No bavíme sa o pár sto miliónoch vs pár miliardách eur.
Technologické zariadenie a ERTMS light rekonštrukcia trate ZA- Košice 242km. + nákup 5 súprav pendolín. vs výstavba novej trate koľko 200km?.
3 roky vs 15 rokov.
Jednoduché riešenie vs megazložité.
Ledva mame na to, aby sme zmodernizovali ZA-KE. Na hranici sci-fi je modernizacia co i len BA-ZV, nieto este ZV-KE. A niekto tu chce stavat novu trat krizom cez republiku.
Najskor je potrebne prestat snivat o nezmysloch (sirokorozchodna + nova trat BA/KE) a zaroven prestat uvazovat ako dinosaury (vedenie ZSR) a potom mozeme navrhnut zmysluplny plan modernizacie a postupne (POSTUPNE) ho realizovat a nie len z prostriedkov EU. Ale na to sme este asi nedozreli.
Vždy ma bavia tieto úvahy o tom aké kvantá ľudí cestujú KE-BA, a pritom samotné IC stoja pri každej vŕbe aby sa naplnili. Keď bude IC stáť len KE/PP/ZA/BA, potom budú údaje presnejšie. A výjde najavo, že túto trasu vyžije možno 20% cestujúcich z celého vlaku.
Ak mame 2 miliardy na nejake vrtulniky tak par miliard na spojenie republiky nemoze byt problem.
Praveze uvazovanie o rekonstrukcii trate naokolo je uvazovanie dinosaurov. Sam som sa presvedcil na vlastnej kozi a vlastnom dome, ze rekonstrukcia je 3x nakladnejsia a 3x zlozitejsia ako vystavba novej veci.
POSTUPNA rekonstrukcia sa neosvedcila.
Pred 15 rokmi som cestoval IC Bratislava - Kysak 4:45, pricom roky som trpel spomaleniami a meskaniami kvoli rekonstrukcii trate BA - Trencin na 160km/h. Dnes po 15 rokocha a stamilionoch v rekonstrukciach ta ista trat trva 4:35.
Takymto sposobom uz do zeleznice ani cent. Toto co sa spravilo doteraz je sci-fi, ako premrhat peniaze a cas.
super, potom sa bavme o rychlikoch ktore obsluhuju kazdu velku dedinu a idu 5:40 oproti cca. 6 hodinam. a to uz skoro polovica trate je modernizovana. to je vsetko len nie efektivna praca.
dal som si tu namahu…Lorencov vyber ako vzorka a hodnota 11,8mil km je porovnatelna skor s tratou BA-ZA..kde sa za necele 2 mld eur zmodernizovala takmer 200 km trat v case 2000+ 20 rokov. priemerne naklady boli teda okolo 10 mil./km. nechce sa mi verit ze za podobne naklady o 20 rokov neskor sa zmodernizuje ZA-KE. tam tych narocnych usekov bude viac ako 3-4…
cize kludne do 4 mld. eur a teda 1 mld. eur za sedemrocne programovacie obdobie je skoro 30 rokov ale skor viac lebo je aj koridor IV. na ZA-KE ani 160-ka nebude vsade a na 200 treba rovno zabudnut.
Ak máme pár miliárd tak prečo ide D4R7 cez PPP? Prečo špekulujeme ako prefinancujeme Turany-Hubová? atď.
Nebude to tým, že vlak má viac zastávok, možno sa niekde znížila rýchlosť?
praveze uviedol najrychlejsie IC s odchodom a ma len 4 zastavky. ine IC s 9 zastavkami to prejde za 4:49… a ci sa znizila rychlost ? po tom co sa naliali skoro 2 mld. ?? tlieskam…
rychliky pred 10 rokmi chodili 5:52 a teraz 5:40.
pred 17 rokmi BA-ZA-PP-Kysak-KE 4:48, z toho BA-ZA 2:02 a ZA-KE 2:47… vtedy večerný stával ešte v LM
dnes BA-TT-ZA-PP-Kysak-KE 4:36, z toho BA-ZA 1:47 a ZA-KE 2:46
ak by sa len menil vzršok, koľajnice a vedenie tak by to nebolo zadarmo. rekoštruovať trať treba inak sa rozpadne… nepozerajme na novú trať keď nemáme na udržiavanie existujúcich.
