ŽSR Modernizácia trate Liptovský Mikuláš - Košice

nemate nahodou nejake info, ako dopadlo dnesne otvaranie obalok na usek Paludza - LH?

1 lajk

Dnes som si všimol, ze v okolí výhybne Ganovce už stáli aj stĺpy trakčného vedenia, takže aj AŽD sa pomaly rozbieha

Veľmi ma prekvapilo, že estakáda pri Ganovciach uz ma prvé pole osadené na svojom mieste

Za PP rozbíjali starý podchod pri záhradkách a čistili starý železničný spodok, po most na I/18 už je položený nový

Práce sa celkovo pekne rozbehli od PP, akurát nechápem, prečo od Vydrníka je stále 0. aktivita s výnimkou tunela

1 lajk

Stĺpy trakčného vedenia nebude AŽD, to by boli návestidlá :slight_smile: Trakciu bude buď EŽ alebo ElTra.

Len pre istotu, štrkové lôžko patrí ešte do zvršku. Ako najspodnejšia vrstva zvršku sa mysím počíta tá geotextília, spodok je až tá zemná pláň (resp. prípadne nejaká umelá stavba).

A ešte k staršiemu príspevku, to sa tak dnes robí. Základy si zabetónovali keď mali zrovna čas a už ničomu nevadili. Ale je zbytočné na ne dávať trakčné podpery ak to nie je nutné, zbytočne to zavadzia manipulačnej technike apod. Takisto môže byť výhodnejšie to potom robiť až z vlaku (tj. až sú položené koľaje), než to tam rozvážať autami. Na prelome tisícročia sa to práve prezentovalo ako dôležitá zmena technológie, práve kvôli flexibilnejšiemu zaraďovaniu montáže TV do harmonogramu prác (do tej doby sa podpery betónovali priamo do toho základu).

3 lajkov

Ospravedlňujem sa za mylné informácie…akurát tam nasadzovali trakčné podpery a dole mali odstavený kontajner AŽD, tak som si to zle pospájal…ďakujem za info

Nie nie…štrkové lôžko ešte nedávali, zatiaľ som videl natiahnutú geotextiliu a na nej zhutnenú vrstvu podkladu…tým čistením som myslel, že odstraňovali staré konštrukčné vrstvy

Keď sa mi podarí, tak skúsim aj pofotiť

Ta estakáda vyzerá, že bude pekný nový fotoflek

2 lajkov

Nejako je ticho ohladom otvarania obalok….

az podozrive ticho, nikde ziadna sprava. Teda az na tento clanok z piatku 6.3.2026, kedy sa mali otvarat obalky. No podla mna ku ziadnemu otvaraniu obalok nedoslo.

„Ukončenie verejného obstarávania je predpokladané v priebehu roka 2026,” priblížila. V systéme sa však za ten čas nahromadilo viac než 700 otázok, ktoré smerovali najmä na nejasnosti v projektovej dokumentácii."

2 lajkov

necakane problemy na useku PP- Vydrnik, no nemalo by to ovplyvnit dlzku vystavby

1 lajk

Už sa to ťahá rok. Ako hodnotiť úsporu času po úsečkách je práve nelogické. Tak logiku to napr. nabere, že trať medzi RK-PP zmodernizovaná ušetrí IC 18 minút. Čiže so súčasných 57 min na 39 min. Žilina- Poprad je to ušetrených cca 27 minút na IC, kde z dnešných 1h 38 minút. by to bolo 1h11 minút.

2 lajkov

dobry postreh, presne tak, potom to uz nabere celkom iny vyznam nemozno brat uspory len po kratkych usekoch logicky pri niektorych budu casove uspory len minimalne ale je potrebne to brat ako celok, potom viacere ucelene useky po sebe daju celkom ine hodnoty uspory casov a zrazu dostane modernizacia ako taka celkom iny vyznam..

2 lajkov

Skor mi to pride ako ohybanie statistiky…

To ze tu miliarda usetri 4 minuty je pekne, ale ta miliarda na inych dolezitych tratiach by usetrila nie 4 minuty, ale aj 40minut…

4 lajkov

To môže byť, ale bavíme sa o prioritnej koridorovej trati.Uz sme sa o tom bavili v inom vlákne. Ze naco stavat Turany Hubova 13km za 1,5 mld ked mozeme postavit za to R4 v plnom profile z PO k PL hranici.

2 lajkov

Tie “štyri” minúty (u vlakov zastavujúcich v LM reálne možno 2 minúty) by sa dali ušetriť aj zrýchlením úseku LM-LH v súčasnej stope na 140 až 160 km/h za zlomok ceny; od Okoličného sú oblúky naozaj mierne. Viem, že sú argumenty zvážne územie a močiar. Avšak nemyslím si že v miestach plánovanej preložky na svahoch zbiehajúcich sa ku Váhu, ktoré má železnica preťať budú podmienky zásadne lepšie, pričom tam majú byť kilometre trate v zárezoch.

1 lajk

13 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Stačí ju vrátiť späť :slight_smile: Vlaky s naklápaním sme mohli mať zo dva páry ako super IC a testovať ich na úseku Ba-Za. Teraz neviem, či je legitímne sa baviť o tom, či pre tie pendolina robiť aj túto trať, keď Ba-Žilina sme zmodernizovali v podstate v parametroch, kde by jazdiť už dávno mohli.

1 lajk

6 lajky

Včera vo vestníku vyhlásili výsledky súťaže Vydrník - Markušovce. Víťazom je konzorcium Tempra, Doprastav a Váhostav so sumou 476,3 miliónov, co je o 155 mega menej ako odhad.

10 lajky

akurát že ešte nemajú stavebko a peniaze :slight_smile:

1 lajk

Paludza-LH nic nove pod slnkom?

Vydrnik-Markušovce bola podana namietka, LM najlacnejsia ponuka by mala byt od zruzenia TSS+Hochtief okolo 530, ponuky este nie su vyhodnotene

Maju zatial 100 milionov z CEF-u