Mne sa to ťažko hodnotí, keď na Slovensku už nežijem, ale ja si osobne myslím, že práve zdravotná reforma ide správnym tempom, rieši sa dlh v celom rezorte. Len by to asi chcelo viac peňazí do systému na obnovu nemocníc/…, lebo povedať, že SR dáva najviac peňazí zo systému na lieky len znamená, že v systéme je málo peňazí a nie že ľudia “sú na liekoch”, často chorí atď.
Čo je dobré, je dôchodková reforma určite aj rovná daň, 19%, ktorá by mohla klesnúť na 18% a postupne aj na 15%. Takisto bolo správnym riešením limitovať sociálne dávky na deti, keď Rómovia na Slovensku mali aj viac ako 10 detí, …
Ale privatizácia SPP, ZSE, SSE, VSE, Slovenských telekomunikácií nebola spravená dobre.
Ja si takisto myslím, že sa SR dosť skoro zameriava na prijatie EURA, teraz treba investovať do školstva/vedy a výskumu/infraštruktúry, t.j. zadlžovať sa a potom sa to rozbehne. Pretože mať 2,9% schodok verejných financií a nemať rozvoj škol./vedy/infr. je oveľa horšie ako mať 6-8% schodok 5-6 rokov, ale mať aj rozvoj.
Okrem toho 0% schodok SR mať tak skoro nebude, stačí len splácať viac ako si požičiavať.
Keďže sa privatizujú rôzne firmy, ktoré súvisia s dopravou a zároveň tieto firmy vytvárali rôzne dlhy, tak by sa podľa mňa mali príjmy z privatizácie týchto firiem investovať len do dvoch oblastí:
Splácanie štátneho dlhu.
Investície do rozvoja cestnej a železničnej dopravy.
Podobne sa mali riešiť firmy ako SPP, SE, ZSE, SSE, VSE:
Splácanie štátneho dlhu.
Riešenie dostatku el. energie ako aj jej ekologizácia výroby.
Atď. Je to odporúčanie medzinárodných finančných inštitúcií. Dá sa pokračovať aj ďalej:
Precital som si tu rozne prispevky a suhlasim s vami, ze nie je dobre, ked privatizujete len nakladnu dopravu a este naviac ked stat dopredu povie, kolko za to chce penazi. To je chyba.
Podla mna by zeleznicna doprava mala kryt straty osobnej dopravy. Je to tak vsade vo svete.
Co by to bylo za privatizaci? Privatizovat statní majetek a získá ho zahraniční firma, která patří státu, který sám chce tu firmu privatizovat později. V podmínkách privatizace SE tuším bylo, že ucházející firma nesmí být vlastněná státem.
Neviem o takej podmienke nic. Je to mozne, ale neviem o tom nic.
Ja som pevne presvedceny o tom, ze SR nechce nic predat CR, to je vsetko.
A co by to bolo za privatizaciu? Lenny, to je normalne aj vo svete - na to sa normalna vlada nepozera, normalnu vladu zaujima rozvoj.
Keby ČEZ ponukol “cisteho na ruku” 1 mld. EUR a predviedol investicny plan - 1 mld. EUR na dostavbu Mochoviec, tak co by sa stalo, keby to SR predala CR za lepsich podmienok.
Dolezite je len jedno jedine: Aby nova firma investovala, aby ju len “nevyzmykala” - to je dovod privatizacie. A Enel nie je statny?
Podla mna je obrovska chyba, ze SR predava 100% zeleznicnej nakladnej dopravy. Je otazkou ako sa bude zabezpecovat osobna doprava a rozvoj celej zeleznicnej dopravy. A cena 15-20 mld. SKK je neuveritelne nizka.
O co ide, ze sa takto privatizuje? Podla mna toto je strategicky statny podnik, ten by sa mal privatizovat aj 1-2 roky.
Nakladna zeleznicna doprava sa ide v EU liberalizovat (tusim v r. 2008). To znamena, ze potom bude u nas moct jazdit hocikto, kto splna technicke podmienky. Je otazne, ci by toto nase Cargo pod statnym velenim ustálo a prezilo …
Lebo maju obmedzeny monopol na dopravu u nas, co za chvilu nemusi byt pravda. Ked sa doprava liberalizuje, mozno bude snaha dakej silnejsej zeleznicnej spolocnosti obsadit u nas trh, alebo jeho cast - hodi tu nizsie ceny, sme maly trh a Cargo je mala spolocnost.
No, a par prispevkov vyssie si spominal, ze by mali dotovat osobnu dopravu. Ak by tak robili, odkial by zobrali na svoj rozvoj? A pokial viem, tieto krizove dotacie su v EU zakazane.
Zakazane, … ale da sa to, keby bola jedna firma, tak sa to da bez problemov a robi sa to bezne, aj ked su to 2 firmy, len musia byt statne.
To neznamena, ze to podporujem a schvalujem. Zakazane ovocie najviac chuti.
SR je maly trh. A co? Ked ma dobre podmienky, tak sa nic nedeje. Cargo je mala spolocnost. O to lepsie. Mala spolocnost, maly zisk, menej prace nez nejaky velky kolos. Neprehladny.
wazari, … ja nebudem bojovat za vase zeleznice, mne je to jedno. Ale 0,5 mld. EUR za vase zeleznice to je smiesna cena. To ocakava vlada. Moze to byt viac.
Zalezi, aj ako sa to robi. Ci ich vzajomne uctovnictvo je poprepajane a neprehladne alebo tak, ze zisk nakladnej dopravy sa vrati ako dotacia do osobnej.
EU je plna pravidiel, ktore su iba na papieri a potom to aj tak vyzera
Ja sa neviem vyjadrit k cene. Len sa mi zda, ze nase Cargo v sucasnom stave nebude schopne konkurencie, ked sem o par rokov pridu zahranicne Carga a nemyslim si, zeby zachovanim sucasneho vlatnickeho stavu sa to nejak zlepsilo.
Je pravda, ze vase Cargo ma velke dlhy, financne aj v investiciach.
To je fakt.
Riziko privatizacie ani nie je ta cena, ale:
Nedostatocna zmluva, nevyhodna pre stat, ked novy investor nebude musiet investovat do rozvoja a zrusi niektore vlaky, ktore budu v zisku, ale v malom.
Bude sa prepustat, rychlo, … v tomto bola velmi dobra zmluva s U.S. Steel.
CARGO ani nezabezpečuje celú železničnú nákladnú dopravu na Slovensku a už aj tá cena 20 mld. SKK sa zdá mnohým privysoká.
Hlavne potom treba nejako zvážiť, čo s osobnou, lebo tá už bude úplne v stratách.
A ešte sa založil ďalší úrad, aby sa regulovali ceny za prenájom koľajníc. … Množenie úradníkov, to ide SR najlepšie, len tá práca sa akosi rozkladá a nenásobí … viď tie tendre, kde nikto nevyhrá alebo ktoré sú nejasné.
myslim ze najelspia varianta by boli DB => by boli silna konkurencia aj pre CR aj pre OeBB => lebo by mali na slovensku teda az za CR a AT svoj pondnik