Ako si si nevsimol tak sa na to serie uz cele 4 roky
Mne sa to zdá ako v roku 1988. Tento systém prestal fungovať.
Takže žiadna modernizácia ale len rekonštrukcia v existujúcej stope, bravo
to sa zrusi okamzite prichodom novej vlady a vyhodenim sucasneho vedenia zsr.. strategia MD je a bude celkom ina ,toto je mackopes ktory neprejde a neostane a nema absolutny vyznam ho realizovat cize s tymto nema absolutny vyznam sa zaoberat, kedze su to totalne vyhodene peniaze do vzduchu, zrealizuje sa variant na 160-200 inak ako tunelmi sa to nebude dat cez tu oblast poriesit, teda tunel strba, zamcisko, cerveny kut a paludza tak ako to bolo prezentovane tu asb.sk/stavebnictvo/inzinie … unel-strba , stanica strba musi zmenit momentalne miesto ,neexistuje aby ostala na povodnom mieste ak chceme poriadnu a hlavne normalnu modernizaciu a nie mackopsa ktory neriesi absolutne nic.
To tam mali napisat optimalizacia. Ked ludia mali len hrable a lopaty boli odvaznejsi stavat zeleznicu ako tito.
presne tak, max suhlas s Lorencom, toto je obycajna optimalizacia v ziadnom pripade sa o modernizaciu nejedna, je to bohapuste obycajne nezmyselne vyhodenie penazi nas danovych poplatnikov a obcanov tohto statu do vzduchu .. ja len pevne verim ze to po volbach na ministerstve dopravy okamzite stopnu a zastavia. ak bude mat buduci MD co i len trochu stipky zdraveho rozumu a bude chciet kracat s dobou a prisposobit sa novym trendom eu a vyvoju tak tu nezmyselnu prasacinu okamzite zmetie zo stola a zastavi.
Otázne je či by ten pôvodný variant šlo stavať cez eú peniaze
po urcitej miernej uprave urcite, tie tunely okrem tych strba a cerveny kut nie su dlhe ,aj tie spominane dve sa daju skratit , vsetko zavisi od buducej vlady na ich sikovnosti a schopnostiach ako a kolko eurofondov dokaze z eu vylobovat ,tejto vlade a neschopnemu vedeniu zsr logicky po vsetkom tom mafianskom bahne a nejednemu tunelovaniu eurofondov co sa prevalilo u nas uz nedali ani cent
Presne to je problém. Túto trasu vyrokovali ŽSR s Jaspers a je otázne, či je modifikovateľná(podľa mňa nie). EU ide hlavne o to, aby bol koridor bezpečný. Žiadna z krajín si nestavala luxusné tunely z EU peňazí. V tomto úseku sa jedná o cca 10-15 minút úspory pri tuneloch. Ak by sme z toho chceli časovo návratné tunely, tak potrebujeme ich aspoň na 230 (minimálne) a na to nemáme vozne ani lokomotívy a je otázne, či niekedy vôbec budeme mať. A hlavne toto už EU naozaj nezafinancuje. Ak by sme to chceli robiť, museli by sme do toho investovať oveľa viac z vlastného. Lenže tu sa dáva ŽSR na rozpočet 250 miliónov, čo ledva stačí na základnú údržbu a aj tie sa míňajú neefektívne. Na aký-taký rozvoj by sa rozpočet musel zdvojnásobiť. Lenže pamätáme výrok ministra financií, že železnice sú rozpočtová čierna diera. ŽSR využíva extrémne neefektívne aj terajšie eurofondy. Všetky projekty stoja, alebo sa naťahujú, alebo sa súťažia mimoriadne podozrivo a prioritná os 5 OPII má spolu s vodnou dopravou najhoršie čerpanie (aj keď sa to už trocha zlepšuje, ale je už neskoro).
tak co ,zacne sa tento rok uz KONECNE realizacia modernizacie prveho useku na vychode na 160-200 poprad lucivna? alebo budu dalsi rok prietahy a komplikacie a bude sa na to dlabat? mohli by sme dostat novorocny darcek zacatie realizacie tohto useku uz konecne po tolkych rokoch slubov a babrania sa s tym!ked uz minimalne 5x sa malo zacat s vystavbou a stale nic, skutek utek.. ci je uz nieco nove? v akom je to stave, kedy planuje ta mafianska zabrzdena zsr zacat konecne s pracami?
Je to stále na kontrole na UVO od októbra. Dlhšia doba kontroly môže naznačovať problémy, ale môže to byť spôsobené zdĺhavými (aj byrokraticky) prieťahmi pri vyhodnocovaní zákazky + teraz boli sviatky. Ak UVO nenájde pochybenia, tak sa môže konečne pristúpiť k podpisu zmluvy.
uzasne, mackopes ide do realizacie.. spis.korzar.sme.sk/c/22301899/z … sakom.html hnus, dufam ze to nova vlada a nove vymenene vedenie zsr okamzite zrusi a zmetie zo stola ..myslim ze komentare pod clankom su velavravne: “Paráda, tri roky rekonstrukcie a v roku 2027 až 140 km a s touto tratovou rychlostou sa pocita na dalsie desiatky rokov” alebo Európske parametre s rýchlosťou 140 km/h
To bude v roku 3020 “To bude taky tunel, že až ruksaky budu lietať po benzínových čerpadlách”
Železnice už toho naplanovali a ja jaaaj
atd atd ..aspon vidia za co ich tento narod ma.. Z 120 až na 140 . No výborne . Vo vyspelej europe davno maju inu rýchlosť V rozvojovej Ázii ani nehovoriac. V Číne od roku 2007 kedy začali stavať vysoko rýchlostné železničné trate do roku 2017 čiže10 rokov postavili cez 10 000 km tratí. V SR za 30 rokov nedošli z BA ani do ZA a to na rýchlosť 160km/h. Takéto články by sa ani nemali písať, lebo to človeka iba vytočí." ..V mafianskom state, rekonstrukcie po mafiansky..
Stavať sa bude tak, ako si tento štát (ministerstvo dopravy) zvolí preferencie. Keďže zatiaľ je preferenciou IAD, stavajú sa diaľnice a rýchlostné cesty a to aj tam, kde to situácia nevyžaduje (D3 Strážov - Brodno, R2 tunel Soroška a podobne). Pri inom nastavení priorít by sa dalo určite ísť aj na železnici do progresívnejších riešení (úsek po úseku), ale aj na cestách I. a II. triedy by sa dalo úpravami (trojpruhy) dosiahnuť ďaleko viac, ako zbytočným lipnutím na rýchlostných cestách a diaľniciach. Trendom má byť obmedzenie IAD, nie jej rozvoj. Takže preto sa “nedá”, lebo sa nechce. Radšej sa vyrobí “štúdia realizovateľnosti” na mieru, aby to vyšlo tak aby “to nevyšlo” a ospravedlnili sa podobné úbohosti ako aktuálny projekt Kysak - Krompachy.
Mňa zarazila najmä tá vec, že sa bude raziť nový jednokoľajný Bujanovský tunel (keďže reprofilácia pôvodného na nové normy za prevádzky je nereálna, to chápeme). Tak keď už sa ide do takého riešenia, prečo sa tá tunelová rúra nespraví s výhľadom na vyššiu rýchlosť pre konvenčné súpravy? Zabetónujeme stav s traťovkou 140 na najbližších 100 rokov? Pritom sa dá aj v komplikovanom údolí Hornádu viesť trať tak, aby sa dosiahla napríklad traťová rýchlosť 200 km/h na čo najdlhšom úseku a dalo by sa to budovať po etapách. Ale treba si povedať cieľový stav (grafikon resp. cestovné časy medzi uzlovými stanicami v porovnaní s IAD), sieť rýchlikových staníc, sieť IC staníc a pod…
opat zaujimave, dialnice nam netreba lebo situacia si nevyzaduje, ale situacia si nevyzaduje ani trat s 200 km/h. pricom na cestach je sanca ze niekde bude treba tie dialnice ale v udoli hornadu 200 km/h snad ani v dalekej buducnosti nema zmysel.
Napisal som ze je to o koncepcii a cielovom stave. Pokial si verejnost nepraje zeleznicu ako nosny dopravny mod ktory stiahne potrebu IAD, tak prosim, drzme sa dialnic. 200km/h ma zmysel vtedy, ked bude na co najdlhsich usekoch medzi uzlovymi stanicami, vtedy sa da dosiahnut zaujimava priemerna rychlost v porovnani s dialnicou. Pokial to konkurencia nema byt a ideme riesit len regionalne vlaky, potom suhlasim, ze na taku vysoku rychlost netreba ist.
presne tak. predpokladom toho je vsak zodpovedajuca sidelna struktura ktoru nemame, preto su nosnou castou rychliky ktore stoja po asi 20 km a nie IC. ak chceme vyuzit 200 km/h tak treba vyhodit kopu zastavok cize bezne okresne mesta a ostat mozu len najvacsie uzly. to vsak vyrazni znizi obsluznost.
Z takýchto vyjadrení mi pení krv, hlavne ak sú prezentované ako fakt. Podľa mňa to má byť presne naopak. Hlavne v krajine s takouto veľkosťou, topológiou a distribúciou obyvateľstva je absolútne nemožné, aby železnica vyšla prirodzene lepšie, ako IAD. A ak sa do toho začne montovať štát so svojimi obmedzeniami, výsledkom je akurát zhoršený život pre takmer všetkých.
Uz som to tu pisal velakrat. Zeleznica ma sluzit len na regio vo “velkych” aglomeraciach. A to ako jedina splna maximalne tak bratislava, kde je velky pohyb osob do a zo suburbov… Vsade inde je to draha sranda… A kedze sme uz da sa povedat na vrchole motorizacie, staci vyriesit sucasne problemy a pohoda.
aj mensie mesta aj bezne na vidieku ale v principe na kratsie vzdialenosti, to neznamena ze treba zrusit dialkove vlaky. na kratku vzdialenost aj 80 km/h moze konkurovat casovo + usetrene € + ekologia.
okrem okolia BA najma okolo ZA tri smery maju elektrifikovanu dvojkolajku, uz davno mali vlaky chodit kazdych 20-30 minut v spicke. ZV-BB a kysak-PO zdvojkolajit tiez. vobec nemusi byt extra vysoka r&chlost.