A opäť mudrcko vladko tu mu druhé svoje theory a spol si mysli mu to vsetci spapkame ajtak rozhodnu eurofondy a Ersek a Hlubocky a spol chválabohu našťastie nie ty a tebe podobni! To by sme dopadli.! Hlubocky sa vyjadril jasne Ba-KE pod 3h a to je cieľ trať na 200km/h Je do buducna jasnou prioritou a pod 160 sa nepojde! To bude minimum na úsekoch kde sa nebude dát ísť viac.A bodka.
rekoštruovať trať treba inak sa rozpadne… nepozerajme na novú trať keď nemáme na udržiavanie existujúcich.
to ci mame na novu trat alebo nemame je politicke rozhodnutie tak ako vsade inde. udrziavanie trati je nieco ine. ked aj na tom chceme setrit tak potom nie sme civilizovana krajina.
tato rekonstrukcia smeruje k tomu ze po tych 30 rokoch pojde rychlik 4 hodiny a IC tak 3 hodiny. scenar je na sposob dejeden teda cucat eurofondy ako jediny nastroj a dufat ze vydrzia lebo inac by bol stat donuteny hladat ine riesenia, bude nejaku lacnu optimalizaciu alebo potom vyclenit prachy ako na tie stihacky a mat novu trat ako pise PK prip. velku reko. alebo by ostal sucasny plan ale viac-menej utlmeny lebo by nebola vola davat stamiliony s malym efektom.
lenze fondov bude menej a ukazovatel HDP hra proti nam, uz teraz je menej fondov v osi 1 zeleznice ako 2007-13.
ajtak rozhodnu eurofondy a Ersek a Hlubocky
![]()
Devil, nie že chceme šetriť na údržbe tratí, tam sa už šetrí roky… Aj na koridoroch. Napríklad som zvedavý, či tú 10-tku na výhybke vo Varíne opravia alebo počká do modernizácie. Ale tak čo, máme maďarské tabule, tešíme sa ![]()
K tým fondom. Zarátal si k prioritnej osi 1 z OPII 2014 - 2020 aj CEF? Tam hneď prirátaj minimálne 373 miliónov eur. Potom išli ďalšie peniaze na Implementáciu TSI a pod., tam si čísla už nepamätám, lebo je to pár miliónov. Ale dosť peňazí z toho fondu, ktorý prioritne mieni financovať železnice, pôjde do Komárna, Gabčíkova a Čadce mimo železnicu.
O novej trati môžete prestať snívať. Nič také nebude. Zabúdate, že tie modernizácie sú robené aj z trochu iných dôvodov, zvyšovanie rýchlosti je len príjemný bonus. Pred eurofondmi za Dzurindovej vlády medzi ZA a KE sa uvažovalo skôr o optimalizácii.
A že modernizácia ide pomaly? Je to o tom, že štát nedáva do toho nič navyše okrem eurofondov už pekné roky.
BA - TN na tom IC-čku je priemerka 124 km/h. ďalej je to skôr taká 80-tka ako 100-vka. Takže aj modernizácia iba na 120 to zlepší oproti súčasnosti.
Ak mame 2 miliardy na nejake vrtulniky tak par miliard na spojenie republiky nemoze byt problem.
Praveze uvazovanie o rekonstrukcii trate naokolo je uvazovanie dinosaurov. Sam som sa presvedcil na vlastnej kozi a vlastnom dome, ze rekonstrukcia je 3x nakladnejsia a 3x zlozitejsia ako vystavba novej veci.
POSTUPNA rekonstrukcia sa neosvedcila.
Pred 15 rokmi som cestoval IC Bratislava - Kysak 4:45, pricom roky som trpel spomaleniami a meskaniami kvoli rekonstrukcii trate BA - Trencin na 160km/h. Dnes po 15 rokocha a stamilionoch v rekonstrukciach ta ista trat trva 4:35.
Takymto sposobom uz do zeleznice ani cent. Toto co sa spravilo doteraz je sci-fi, ako premrhat peniaze a cas.
To si rekonštruoval hrad z 15-teho storočia? 3x drahšia reko, no buď si to prestrelil o trojnásobné číslo oproti realite alebo si niečím dosť naštval projektanta, že Ťa neupozornil, do čoho ideš… Staré domy sa kupujú a rekonštruujú z jediného dôvodu, že kúpiš/zdedíš veľký dom a s tým aj veľký pozemok plus použiteľné časti domu.
A tak je to aj pri modernizácii trate. Neviem prečo by mala modernizácia byť 3x drahšia, keď je na úrovni tých 10 - 13 miliónov eur/km a to už tu boli pochybnosti nad pár tendrami.
