ja si to na nivach predstavujem ako na zastavke rennweg alebo st. marx vo viedni. tiez tam nestavia kazdy vlak co tadial prechadza. ale je tam ta moznost …
ohladne trasovania, nemozem presne najist ten obrazok kde to bolo relativne lepsie zakreslene, ale nakreslil som velmi odhadom skicu ..
aquila: K tej tovjej skici … Tu by som rad vedel, ako zrobia to vyustenie tej trate na staru trat v Petrzalke … v urovni Einsteinovej musia byt este pod zemou (autostrada) a jak sa tam ma dat nejak jazdit tak stupanie = 4 promile … a to snad do Petrzalky ani nevystupaju … o tom obluku ani nehovoriac … nemyslim to ako si to nakreslil, ale fyzicke pomery v skutocnej trati …
johnz, ono to mas recht tam bude kusok problem, lebo tam je max tak 500 metrov na zarytie pod zem … kolaje do tunelu sa nemozu oddelovat skorej ako od stareho mostu, kedze pred starym mostom je uz zastavba (myslene medzi dialnicou a zeleznicou) a zase to nemozu moct daleko tahat, kedze sa musia stocit k dunaju docela rychlo ..
tunak so nakreslil (podla mojho laickeho nazoru) skici ako by to mohlo ist
cervenym je stara trat, fialova je (moj laicky) variant A a modry variant B.
variant B (viac menej nadzemny) je utopia, kedze by tam bolo nutne vela burania a halvne by bolo stupanie a potom hned prudke klesanie …
variant A (hned do tunela) je plus minus realny, ale tam ako som uz napisal, to bude zaujiamve vidiet ako to nakoniec poriesia, lebo tam nie je moc priestoru na manevrovanie ..
ale v bode kde sa krizuje zeleznica a cesta na stary most by mohli ZSR v spolupraci s mestom (ale tunak mesto nebude chciet spolupracovat) urobit velmi elegantny prestupny uzol petrzalka centrum (alebo akokolvek inak to pomenuju)
Tak takto: Na schovanie hlavnej trate o 8 metrov je treba 1050 metrov … minimalny polomer obluka nech je 800m (pre Vmax=90km/hod) … to nebude buhvico …
Podla mna napad s prepojenim petrzky s filialkou a vybudovanim centralnej stanice na filialke je skvely! A najma ak niekoho napdane urbit stanicu Nivy s prepojenim na Autobusovu stanicu. A ak k tomu pridaju zaustenie petrzalskej radialy do tunela so zastavkami na AS(bus) a HS (vlak), no to by uz som bol v extaze. Potom staci dobudovat racianku radialu a sever-juh nosny system mame vyrieseny. Potom prepojime letisko s trnavkou cez centrum krizujeme to na filialke a terajseh HS a prebehneme do karlovky a lamaca a amem vychod zapad. Som velmi naivny???
vo videu je ukazany aj plan ako to bude s prepojenim, tak som si to pozeral a pocita sa aj s prepojenim na hlavnu stanicu aj na trat v petrzalke “obojsmerne” aj ked som zvedavy ako to bude v realite zrealizovane.
Dat sa to da, kazdopadne da sa pocitat s max. rychlostou 80 km/h (ak nie menej) a obmedzenou rychlostou pre vozidla 3. skupiny prechodnosti (ale ta dole zatial nehrozi … iba ak by Taurus) …
ŽSR začali s projektom spojenia s letiskom. Železnice vyhlásili súťaž na projektovú dokumentáciu na projekt prepojenia železničného koridoru zo siete TEN-T s bratislavským letiskom a železničnou sieťou v Bratislave.
Prvá časť projektu zahŕňa priame prepojenie miest Bratislava a Viedeň zo súčasných staníc Bratislava Predmestie-Bratislava filiálka-Bratislava Petržalka, pričom celá trať bude pod zemou okolo 16 až 20 metrov a dĺžka tunelu bude okolo 6 kilometrov. Realizáciu tohto projektu plánujú železnice na roky 2010 až 2015.
Železnice sa myšlienke, že by sa vybudovaná infraštruktúra využívala aj na mestskú hromadnú dopravu, nebránia. Magistrát o tom nechce ani počuť. Podľa V. Mikuša to nie je ani technicky možné – jednak pre rozdielne nároky na vybudovanie dráhy pre MHD a rýchlovlaky, jednak pre komplikované zladenie grafikonu oboch druhov dopravy.
problem je v tom, ze zeleznice resp reming pocitali, ze by prepojili aj klasickou zeleznicou od filialky az po janikov dvor resp po trat do madarska. len problem by bol, ze by NDS neprevadzkovalo (rozumej netunelovalo) mesto