Snáď by stálo za to, o tom čo píšeš, spraviť relevantne hodnoverný oficiálny výskum. Neviem či to čo si napísal je výsledkom takého niečoho alebo je to len niečie tvrdenie hoci aj oficiálne uznávané. Bezpochyby určité cielové skupiny takto zmýšľajú, v princípe študenti a dôchodcovia určite keďže majú málo peňazí a veľa času. Ja keďže som v produktívnom veku poznám skôr názory ľudí ktorí by chceli železnicu využívať aj na pracovné cesty či už v zamestnaní alebo na vlastný biznis. Dochádzka do zamestnania na “šichtu” je osobitná kapitola, takže cieľových skupín je niekoľko, ostáva už len zistiť ich zastúpenie.
Tá nechuť k prestupovaniu má aj svoje príčiny, správne píšeš že sa cestujúci boja či im neujde prípoj, resp. či v uzle bude ešte voľné miesto na sedenie. Ak uvádzaš príklady zo Západu z vlastnej skúsenosti poznám Nemecké železnice kde prípoje nadväzujú pomerne tesne (u nás sa za prípoj považuje všetko do 60 min. čo je podľa mňa somarina) a ľudia s tým nemajú problém. Azda by tu pomohla osveta a určité garancie cestujúcim. Chápem že človek má strach že ak zmešká prípoj a ďalší ide až poobede že to vnáša nepokoj, ale zase na druhej strane omeškania na našich železniciach nie sú v porovnaní s autobusmi nijako tragické, skôr by som tvrdil že s výnimkou živelných pohrôm sa dá na vlaky dosť dobre spoľahnúť, len to treba marketingovo využiť. Namiesto toho ale sú plné noviny a TV toho ako sa ZSSK bojí nariadenia o vracaní cestovného v prípade meškania. To si robia antireklamu, lebo ten kto vlakmi necestuje z toho nadobudne dojem že snáď každý vlak mešká a poriadne. Pritom pravda je úplne iná. Ale o skostnatenom myslení som už písal.
Spomínalo sa to na školení. To o tej “osvete” hovor marketingárom ZSSK, nie mne. V prípade železnice je ale problém, že ak už k niečomu dôjde, má “negatívnu skúsenosť” pomerne veľa ľudí. Ak to zrátame so skupinami, ktoré využívajú vlaky, tak keby i len čosi ZSSK skúšalo, tak sa hneď vynorí napr. kopa blogov a článkov na tému jak niekomu meškal vlak. Ale začína sa kopať a meškania zas budú a to poriadne.
Z dopravno-sociologického prieskumu BSK:
Prevažujúce požiadavky cestujúcich na skvalitnenie cestovania VHD
kratšia doba cestovania … 49,7 % respondentov
hustejšie intervaly spojov … 40,7 % respondentov
lepšie časové zosúladenie spojov .. 38,4 % respondentov
lepšie spojenie cez víkendy … 35,5 % respondentov
lepšie pohodlie na zastávkach … 32,5 % respondentov
lepšie pohodlie vo vozidlách VHD … 30,8 % respondentov
Najvyššia dôležitosť prvkov kvality cestovania
-
cestujúci VHD
dodržiavanie cestovného poriadku 86,8 % dôležitosť
teplotné podmienky vo vozidlách 84,9 % dôležitosť
cena zodpovedajúca úrovni služieb 81,1 % dôležitosť
hustejšie intervaly spojov 80,5 % dôležitosť
dobré časové zosúladenie spojov 79,9 % dôležitosť -
cestujúci individuálnou dopravou
dodržiavanie cestovného poriadku 76,2 % dôležitosť
teplotné podmienky vo vozidlách 70,8 % dôležitosť
pokrytie územia VHD 69,5 % dôležitosť
Je kontraproduktivne ak sa tu tvrdi ze sa modernizuje koridor mam na mysli prace za NM ked prave mnohe tieto useky na povazi boli rekonstruovane v 80 rokoch. Kludne by na tomto koridore postacovali generalky. Mnozstvo prostriedkov ktore sa na to vynaklada je pouzitych zbytocne. Jazdi sa a dlho sa bude jazdit takou rychlostou ako pred rekonstrukciou.
