Tak k tomu svojmu plánu pripíš ešte aj novú stanicu (poprípade opätovnú prestavbu a dostavbu Petržalky), z ktorej budú tie vlaky vychádzať (inak podotýkam, že DC pre rýchlik je za polovičnú cenu proti DC za súpravový vlak). Niekde pri hl.st. je potrebné nejaké pomocné koľajisko, kde je prevádzková záloha vozňov (sú vlaky, ktorých priame vozne končia na BHS a pod.
Ďalej neviem presne ako v BA, ale v Brne veľká časť vlakov na odstavné ani nezachádza. Nabehne upratovacia čata, vozmajstri a v zime elektrikári, z druhej strany sa privesí mašina a za pol hodinu padáme spátky. Vrcholom je potom situácia k keď príde končiaci rýchlik z Hradce Králové, dozorca nástupíšť zoberie od vlakvedúcej hlásenku a cedule R Hradec Králové - Brno hl.n., odovzá jej novú hlásenku, cedule R Brno hl.n. - Olomouc hl.n., dozadu sa pripnú ešte 2 vozne druhej triedy (poprípade v obrátenom garde pri ceste späť), vyskúša sa brzda a ide sa ďalej. Poprípade príde Zr odniekiaľ z Uherského Hradišťa, vymení sa dieselová loko za elektriku a pokračuje sa do Žďáru nad Sázavou.
Často tak vznikajú meškania z dôvodu, že sa to nestíha. 6 koľají je 6 koľají …
niekde vo fotogalérii je náčrt riešenia filiálky, a podľa tohto náčrtu sa majú v Petržalke vybudovať odstavné koľaje a tiež sa má rozšíriť predmestie , jednoducho sa to má doplatať, aby to akože bolo dobré… a ono to bude dobré, ale na dve veci… podzemná filiálka so štyrmi koľajami je luxus za 18 mld…
a napriek “memorandu” pochybujem aj o tom, že sa tento projekt využije aj pre nosný systém MHD v BA a nájdu sa potom rôzne zdôvodnenia, prečo sa to nedá…
A co ked nove trasovanie bude pre inych vyhodnejsie. Pokial budeme vsetko riesit systemom “stare je dobre” nikdy nenastane posun k lepsiemu.
Co sa tyka vzdialenosti Filialka Hl. st, tak ta “vzdialenost” sa da s MHD zvladnut do 15 minut s privhodom a odchodom k zastavkam
Neviem preco stavat stanicu niekde v pazi pod lesom, ked tam nic nebude a kazdy tam bude musiet ist s MHD. Jedina vyhoda je zlepseny prestup medzi vlakmi, ale kolko ludi v BA prestupuje?
Stanica v centre mesta dava moznost na regionalne vlaky a integrovanu dopravu, ktora moze byt konkurenciou pre auta, co tvoj navrh neriesi. A pokial naozaj z dopravneho hladiska treba jednu hlavnu stanicu, tak by som radsej zaustil trat Kuty - BA - Sturovo do Filialky aj s uvratou.
Jonathan: To bol prvoplán ŽSR a bol asi najlepším možným riešením … priamo pod najväčším uzlom MHD BA, Trnavským mýtom by bolo 18 nástupných hrán s možnosťou prestupu kamkoľvek si človek zmyslí. Ale mesto nechcelo …
Nick: Ak sa tam budú v nejakých rozumných intervaloch zliezať osobné vlaky od Kútov (ktoré môžu realizovať aj to tvoje spojenie na hl.st), Trnavy i NZ, tak prečo by nemala?
celý projekt filiálka je stále nejasný, samotné železnice reagujú rozpačito a vyjadrenia o tomto projekte sú hmlisté; má filiálka slúžiť pre prímestské vlaky, alebo sem bude chodiť nejaký diaľkový vlak z Paríža, keď táto “stanica” má byť súčasťou európskeho projektu Paríž - Viedeň - Bratislava…
nečakám, že niekto vyskočí od radosti a zajtra začne realizovať môj návrh, len uvažujem, ako by sa dal tento projekt za 18 mld. Sk zmeniť, podľa mňa “vylepšiť”, ale som si vedomý, že niektorí si myslia, že ide o pravý opak… a právo vyjadriť svoj názor má každý…
Ja som o tom prepojení len počul. Zrejme sa ho nepodarilo pretlačiť do projektov pre EÚ a teda môže byť realizované dodatočne za prostriedy ŽSR. Keď už na tej DC toľko zarobia (ešte ten poplatok neznížili?), nech aj niečo robia …
Ja v zásade nevidím ani potrebu takéhoto prepojenia (hlavná stanica - filiálka), skôr sa prikláňam za zdvojkoľajnenie medzi hlavnou stanicou a Novým Mestom a s týmto sa uvažuje.
Zámer bol taký, aby mohli Zr vlaky do Viedne odchádzať oboma trasami z hlavnej stanice. Najmä v súvislosti v výlukami, ktoré sa v dohľadných rokoch očakávajú na rakúskej strane by to bola veľká operatívna výhoda.
To bude závisieť od vzťahov a manažmentov troch slovenských štátnych železničných spoločností. Umožnenie prejazdu taurusov a iných západných strojov uzlom Bratislava je skôr problémom politickým než technickým. Inak sa totiž nedá sústavné odkladanie prestavby riadiacej časti BA-Východ 3 (t.j. úsek Petržalka - ÚNS - Nové Mesto), ktoré je inak realizovateľné behom 3 mesiacov s relatívne neveľkými nákladmi (do 10mil Sk) nazvať.
Realizovať tú dopravu takto po stávajúcej trati z prepravných dôvodov nemá zmysel, aj keby bola vo Vrakuni resp. v oblasti Ružinova pri Hornbachu vytvorená zastávka. Tých ľudí tam proste nezoženiete.
Ja si myslím, že cez Filiálku by sa to dalo stiahnuť aj o 10-15 minút. A to je v MHD resp. regionálnej doprave vcelku dosť …
Agentúra JPP (resp. jeden kolega z OZT) hovorila, že NfEMZ emisie od Taurusa sú, podľa meraní VÚŽ na okruhu v Cerhenicích, ešte menšie ako od pendolina s filtrom a pendolino zvesela jazdí …
Nick: Ale hlavne, že do Českých Budějovic (síce neviem, čo je tam za ZabZar a či sú tam KO alebo čítače, tá trať sa pár rokov dozadu dispečerizovala) Jóžeho Plečnika ťahať môžu veselo … čo …