Najsilnejsia strana Smer-SD, dnes opozicna vyhlasila, ze mozno prehodnoti vysledok privatizacie ZSSK Cargo. Inak je to mozne, da sa to, uz sa to stalo aj vo svete viackrat takyto krok.
dufam, ze to neprejde. cargo sa musi sprivatizovat, lebo stat neda tych chybajucich 10-40 miliard na nove prepravne jednotky .. a cargo (ako aj zssk) ich potrebuju uz ako sol, kedze posledne fungl nove stroje sa nekupovali vyse 15 rokov .. a ked bude liberalizovany trh, amen tma ..
ako som hovoril, snad to dostanu DB/railon a bolo by to fajn
adoas, tak nejako som sa zacal o tuto problematiku zaoberat trosku viacej. a pozistoval si viacero udajov, s cim vsak stale suhlasim, ze stat je zly vlasntik a ako som neskor napisal, ze istu cast by si mal nechat stat, aspon na urovni 66% strategicky investor + 34% stat.
ide o to ze osobna doprava je plus minus vsade stratova, ale cargo moze byt ziskove, problem naseho carga je v tom, ze sice je ziskove, v najblizsich 10tich rokoch budu nutno velmi vysoke investicie, a stat ma radsej peniaze pchat do zeleznic ako infrastruktury ako do zeleznic ako dopravca
privatizacia ako taka nie je zla, ale len malokedy sa odstrani problem monopolu alebo zasadnych velkych investici:
Ak sa predava podnik len kvoli cene, tak cena nie je nakoniec velka a investor len podnika vyzmyka. Ak sa predava hlavne kvoli kvalite, tak je cena vacsia a investor sa uz musi pokusit svoj novy podnik rozvijat.
Privatizacia nie je zla, ale stat by si mal nechat v strategickych podnikoch aspon 33% aj kvoli dividendom napriklad.
Ne o privatizaci nevim. Jediné co bylo, že se rozdělily ČD s.o. na dvě části ČD a.s. a SŽDC. ČD převzali provozovaní nákladní a osobní dopravy a nádraží a SŽDC, která převzali infrastrukturu a dluhy.
SR hrozí strata tranzitnej železničnej dopravy. Dôvody: SR bude obídená cez koridory v Poľsku a v Maďarsku a z dôvodu zlého vozového parku a železničných tratí. Zabrániť tomu može už asi len vstup silného investora do CARGA a rýchlejšia modernizácia našich tratí.
Aj podla mna je chyba privatizovat nakladnu dopravu vobec … Ide o to, ze pripadny privatizer sa musi zacat chovat komercne (toto stat chvalabohu nemusi, moze sa zastitit verejnym zaujmom) … a to u nas znamena 4 miestne cisla na tonazi, ucelene supravy a bez preradovania (takto vlastne funguje vacsina zeleznic v EU, coz je dovodom tak nizkeho podielu zeleznicnej prepravy na celkovej nakladnej preprave. Pre zeleznice je za sucasnych podmienok nevyhodne vozit cokolvek co nemoze odvezt naraz s aspon 20 voznami.
Ja osobne by som ponechal Cargo ako statnu firmu, ktora by sa zajedno orientovala velkoobchodne (a pomahala by ostatnym dopravcom v cinnosti - sluzby nahradneho HKV, postrku, servis vozoveho parku, papierovacky a pod.) a zadruhe by zabezpecovala (moj vlastny termin) “nakladnu dopravnu obsluznost” v SR. Teda to co je pre komercneho zeleznicneho prepravcu neekonomicke a zatazujuce. A to su rozradovacky a kusove zasielky. Teda aby niekto kto potrebuje odviezt 300 ton dreva nemusel volat 10 kamionov, ale stacilo by 6 nakladnych voznov. A nech je to aj za dotovanu cenu, o konkurencne prostredie sa tu starat netreba, po zeleznici vam takuto zakazku sukromnik proste neodvezie.
A ta mala trhova hodnota je v podstate dost realny odhad. Investorovi neni co ponuknut okrem toho “zatial v podstate monopolu” a sakra vyhodneho kontraktu so ZSSK na nahradzanie neschopnych HKV …
JoHnZ: s neprivatizovanim carga nesuhlasim, hlavne z dovodu, ze ked bude liberalizacia a nebude mat nase cargo ziadny silny investor nastane dalsi silny prepad obsluhy.. ale zase som tiez proti celemu predaju carga, idealne by si mal stat nechat aspon 34% a najlepsie by bolo keby cargo sprivatizovali DB. potom by mohlo cargo vyrazne napredovat.
Ja si myslim pravy opak. Cely biznis Railionu je postaveny takmer vylucne na ucelenych vlakoch (co je ostatne ja dovod tej nedobrej statistiky s cestou, kusove povedzmeze do 300 ton/ tam nechce nikto vozit a preto sa chodi po ceste). A toto by podla mna Railion urobil aj tu.
Preto si myslim, ze ke uz privatizovat, by uz lepsie boli OBB (alebo nebodaj SBB), pretoze tieto spolocnosti maju skusenosti s ekonomickou dopravou kusovych zasielok. Ale podla mna je tuna riesenim zasa len (statom dotovana) kombi doprava
Ako vravim, o tu nakladnu dopravu tu ani nejde tu ide len o to ze sa bude vyciciavat stat prostrednictovm kontraktov so ZSSK (kedze Cargo ma celu servisnu zakladnu a ziadna loko sa nevyznacuje abs. spolahlivostou a volne masiny ma opat len Cargo)
… Cargo sice cosi zvlada a aj sa im dari, ale vacsinou bere len firmy, ktore cesta sklamala este viac (dovod, preco je na statistike viac firiem co preslo z cesty na drahu nez naopak) o inych vnutropodnikovych ukazateloch, a pristupe k zakaznikom, svedci najma to, ze pre ZSR vozia materialy na koridor sukromnici …
Ono tie nase stare masiny este nieco vydrzia, konstrukteri HKV v CSSR boli velmi pokrokovi (rusne radu 363 sa vo svojej dobe /1985/ dali povazovat za najmodernejsie drahove vozidla v europe)
Vasa vlada potrebuje surne peniaze, ale ja by som osobne privatizoval napriklad 60% Cargo a teda za mensiu cenu, lebo ak je na tom SR uz tak zle, ze jej chyba 5-10 mld. SKK, tak to nie je dobry signal a preco inak SR predava 100% nakladnej zeleznicnej dopravy?
Lebo osobna doprava potom bude mat tazku situaciu za 5-10 rokov. Velmi tazku situaciu. A privatizovat osobnu dopravu sa neodporuca.