Ovela vacsiu efektivitu vynalozenych prostriedkov by sa dosiahlo napr. pospajanim a upravou mnohych lokalok uvediem pr. ako magnus spominal rajec - nitrianske pravno,
alebo nova trat na NR kde by sa dosiahol kratsi cestovny cas ako po ceste,
Krompachy - Presov,
tolko kritizovana Oravka napojit ju na PKP,
a mnoho dalsich…
Uprava tychto trati (lokalok)na vyssiu jazdnu rychlost (pripadne zatrolejovanie). V mnohych pripadoch je jazdna rychlost obmedzena na lokalkach nie zvrskom, zhlaviami ale zab.zar. z cias marie terezie, pouzivanymi “vlakovymi supravami” - nove primestske vlakove supravy na vsetky lokalky.
Zbytok prostriedkov vynalozit na kupu novych suprav napr Pendolin alebo ICE-ciek na “stare” koridory.
Je zaujímavé, ako vedenie železníc totálne ignoruje také mestá ako NR alebo PO , a tým vlastne podporujú úbytok cestujúcich vo vlaku. Ja som raz asi 2 roky dozadu cestoval vlakom z PP do PO, cesta mi trvala asi 3 hod. aj z 1 hod. prestávkou v “krásnej” stanici Kysak , odvtedy nikdy viac týmto smerom vlakom nepôjdem, to aj na koni by som sa tam dostal rýchlejšie.
Súhlas, nedávno boli rozhovory s ľuďmi zo ŽSR v televízií, jeden sa týkal modernizácie koridoru kde železnice popreli že by sa uvažovalo s vylepšením trate do Prešova, resp. s napojením PO na koridor a pred pár dňami keď Nitrančania v reportáži kritizovali že do BA jazdia z NR len 2 vlaky a aj to s preprahom rovnako železničiari sa vyjadrili že táto trať sa nebude ani meniť ani modernizovať, pritom oficiálne potvrdili že 2 vlaky jazdia len preto že väčšiu hustotu spojov trať Nitra - Leopoldov nezvládne.
V praxi to znamená ignoráciu cca 200 000 potenciálnych cestujúcich ktorých možno získať nie nezvládnuteľnými investíciami.
Štát nikdy nevyhovie a akože železnice, ktoré dohromady majú nejakých 400 mil. € majú stavať trate ?
teda nikdy nevyhovie všetkým
kuko6969: Vacsi vplyv ZZ je len na dvoj a viackolajnych tratiach. Priprava vlakovej cesty je na elektronickom stavadle kvoli vsetkym kontrolam a oneskoreniam mozno o 20s kratsia nez na elektromechanike s ustredne stavanymi vyhybkami. Alebo je tam naozaj vela stanic, kde su len jednoramenne, resp. trojsvetelne vchodove navestidla (jazda 40km/h aj do rovna) Jedina trat, kde by prinieslo namontovanie novej zabezpecovacky naozaj citelne zvysenie rychlosti je azda Prievidza - Nitra. Preco sa k tomu ZSR nemaju, netusim. Ale ked je raz na tej trati vlak a treba poslat vlak inym smerom, tak sa to holt neda. Elektrifikacia trate ma vyznam tam, kde je nakladna doprava (ekonomicky) alebo vyrazna rychlikova dialkova doprava (vyznam rychlostny). A aj to ta intenzita musi byt hodne vysoka a aj rychlostna ujma na preprahu znatelna (typicky Zvolen - Kosice, kde je vyznam otazny). Jedinou tratou, ktoru by snad bolo vhodne elektrifikovat je v sucasnosti trat Banovce nad Ondavou - Humenne.
Postavenie trate do NR zavisi od toho ci by na nu boli k dispozicii peniaze z EU, lebo vystavba novej trate (hoc je v podstate lacnejsia nez koridorizacia) je mimo financnych moznosti ZSR a zrejme aj tohto statu (na populisticke kecy typu SRT rovno zabudnite, navyse pri stavbe SRT sa mali v znacnej miere vyuzit uz existujuce ci zrusene trate).
