ŽSR, modernizácia železničnej trate Nové Mesto n/V-Púchov

Na ďalšie úseky sa spracováva projektová dokumentácia pre stavebné povolenie resp. vyššie stupne dokumentácia. Podľa per huba informácií sa nezačne úsek Zlatovce - Trenčianska Teplá skôr ako úsek Trenčianska Teplá - Beluša hlavne z dopravných dôvodov (príliš dlhý výlukový úsek). Začína tiež stavebné konanie na úsek Považská Teplá - Žilina, pokiaľ sa nemýlim. To sú len narýchlo pochytené informácie, ale neoverené.

v oblasti juzneho portalu tunela Turecky vrch sa zacalo s terennymi upravami

Ano, uz je to tam celkom rozbehnute. Odstraneny porast a maly zarez na portal.
Bude sa razit z oboch stran?

Asi budu az styri pracoviska. Dva od portalov a dva od unikovej chodby.

[i]Samotná realizácia celého medzistaničného úseku Nové mesto nad Váhom – Trenčianske Bohuslavice, v ktorom sa nachádza aj tunel, je rozdelená na štyri etapy. Tunel bude realizovaný v prvých 2 etapách a navrhnutá je realizácia zo strany severného portálu. V daľších 2 etapách je zabezpečené napojenie do novej modernizovanej resp. jestvujúcej trasy.

Pred samotnými etapami sa musí realizovať tzv. „0 etapa“, ktorá v sebe zahŕňa vybudovanie prístupových objektov pri severnom portály tak, aby sa dal začať realizovať vlastný tunel (dočasný most, provizórne komunikácie k portálu atď.). [/i]

http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002329-Koncepcia-technickeho-riesenia-tunela-Turecky-vrch.asp

Keď som tadiaľto cestoval vlakom - rýchlikom minulý týždeň, zastavili sme asi na 10 až 15 minút ešte pred stanicou Tr. Bohuslavice v smere od TN. Neviem či to bolo už v rámci nejakej výluky, no keď sme potom prechádzali okolo toho masívu cez ktorý pôjde tunel (a zdá sa mi, že sme išli po “nesprávnej” koľaji v smere na NM), tak som si všimol, že nejaký menší bager už “rýpal” do kopca (inak samá skala to bola) a to v mieste kde je trať cca v polovici toho masívu, kde by som južný portál nečakal, že bude. Neviem či to náhodou nebolo skôr miesto vyústenia únikovej chodby - nemá byť náhodou budovaná ako priečna úniková chodba smerom z tunela k miestu terajšej trati??
Každopádne, pri severnom portáli som si nevšimol žiadne práce, ani miesto budúceho sev. portálu nebolo ešte odlesnené.

lubos, to, co si videl, bol naozaj juzny portal. V tych miestach bude aj 20 m vysoky zarubny mur, cize som zvedavy, ako bude vyzerat prevadzka v tychto miestach kvoli stiesnenym pomerom.
V Trenc.Bohuslaviciach je uz znizena rychlost pre vsetky vlaky. Snad sa na vlaky.net objavia nejake fotky z celeho useku :slight_smile:

Dík Andrej za upresnenie. Ja som čakal, že južný portál bude bližšie k NM, možno niekde na úrovni vodnej elektrárne.

Akurat som prechadzal okolo Tureckeho vrchu - pri juznom portale pracuju 2 bagre, jeden kope vo svahu asi 10m nad tratou, trat je zabezpecena pred zosuvajucimi sa kamenmi docasnym betonovym murom. Svah pri severnom portale je odlesneny a v okoli prebiehaju vykopove prace.

Tak to vyzerá žeby už začali pracovať na obidvoch koncoch tunela? Som zvedavý kedy začnú raziť samotný tunel, či už v tomto roku alebo až niekedy v budúcom.

Zda sa ze tvoje informacie sa zacinaju postupne potvrdzovat :slight_smile:
dialnice.info/viewtopic.php?t=12629

Odpoveda prokurista Alpine Slovakia:
Jedným z okruhov je aj realizácia železníc. Zaujímavou referenciou sa stala modernizácia železničnej stanice Brunovce. Povedzte nám o vašich plánoch v tejto oblasti.
Zúčastnili sme sa súťaže na modernizáciu železničného úseku Trenčianska Teplá – Beluša, kde sme boli členom združenia s tímom Bögl – Krýsl, Viamont, Strabag a Porr. Je to stavba veľkého rozsahu, ktorej memorandová cena bola 293 miliónov eur. Zmluva by sa mala podpísať ešte v tomto roku. Výstavba by mala trvať 54 mesiacov, počas ktorých by naša spoločnosť mala na nej prestavať asi 5 miliónov eur ročne.

