ŽSR, modernizácia železničnej trate Nové Mesto n/V-Púchov

Mysim, ze velmi dolezitym argumentom pri projektovani bola poziadavka na zmenu mostovky, takze asi by sa aj tak musel robit novy most s priebeznym lozkom. Trencania si vsak urcite polepsia - znizi sa hlucnost, zlepsia sa prepojenia mestskych casti podjazdami, bude nove kupalisko a uvolnia sa niektore velmi zaujimave pozemky blizko centra mesta, takze je tam potencial na dalsi rozvoj. Myslim, ze je to celkom dobre vymyslene.

Ako sa nakoniec vyuziju tie uvolnene pozemky? Boli na to rozne plany od luxusnej vystavby cez rozne promenady az po cestu.

Tak akurat som zapocul, ze TSS nepodalo odvolanie na rekonstrukciu useku Zlatovce-Tr.Tepla a mala by to stavat Skanska. Tak dufajme, ze sa to konecne posunie dopredu, aj ked opät pres.ali celu stavebnu sezonu :unamused:

Možno sa pýtam blbo, a už sa to tu preberalo, ale zaujíma ma, čo všetko sa musí upraviť, aby sa mohla rýchlosť zvýšiť zo 120 na 160, resp. aké sú ďalšie vyššie rýchlosti ?

Uprava zeleznicneho spodku a zvrsku, teda vymena kolaji na bezstykove, pouzitie vyhybiek s vacsimi polomermi, vymena/rekonstrukcia mostov a nadjazdov, narovnanie prudkych oblukov, vymena trakcneho vedenia a zabezpecovacieho zariadenia, odstranenie urovnovych krizeni s cestnymi komunikaciami… Rychlost 160km/h vyplyva z dohod o europskych zeleznicnych koridoroch, u nas je pouzita s niekolkymi obmedzeniami, na druhej strane niektore stavby “na zelenej luke” su projektovane az na 200 km/h (tunel Turecky vrch, juzny obchvat Liptovskeho Mikulasa, useky LM-PP).

vizualizacia useku Zlatovce-Tr.Tepla
youtube.com/watch?v=EZOvHF-wKEw

Vyvolanych investicii tu je tusim viac ako v PB :unamused:

Dokelu, prestavajú polovicu mesta :smiley:

ale vyzera to dobre

Skutočne tá vizualizácia vyzerá skvele, mimochodom už je zmluva podpísaná medzi zhotoviteľom a MD? Či sa teda začne aj reálne čosi stavať na jar 2011? No a snáď sa v najbližších rokoch dočkajú takýchto modernizácii tratí a všetkého čo k tomu patrí, aj ľudia v okolí Štrby, Popradu, Žiliny ai.

Zmluva sa stale nepodpisala, ucastnik tendra s druhou najnizsou ponukou sa opät odvolal.
A usek pod Tatrami sa zrejme nezacne modernizovat skôr ako v r. 2020. V najblizsom programovom obdobi eurofondov 2014-2019 sa s velkou pravdepodobnostou bude realizovat len usek Belusa-Puchov-PB-ZA, mozno nieco na Kysuciach ci usek Kysak-KE.

Dík Andrej, už som si to prečítal aj v monitoringu tlače. No škoda, nakoniec ani nezačnú tento rok žiadne práce na úseku Zlatovce-Tr.Teplá, čo by bolo veľmi zbytočné zdržanie, tak dúfam, že sa to vyrieši.
Je škoda, že sa počíta s modernizáciou trate v okolí LM, Štrby a Popradu až za nejakých 10 rokov, práce tam budú trvať ďalších 10 rokov :wink: keďže náročnosť terénu je tam vysoká a teda veľký počet náročnejších objektov ako estakády či tunely. Takže medzi LM a PP po modernej trati až niekedy okolo r. 2030 možno. Tak snáď si prídem “na svoje” aspoň počas tebou spomenutej modernizácie v okolí PU a PB, aj tam sa plánujú myslím nejaké tunely, tak uvidíme či a kedy k modernizácii žel. trate príde aj tu.

viewtopic.php?f=35&t=15015

Takže Slovensku hrozí asi žaloba tak či tak. Ak sa potvrdí víťazstvo spoločnosti SKANSKA, žalovať bude TSS Grade, v prípade, že sa súťaž zruší, urobí to SKANSKA. Neviem čo by bolo výhodnejšie pre Slovensko (samozrejme stavať, ale čo prípadné hrozby, sankcie), no a som skutočne veľmi zvedavý aké pokračovanie toto bude mať a kedy (v ktorom roku :wink: ) sa začnú stavebné práce.

