ŽSR Uzol Bratislava

Ja som uviedol príklad s Brnom, o ktorom sa písalo napr. v Dráhe.

Situáciu v Českých Budejoviciach nepoznám. Viem však, že čd dali prerobiť tri rušne radu 240 na dvojsystémové 340, ktorými chodili (chodia ?) do Rakúska práve v južných Čechách.

Presnú situáciu v ČB nepoznám ani ja, viem že 340 ešte jazdí, ale z troch kusov radu 340 je jeden vyhorený, označený ako “čaká na zrušenie” a slúži ako zdroj ND a s ďalšími dvomi sú len problémy, najmä keďže vďaka technickému riešeniu (ale iné asi ani možné nebolo) disponujú na rakúskom systéme výkonom 1MW a pár drobných (tretinový oproti výkonu na 25 kV), sú použiteľné len na osobných a zrýchlených vlakoch a aj to dokonca tuším neutiahnu kompletnú 5 vozovú súpravu schlierenov (o dvojposchodových Wiesloch ani nehovoriac) …

Ide mi o to, že ak zákaz taurusov nebol bezdôvodný, potom ak sú tieto zistenia pravdivé je jazdenie s pendolinom hotový hazard so životmi cestujúcich …

Neviem čo je na tom pravdy, počul som nasledovné, pls nech sa niekto kompetentný k tomu vyjadrí:
Ževraj táto vláda sabotuje projekt VRT z Viedne do BA. Počul som, že na rokovaniach s EÚ sa nikto z vlády (MDPT) nezúčastňuje a že EÚ už pohrozila Slovensku, že VRT sa Bratislave vyhne a pôjde po trese W - BP bez zastávky v BA. Posledného rokovania sa ževraj zúčastnili len nejaké súkromné firmy, ktoré sú spojené v nejakom mikroregióne a tie tam boli lobovať a presviedčať EÚ, aby nám VRT nezrušili, lebo zistili že vláda na tento projekt kašle…

no, len projekty budú stať takmer miliardu… :smiling_imp:

Varianty tunela pod Dunajom
dialnice.info/album_page.php?pic_id=3106

Mne sa najviac pozdava kombinacia oranzoveho s modrym, kedze obsluzi autobusovu stanicu pri Twin City a zaroven bude mat zastavku v Eurovei :slight_smile:

mne tiez ale BEZ zastavky v eurovei .. tam snad jedneho pekneho dna pojde podzemna elektricka ..

Kiez by si mal s tou elektrickou pravdu :slight_smile: Som inak zvedavy, ako sa vyuzije ta zastavka metra, co pod nou buduju. Alebo to je prave spomenuta zastavka na zeleznici?

zrejme .. ale je hovadina mat tak blizko seba dve zastavky zeleznice .. vsak to je pesi par minut .. urcite zastavka nivy, to bez debat .. ale nie eurovea .. a snad sa nejako dohodnut s HB reavis t.j. stavitelom twincity ..

velmi vela map.. variantnych rieseni celeho BA zel uzla je tu ..

telecom.gov.sk/index/index.php?ids=44271

a to aj vratane hlavnej stanice .. no ak bude okolie hlavnej stanice realizovane ako je tunak .. tak to bude velmi vyrazny krok vpred ..

dokonca su tam aj nacrty severnej tangnety a predlzenie tomasikovej ..

aquila: 2 zastávky železnice na sebe vôbec, ale vôbec nemusia byť hovadina, závisí od toho, akú frekvenciu by vedeli okolité stavby vygenerovať. Krásnym príkladom, hoc opäť z ČR je zastávka Blansko - Město, ktorá je umiestnená na výťažnom úseku medzi vchodovým návestidlom od Českej Třebovej a zhlavím, necelý kilometer od nástupíšť Žst. Blansko. A na oboch zastávkach vystupuje solídne množstvo ľudí - na zastávke ľudia idúci do mesta a v stanici dochádzajúci do priemyselného parku v areále býv. ČKD. A hneď vedľa je niečo podobné v podobe Adamov - Zastávka a Žst. Adamov. V tomto prípade je to naopak, stanica leží bližšie k mestu a Zastávka slúži zamestnancom ADAST Adamov.

ako nivy budu urcite generovat hodne .. eurovea teoreticky hej, ak sa spravi caste taktovanie …

inak skoda ze neurobia filialku na osem hran… by to mohla byt nova hlavna stanica ..

čo mesto nedovolí, železnica postaviť nemôže … pôvodne mala mať Filiálka 10 alebo až 14 hrán …

teraz by to ani nepreslo.. kedze by prestavba predstanicneho nebolo pre investora lukrativne ..

aquila: No ono by v podstate miesto toho investor dostal aj priestory a pozemky pod potom už bývalou hlavnou stanicou len s tým, že mu tama budú musieť ísť 2 koľaje, ktoré navyše môže kľudne zakryť s jedinou podmienkou, že ak ich bude chcieť zakryť, musí v tom zakrytí urobiť rezervu pre ďalšie 2 koľaje.

len ten priestor by uz nebol lukrativny.. je rozdiel budovat nieco na hlavnom dopravnom uzle hlavneho mesta a pri nejakej zastavke :wink:

ale stále je to čo by kameňom dohodil od mesta, navyše na beztak celkom lukratívnej lokalite. Investor by takisto mal menej zviazané ruky, keďže rozsiahla potrebná infraštruktúra hlavnej stanice ho bude asi dosť obmedzovať.

Pod zemou budú v meste dve stanice

V rámci projektu prepojenia železničných koridorov TEN-T 17 sa majú v hlavnom meste vybudovať dve podzemné stanice, jedna bude Filiálka a druhá bude na letisku. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=56810#56810

na minimalne este jednu az dve zabudli … este nivy, slovany a petrzalka centrum maju byt pod zemou…

aj ked je fakt, ze to budu zastavky, takze hm vlastne maju pravdu :slight_smile:

Pekny clanok aj s kolajovymi schemami a vizualizaciami

vlaky.net/servis/sprava.asp?lang=1&id=2093

Železničné prepojenie má mať aj podzemné zastávky
V rámci projektu prepojenia železničných koridorov TEN-T 17 v rokoch 2010 až 2015 majú v hlavnom meste vzniknúť aj tri podzemné zastávky. Zastávka Bratislava Slovany, Bratislava centrum a Nivy. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=57647#57647