A este nieco aj ked velmi vagne o casti Zlatovce-Trencianska Tepla ako poduseku NM-Puchov:

dialnice.info/viewtopic.php?t=12629
Z toho vyplýva, že sa etablujete aj v Trenčianskom kraji.
Áno, je to jedna z našich vízií. Radi by sme tu vyvíjali aj inú činnosť, najmä v oblasti ciest. Trenčiansky kraj je pre nás výhodný aj z toho pohľadu, že sa môžeme oprieť o pomoc Alpine CZ, našej sesterskej spoločnosti v ČR, ktorá v blízkosti tohto kraja vlastní obaľovačku. Už predtým sme tu realizovali asfaltové práce a radi by sme v tomto kraji zostali. V súvislosti s výstavbou diaľnic sa chystá aj súťaž na železničný úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá. Bude to najväčší a najkomplikovanejší úsek z hľadiska finančného objemu i technického riešenia. Postaviť sa má nový železničný most, čo bude súvisieť so zmenou infraštruktúry mesta Trenčín. Okrem toho by Slovenská správa ciest rada v budúcnosti v tomto kraji postavila nový cestný most, takže príležitostí v Trenčianskom kraji je dostatok.

Tak ja som zvedavy, ako to nakoniec bude vsetko vyriesene s pristupom na stavenisko. Povodny úprojektant mal vymysleny podjazd pod tratou v mieste juzneho portalu, aby sa zachovala prevadzka na starej trati bez obmedzenia, ale asi to nebudu riesit takto. Zvedavy som na tie jaskyne, co sme tam navrtali pocas prieskumu. a som zvedavy, co sa bude diat so severnym portalom, kde dodneska nie je vybudovany ziadny monitoring svahovych pohybov.

Nová trať zmení tvár mesta TN
dialnice.info/viewtopic.php?p=97922#97922

“V súčasnosti sa začal robiť úsek medzi Novým Mestom nad Váhom až po Trenčín. Pre trenčiansky úsek ešte železnice nemajú schválené dotácie z eurofondov, bez ktorých stavať nebudú. V ideálnom prípade, ak peniaze získajú, sa začne stavať na jar, výstavba má trvať 33 mesiacov. V Trenčíne si modernizácia vyžiada vybudovanie nového železničného mosta a viacerých mimoúrovňových križovaní.”

Výstavba tunela pod Tureckým vrchom začala:

zeleznicne.info/view.php?naz … 2009110018

:slight_smile:

v polovici decembra by mali zacat stavebne prace na useku Trencianska Tepla - Belusa:

dialnice.info/viewtopic.php?t=12718

Pre lepsiu orientaciu som si dovolil odcitovat prispevok diskutujuceho D.C. z fora www.vlaky.net
Popisuje ako je rozdelena trat NM-Puchov na etapy a ako su tendrovane/tendrovatelne…

Citácia zo stránky vlaky.net: vlaky.net/online/diskusia/te … 395&list=1
Stavba je jedna: ak to chces presne, tak:
ŽSR, Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom - Púchov, žkm 100,500 - 159,100, pre traťovú rýchlosť do 160 km/h

Tato stavba kvoli vysokej obstaravacej cene rozdelena na 6 etap, ktore su samostatne tendrovatelne…
Vytendrovane uz su I. a II. etapa (NMnV - Zlatovce) a IV. a V. etapa (Tr.Tepla - Belusa)
Zostava teda III. a VI. etapa, ktore mozu ale nemusia ist do tendra spolu. Zavisi to od toho, v akej dobe bude ta ktora etapa projektovo pripravena a samozrejme ako sa rozhodne investor, resp. jeho zriadovatel, ako sa vybavi financovanie atd…
Takze je dost mozne, ze VI. etapa (Belusa - Puchov) pojde do tendra samostatne, inymi slovami, ako samostatna stavba. Ci uz tak alebo onak, v Belusi v ramci tejto etapy nezostane kamen na kameni a bude z nej zastavka.
Dufam, ze uz je to bez skresleni…

Lionheart: Etapa Belusa - Puchov musi obsahovat aj pripadnu zmenu napatovej sustavy na useku Dolne Kockovce - Puchov, takze sa urcite bude tendrovat samostatne, zrejme v jednej dobe s usekom Povazska Tepla - Zilina a zamyslanou “pomocnou stavbou” - provizornou zmenou napatovej sustavy v useku Puchov - Povazska Tepla.

dakujem za reakciu. a v akom stave je priprava tychto dalsich usekov? vcera som pozeral do OPD a do roku 2013 resp viacpravdepodobne do 2015 budeme mat zrekonstruovanu trat na 160 od BA po ZA. tak to je naozaj uspech viac ako stvrtstorocie po revolucii :frowning:

Lionheart, nechcem ta sklamat, ale do r. 2015 budu hotove pravdepodobne iba useky po Belusu. Usek Belusa-Puchov aj Puchov-Zilina sa nezmestili do fin.limitu cerpania, ledaze by vypadol z toho zoznamu v limite nejaky iny usek
(co zase nie je take nemozne, pocul som, ze kandidati na “vypadnutie” su tunel popod Dunaj v BA a usek Zlatovce-Trenc.Tepla).