ŽSR Modernizácia trate Liptovský Mikuláš - Košice

mi sem cpes clanky stare rok a viac, vyvoj neustale napreduje doba sa meni, co bolo vcera neplati uz dnes , zeleznice budu vzdy prioritizovane vramci eu kedze eko a zelena doprava a vzdy sa tam oplati investovat aj ked brusel urcite velke miliardy davat nikomu nebude tak ci tak sa PPP alebo pozickam nevyhneme podobne ako v polsku ci cechach, ide o to kto na to konecne najde odvahu a nebude to posuvat ako zhrdzaveny vozik pred sebou dalej, navyse ako som uz vyssie pisal cim dlhsie budeme cakat a posuvat to pred sebou tym horsie pre nas a bude to stat viac a viac a bude to len a len neskor a stale viac a viac na tom prerobime.. ono presne je to vystihnute prave preto modernizovat na nizsie rychlosti ako si presne ukazal aj vo svojom prispevku prinieslo by to len minimalne resp dost male prinosy prave preto na hlavnom koridore pod 160 nejst a tam kde to pojde dat rovno na 200 pomerne rovinate useky kde sa pocita s prelozkami ci tunelmi , tu je sanca prave preto ze konecne ceny za km takejto trate su velmi podobne urcite je lepsie rovno hlavny koridor sustredit uz na 200kmh (navyse nakupujeme aj supravy vagony ci rusne na tuto rychlost takze o to vacsie moznosti vyuzitia) tam kde to teda pojde.. a takisto puchov ba postupne prerobit na 200 tam sa to idealne hodi sama rovina idealne podmienky na taketo upravy,ziska sa tym resp usetri kopa casu od za po ke tie useky ktore som uz spominal ktore sa na taketo rychlosti hodia tak tam ich dat

1 lajk

Máš pocit, že Slovensko si nepožičiava?
Rozdiel medzi Slovenskom, Českom a Poľskom je len v tom, na čo výdavky idú. Ak dávam priveľa peňazí na spotrebu, tak smola, nie je na investície.

Nie sú žiadne financie.
Tender bol vyhlásený, aby mohli pri žiadosti o grant z CEF deklarovať pripravenosť.
Grant nezískali, ďalšia výzva vyhlásená nebola. Nie je z čoho to financovať.
Už sa šíria zvesti, že sa VO bude rušiť… Uvidíme.

1 lajk

treba zrusit toho kto to siri.. dementizmus na entu.:face_vomiting: vsetko dobre a progresivne len rusit.. ako potom chceme zeleznice resp aspon tie hlavne koridory dokopat k nejakej vyraznejsej modernizacii? neviem na co cakaju uz som pisal ze brusel na to nikdy neda milardy, v cechach aj polsku to pochopili uz davno, u nas stale nie.. pozicat a riesit cez PPP a hotovo! uz davno to mali spravit ako v cechach alebo polsku!

1 lajk

jaká je už vyražena délka tunelu Španí háj?

Už sa blížia ku prerazeniu, ešte nejakých cca 50 metrov

9 lajky

:train: Liptovská „Soroška“? Tender na najdrahšiu železničnú stavbu čelí stovkám otázok

Modernizácia úseku Paludza – Liptovský Hrádok sa stáva najväčšou výzvou ŽSR. Projekt s rekordnou cenovkou je v tendri už viac než rok, no namiesto otvárania obálok pribúdajú otázky od firiem.

Základné parametre projektu:

• Odhadovaná cena: 862 miliónov € (cca 50 mil. € na 1 km).
  • Rozsah: Nová železničná stanica v Liptovskom Mikuláši, 600-metrový tunel Paludza, množstvo mostov.
  • Prínos: Skrátenie trate o 1,5 km a úspora času 4 minúty.
  • Rýchlosť: Zvýšenie na 160 km/h.

Prečo hrozí scenár „Soroška“?

• Informačný chaos: Záujemcovia o stavbu položili už 730 doplňujúcich otázok. Firmy majú hokej v tom, aké referencie potrebujú na tunel Paludza (či razený, alebo hĺbený).
  • Posúvanie termínov: Pôvodne sa malo otvárať v apríli 2025, aktuálny termín je marec 2026.
  • Finančná neistota: Na projekt momentálne nie sú potvrdené európske zdroje.

