Lenže železničná doprava môže prispieť k zlepšeniu MHD v Bratislave nielen bez tohto projektu, ale aj s ním. Obzvlášť ak by sa v rámci neho postavili aj spojky Filiálka - Hlavná stanica a Filiálka - Nové Mesto. Pri nasadení menších dvoj-troj vozových vlakových súprav by mohli byť pre cestujúcich celkom zaujímavá aj vnútromestské relácie:
1 DNV - Hlavná stanica - Filiálka - Petržalka
2 Rača - Filiálka - Petržalka
3 Podunajské Biskupice - Filiálka - Petržalka
Samozrejme pri vybudovaní staníc DNV sídlisko, Lamač sídlisko, Kramáre, (Pekná cesta?), Vrakuňa (Dolné hony), prípadne aj ďalších.[/b]
Samozrejme, že s týmto súhlasím, ale to využitie tejto stavby v prospech MHD bude predsa len účinnejšie a s vyšším efektom, keď sa touto podzemnou dráhou prepoja tiež električkové trate na Račianskej a Vajnorskej s pripravovanou traťou v Petržalke.
Na tom, že železnica má potenciál pomôcť k zlepšeniu MHD, sa tiež zhodneme, veď tie nové železničné zastávky sa dajú budovať aj teraz (aj bez realizácie projektu Filiálka), chcelo by to však nakúpiť nové (nízkopodlažné súpravy) elektrické jednotky, napr. Talenty, čo chodia občas do Petržalky, nie klasické vozňové vlaky s rušňom. No toto je parketa pre Bratislavskú integrovanú dopravu (ktorá zastrešuje aj linku 155).
A tie spojky smerom na hl.st. a NM by sa podľa posledných návrhov mali vybudovať. No uvidíme.
Nick:
Trojkolajnica s vlozenym rozchodom 1000mm a prislusnymi vyhybkami sa da dorobit kedykolvek … a elektrickove koleso obsluzi aj zeleznicny pocitac naprav …
A pri vlakoch je uz dlhodobo zname, ze bez vratnych suprav to naozaj nejde. Uz len tie peniaze a mozeme byt vsetci vysmiati … popripade moze jazdit v slovenskych intenciach 812+011+011+812+011+011+812 na viacclenku …
Cosi som volade cital, ze elektrickove koleso vyzera o nieco inak ako zeleznicne (nieco s okolesnikom), a preto maju elektrickove kolajnice iny profil, nez zeleznicne. Je to pravda? Nevylucuje to potom prevadzku elektriciek na zeleznicnom zvrsku, hoci aj s rovnakym rozchodom? A co to napajanie 25kV vs 600V?
Elektrickove teleso vyzera inak preto aby umoznilo prudke obluky, umiestnenie do telesa komunkacie a samotne kolesa maju mensi okolesnik. Avsak na vela miestach sa prevadzkuju na telese zhodnom so zeleznicnom. Napajanie som tam zabudol dopisat, troleje s prepinatelnou napajacou sustavou su v Europe (hoc nie u nas) viacmenej bezny standard … Napajacia sustava sa zbuduje na 25kV a k nej sa pristavaju menice pre 600V. A nasledne sa do obvodu zaraduje konkretne napajanie …
Viacmenej ano. Cele sa to zapoji do zabezpecovacieho zariadenia zeleznice a na zaklade toho ked vypravca pusti elektricku tak pojde elektrickove napatie a ked pusti vlak pojde vlakove napatie. Cely obvod sa da doplnit aj o kontrolne senzory, ktore pred tunelom rozsvietia prislusne navestidlo na volno len vtedy ked bude v troleji prislusne napatie …
to neprepojenie s hl.st. sa dalo očakávať… je to jednoducho nanútený projekt zvonku bez akejkoľvek analýzy potrieb železnice v Bratislave…
žiaľ, o výstavbe železníc na Slovensku sa vždy rozhodovalo inde, vo Viedni, Budapešti, Prahe a teraz opäť Viedeň… tu si stále spomeniem na slová jedného akože politika zo Žiliny o tom, aký je slovenský národ sprostý…
a som zvedavý, ako to skombinujú s traťou pre električku…
najhoršie je, že Bratislava potrebuje nejakú hlavnú stanicu na úrovni 21. storočia…
SAD sa mala sprivatizovať, ak už nie je… ŽSR sú a budú štátne…
áno, železnica v BA bude rozkúskovaná, presne si to vystihol, že žiadna stanica nebude hlavná!!!
a to Predmestie, no všeobecne:
ak sa zvýši počet osobných vlakov od Rače a Vajnor chodiacich cez túto stanicu, tak to mestu a cestnej doprave veľmi nepomôže, pretože tadiaľ (pri bývalom klube Dimitrov) vedie predsa cesta, ktorá spája Račiansku s Vajnorskou a je tam železničné precestie s rampami, ktoré bude testovať nervy vodičom… nie tak dávno sa tam kvôli tomuto odbočeniu vybudovala riadená križovatka…
a to železničné priecestie tie nervy testuje už aj teraz, nákladná doprava z BA-Východ cez BA-NM, BA-ÚNS a BA-Petržalka rastie… chcelo by to mimoúrovňové križovanie…
v podstate, projekty “filiálka” a “letisko” sú orientované predovšetkým na lepšie prepojenie Bratislavy s Viedňou a nie Bratislavy so Slovenskom…
ja tak nejako vychadzam z toho, ze po predmestie to bude kompletne mimourovnove, vsak tunel ma vychadzat az pri kukucinovej… ale chcelo by to viac MUK .. mozno sa to poriesi .. chcelo by to komplexnejsie infos
SAD je uz sprivatizovana, aj sa budu mlynske nivy prestavovat.
aj ked teoreticky so zastavkou mlynske nivy by sa dalo nieco robit, ked sa zeleznice a SAD dohodnu …
mám na mysli precestie na Nobelovej, odbočuje sa tu od Rače a je to presne pod železničnými mostami pri žst. BA-Vinohrady… a mimoúrovňové križovanie, mám obavu, že nebude, teraz sa rekonštruovala žst. Rača, ale precestie zostalo, žiaľ…
mimoúrovňové križovanie by malo byť určite pri zváračáku a nová cesta s cestným nadjazdom sa má vybudovať niekde v oblasti Pekná cesta - a na druhej strane Bojnická ul., tak sa to navrhuje podľa územného plánu…
Hmmm … posledne info co som mal z tlace bolo, ze tunel mal vyustit za Predmestim (az za Vinohradmi pri dnesnej trati do Race) … nieco sa zmenilo ci som nieco zle pochopil?
pokiaľ som videl nejaké návrhy resp. vízie ja, tak tunel by mal vyústiť pred žst. BA-predmestie, už zastávka Slovany by nemala byť podzemnou… ale posledné informácie z tlače sú tu
Hej Len ma zarazilo, ze zrazu sa zacina spominat tunel len po Filialku (http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=7065 , tam kliknut na original linku a je tam mapka) … to je nedostatocne.
ELZ: Keby tunel ustil tam kde ty vravis, tak prave vtedy by to bola ómenzug blbosť, lebo by sa stade na hlavnú stanicu nedostal ani svätý Kristus … cieľom je postaviť spojku aj na hlavnú stanicu aj na letisko aj na Raču …