Prečo to tak trvá? Nuž lebo sú obmedzené peniaze. A taktiež tempo by bolo iné, keby sa modernizoval jeden úsek na západe, jeden v strede republiky a jeden na východe.
Keď si pozrieš cestovný poriadok, tak IC-čko má priemerku 160 tak medzi Trnavou a Trenčínom. Aká to zmena, keď predtým tam bola najskôr 120-tka? Od ZA na východ máš na pár úsekoch 120 a zvyšok 100 a 80, takže žiadne drastické zmeny sa nedejú.
cize kludne do 4 mld. eur a teda 1 mld. eur za sedemrocne programovacie obdobie je skoro 30 rokov ale skor viac lebo je aj koridor IV. na ZA-KE ani 160-ka nebude vsade a na 200 treba rovno zabudnut.
No však preto sa robia CBA. Selektovať, čo je dôležité.
Ešte zabúdaš na koridor na Kysuciach.
Čo sa týka koridoru IV., BA - Štúrovo nie je medzi core TEN-T, aspoň zatiaľ. BA - Kúty - hranica by mohol byť do 2030, tak tie náklady sú okolo 500-550 miliónov eur.
A ešte uzol BA, kde bol pre CBA odhad okolo 900 miliónov eur.
Ja si myslím, že medzi ZA a KE, keď už máme CBA, by mali aspoň pripraviť modernizáciu staníc (nemyslím staničné budovy). Košice sú ako keby zaspali zopár desaťročí, taktiež Vrútky atď atď.
Hlubocky sa vyjadril jasne Ba-KE pod 3h a to je cieľ trať na 200km/h Je do buducna jasnou prioritou a pod 160 sa nepojde! To bude minimum na úsekoch kde sa nebude dát ísť viac.A bodka.
Hlubocký nech sa stará o ZSSK a údržbu toho čo má.
cize ked ma niekto skodovku 120 (Bee, 812, 813) ktoru kupil ako novu pred 25 rokmi je na tom lepsie ako ked kupi jazdeny volkswagen golf (vozovy park RJ). to snad nie.
Niežeby novší vozový park nebol lákadlom, no to by dokázala aj ZSSK.
Najväčší dôvodom takého nárastu cestujúcich je, že štát objednal vyššie výkony na trati (zrejme ich niekde kvôli tomu znížil) a tým pádom už potencionálny pravidelný cestujúci nie je rukojemníkom vlaku. Aj to môže zvýšiť dostupnosť BA z väčších vzdialeností, lebo vlak je lacnejší a ešte si cestou podriemeš. A k tomu problémy na cestách pred a v BA. Viac dôvodov tam je, ale toto sú tie najvýznamnejšie.
ŽSSK to berie tak, že prečo by mala niečo mladšie prenajímať, keď má nevyužívané vozne zo socializmu hoc sú v pôvodnom stave? Jančura je aký je, ale chápal že len z dotácie nebude profitovať, t.j. musí nalákať ľudí do vlaku… Tragédia je, že štát nemá ochotu viezť sa na jeho úspechu - upraviť trať na zvýšenie výkonov, objednať si viac výkonov a recipročne zatlačiť na zvýšenie/dodržiavanie kvality cestovania. Štátu/politikom sú občania dobrí len na platenie daní a raz za 4 roky na voľby.
youtu.be/HeBQq6cfoPo?t=111
takto treba osloviť ŽSR aj ohľadom rýchlostí tratí ![]()
Už v kalkulácii nákladov v zmluve má zarátaný zisk. Na druhej strane, keď napchá čo najviac ľudí na meter štvorcový, zisk sa zväčší.
Náklady so ziskom bez dopravnej cesty v zmluve boli 5,93 eur/km. Celkové výnosy 1,41 eur/km.
To nie je ani tak o ochote, ale pre štát sú všetky tie vylepšenia výdavky navyše. Ešte tie poschodové jednotky sú asi najlacnejší a najrýchlejší spôsob.
Sorry, ale štát keď bude uvažovať že to budú výdavky navyše, tak ako to robí 30 rokov, tak ľudia presedlávajú do áut lebo tak majú aspoň komfortné prostredie.
Kľudne nech tam jadzí štát s výnosmi 1,41 eur/km, ak to dokáže… jaj tam sa na cecok napoja kamaráti a už je z toho čistá strata (pre štát).
Bude tam jazdiť ten, kto vyhrá súťaž…
Uvidíme aké budú podmienky.