V CR zvladame na jednokolajnej elektrifikovanej trati s pomerne archaickou zabezpecovackou 3 rychliky za dve hodiny v kazdom smere, taktovu osobnu dopravu IDS (okrem useku Vyskov - Holubice, kde sa to fakt neda) a to este nam tu behaju aj nakladne vlaky. Priblizne to zodpoveda celemu slavnemu slovenskemu koridoru, kde je navyse druha tratova kolaj…
bohuzial na IV koridore na ktorom jazdia EC-cka spajajuce SR s Berlinom a Hamburgom je usek NZ-Sturovo zabezpeceny elektromechanicke st. co pokial si dobre pamatam obmedzuje max. rychlost na 120km/h
Ved prave trat z Rajca prepojit na Nitrianske pravno celu ju zatrolejovat po NZ vratane Nitry, odstranit bodove zavady s nizkou tratovou rychlostou, vymenit mechaniku za elektronicke stavadlo nakupit primestske supravy … NR peronizovat
a nie utapat peniaze na BA-ZA onedlho na ZA-KE
trnovec-nr ziadna nakladna investicia, nechapem preco to Nitriansky kraj neriesi ked ZSR utapaju peniaze na BA-ZA onedlho na ZA-KE
Kuko na jednej strane si protu tunelu Višňové a chceš spojiť Pravno z Rajcom, z jednej strany by to bolo fajn, skrátil by sa čas pre osobnú dopravu, ale pre nákladnú by mala trať minimálne využitie v dnešnej dobe, zatiaľ. No len náklady na vybudovanie úseku Rajec a Pravno by stáli 1,5 -2 krát viac ako tunel Višňové, nemáš ani šajnu aká tam je geológia, tie podmienky sú tam na budovanie tunela katastrofálne (ten tie kopce sú tam takmer duté a plné vody, višňové je oproti tomu malá studnička), neboj už dávnejšie by bol postavený, keby to šlo tak jednoducho.
kuka treba nechať tak, nech ho aj rozpolí, až sa Višňové začne raziť a vôbec nech ich roztrhne všetkých, o -10 lepšie pre Slovensko
kuko6969: Sturovo - NZ je aj trat len na 120km/h, nova zabezpecovacka by to nezachranila. Na velkom kuse je tam snad len 100km/h.
Davanie do laty jedinych dvoch trati, ktore maju naozaj potencial na zivenie zeleznicnej dopravy (BA-ZA a obzvlast ZA-KE) nazyvas utapanim penazi? Na BA-ZA sa po dokonceni rekonstrukcie niektore vlaky tak zaplnili, ze sa v nedelu a v piatok vratil do hry uz skoro zabudnuty maximalny normativ 500t (14-16 vozov) …
Elektromechanicke zabezpecovacie zariadenie je aj na vacsine stanic ZA-KE a na celom useku 120, ktory nie je zrekonstruovany okrem. Zst. Trencianska Tepla a Dubnica nad Vahom je taka ista elektromechanika ako na useku NZ-Sturovo. Akurat na ZA-KE bola este za komancov doplnena o ABR-69E, ktory nema ani len uplnu blokovu podmienku (vid nehoda Moravany). Po strankach tratovych stavieb je na tom ZA-KE dokonca podstatne horsie nez NZ-Sturovo.
Aky podla teba prepravny potencial ma trat ZA-PD via Rajec a Pravno? Dva vlaky hnedeho uhlia z Handlovej a par osobnych vlakov? Ked uhlie je tovar, ktory aj pardnove oneskorenie znesie a vlakom mas sancu obsluzit sotva polovicku dedin na tej trati? Ak by nejaka trat bola utapanim penazi, bola by to tato. Preco ostatne sa “komunista” rozhodol na odvoz uhlia z Hornej Nitry postavit radsej trat do Hornej Stubne, nez do Rajca …
skoro ako ruske tazkotonazne rychliky… len si nie som isty ci sa zaplnili samotnou rekonstrukciou, alebo len ZSSK konecne dopraje cestujucim aby v posilovych (nielen)kozenkacoch neboli zaplnene ulicky az niekde po WC…
No no no, trochu opatrnejsie s tymi dutinami ))
Este by som dovysvetlil s tym Rajcom - ja som mal na mysli celkovy synergicky efekt pre trasu NR - ZA. Ak by sa zaviedla na takejto trase taktova doprava, myslim, ze by to pomohlo nastartovat mobilitu pracovnej sily a v konecnom dosledku aj rozvoj ekonomiky pozdlz takejto trate. Z podobneho dovodu odmietam napriklad trasovanie R1 RK - BB, nema to vyznam z hladiska rozvoja. Ale suhlasim, ze nova trat Rajec - Pravno by bola v sucasnosti ekonomicky neunosna a nepochopena. Vytvorila by vsak potencial do buducnosti.
