„Vlak vojde do budovy stanice, vy ho ani nevidíte, môžete vystúpiť, nastúpiť, ubytovať sa, máte tam komerčné priestory, parkovisko, čo len chcete. Bude to už len na tých architektoch, nech sa s tým vyhrajú a nech ukážu, čo je v nich a aké majú nápady,“ dodal.
Akoze fakt takto opisuje budovu stanice riaditel ZSR?
10 rokov som denne dochádzal do BA vlakmi Os a poviem, že Filiálku by som uvítal. Pri tých množsvách cestujúcich by pokojne mohli chodiť Os (Rex) v špičke 2x na Hlavnú a 2x na Filiálku a stále by boli plné.
Problém BA Nové Mesto je, že ťa to dovezie úplne do paže a ešte stráviš veľa času v MHD aby si sa niekam dostal.
A keby predĺžili trať z Filiálky do Petržalky, tak by to pre dochádzajúcich do práce z východných satelitov BA výrazne uľahčilo život a veľmi by to odľahčilo cesty
filialka je z inej strany centra, ono by bolo super dotiahnut kolaje aj niekam k nivam ale to je nerealne. neviem kde maju hlavnu stanicu na styl noveho mesta od ruky…potom vlastne moze byt aj v stupave. nech netrocharime…
klasicke myslenie okresneho mesta so stanicou niekde vedla namestia nie je pri polmilionovom meste stastne. BA je kolajovo strasne poddimenzovana a jedine dostupne a cenovo prijatelne zlepsenie je vyuzit existujuce trate. filialka by sluzila najma pre dochadzajucich do vychodnej casti stareho mesta a do ruzinova. takych je dost si myslim.
A kde okrem BA sa vymýšľa nahradenie jedného centrálneho uzla viacerými stanicami? Všade inde sa snažia popasovať s historickým dedičstvom a za miliardy eur spraviť jeden uzol. V BA to máme a vymýšľame sprostosti. Kým Filiálka sa ešte dá nejako obhájiť a bola by zmysluplná za istých okolností, tak Stupava je úlet.
Ak nevyhovuje poloha súčasnej stanice, tak si to treba priznať a potom hľadať vhodnejšiu polohu. Len potom si treba aj priznať, že náklady budú v miliardách eur. To už za tie peniaze skôr vieme zázraky robiť s BA MHD, ktoré sa budú dať lepšie obhájiť a dosah to bude mať pre viac ľudí.
Ak by Filiálka bola rozumne spojená s hlavnou stanicou, tak prosím, ale to by boli tie náklady niekde inde, ak by to bolo vôbec reálne realizovať.
Tunel popod Dunaj v tej oblasti je nereálny. To už ŽSR tam priamo píšu, že hrozilo by vzdutie podzemnej vody, čím by boli ohrozené okolité stavby. To nikto riskovať nebude.
Ak sa bude robiť tunel popod Dunaj, tak cca v tom riešení, aké tu dal expwy. Primárne to bude robené pre VRT a pritom sa zvezú aj vnútroštátne vlaky. Už tu bolo uvedené, že tento variant napriek vysokým nákladom môže byť spoločensky návratný.
Bez pokračovania sa z Filiálky stane slepé črevo.
ŽSR vedome argumentujú, že Filiálku potrebujú kvôli modernizácii BA uzla. Veľmi dobre vedia, že moc iných aspoň trochu obstojných argumentov nemajú.
To je skor problem toho, ze tam nejazdi skoro ziadna MHD, akurat len elektrickova trat a potom 50ka myslim… Z takej hlavnej stanice toho jazdi ovela viac.
Slovo nikto by som v tomto prípade nepoužíval.
ŽSR počítajú s variantom, že tam budú zastavovať VRT vlaky. Či už do Budapešti, čiže to bude zastávka navyše, ale aj vlaky Praha - Viedeň. Čiže v takom prípade sa tam bude aj prestupovať smer BA.
Už je len otázne, či niekto bude aj naozaj tie vlaky do Viedne prevádzkovať. Je to skôr umelý výmysel ŽSR, aby aspoň teoreticky vychádzala VRT na Záhorí spoločensky návratne. Inak by im to nevychádzalo.
Ďalej je otázne, či tam aj budú medzinárodné vlaky začínať a končiť. Každopádne štúdia realizovateľnosti tvrdí, že to bude veľký uzol. Má tam byť 5 nástupíšť s dĺžkou 400 metrov.