Toto je uplne trapne tato sutaz, raz nastavim jasne podmienky a pokoj…Skanske sa inak necudujem. Navyse tato vlada ma priority niekde uplne inde ako stavat zeleznicne koridory, takze asi si fakt pockame…

Je to veľká škoda, po dokončení D po ZA potrebuje železnica v tomto úseku hlavne pre osobnú dopravu rýchlejšiu trať. Aj keby sa v celom úseku ZA-TN spravilo aspoň na 120. Teraz je tam dosť obmedzení. Inak ľudia presadnú do aut. Podobne ZA-KE ak sa bude dať ZA-KE prejsť po D autom za menej ako 2 a 1/2 hodiny prestanú ľudia používať vlak.

Neprestanú, lebo pokým bude na trase ZA - RK, PP, PO alebo KE súvislá diaľnica,mýto pre osobné autá ľudí odradí. A hoci aj cestovné vlakom pôjde hore, náklady na cestovanie autom po diaľnici sa minimálne zdvojnásobia, ak nie ztrojnásobia.

stanog, tvoja obmedzena logika je fakt ukazkova: postavili sme do ziliny dialnicu, preto teraz musime do ziliny postavit zeleznicu. kym zeleznicu dostavame, tak zas nebude dost kapacity na dialnici tak zas pristavame povazim dialnicu. atd atd. a na juh sa vy…me. ta bratislavsko-povazska pazravost!!! podla teba sa na juh a vychod ma dialnica a zeleznica postavit kedy? v roku 3000???

DrX klasicky reaguješ odveci. Rovnako nechápem čo s tým má mýto. Výstavba železnice trvá podobne dlho ako výstavba diaľnice, preto nepredpokladám že by tá železnica diaľnicu predbehla.
Ale keď už si DrX začal, povedzme si čo vlastne chceme:

1. Chceme dokončiť aspoň jeden súvislý a pre železnicu ziskový a dôležitý železničný koridor alebo má rýchlosť vlakov naďalej klesať vplyvom rozbitej trate do ktorej desiatky rokov nik neinvestoval?
  2. Chceme aby ľudia využívali viac verejnú a teda najmä železničnú dopravu?
  3. Diaľnica D1 je našťastie postavená tak, že tých 20-30 rokov ešte v pohode zvládne, tu sa skôr bojím o R1 kde sa rapídne zvýšili intenzity a najmä v úseku TT-GA je to už dnes dosť husté. A práve využívanie verejnej dopravy je cesta ako docieliť že nebude treba stavať paralelnú diaľnicu. Lenže to cestovné časy po ceste a železnici musia byť v prospech železnice. Ak sa dostavia Višňové, zase to nahrá individuálnej doprave.
  4. K tomu juhu, osobná železničná doprava tu v úseku ZV-KE z dôvodu nízkej hustoty zaľudnenia nemá veľký potenciál rastu, ale minimálne BA-ZV by som tiež rekonštruoval. V inom vlákne sa tu píše že trasa R2 ZV-KE je tak málo vyťažená že na 20 rokov ju poriešia opravy bodových závad a predpísaná cyklická údržba.
  5. Ak cestuje niekto východ-západ stačí jedna kapacitná a rýchla trasa, ak sa na ňu dokáže v pohode napojiť. Preto skôr ako do R2 či novej južnej železnice by som investoval do kvalitného napojenia celého východného slovenska na D1 či železničný koridor.

Ja som za potiahnutie rekonstruovanej trate do ZA, aspon sa tym nudnym Povazim bude dat rychlo prefrcat :slight_smile: Potom mozno rekonstrukcie utlmit, lebo okrem zvysenia komfortu velku casovu usporu neprinasaju. A pocas toho utlmu prehodnotit prelozku Kysak-Presov-Krompachy

Správne, pri reko na 160 km/h by jazda cez PO nebola žiadnou časovou stratou, naopak Prešovčanom by sa veľmi skvalitnilo cestovanie.

Problem v tom variante cez PO boli vysoke investiecie do tunelov, a tie su na Slovensku nepriechodne :slight_smile: