ŽSR Modernizácia trate Liptovský Mikuláš - Košice

Neviem co myslis tym zhorsenym zivotom - ci menej pohodlnym, alebo menej zdravsim. Moj nazor je ten, ze tam kde uz zeleznica je, mala by sa dominantne rozvijat ako nosny dopravny mod.

To je už ale niečo úplne iné, ako “trendom má byť obmedzenie IAD, nie jej rozvoj”. Myslel som tým subjektívne vnímanú kvalitu života, teda že sa mi viac pozdáva život v realite, kde sa do toho štát nepchá v mene svojho vyššieho dobra. V debate MHD vs IAD pri dennom dochádzaní v prehustenej Bratislave regulácia IAD možno zmysel má, ale na takejto 400 km trase určite nie.

Pred chvíľou som po roku jazdenia KE-BA výlučne autom absolvoval túto cestu vlakom IC. Časovo to vyšlo asi rovnako, dosť som toho stihol porobil na notebooku a ani nie som nejaký zničený, takže celkom fajn. Vlaky mám rád. Ale som úplne proti tomu, aby sa ma štát obmedzovaním áut pokúšal donútiť to robiť častejšie. Už teraz sú palivá brutálne zdanené a vlaky riadne dotované, ale i tak stále radšej idem autom (a to mám teda značne podpriemerné príjmy – a ak tomu dobre rozumiem, IC síce ide na komerčné riziko, ale rýchlik nie a stojí zhruba rovnako). Keby som sa nepotreboval presúvať medzi KE-BA, ale napríklad TV-MA, kvôli prestupom už o vlaku ani neuvažujem, IAD vyhráva vo všetkých ohľadoch.

Preto si myslím, že každé euro vrazené do diaľnice, či už D1 alebo R2, je v súčasnosti rádovo užitočnejšie, ako snažiť sa výrazne modernizovať a zrýchľovať túto trať. Neviem kvantifikovať, koľko by stálo ju prerobiť na ETCS L2 a 160 km/h aspoň na rovných úsekoch, ale na základe 120 BA-ZA to budú ťažké miliardy a aspoň ďalších 30 rokov. Za tie peniaze sa podľa mňa dajú vyriešiť omnoho pálčivejšie dopravné problémy, a to práve rozvojom IAD.

prdlajz 30 rokov, toto je prave ten zasraty komunisticky prehnity stary system, to co nechce nova vlada.. poliaci to v modernom zrychlenom rezime po novom, po uprave stavebnych zakonov aj zakonov o VO dokazali do par rokov modernizovat a dokonca postavili aj rychlotrate(v skratenom konani sa tam pozemky vyvlastnovali bez moznosti odvolania, presli pdo stat a obcania boli odskodneni) a nakupili za eurofondy nove pendolina ,tak ako to chce zaviest tento polsky zrychleny model modernizacie zeleznic a zrychlenej vystavby dialnic+RC aj Miso Truban s beblavym z ps-spolu ,jednoznacne som za tento zrychleny polsky model vystavby dialnic aj modernizacie zeleznic +vystavby rychlotrati, ktory vyuziva v plnej miere aj eurofondy -uvedomte si ze mame z predosleho obdobia vycerpane max 25% z balika a to je alarmujuce a des doslova oproti ostatnym krajinam sme v cerpani fondov na chvoste EU ,poliaci tymto modernym zrychlenym rezimom dokazali vacsiou fondov vycerpat a pokial viem a spominal to aj Truban s beblavym ze ajv dalsom baliku po 2020 budeme mat cez 13 miliard pre SR ,teraz sme mali cca 15 a vyuzitych bolo stotva stvrtina. . co je megahanba citujem urad vlady SR: " Slovensko využilo z peňazí Európskej únie v programovom období 2014 až 2020 do 28. februára tohto roka vo všetkých dvanástich programoch spolu 3,490 mld. eur. Predstavuje to 22,57 % z celkovej alokácie 15,466 mld. eur."

tu to Miso Truban spomina, dajte si cca 50-tu minutu: videoarchiv.markiza.sk/video/vo … by-2020-05

^^
OK, dakujem, ze si mi konecne odpovedal na otazku, ktoru som kladol inde. No dobre, musim uznat, ze lepsie ako Matovic alebo Kotleba.