Liptov vs. Východ (Strategická dilema): Šéf železníc Miroslav Garaj preferuje logickú nadväznosť (pokračovať od Žiliny na východ), no ministerstvo zvažuje uprednostniť úsek Krompachy – Kysak (status strategickej investície).

Aktuálny stav iných úsekov:

Úsek Stav Očakávaný podpis
Vydrník – Markušovce Vyhodnocovanie (Doprastav) rok 2026
Poprad – Vydrník Prebiehajúca výstavba v realizácii
Paludza – L. Hrádok Tender (v procese otázok) neznámy

Technický argument prekládky: Pôvodná trasa popri Liptovskej Mare trpí zlou geológiou a hrozbou zosuvov. Nová trasa, kopírujúca diaľnicu D1, je podľa EIA environmentálne priaznivejšia a technicky stabilnejšia, aj keď výrazne drahšia.

Celý článok nájdete tu: Zopakuje sa scenár Sorošky na železniciach? V tendri na najdrahšiu stavbu je viac než 700 otázok

3 lajkov

a to uz prosim vas aky ma vyznam robit krompachy kysak ked nebude usek markusovce krompachy? ktory by mali prednostne stavat na 160-200 navyse tam sa to idealne hodi s minimalnymi prekladkami a nakladmi ten dalsi ruzinsky usek je ovela nakladnejsi a po markusovciach bude potrebne aby sa pokracovalo plynule dalej, a vytvoril jeden celistvy usek takze tento by mal ist prioritne teraz ako strategicka investicia nie ten dalsi, takto to bude rozkuskovane ,za mna idiotizmus na entu ale ok.. skor by som urychlil vystavbu od kosic po kysak

Krompachy - Kysak má od výstavby ešte ďaleko…
Tu nejde o to, čo dostane prednosť, ale načo sa dokážu naškrabať peniaze.
A akosi ani na jedno z týchto dvoch to nevychádza.

ako som uz pisal, pozickam resp PPP sa nevyhneme a mozme cakat do aleluja a odsuvat vsetko nikdy to nebude inac ,dojde aj na PPP stavime sa? pride ten cas.. nemaju sancu len z eu penazi spravit ako som uz pisal cesi aj poliaci to davno pochopili len my stale tvrdohlavo nie cakame na godota ze nam to samo akosi spadne z nebies.. a logika v postupnosti modernizacie by mala byt tu ide o princip (nie ci sa to teraz bude stavat alebo neskor) nebudem kuskovat trat a robit nezmyselne useky na preskacku.. ale aby boli celistve useky aby to davalo zmysel a usetrilo sa vcelku viac casu dokopy.. napr ked zacnem robit usek na Liptove (napr Paludza LH) zacnem neskor robit nadvazujuci Paludza RK napr alebo spravim strbiansky tunelovy usek (Lucivna -LH) aby som ho mal nasledne vcelku uceleny usek az od Popradu napr a usetril co najviac casu.. takto by to mali modernizovat systemovo a s rozumom.. nie mirnix dirnix co si zmyslim a co ma prave napadne

1 lajk

kto nema FB alebo mu to neotvorilo je tu aktualna reportaz z useku PP-Vydrnik

1 lajk

V tom článku je uvedené:

Vydrník – Markušovce Vyhodnocovanie (Doprastav).

Čiže podľa nejakých zákulisných info má Doprastav k tejto zákazke najbližšie. Máš aj nejaké info v akých sumách boli predložené ponuky ? Obálky otvárali už pred niekoľkými týždňami a zvyčajne nejaké info vždy uniknú, ale o tomto som nikde nečítal.

1 lajk

V ďalšom tendri na stavbu úseku Vydrník – Markušovce sa ponuky otvárali koncom minulého roka. Výsledky zatiaľ oficiálne známe nie sú. Podľa neoficiálnych informácií však prišli tri ponuky, pričom najvýhodnejšiu malo predložiť združenie na čele s Doprastavom.

takze 100mega z cef a potom mozu cakat dalsie eurofondy od 2028. predpokladam ze stavba je tak na 4 roky takze standartne postup zsr, minut co najviac, co najmenej efektivne a najpomalsie. uz aby ten kohezny fond co najviac priskrtili a prinutili ich projektovat striedmejsie.

medzitym v KE

v BA prakticky nic, reko uzla vobec nic. nehovoriac o jednokolajkach do krajskych miest kdeby sa zkapacitnenim mohli mozno nasobne zvysit pocty prepravenych.

1 lajk