Ak by VRT nezachádzal do BA, tak by to dávalo nejakú logiku na zastavenie v Stupave (Budapešť - Praha, ak VRT obíde BA, alebo tá Viedeň). Čo sa týka medzinárodných vlakov, tak začínať v Stupave môžu len tie čo idú na východ UA a teoretický sa môže krútiť aj Viedeň poprípade Budapešť, ale logický skôr vychádza, že na VRT to sú krátke trasy.
hlavna stanica nema zlu polohu ale malu kapacitu. a smerom na ruzinov, nivy vedu len autobusove a trolejbusove linky. tam su nasadzovane najvacsie vozy co je dokaz ze dopyt je velky. to je bieda MHD.
na stiesnenom mieste nie je velmi realne rozsirit ju. inak Jarino, suhlas. asi nam je jasne ze miliardovy projekt prestavby, alebo novovybudovania hlavnej stanice ci tunel a podobne ulety mozu sluzit jedine na odvedenie pozornosti. filialka nie je jedina zastavka, dalsia ma byt pri hornbachu na vychodnej strane, dalsia na zapadnej strane. nove mesto moze dalej sluzit pre nove mesto a smer DS. tak ako stanica v petrzalke pre petrzalku a smer rakusko. filialka by bola ako ked elektrickova trat konci tiez v slepej ulici.
v ktorom hlavnom meste nemaju dalsie stanice a dalsie zastavky?
Ak má Filiálka takú výbornú polohu, v čom je problém, že tam vlaky niekoľko desaťročí nejazdia. Áno, treba perony, minimálne zázemie, ale fakt je treba novú luxusnú budovu? Nerozumiem. Tie peniaze sa dajú minút aj zmysluplnejšie.
Troleje? Zabezpečovacie zariadenie? Koľajisko aby tie peróny boli fakt na tom Mýte a nie na Škultétyho? To že vzhľadom k okoliu je tam rizikové jazdiť rýchlejšie než 30? Priecestie inegrované so SSZ na križovatkách s Riazanskou a Jarošovou?
Boli by aj kratšie varianty, ale územím nikoho. Vo všeobecnosti sa výstavba VRT vyplatí od určitého počtu cestujúcich a skôr ich nahrabú, keď Praha - Brno bude využívané na vnútroštátne účely a zároveň aj na cestovanie za hranice do viacerých krajín (Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Maďarsko). V tomto je výhoda Českej republiky, vďaka ktorej sa im môže výstavba VRT vyplatiť. A pritom stále dôjde k úspore času, čiže projekty budú s veľkou pravdepodobnosťou aj naozaj spoločensky návratné.
Zvyšné plány, ktoré už napohľad vyzerali so slabým potenciálom, sa rušia. Napríklad už odložili plány na trať Praha - Hradec Králové - Vroclav - Varšava. Už na začiatku to bolo jasné, že toto tak rýchlo nebude.
A ďalší aspekt je zháňanie peňazí.
Síce majú SFDI, ktorý je kŕmený z rôznych zdrojov, no aj tak zásadným zdrojom financovania sú fondy EU.
V ČR sa dozvedeli, že dostanú o 20% menej. Nie sú z toho nadšení. Avšak stále sú len rokovania a až na konci roka bude jasné, aký rozpočet bude EU mať.
Zároveň súčasný minister dopravy v ČR začal rozprávať, že financovanie dopravných projektov sa má zmeniť a jednotlivé projekty budú o EU peniaze súťažiť.
Takýmto spôsobom už teraz prebieha vyberanie projektov v grantovej schéme CEF. No ak by toto malo platiť aj na zvyšné peniaze (Kohézny fond a EFRR), tak bude veselo… V Česku sa na túto možnosť zjavne pripravujú.
ŽSR pripravujú projekty, ktoré už napohľad nedávajú zmysel (Krompachy - Kysak za 1,3 miliardy s úsporou 2,5 minúty…), takže s veľkou pravdepodobnosťou zasa budeme potom bilancovať stratu fondov EU…
Ja by som to zhrnul, že Stupava nedáva žiaden význam.
Lenže potom je svet ŽSR, kde z toho chcú spraviť jeden “z najvýznamnejších uzlov vysokorýchlostnej medzinárodnej železničnej dopravy v strednej Európe s 8 priamymi linkami VRT do Berlína (Prahy), Budapešti, na letisko Budapešť- Ferihegy, do Varšavy, Prahy, Chebu, Frankfurtu nad Mohanom a Zürichu s 15 minútovým taktom vysokorýchlostných vlakov;”
Človek by predpokladal, že najväčším uzlom by bolo vhodné mať nejakú stanicu priamo v meste (schválne nepíšem hlavnú stanicu, aj keď má na to najväčšie predpoklady), cez ktorú bude prechádzať v ideálnom prípade čo najviac vlakov jazdiacich cez BA, aby sa eliminovali prestupy. V nejakom scenári by aj Filiálka mala význam, ale nie ako končiaca stanica, kde budú končiť len vybrané vlaky, ktoré si vymyslíme, keď sa poškrabeme po hlave.
V BA by to chcelo spojiť hlavy (štát plus krja a mesto a ich podriadené organizácie) a dohodnúť sa na koncepčnom riešení v prospech verejnej dopravy bez hrabkania sa na svojom priesočku. Len také riešenie by nestálo 100 miliónov, ani pol miliardy, ale trochu viac, lebo by sa muselo ísť pod zem. No prínosy (úspora času, zatraktívnenie verejnej dopravy) by to mohli pri vhodnom návrhu prevážiť.
Zatiaľ čo som videl, tak za mňa ten tunelový návrh popod Dunaj pre VRT trať dával najväčší význam. Evidentne by došlo k veľkej úspore času pre veľa cestujúcich. Doterajšie návrhy v štúdiách realizovateľnosti pre ŽSR s ničím prelomovým neprišli.
Ak by VRT prišla k BA od východu, tak by tých možností bolo viac, ale takáto možnosť je minulosťou.
Nedavno som sa vratil z ciny a ziadna z ich stanic nebola v meste. Napr. bol som aj na najvacsej stanici v cine (ktoru otvorili minuly rok) Chongqing east a je za kopcami za mestom.
V Brne tiez planuju stanicu niekde na urovni Videnske a nie, ze budu posielat vsetky VRT na novu hlavnu stanicu…
Ako by povedal aquila… Vo viedni vedia, ze preco doteraz nepostavili ziaden tunel pod dunaj.
Rovnake mi to pride aj v Bratislave, tie naklady by boli obrovske.
No neviem, mne stale vychadza, ze najlepsie na tom je Nove mesto. Hlavne tam nebude potreba stavat tunel pod dunaj ci pod mesto. A pod karpatami sa da spravit pekny VRT tunel rovno na stanicu.
To je čínsky prístup. Majú veľké mestá a stavať v nich centrálne stanice by bolo skôr nemožné. Aj v Európe sa niekde od toho upustilo.
Tento prístup môžeme uplatniť aj v BA (hoci teraz máme centrálnu stanicu…), lenže potom aj tie stanice musia byť primerane dostupné a opäť sme pri tom, že lacné to nebude… Stanica, ktorú uvádzaš je síce mimo mesta, ale je naň napojená metrom. Ak Stupava bude napojená metrom na hlavnú stanicu, Filiálku, centrálu ŽSR atď, tak kľudne nech si ŽSR stavajú stanice kde chcú.
Lenže realita je taká, že Stupava bude v poli, možno postupne sa to tam bude rozvíjať a dostupnosť snáď možno nejaká bude v závislosti od toho, čo si MD SR objedná. A stále sa bavíme o tom, že tam sa prestúpi na nejaký vlak na hlavnú stanicu (otázne je ako často budú naozaj chodiť…) a odtiaľ sa bude musieť človek dopraviť do cieľa, takže ak sa tu kritizuje vhodná poloha hlavnej stanice, tak Stupava to pochopiteľne ešte viac komplikuje.
Už aj pri Filiálke sa bavíme o tom, že ak sa postaví, tak nejaké linky tam budú presmerované, lenže previazanosť Filiálky s inými stanicami bude 0 bodov. Čiže iba sa to bude komplikovať. Pritom v porovnaní s čínskymi mestami sú to smiešne vzdialenosti.
Lenže podľa plánov všetky vlaky budú chodiť v Brne na hlavní nádraží.
Vídeňská bude iba pre pomalšiu vrstvu vlakov.
Mimo Hlavní nadraží si tam nakreslili iba nejaké komerčné vlaky, čo teda by som nebral moc vážne. Ak vôbec niekto tam zochce jazdiť na komerčné riziko, tak ten sa rozhodne, či bude jazdiť na Hlavní nádraží a toto sú iba predikcie.
Samozrejme nikde ani nie je garancia, že takto si to štát objedná.
Metro by vo Viedni malo ísť popod Dunaj.
Bolo by to drahé, ale iné efektívne riešenie asi ani neexistuje. Ak sa naozaj VRT V4 bude realizovať, tak tá okružná jazda okolo Bratislavy bude časom neakceptovateľná.
Je to Tvoj názor. Nové Mesto by bolo fajn, ak by:
VRT prišla do BA od východu. Prekročenie Dunaja niekde pri Komárne padlo (ževraj to neprejde ani EIA) a okružná jazda okolo BA popri D4 by tiež nebola terno. No určite lepšie to čo teraz. Preto ten tunelový variant spájajúci Petržalku a Hlavnú stanicu vyšiel dobre.
boli ďalšie investície do verejnej dopravy, aby stanica Nové mesto bola v rámci Bratislavy rozumne dostupná.
Rovnako to je aj v pripade Brna, kde nove hlavna stanica je uplne na juhu a tak 95% obyvatelov je severne od nej.