Je to uz starsie, ale zaujimave citanie o tomto nasom Absurdistane: EIA, Statna ochrana prirody, Okresny Urad LM a pod.

asb.sk/stavebnictvo/inzinie … skusenosti

Ukradnutie know-how štátnej firmy, 2 z 2 pracovníkov podali výpoveď, 150 konaní pred, ignorovanie štúdie inej štátnej firmy… byť projektantom na Slovensku je na samovraždu. V tomtom štáte nefunguje nič. Absolútne nič. Mečiar a Fico z toho spravili len kasičku na vyberanie výpalného, inak sa len ako tak udržuje pri živote riadenie štátu z dôb ČSSR.

Toto je absurdistan na entu, kilometrový most na rovine kvôli migrujucej zvery. Dúfam že si to niekto kompetentný prečíta a hlavne nerozumiem ako môže niekto po 14 rokoch keď sa už x krát vyjadroval požadovať zrazu taketo požiadavky, ktoré nie sú ničím podložené

Minimalistický variant: 2,35 mld. eur
Vybraný variant 2.3 (mix 120, 140 a 160; priemerná rýchlosť: 134 km/h): 2,5 mld. eur
Variant 3.1 (trochu viac úsekov s vyššími rýchlosťami ako 2.3): 2,7 mld. eur
Variant 3.2 (variant 3.1 s tunelom Korbeľka (priemerná rýchlosť 145 km/h)): 2,85 mld. eur
Variant najrýchlejší (bez Bujanovského tunela na 200 km/h, štrbskej rampy na 160 km/h a tunela Červený kút na 160 km/h): 3,3 mld. eur
Variant najrýchlejší (úspora času: 54,7 minúty): 3,85 mld. eur

CBA odporúča variantu 2.3, ale nevylučuje ani variant 3.1. Stačí, ak najskôr ŽSR budú riešiť na 160 úseky spoločné pre oba varianty.
Vylúčené sú iba najrýchlejšie varianty pre vysoké investičné náklady.

Lučivná - Poprad: 64,95 mil. eur; úspora času: 1,8 minúty
Lučivná - Štrba: 96 mil. eur; úspora času: 1,1 minúty
Štrba - Važec: 236 mil. eur; úspora času: 1,9 minúty
Važec - Východná: 110 mil. eur; úspora času: 1,1 minúty

myslel som si ze tie rozdiely budu vyraznejsie. teraz bohuzial kvoli corone sa bude vsetko skrtat, ale ten cenovy rozdiel medzi 2.3 a 3.2 az tak dramaticky nie je a pri dobrom tendrovani by bolo mozne stlacit naklady 3.2 na uroven 2.3.

Ach zeleznice su len money pit. :unamused: Si to viete vobec predstavit, ze vynalozime 236mio len aby sa usetrili 2 minuty? :unamused:

Ideš na to zle. Tie 2 min. sú len teoretické, resp. rozdiel medzi funkčnou a novou funkčnou traťou. Ak stať dosiahne bod zlomu, tak ten čas bude len rásť, no nie som si istý či chceme aby toto nastalo, t.j. bola tak ten prínos na oko lepší.