Zavisi vsak, ako sa na buducnost krajiny divaju jej obyvatelia a politici. Ak vidia hlavny prinos len v automobilovej doprave, tak potom sa necudujme, ze aj myslienky na nove trate pripadaju mnohym ako totalna utopia a zbytocnost. Ak niekomu zalezi na zachovani krajiny, tak rozmysla aj nad alternativami k indivindi doprave. je to proste vec postoja. Vid krajiny ako Svajc alebo Rakusko, alebo v mensej miere uz aj Cesko. V tomto smere sme este hooodne za opicami, a neda sa to ospravedlnit nedostatkom penazi. rad by som o tom niekedy s niekym podebatil - ale je to skor tema niekde k pohariku vinka, po nom sa dobre filozofuje ))
Inac usek Zvolen-Filakovo sa mal podla projektov ZSR elektrifikovat v rokoch 2006-2007, ktovie ci sa to v najblizsich rokoch vobec zacne, alebo nie…
No elektrifikovala sa BB - ZV namiesto toho. Podla mna to bola zasadna chyba.
jano.z
Trat NZ-Sturovo jej zabezbecenie je zatial plne funkcne avsak len taky uskrn (mozno aj fajn foto) sa mi vytvori pri pohlade na mechanicke zavory a za nimi “nove” Siemens vozne ci uz na EC Hasek,Jesenius,Hungaria,Moravia,Avala ci vysvieteny domcek vstupneho stavadla…
jano.z:Po strankach tratovych stavieb je na tom ZA-KE dokonca podstatne horsie nez NZ-Sturovo.
No tak to je na veeelmi dlhu diskusiu nikam neveducu.
jano.z:Aky podla teba prepravny potencial ma trat ZA-PD via Rajec a Pravno? Dva vlaky hnedeho uhlia z Handlovej a par osobnych vlakov? Ked uhlie je tovar, ktory aj pardnove oneskorenie znesie a vlakom mas sancu obsluzit sotva polovicku dedin na tej trati? Ak by nejaka trat bola utapanim penazi, bola by to tato. Preco ostatne sa “komunista” rozhodol na odvoz uhlia z Hornej Nitry postavit radsej trat do Hornej Stubne, nez do Rajca …
Ku tomuto sa vyjadril Magnus dostatocne jasne jednalo by sa o rozvoj daneho regionu, v tomto pripade nitrianskej+rajeckej vs. uz davno rozvinutej vazskej (v pripade vazskej kotliny uz bol dosiahnuty urcity stupen zel.dopravy pred modernizaciou)
[/quote]
magnus: Elektrifikacia useku Zvolen - Filakovo bez elektrifikacie Filakovo - Kosice nema zmysel. Vo Zvolene je zriadovacia stanica, kde dochadza k spracovaniu zataza a takmer kazdy vlak tam ma viachodinovy pobyt. Je to preto idealne aj k napr. preprahu na nezavislu trakciu. Vo Filakove by sa musela obnovit a znovupostavit (tamojsie depo je zrusene) veskera infrastruktura na preprah masin, ku ktoremu by navyse aj tak dochadzalo, a to pri vsetkych vlakoch.
Motivacia BB-ZV bola v dialkovej doprave (navysenie poctu rychlych vlakov BB-BA), ku ktoremu sice v najblizsich rokoch nedojde (nieto vlkm a nove stat nezaplati) + miernym zrychlenim dialkovej osobnej dopravy v smere BA-BB (zjednodusenie manipulacie s rychlikmi vo Zvolene) a dalej moznost zaviest EMJ v doprave BB-ZV.