Aktualne je Nove mesto 10minut elektrickou z trnavskeho myta, netvarme sa, ze je to niekde na urovni Rybnicnej ako nasa nova skvela buduca nemocnica..
Vyhoda postavenim stanice na okraji je aj ta, ze sa vlak nemusi terigat cez pomale trate vramci mesta a tak zdrzovat pasazierov, ktori nejdu do centra ci dalej v smere od “hlavnej stanice”. Cize je uplne zbytocne tahat cely vlak az do hlbky mesta a tam to rozbit na dalsie smery, ale pre rozlozenie dopravy je vhodne tieto smery rozbit uz na zaciatku. Dalej tieto vlaky nemusia suplovat MHD uz vramci mesta. Takto vies zaroven aj vyuzit prazdne koncove stanice metra ci elektricky. Takto usetreny cas a kilometre vies vyuzit aj na to, aby si mal hustejsi interval, co je ovela viac pozitivnejsie ako to, ze ci tam budes o 10min skor.
Ale ano je pravda, ze je to specificky pristup, hlavne ked to mesto nema 500 tisic, ani milion obyvatelov ale tak 10+.
Ja Stupavu neobhajujem. Celkovo mi pride, ze bude lepsie zrychlit vlaky do viedne, ako nasilu stavat trat na nasom uzemi.
Nie. Prave ta Videnska je robena na prestup medzi pomalymi vlakmi. Cez brno nebude jazdit ziadny VRT tzn. ze Praha - Vieden a ani Praha - Krakow.
Ved komercne linky su aj Metropolitany a tak dalej… Neviem si predstavit, ako pojde VRT z Prahy do Brna a potom bude “cuvat” do Bratislavy / Viedne.
Cize VRT budu zastavovat na Videnske a na hlavni nadrazi pojde akurat tak osobny vlak. Popr. ine expressy, aby clovek nemusel znova prestupovat na hlavnom nadrazi.
Pokial viem, tak aktualne sa hovori o rychlostnej ceste S1, ta ma stat 2.7miliardy, co su extremne naklady.
Realita je taka, ze tu nikdy ziadne VRT nebude.
Mne tento variant pride strasne scifi. Realne to vidim tak, ze sa postavi VRT Brno - Vieden - Budapest. Potom mozme hovorit o tom, ze postavime VRT Bratislava - Vieden a Bratislava - Brno. Smerovat VRT niekde juzne od Bratislavy mi pride maximalne zbytocne, kedze oproti trati cez Nove zamky to nebude o nic rychlejsie, pritom naklady budu obrovske.
Tiez si neviem predstavit, ze by sme mali na trase dva koridory vedla seba a to jeden cez Vieden a druhy cez Bratislavu…
Keby som chcel velmi snivat, tak by som povedal, ze by sa mohla postavit trat 230km/h v trase DS - NZ, ktora by bola menej vytazena ako trat cez Senec a realne tie vlaky by aj tak rychlo mohli jazdit.
Nehovoriac o tom, ze vsetky posudzovane varianty hovoria o tom, ze Nove mesto je velmi dobre ako nova centralna stanica. Sice to tam nepise, ale vies si domysliet z obrazkov.
Ja by som len doplnil k tomu Brnu. Tá Vídeňská je skôr páka ministerstva a Správy železnic na kraj, na mesto a na všetkých občianskych aktivistov, ktorí sa už vlastne viac než 100 rokov hádajú o budúcu polohu stanice Brno hl.n. (pôvodná, resp. odsunutá poloha). Vytvára sa tým scenár (ja mu hovorím “ultraodsun”), kde pokiaľ sa bude trvať na pôvodnej polohe Brna hl.n., bude bez VRT dopravy a na VRT vlaky sa bude jazdiť až na Vídeňskú.
Ministerstvo totiž síce zatiaľ deklaruje že v prípade, že všetky segmenty VRT, ktoré sa budú prípadne objednávať ako ZDO, majú jazdiť cez Brno hl.n. (do Viedne aj za cenu úvrate), ale damoklov meč visí…
Inak Metropolitany ani Vindobony nie sú komerčné linky, ale objednávajú sa ako ZDO. Komerčne tam jazdí len Regiojet.
A ešte by som doplnil, že v tejto chvíli nie sú žiadne plány na VRT Břeclav - Viedeň. Pod názvom VRT Jižní morava je v pláne je len rýchly výjazd z Brna (z dôvodu potreby pridania ďalších dvoch koľají) niekam do priestoru Šakvice - Zaječí (kde sú hranice prímestskej dopravy Brna). Ďalej sa naďalej počíta so súčasnou traťou (kde aj ÖBB počítajú toliko s upgrade na 160km/h, jednak pretože S-Bahn a jednak preto, že sa zrejme nepodarí odstrániť pár neuralgických miest typu priecestie v Silberwalde).