Možno nielen kvôli tejto malej vodnej elektrárni pri Liptovskom Jáne/Podturni teraz chcú predĺžiť železničný most. Pribudli od roku 2008 i rodinné domčeky, i Tiny house Lavender (prvé fotky THL na GoogleMaps sú z apríla 2019, i tie domčúriky nie sú asi oveľa staršie). Na niečo sa nechtiac i zabudne, niečo sa medzitým i povolí. Potom je situácia úplne iná, ako tá východzia.
[size=111]Bezkoncepčnosť, nie nekoncepčnosť.[/size]

Teraz sa asi zmenili migračné cesty zveri (najskôr hluk, možno i infrahluk). :neutral_face:
Vtedy Malá vodná elektráreň pri Liptovskom Jáne ochranárom nevadila, ktorú spustili do prevádzky v júli 2018. [size=111]Nie všetko zelené je zelené[/size].

P. S./O. T. Pred asi mesiacom sa zatúlal vyplašený srnec k nášmu rodinnému domu zopár stoviek metrov od okraja mesta. Aj líšky, či kuny, len tie tam lovia dávnejšie, minimálne polstoročie… [size=77]1325[/size]

Skor by som povedal, ze vsetko je premnozene. :neutral_face:

Stale su to obrovske peniaze za minutu casu.

jarino tie ceny sú pre vybraný variant, to je železnica pôjde ± v pôvodnej stope ?

toto je bohapuste vyhadzovanie penazi, dufam ze si to minister Dolezal uvedomi a vymene generalneho a plus druhej linie ZSR toto bude razom zmetene zo stola.. cokolvek dnes pod 200 resp pod 160(na najpomalsich usekoch kde sa to fakrt rychlejsie neda) nema absolutne ziadny zmysel , rychlost 160 by mala byt podmienkou modernizacie a minimalnou garantovanou rychlostou ,to by si mala uvedomit aj EU ked nam bude davat nove financie pre dalsie obdobie pre modernizaciu infrastruktury zeleznic.. proste uz z obycajneho logickeho uvazenia -minimalne casove uspory pri sialenych nakaldoch -proste vyhodenie penazi do vzduchu, toto minister spolu s novym vedenim ZSR jednoznacne nesmu dopustit! useky kde teraz nie je navrhovana 160 ale ovela nizsie rychlosti tak je okamzite potrebne zvysit na 160 a tam kde je 160 dvihnut aspon na 200 ,pri co najmensich navyseniach nakladov, toto je cesta.. a jednoducho ked unia bude pindat tak im to treba vysvetlit po lopate a ukazat im ako priklad ostatne krajiny EU kde sa uz davno ide na 250km/h uplne bezne, je to o negociacii a schopnosti politikov presvedcit eu komisiu ktora rozhoduje o prerozdelovani penazi ,ale doteraz tam zajvne boli sami neschopaci kedze nedokazali vylobovat peniaze pre vyssie rychlosti.. a ked uz sa aj v plnej miere nepodari stale su tu aj ine moznosti financej dotacie modernizacii cez sukromny sektor PPP ci vyhodne pozicky z eu bank a v neposlednom rade peniaze by mohli prist aj z konfiskovanych nakradnutych milionov eur od byvalych smerakov tam vidim taktiez dalsi zdroj ak sa vlade podari usvedcit par tipkov a pritlacit ich k muru mohli by sme ziskat nemale financne prostriedky

Suhlasim, radsej tie peniaze pouzime inde ako takato rekinstrukcia. Vacsiu vahu pri rozhodovani by mal dostat ukazovatel cena rekonstrukcie prepocitana na usporenu minutu a ten by sa mal minimalizovat. Ak to nevyjde zmysluplne, tak davajme peniaze len do udrzby sucasneho stavu

uz som mu napisal na jeho oficialny FB web ,prispevok v tomto duchu, uvidime co odpovie :wink: inak komunikuje v pohode ,je s nim dobra rec, odpoveda tam defacto vsetkym a podla odpovedi co som tak zbezne pozrel to vyzera na celkom rozumneho chlapika.. aspon zatial

evidentne tomu nerozumieš. niekde kde je max 120, lebo inak by bolo potrebné trasovanie viesť v tuneloch, tam potom môže byť rozdiel medzi 120->160 a 120->200 ďaleko menší ako inde pri zmene 160->200.