranzitu.
Pár zaberov z Juznej trasy - skoro vsade hladke a rovne
+ Volvo. Ked som siel tak akurat hlasili zdrzanie na Strečne - to je nekonecny pribeh to Strecno a aj RK. Prejazd pod estakadou posobi surrealne. A tym ze sa tam ide 50 clovek ma pocit ze ten usek je nekonecny
Som ocakaval ze vkuse sa na mna bude niekto lepit ale vacsina isla disciplinovane, snad len par polo-riskatnych predbiehani som videl. A parkrat sa niekto nalepil na mna ale nic nezvycajne. Este rozmyslam ist nazad D1 Certovica - Podbrezova - Brezno - Cierny Balog - ZV - R1. Cierny Balog vraj novy povrch je tam teraz. Isli ste tadial niekto? VK a ten smer to viem ze bude horsie tam sa nechystam
Donovaly neprejazdne, skrizeny kamion. (28.7.2025)
Zas trochu porovnali sever a juh v HN: Medzi Bratislavou a Košicami je boj o minúty. Vlaky zrýchľujú, no po autách musia súperiť aj s inou dopravou
Akurat, ze pri naokolo-blizsie spomenuli, ako trasu skrati Visnove a Hu-Iv, ale na juhu uz nespomenuli, ako ju skrati Kri-My, a potom dalsie useky, ktore sa budu dokoncovat ked uz na D1 nebude co. A teda, ze vo vysledku by mala byt KE-BA po R1+R2 predpisovo za 3h10!
Píšeš o roku 2050?
Ty si optimista ![]()
A hlavne nespomenuli ze zrychleniu vlakov z 6:13 na 5,5 hodiny pomohlo aj to ze expres nestoji v 4 staniciach. Cize uspora z titulu zrychlenia trate za tuto dlhu dobu ze iba cca 30 minút. S autami to nebude porovnatelne nikdy. Preto sa rusili IC a nechali len 2 krivane lebo vlaky skor robia obsluhu územia a konkuruju nizsou cenou a nie rychlostou.
3.10 je idealny cas za dobreho pocasia, bez prekazok ako husta premávka, nehoda, opravy asfaltu ci mostov alebo proste useky s nizsou mpr.
To aj v tomto momente okolo 20 hod vecer by sa malo jazdit severom kde 85 percent trasy je dialnica asi 3:50 hod a za pár tyzdnov pod 3,5 hod pri teoretickej suvislej 130. Realita je ale ina ako teória.
myslíš na bezplatnú prepravu?
Ani nie. Ked raz za cas idem autom Kosice-Vieden, tak ked z KE vyrazim o 5:00, vo Viedni som juhom (LC) pred 10:00 - zaklad je nezdrazat sa na zaciatku v tych usekoch kde nie je dialnica, a potom od Tomasoviec uz to ide rychlo.
A co ked niekto nemoze vyrazit o piatej?
Aj bezny listok vychadza lacnejsie ako auto. Nehovoriac predplatne tyzdenne ci mesacne listky.
Lístok pre 2 osoby stojí viac ako PHM. Ak Slovák vlastní auto, tak už len porovná s cenou PHM a je rozhodnuté. Samozrejme spoplatňovanie parkovania môže tento trend zmeniť.